גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיטת התשלומים של אפל: ככה היא עובדת וככה יגרמו לנו להתמכר אליה

השירות, שצפוי להיות מושק בקרוב בישראל, לא זכה להצלחה גדולה בהתחלה, אך זינק בחסות הקורונה שהפכה את התשלום ללא מגע לעניין בריאותי • ההצלחה כבר מדאיגה רשויות הגבלים עסקיים בעולם

משלמים באפל-פיי בחנות של דיסני / צילום: Associated Press, Jason DeCrow
משלמים באפל-פיי בחנות של דיסני / צילום: Associated Press, Jason DeCrow

בחודש שעבר קניתי במזל טוב אייפון 12. כבר בשלב התקנת הטלפון, קצת אחרי הגדרת השפה, אפל הציעה לי באלגנטיות להזין כרטיס אשראי ולהשתמש באפל-פיי. אני סירבתי באדיבות אבל אפל היא לא חברה שמוותרת בקלות. "לא השלמת את תהליך ההתקנה", חזר ונדנד לי שוב ושוב המכשיר בימים לאחר מכן. מיותר לציין שאת אפל-פיי אי אפשר להסיר בשום מקרה מהמכשיר והנדנוד יתחיל בכל פעם שמשדרגים לגרסה חדשה למערכת ההפעלה.

אלא שבינתיים הנדנוד של אפל מיותר וגם כשמנסים להזין כרטיס אשראי ישראלי לשירות מקבלים הודעה כי אינו נתמך. בישראל חתמו חברות כרטיסי האשראי, ישראכרט, כאל ומקס, על הסכמים עם אפל, אך הסכמים אלו עדיין לא יצאו לפועל. מטעם אפל נמסר כי אינם מגיבים על נושא השקת השירות בארץ, אך ההערכה בשוק היא שהחברה תודיע בתקופה הקרובה על תחילת פעילותה כאן.

אפל בכל מקרה לא מנדנדת רק למשתמשים. החברה קוראת גם למפתחי אפליקציות חיצוניים להפוך את אפל-פיי לאופציית התשלום המועדפת. "השתמשו באפל-פיי בתור ברירת המחדל לתשלום כאשר ניתן. אם האופציה של אפל-פיי זמינה, הניחו שהאדם רוצה להשתמש בה. נסו להציג את הכפתור של אפל-פיי כאופציית התשלום הראשונה או היחידה", כותבת אפל במדריך אינטרנטי למפתחים.

עשירית מהעסקאות בעולם עד 2024

אפל-פיי הוא שירות ארנק דיגיטלי אליו מזינים כרטיסי אשראי או דביט. אחר כך ניתן לשלם באמצעותם מבלי להוציא את הכרטיס שוב כל פעם, דרך הצגת המכשיר או השעון החכם של אפל בחנות. אפל-פיי הושק לראשונה בסוף 2014 , עוד בימי האייפון 6, ותמך בתחילה רק בכרטיסים אמריקאיים. שנה אחר כך כבר היה ניתן להזין לתוכו גם כרטיסים בריטיים, אחר כך סינים ובהמשך אוסטרליים.

כיום פועל אפל-פיי כבר בשורה ארוכה של מדינות באירופה, בצפון ובדרום אמריקה, באסיה ואפילו במזרח התיכון (בערב הסעודית ובאיחוד האמירויות). עדיין בלי ישראל.

האימוץ של שירות אפל-פיי לאורך השנים לא היה עניין מהיר. לפי נתונים שפרסמה קרן Loup Ventures, נכון לספטמבר 2016 רק 9% מבעלי האייפונים בעולם הפעילו בכלל את האופציה של אפל-פיי. סיבה אחת לכך היא שלקוחות במערב לא ממש הבינו למה כל כך מסובך פשוט להוציא כרטיס אשראי בחנות ולשלם איתו.

גם הפריסה של מסופי תשלום שתמכו באפל-פיי הייתה בעצמה איטית. כשהשירות הושק רק כ-19% מבתי העסק בארה"ב תמכו באפל ואפילו נכון לינואר 2019 המספר עמד על 65% בלבד. כשהלקוחות לא יכולים להיות בטוחים שאפל-פיי יתקבל בבית העסק, הם מעדיפים כבר ללכת על ברירת המחדל הבטוחה - כרטיס האשראי.

אלא שדברים משתנים בהדרגה בסיוע הנדנודים של אפל וכתוצאה מרוח גבית חזקה מהקורונה. המגפה הפכה את השימוש באמצעי תשלום ללא מגע מעניין של נוחות לגורם בריאותי חיוני עבור הלקוחות המשלמים והמוכרים בחנות. כתוצאה מהמגפה עסקים רבים מיהרו להצטייד במסופים הדרושים לקבל תשלומים כאלה וכיום כ-90% מבתי העסק בארה"ב, לצד 85% בבריטניה ו-99% באוסטרליה מקבלים אפל-פיי.

ההערכה העכשווית של Loup Ventures היא כי נכון לספטמבר האחרון 507 מיליון משתמשים, כמחצית בבעלי האייפון בעולם, כבר התקינו את אפל-פיי. זה עדיין לא אומר שהם משתמשים בשירות בכל או ברוב העסקאות שלהם אך עדיין הנתון מרשים. הערכה אחרת של חברת המחקר ברנשטיין היא שעד 2024 כעשירית מכלל העסקאות בכרטיסים בעולם יעברו דרך אפל-פיי, מה שהופך אותו לגורם משבש אמיתי למערכת הפיננסית הגלובלית. אפילו מנכ"ל אפל טים קוק ציין בשמחה באוקטובר כי "אפל-פיי מתקדם מצוין".

הבנקים האוסטרליים רצו להתאגד נגד אפל

חוץ מנדנודים וקורונה, לאפל יש עוד קלף מנצח. אפל ידועה בטכנולוגיה הסגורה שלה, עניין שמקורותיו הולכים אחורה עד לימי מחשב אפל 2 משנת 1977, כשכבר אז סטיב ג'ובס רצה למנוע חיבור של התקנים חיצוניים אליו. אפל לא מאפשרת לאף שירות תשלומים חיצוני אחר לקבל גישה לרכיב ה-NFC במכשיריה, השבב שמאפשר תשלום על ידי הצמדת המכשיר למסוף בחנות, הרבה יותר נוח מסריקת קוד QR הנדרשת למשל בביט ובפייבוקס.

המונופול הזה של אפל-פיי על שימוש בטכנולוגיית התשלום המתקדמת במכשיריה מחייב גופים פיננסים לעבוד איתה, על אף העמלות הגבוהות מאוד שהיא גובה. בעבר פורסם כי העמלה שגובה אפל מהבנקים עומדת על 0.15% מכל עסקה, אך מאז דווחו מספרים נמוכים יותר. זה לא שהבנקים בעולם לא ניסו להיאבק. ב-2016 עתרו הבנקים הגדולים באוסטרליה לרשות התחרות בדרישה להתאגד כקרטל כדי ללחוץ על אפל ככוח אחד לפתוח את השימוש ב-NFC לאפליקציות תשלום חיצוניות. אלא שהעתירה נדחתה על ידי רשות התחרות והחברות נאלצו להתקפל.

אם אין לך אפשרות לנצח אותה, לפחות תצטרף. אפל-פיי הושק בגרמניה ב-2018 ונתמך אז על ידי 15 בנקים מקומיים בלבד. לעומת זאת נכון לדצמבר האחרון כבר 371 מתוך 379 בנקים במדינה שיתפו פעולה עם אפל. ברמה העולמית גדל מספר המוסדות הפיננסים שתומכים באפל-פיי מ-1,922 בשנת 2017 ל-5,480 בשנה שעברה.

ההצלחה הגוברת של אפל-פיי כבר מעוררת דאגה בקרב הרגולטורים בעולם. בארה"ב עדיין ממוקדים בבעיות אחרות עם אפל, כמו העמלה הגבוהה שלה בחנויות האפליקציה, ודוח של בית הנבחרים על ענקיות הטכנולוגיה שפורסם בשנה שעברה לא הזכיר את אפל-פיי. אולם נציבות האיחוד האירופי כבר הודיעה ביוני האחרון כי פתחה בחקירה נגד אפל סביב חסימת ה-NFC ליישומי תשלומים חיצוניים. בדצמבר הודיעו גם רשויות התחרות בהולנד על חקירה דומה.

אפל טוענת כי מטרת החסימה היא להגן על המשתמשים ופרטיהם. החברה זוכה גם לגב מגורמים חזקים. כאשר דן הפרלמנט בגרמניה בסעיף שיחייב את אפל לפתוח את ה-NFC, התלוננו מספר מחוקקים כי דיפלומטים בשגרירות ארה"ב ניסו להתערב לטובתה של החברה. החוק, ראשון מסוגו בעולם, עבר דרך אגב למרות הלחץ בסוף 2019 אך בינתיים עוד לא דווח על בנקים גרמנים שניצלו אותו להפעיל אפליקציות מבוססות NFC משלהן על אייפון.

בישראל נתח השוק של אפל מתוך כלל מכירות הסמארטפונים עמד על 28% נכון לרבעון השלישי אשתקד. סביר שבתוך משתמשי האייפון, אפל-פיי אכן תהפוך לגורם הדומיננטי ביותר בכל הנוגע לתשלומים בבתי עסק, בזכות הטכנולוגיה העדיפה והנדנוד. בשאר ה-70% של משתמשי האנדרואיד הקרב יכול להיות פתוח יותר בין אפליקציות זרות שעוד יגיעו לארץ, כמו גוגל וסמסונג פיי, לבין האפליקציות הישראליות.

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה