גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לכו לעזאזל וול סטריט, זוהי נקמתם של האנשים הפשוטים": מאחורי הקלעים של המאבק שמסעיר את השווקים

מצד אחד - המשקיעים המסורתיים הגדולים של וול סטריט; מצד שני - חבורת צעירים חמושים בהמלצות מפורומים לוחמניים ומטיפים בטיקטוק • כך הפכו טכנולוגיות ומוטיבציה של מיליוני משקיעים בודדים למכבש של "השקעת המונים" שמדהים את וול סטריט • לכולם ברור שזה ייגמר בדמעות, השאלה של מי

מתוך רדיט / צילום: צילום מסך
מתוך רדיט / צילום: צילום מסך

נראה שאי אפשר להיות יותר שנות ה-20 של המאה ה-21 מהסיפור הזה. מניה של חברה לא מאוד מוצלחת, מזנקת במאות אחוזים בתקופה קצרה יחסית, על סמך המלצות ברשתות חברתיות שמבוצעות על ידי סוחרי יום, שרבים מהם אנשים צעירים (מילניאלז ודור-Z), שזה ניסיון המסחר הראשון שלהם. מולם עומדים קרנות גידור ומשקיעים יותר מסורתיים, שמנסים לעשות שורט על הנאיביות של הצעירים - בינתיים ללא הצלחה.
מדובר בימים מוזרים מאוד בוול סטריט עם שיבוש משמעותי במאזן הכוחות המסורתי. שיבוש שבו המשקיעים הקטנים מנצחים את הענקים.

בשלב זה נראה כי זהות החברה, תחום עיסוקה או התוצאות העסקיות שלה, כלל אינן חשובות - ומה שמריץ את המניה נראה יותר כמו מאבק בין-דורי של משקיעים, מאשר אסטרטגיות השקעה כלשהן. או במלים אחרות - הצעירים תופסים את מקומם בעולם הפיננסי והשאלה היא האם גם הפעם זה ייגמר בדמעות, ממש כפי שראו את הוריהם בוכים ב-2008.

החברה שעלתה לכותרות הפעם ומעוררת מחלוקת היא גיימסטופ (GME), קמעונאית של משחקי של מחשב ואלקטרוניקה, שמפסידה מאות מיליוני דולרים בשנה ופועלת בשוק שהולך ומצטמצם. היא נחשבת למניית YOLO, מניה של פעם בחיים (You Only Live Once, והיא זינקה ביותר מ-800% מתחילת השנה וב-3,300% ב-12 החודשים האחרונים. ביום רביעי השבוע היא זינקה ב-130%.

 

והיא לא לבד, ברשימה הזאת נמצאות חברות נוספות שמככבות בפורומים השונים של רדיט, כמו wallstreetbet, ולא פחות חשוב - בטיקטוק, ואשר גורמות לאנליסטים ממוסדים לגרד בראשם בחוסר אמון.

קחו למשל את רשת בתי הקולנוע AMC שעלתה ביום רביעי השבוע ב-300% למרות הצרות שהיא נמצאת בהן, או את בלקברי שזינקה ב-95% השבוע למרות הודעת החברה שלא ידוע לה על שינויים מהותיים בפעילותה. כוכבת רצינית ברשימה היא יצרנית הרכב החשמלי הסינית NIO, שזינקה ב-1,300% בשנה האחרונה בעקבות ההמלצות בפורומים ברדיט. לחברה יש שווי שוק של כ-90 מיליארד דולר והיא אחת מחמש יצרניות הרכב השוות בעולם, כשהיא מייצרת 44 אלף מכוניות בלבד בשנה (לעומת 450 אלף של טסלה).

המצטרפת האחרונה לטרנד היא מניית נוקיה, שזינקה ביום רביעי ב-40%, מה שהוביל את החברה לפרסם הודעה שלא ידוע לה על שינוי מהותי כלשהו בפעילות העסקית שלה שמחייב דיווח.

המנתחים: צעירים שלומדים בטיקטוק

בחזרה למניית גיימסטופ. בצד אחד של הזירה נמצאים אלה שרכשו את המניה, בין אם הם סוחרי יום או בין אם משקיעים לטווח יותר ארוך. הם זוכים לכינוי "סוחרי רובין הוד" על שם אפליקציית המסחר החביבה עליהם, אם כי היא לא יחידה. הם גם צעירים יחסית: הגיל הממוצע של המשתמשים ברובין הוד הוא 31 לפי האתר "Business of apps", וגם זו עלייה לעומת 2015, אז עמד הגיל הממוצע על 26. למרות שמפתה לצחוק עליהם על כך שהם מקבלים המלצות וניתוחי גולשים-אנליסטים בני עשרה בטיקטוק, לא מעטים מהם עשו ועושים כסף.

בין שלל הפוסטים ברדיט שעוסקים ב"תראו כמה כסף עשיתי", ישנם גם נסיונות לניתוחים מושכלים יותר, כמו הסברים שלאחרונה נכנס לחברה המשקיע הידוע ריאן כהן וכי החברה עומדת בפני שינוי אסטרטגי ויש שיפור בפעילות שלה. כהן הצליח למכור ב-2017 את החברה שייסד CHEWY ב-3.35 מיליארד דולר, ואחר כך המשיך לכמה השקעות מוצלחות בתחום הטק. ביוני האחרון דוח כי החזקותיו באפל כבר עוברות את החצי מיליארד דולר.

כהן רכש 10% מגיימסטופ בספטמבר האחרון (מאז הגדיל את אחזקותיו ל-12.5%) ומניית החברה זינקה אז ב-28% לסכום הבלתי נתפס של 11 דולר. היום המניה כבר עומדת על 347 דולר.

הקסם: שיבוש מודל ההשקעות הישן

כל שוק ההון חווה בשנת 2020 גאות גדולה, בין היתר בגלל הריביות הנמוכות והכסף הפנוי הרב שנשאר בידי מי שלא נפגע מהקורונה. כספים רבים זורמים בסוף גם להשקעות ספקולטיביות. אנחנו רואים תופעות דומות למשל עם הביטקוין, ויש גם מי שיגיד שגם העליות במניות ענקיות הטכנולוגיה גדולות מדי והן כבר חרגו מזמן משוויין האמיתי. עם זאת, נראה כי התופעה של משקיעי רובין הוד וחיבתם למניות של חברות קטנות ולהמלצות השקעה ברדיט ובטיקטוק, היא תופעה ייחודית בזרם הכספים הזה. זהו השיבוש הטכנולוגי העכשווי, שנותן כוח לדור חדש של משקיעים. השיבוש שגורם להשקעות בבורסה להיות "קול".

"אם מסורתית ההיסטוריה מדברת על כך שכ-15% מהכסף בשוק הוא של לקוחות קמעונאיים, הקורונה הובילה לנהירה המונית של כסף צעיר, שנקרא לו כסף אפליקציות", מסביר עמית גוריון, מנהל המסחר העצמאי ב-IBI, "המון צעירים בארה"ב גילו את הקסם של מסחר עצמאי. יש להם אפליקציות סופר-נגישות, בעלויות ששואפות לאפס, ועכשיו יושב אותו ילד בן 20 ומה שבוודאות הוא לא עושה זה ניתוח מעמיק. הוא מכיר טרנדים ורשתות חברתיות - מה שמדבר אליו. הוא רואה חבר שלו, שמעלה סרטון טיקטוק שבו הוא מדבר על איך הרוויח 20% על מניה שהוא לא הכיר ואומר 'זה נשמע טוב, בוא נקנה גם!'. זה מזין את עצמו בצורה מטורפת, כמו בגרפים שאנחנו רואים רק בהדבקות של קורונה".

האם הכסף הצעיר זרם לשוק ביתר שאת לעומת הכסף המבוגר?
"הכסף הצעיר תפס נתח יותר גדול בשוק. כאמור מרמות של 15% היסטורי ל-20%. ריאלית נשפך המון כסף צעיר לשוק. הכסף הזה לא משקיע לפי הקודים או המאפיינים שהתרגלנו בכסף הישן. למשל, קופות גמל, קרנות פנסיה או קרנות גידור מתוחכמות. כלומר הם עובדים במעין מתודה שהיא כמו 'דיסרפשן' לשוק. הם רואים דברים אחרת ומבינים אותם אחרת. לדעתי האישית, יהיו פה כמה דברים שייגמרו בבכי, בין אם למשקיעים הצעירים ובין אם זה למי שיילך נגדם - תלוי באיזו דקה נכנסת. כבר יש סיפורים על קרנות גידור שנדפקו כי הלכו נגד הזרם הזה.

"אז נכנס פה ילד פרוע למועדון המעונב הזה של מנהלי השקעות מבוגרים וכסופי שיער בוול סטריט, שם רגליים על הספה ואמר 'יאללה בואו נשתולל'. וכשאתה מכפיל את הילדים האלה במיליוני משתמשים, שהנגישות שלהם מטורפת לשוק, זה יוצר הפרעה שבאה לידי ביטוי במניות שמזנקות ב-250% ביום. AMC היא חברה של רשת בתי קולנוע ולא צריך לספר מה קורה לבתי קולנוע היום. למה המניה שלה קופצת? ככה, כי ברדיט כתבו שזה דבר נהדר ויש שם הרבה שורטיסטים".

בצד השני של הזירה עומדים השורטיסטים ובעיקר קרנות הגידור, שרואים את החברה מזנקת הרבה מעבר למה שהם רואים כשווי האמיתי שלה. והם בצרות. לפי S3 Partners, הם כבר הפסידו יותר מ-5 מיליארד דולר השנה בהימורים נגד מניית גיימסטופ. הרובין הודס עודדו רכישת של המניה, שבסופו של דבר הובילה לשורט סקוויז - מנהלי השקעות שהחזיקו בפוזיציות שורט על המניה רצו לכסות את הפוזיציה שלהם על-ידי רכישת המניות בחזרה, דבר שבתורו תרם לזינוקים. ביום ד' השבוע נתבשרנו כי קרן הגידור מלווין סגרה את הפוזיציות שלה בגיימסטופ ועל הדרך נזקקה להזרמה של 3 מיליארד דולר מקרנות אחרות.

"גופים שעושים שורט מחויבים להפקיד ביטחונות מסוימים לברוקר, כדי שזה האחרון יידע שאם תהיה עלייה במניה, הגוף שעשה שורט יכול לעמוד בזה", מסביר גוריון. "הביטחונות בדרך כלל צופים עלייה מאוד מסויימת. נגיד 50%-60% או יותר, תלוי בהגדרה של הברוקר ותלוי במניה. ברגע שיש עלייה כל כך קיצונית ולגוף יש פוזיציה שורט גדולה, מתקשר אליו הברוקר - ואומר לו 'חבוב, אתה צריך להפקיד עוד ביטחונות או לסגור את הפוזיציה, כי כרגע אתה מפסיד יותר ממה שיש לך'. וזה מייצר 'שורט סקוויז', שמחייב את השורטיסט לחתוך הפסדים והוא צריך לקנות מניות במחיר פי 2-3 ממה שהוא מכר. ההפסדים הרבה יותר גדולים מהקרן, וזה מה שקרה למלווין - הם נדרסו. בסוף היו צריכים להביא כסף מבחוץ.

"ברגע שאתה סוגר פוזיציה אתה מתחיל לקנות מניות, מה שמייצר עוד ועוד קניות - וזה קטסטרופלי לקרנות גידור".

 

הסוף: כשהמניה מתנתקת מהכלכלה

להתעשרות של המילניאלז יש מספרים. לפי מחקר של דויטשה בנק שפורסם השנה, דור המילניאלז בארה"ב מחזיק נכסים ב-10 טריליון דולר, מהם 5.3 טריליון מגיעים משוק ההון. בארבע השנים האחרונות הדור הזה הכפיל את הונו. אלה הן חדשות טובות לדור שטובע תחת חובות. לפי המחקר, ההון הנקי של המילניאלז גדל ב-21% בין 2019 לרבעון השלישי של 2020, לעומת עלייה של 8.5% ו-4.5% בדור ה-X ובדור הבום, בהתאמה.

 

מחקר של מכון CFA, ארגון מקצועי של משקיעים, המילניאלז משנים את הדרך שבה שוק ההון חושב בכמה דרכים. הראשונה, הם אוהבים לחתוך בהוצאות - משמע עמלות נמוכות כשהם מבצעים השקעות. בנוסף, הם מעדיפים לבצע השקעות קטנות ומפוזרות ולא לשים סכומים גדולים על השקעות בודדות. כמו כן, המילניאלז ראו לפני 12 שנה את הוריהם נמחקים במשבר הפיננסי הגדול ומגלים אמון קטן במוסדות הפיננסיים הגדולים, כמו בנקים ובתי השקעות, והם מעדיפים להימנע מהם כמה שאפשר. כשבוחנים את השיקולים האלה, אפשר להבין את ההצלחה של אפליקציות כמו רובין הוד.

מרבים לצחוק על משקיעי רובין הוד שהם מקבלים המלצות בטיקטוק. אבל, אנחנו יודעים גם המלצות של אנליסטים "רציניים" יכולות להיות לא שוות במיוחד. אולי טיקטוק זה הקוף החדש?
"אבל הקוף הזה משוגע", אומר גוריון, "על סטרואידים. זה לא קוף בנצ'מארק. הוא מתחיל להשתולל בתוך המועדון. אני לא אומר טוב או רע, אבל זאת התופעה".

אולי לקוף הזה יהיו תוצאות טובות בטווח ארוך?
"כרגע זה נראה לטובת מי שקנה. האם תבוא איזו התפכחות? אני מהמר שכן. מתי? אני מהמר שבשלב מסוים, עם כל זה שבארה"ב השוק פתוח וחופשי, נראה נזקים גדולים ויכול להיות שהרגולטור יגיד רגע-רגע. יש אנשים שאומרים 'וואו. יש פה התנתקות מטורפת של המניות מהכלכלה'. ראינו דוגמאות כאלה גם לפני הקורונה. אבל לא התנתקות כל כך בוטה של המניות מהכלכלה הבסיסית, מהביצועים של החברה,שצריכה למכור משהו כדי להצדיק את השווי שלה. כשיש כזאת התנתקות אנחנו קוראים לזה בועה, ובועה סופה להתפוצץ". 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

תיקון והתנצלות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים, מניות הביטוח יורדות

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות