גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך התעלמה הפרקליטות מנער עם מוגבלות שעבר התעללות

גם בפרקליטות יודעים שמשפט אינו מדע מדויק, ושתפקידה של המדינה הוא אומנם לשמור על הציבור אבל גם להגן על ילדים קטנים מפני התעללויות שיהפכו אותן לאנשים עם מוגבלויות חריפות לכל חייהם ● ולמצער, לפי סיפור חייו של ח', כולנו כשלנו במשימה האחרונה

אזיקים / צילום: אביב חופי
אזיקים / צילום: אביב חופי

זה אחד התיקים העצובים ביותר שיצא לי להכיר, ואני למרבה הצער מורגל כעורך דין קהילתי להתהלך בסמטאות הכאב האלה שמאחורי בתי המשפט. דווקא משום כך כדאי לפתוח את סיפור הפרשה מהמקום המאיר שלה - מהעמוד הלפני אחרון בגזר דינו של ח'. תחת הכותרת "אנשים טובים באמצע הדרך" מתארת השופטת תמר בר-אשר מבית המשפט המחוזי בירושלים את התרגשותה ממעשי מספר מעורבים בתיק.

ראשית, מאיר חזן ובני הלל - שני זרים שלקחו אחריות על ח', שיכנוהו בבתיהם, דאגו לכל צרכיו וליווהו לכל מקום. "הירתמותם ראויה לכל שבח", סיכמה השופטת. כך גם היא משבחת את הסנגור הציבורי עידן גמליאלי "שחרף כל הקשיים לא אמר נואש'' ומאמציו הובילו לשיקום המוצלח והמפתיע של ח' שאמר לה ש"גמליאלי הוא האדם היחיד שיש לו בעולם".

לאנשים הטובים האלה יש להוסיף את עו"ד ודים שוב, הסנגור הציבורי המחוזי, שהנחה וליווה את התיק מקרוב קרוב ולא הסכים לוותר על ח', וכמובן את השופטת בר-אשר עצמה שהבינה שמדובר במקרה מורכב מאוד של נאשם צעיר עם מוגבלות מיוחדת, מה שמחייב טיפול רגיש ושונה בכלים שיקומיים. הבינה, נהגה כך בעצמה לאורך כל הדרך וכתבה פסק דין שגרם אפילו לעו"ד ותיק כמוני שגלימתו מצולקת משופטים שליבם גס בנאשמים "קטנים" כמו ח' לדמוע.

אבל לפני שאותם אנשים טובים הגיעו לחייו, ח' פגש אנשים הרבה פחות טובים, בלשון המעטה. לאחר שעבר מסכת התעללויות קשות בילדותו, מסכת שהביאה להנמכה קוגנטיבית ולבלימת התפתחותו התקינה, הוריו סילקוהו מהבית. מהרגע הזה והוא בן 14, הפך ח' לדר רחוב, מה ששלח אותו לאחר מספר שנים לנסות לבצע שוד בצוותא עם עוד שני שותפים, ניסיון שלמרבה השמחה נכשל כשח' ושותפיו נתפסים. טוב, מזל הרי אף פעם לא היה לו.

הפרקליטות, בצדק, ביקשה מעצר עד תום ההליכים. אך בעוד שני השותפים קיבלו מעצר בבית הוריהם, הרי שכשגמליאלי התקשר לאמו של ח' לנסות לשכנעה לקבלו הוא נענה: "אין לי בן. הוא מת". וכך, למרות מצבו המורכב, נשלח ח' למעצר למשך חודשיים. מאחר ואין לו עבר פלילי, המשיכו בסנגוריה הציבורית להתעקש על חלופה ולאחר מאמץ הוא נשלח לכפר השיקומי מלכישוע. שם שהה אחד עשר חודשים, שבמהלכם לא רק עבר כברת שרך שיקומית מרשימה אלא גם נעשה לו אבחון מקיף שלימד כי הוא סובל מהנמכה קוגנטיבית. ועדת אבחון של הרווחה אישרה את האבחנה, וגם שם היה ברור לכולם שזו תוצאה של אותה ילדות ארורה. הוועדה קבעה שח' צריך תנאים מיוחדים להשתלב בחברה וכי חסרים לו כישורי חיים בסיסיים.

אבל מזלו הרע של ח' סרב להתייאש. הסתבר שאין מוסדות שמתאימים לאנשים עם האבחון המיוחד שלו. הוא נשלח להוסטל שלא מתאים לו, בדק עוד מסגרת ולבסוף כאמור התגייסו אותם שני מלאכים בשר ודם, חזן והילל, ולקחוהו למעצר בביתם וזאת למרות שהם עצמם במצוקה כלכלית קשה בקורונה. השניים מימנו את כל צרכיו, ודאגו שיגיע לכל הדיונים והוועדות בעניינו. כשהיה אצלם היו גם כל בדיקותיו נקיות וזה לא דבר פשוט כי ח' אינו "ילד קל". להפך: הוא מתנהל מקופד כמו כל מי שהיה סופג מכה אחרי מכה בילדותו המבהילה.

את זאת הבינו כל המעורבים בפרשה, ולכן לא ויתרו עליו. אבל דווקא הפרקליטות בחרה שלא להבין. על בסיס התזה שח' הוא המוח מאחורי הפעולה (תזה מוזרה משהו בהתחשב במוגבלותו הקוגנטיבית. אם כבר מתאים יותר ששימש כלי לביצוע של אחרים), ולאחר שהורשע בשוד בצוותא ובניסיון לשוד ביקשה המדינה להשית עליו חמש שנים מאסר בפועל. בר-אשר, שהבינה שמולה ניצב דר רחוב מונמך קוגנטיבית, דחתה את הבקשה והשיתה עליו רק של"צ, כך שיוכל להמשיך בתהליך השיקום המבורך.

לכאורה הגענו לסוף טוב, אבל בסיפור החיים הקשה של ח' אין באמת סופים טובים. וכך, בעוד שהפרקליטות ממהרת להודיע שלא תערער על גזרי הדין של שותפיו, דווקא אצל ח' היא המשיכה להתנגד לכל הצעה (לרבות זו של שירות המבחן!) והודיעה לבית המשפט על כוונתה לערער על העונש.

כמו סנגור אמיתי, הסנגור המחוזי שוב מלמד סנגוריה על הפרקליטות כשאני מביע את אכזבתי מהתנהלותה: "טיפול באנשים עם מוגבלויות דורש התמחות, הבנת מורכבויות והפנמה שלא מדובר בעבריינים 'רגילים'. כשלא מבינים את זה שמים דגש על אכיפה ודוחקים פתרונות טיפוליים ייחודיים".

שוב הוא סנגור טוב, אבל ההסבר לא מספק. גם בפרקליטות יודעים שמשפט אינו מדע מדויק, ושתפקידה של המדינה הוא אומנם לשמור על הציבור אבל גם להגן על ילדים קטנים מפני התעללויות שיהפכו אותן לאנשים עם מוגבלויות חריפות לכל חייהם. ולמצער, לפי סיפור חייו של ח', כולנו כשלנו במשימה האחרונה.

מהפרקליטות נמסר בתגובה: "בבואה להגדיר את מתחם הענישה הראוי שוקלת הפרקליטות את חומרת העבירה, מדיניות הענישה הנוהגת בנסיבות בהן בוצעה העבירה וכן את שיקולי השיקום ונסיבותיו האישיות של הנאשם, אשר אינן קשורות במעשה העבירה. בטור זה מבקש הכותב להתעלם מכל אלה ולהתמקד אך ורק בנסיבות החיים הקשות של הנאשם. בכך למעשה מתעלם הכותב מחומרת העבירה - מכך שהנאשם הורשע בשני אירועים של שוד וניסיון שוד, מהפגיעה כלפי מי שנכח בחנות בעת ביצוע מעשי השוד ומהנזק שנגרם לנפגעי העבירה אשר נשדדו בשעת לילה מאוחרת באיומי סכין.

"את כל אלה הכותב לא הזכיר במאמר, ואף חשב שלא ראוי היה לשקול זאת בבחירת העונש הראוי. הפרקליטות סברה כי יש לקחת בחשבון גם את נפגעי העבירה ואת שיקולי ההרתעה ועמדתה העונשית נקבעה בהתאם לכך".

עוד נמסר מטעמה של הפרקליטות בתגובה למאמרו של אלבשן כי "מעבר לכך, במאמר לא נכתב כי שירות המבחן שליווה את הנאשם תקופה ארוכה מאוד, והכיר לפני ולפנים את כלל נסיבותיו האישיות וההליך שעבר, לא הציע מענה טיפולי אלא סבר שיש להטיל על הנאשם ענישה מוחשית עם הוספת המלצות טיפוליות במסגרת הכלא. פרט נוסף, אשר הושמט מהמאמר זו העובדה שבסופו של דבר, בחרה הפרקליטות שלא לערער על גזר הדין המקל".

 הכותב הוא דיקן הקמפוסים הרב-תרבותיים של הקריה האקדמית אונו 

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות