גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר של ארה"ב וסין: האם הגיע הזמן לדבר? האם יש על מה לדבר?

זהירות, מייעץ ראש ממשלת סינגפור לשתי המעצמות ● אם הן לא ישתדלו קצת יותר, מלחמה קרה חדשה תתחיל, לרעתן ולרעת העולם ● אבל ממשל ביידן אינו נוטה לשנות את גישת טראמפ ● "תחרות גלויה" עם סין בכל התחומים מוסיפה להיות האופציה העיקרית

נשיא סין שי ג'ינגפינג וג'ו ביידן במפגש בלוס אנג'לס ב־2012 / צילום: Associated Press, Jay L. Clendenin
נשיא סין שי ג'ינגפינג וג'ו ביידן במפגש בלוס אנג'לס ב־2012 / צילום: Associated Press, Jay L. Clendenin

ראש ממשלת סינגפור דיבר ביום ו', בסיום ועידת דאבוס הווירטואלית, על "מאבק דמדומים". הוא לא דיבר על משחק הווידיאו הפופולרי. הוא ציטט מנאום ההשבעה של ג'ון קנדי, ב-1961.

כמו קנדי, גם לי סיין לונג הסינגפורי תיאר מאבק קוסמי בין אויבים רבי כוח, שאינו מתקרב להכרעה, ועומד להימשך שנים רבות. קנדי התכוון למלחמה הקרה בין הדמוקרטיות המערביות לקומוניזם הסובייטי. לי של סינגפור התכוון למלחמה הקרה המשתוללת עכשיו בין ארה"ב לסין.

מדינת האי הזעירה בדרום מזרח אסיה פיתחה במרוצת השנים יחסים קרובים עם סין מבלי לוותר על עצמאותה. אביו של לי, שהיה בעצמו ראש הממשלה במשך 30 שנה, היה משקיף חד עין על סין. בנו, בעצמו על סף פרישה, מזכיר גם לסין גם לארה"ב גם לשאר העולם מה מסוכנת עלולה להיות התעלמות הדדית מאינטרסים, מרגישויות, מציפיות ומחששות.

ממשל ביידן מדפדף עכשיו במיזכרים האסטרטגיים שהכינו קודמיו, ומגבש את סדר היום הבינלאומי שלו. טוני בלינקן, מזכיר המדינה החדש, הקדים להבהיר שהמדיניות כלפי סין אינה עומדת להשתנות. הוא סמך את ידיו, במפורש, על עיקרי גישתו של ממשל טראמפ. "אין כל ספק" שסין מציבה את "האתגר הבולט ביותר לארה"ב מצד ארץ כלשהי", הוא אמר לוועדת החוץ של הסנאט שדנה באישור מינויו (היא אישרה).

הוא נשאל אם הוא מסכים עם ההגדרה שקודמו, מייק פומפיאו, נתן לדיכוי המיעוט המוסלמי דובר הטורקית בחבל שינג'יאנג, בצפון מערב סין. ערב סיום כהונתו, פומפיאו הכריז שהדיכוי הזה משול להשמדת-עם ("ג'נוסייד").

בלינקן: "השלכת גברים, נשים וילדים אל מחנות ריכוז, והניסיון, למעשה, לחזור ולחנך אותם לציית לאידיאולוגיה של המפלגה הקומוניסטית הסינית, כל זה מצביע על מאמץ לחולל ג'נוסייד".

קצת קלוש, מפני ש"כל זה" אינו ג'נוסייד. יהודים לא הושלכו למחנות ריכוז לצורכי "חינוך מחדש". לג'נוסייד יש הגדרה ברורה למדי: השמדה, או רצח המונים, או תכנית לרצח כזה. הדיכוי המסיבי בשינג'יאנג זקוק אולי להגדרות מדויקות יותר, למשל "אתנוציד", שזו השמדה של זהות לאומית. אבל זו סמנטיקה. הדיקטטורה הסינית אמנם הפלילה את הזהות הלאומית/דתית הוויגורית. האיסלאם לא הוצא רשמית אל מחוץ לחוק, אבל בתנאי דיכוי אופטימליים הוא חדל להיות נגיש למאמיניו.

נכונותו של בלינקן לאמץ את הגדרת הג'נוסייד שולחת מסר ברור למדי למשטר בבייג'ינג: סין מאבדת את אהדת העולם החיצון ואת סובלנותו.

שי רוצה לדבר - ונותן רשות לירות

גם הדיקטטור הסיני, שי ג'אופינג, נשא בשבוע שעבר נאום בדאבוס הווירטואלית, שבו הזהיר מפני "מלחמה קרה חדשה". מבלי לנקוב בשמה של ארה"ב הוא דיבר על הניסיון לכונן בריתות אזוריות נגד סין, "לאיים ולהתנכל" לה, לנהל מלחמות-סחר נגדה, ולבודד אותה. כל זה, הוא אמר, "יוביל לפילוג העולם ואפילו לעימות".

הוא נאם משולחן הכתיבה שלו בעיר האסורה של בייג'ינג, על רקע רפליקה של החומה הסינית הגדולה. אכן, יש גבול הכרחי לכל מבצע יחסי ציבור.

בו בשבוע, סין אימצה חוק חדש, המסמיך את משמר החופים שלה לפתוח באש על כל כלי שיט המופיע ללא רשות במי החופים שלה. זה כשלעצמו לא בלתי סביר, אם גם קצת מיותר במקרה של מעצמת על רבת כוח. אבל הבעיה היא שסין מחשיבה כמעט את כל ים סין, שלחופו היא שוכנת (ים סין הדרומי וים סין המזרחי), למי החופים שלה; והיא עומדת בסכסוך טריטוריאלי רב שנים עם כל האחרות השוכנות לחופיו.

סין נוהגת כמו היה לה צורך דחוף להצטייר כבריון השכונה. לא בדיוק עם הדימוי שהדיקטטור שי ניסה לשוות לממשלתו בדאבוס הווירטואלית אבל נראה שתפארתה של סין היא על ישירותה.

החוצה, אמרו הפיליפינים ואקוודור

החוק החדש העניק מיד לטוני בלינקן את ההזדמנות להתקשר אל שרי חוץ בארצות דרום מזרח אסיה, שכנותיה הימיות של סין, כדי להביע הזדהות ולהבטיח עזרה. אחד מהם היה שר החוץ של הפיליפינים, ארץ שלארה"ב יש איתה יחסים מסובכים של אהבה ושנאה זה 120 שנה.

בשנים האחרונות היתה לסין ההזדמנות לנסות ולרופף את הברית הצבאית בין ארה"ב לפיליפינים. תחת זאת היא הצליחה להרחיק ולהפחיד. בשבוע שעבר, הפיליפינים ביטלו חוזה של עשרה מיליארד דולר לבניית נמל תעופה חדש, שעמד להיות אחד הגדולים באסיה. תאגיד בניה סיני ענקי, CCCC, המוכר גם לישראלים, עמד להיות השותף העיקרי בפרויקט.

ממשלת הפיליפינים מייחסת את הביטול לעניינים נוהליים, אבל אין זה מקרה ש-CCCC כלולה עכשיו ברשימת הסנקציות של ארה"ב בגין התפקיד שהיא ממלאת בבניית איים מלאכותיים בים סין. כל אי מלאכותי כזה מאפשר לסין לתבוע מים טריטוריאליים סביבו. פעם מעצמות תוקפניות כבשו איים, כיום ראה שהן ממציאות אותם.

המהלומה בפיליפינים באה שבועיים לאחר ההודעה המפתיעה, שזרוע פיננסית של ממשלת ארה"ב מעמידה 3.5 מיליארד דולר לרשות אקוואדור, בדרום אמריקה, כדי שתוכל לפרוע את מלוא חובה לסין. אקוואדור היא אחת מן הארצות המתפתחות הרבות שנפלו למלכודת חובות, שסין טמנה להן (היא מכחישה בתוקף שטמנה). אשראי קל ומהיר, שמוסדות בנקאיים בינלאומיים לא היו מעניקים, מעמיד את סין בעמדת נושה בעשרות ארצות, בעיקר באפריקה.

"לעשות טובה לעולם"

גנרל הרברט מקמאסטר, שהיה יועץ הנשיא טראמפ לבטחון לאומי במשך 14 חודשים, קורא עכשיו לממשל ביידן "לעשות טובה לעולם ולאמץ את מדיניות טראמפ כלפי סין". במרכז המדיניות הזו, לפי מקמאסטר, נועדה לעמוד "תחרות גלויה" עם סין על השפעה ועל כוח.

ההבדל הוא שאצל טראמפ, "התחרות הגלויה" היתה בעיקרה מנוף לתכלית עיקרית אחת: שינוי כללי הסחר העצום בין שתי הארצות. טראמפ התקשה להסתיר את פיהוקיו, כאשר דיברו אתו על אסטרטגיות-בלימה רב-יבשתיות ועל הצורך לשתף פעולה עם בעלות ברית. הוא רצה להיפטר מן הגרעון הכרוני במאזן המסחרי. הוא הטיל מכסים, שאמנם הניבו הסכם חלקי ערב משבר הקורונה, אבל לא סיימו את המלחמה ולא השיגו את היעדים.

גם כאשר הנשיא ביידן נחפז להפוך על ראשה את מדיניות טראמפ כמעט בכל עניין שהוא, נראה שסין אינה אחד העניינים האלה.

נכון ליום א', ביידן עדיין לא דיבר עם הדיקטטור הסיני בטלפון, אף כי דיבר למשל עם ולדימיר פוטין. אולי עדיין אין לו מה להגיד. סין מרגישה, בצדק, שהיא פועלת מעמדת כוח חסרת תקדים. מספיק לעיין בנתונים השוואתיים של התמ"ג בחודשים האחרונים; או להאזין להמיית התנועה ברחובות הערים של סין, כולל זו שממנה בא הנגיף.

חלפו עברו הימים שבהם ארה"ב היתה מסוגלת לשנות משוואות גלובליות בלי שותפים. עכשיו היא זקוקה להם בבהילות, מדרום האוקיאנוס השקט, עבור באוקיאנוס ההודי וגמור בים הצפוני. זו משימה הנראית תפורה על מידותיו הטבעיות של ג'ו ביידן. הוא תמיד אהב בעלי ברית, מבית ומחוץ. נראה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, העיר הדרומית בארץ פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו