גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בכל פגישה באיטורו יש 20 איש, רציתי לחשוב לבד על הדבר הבא"

אחרי 13 שנה רונן אסיא לקח צעד אחורה מהסטארט-אפ איטורו, שהקים עם אחיו יוני, והצטרף לקבוצת החברות טים8 ● את ההסבר למה הוא מחבר לאומנות ולחלום הילדות להיות צייר: "אחרי גיל 40 התחשק לי לעשות דברים מאפס ממש בידיים. לשבת לבד ולחשוב על הדבר הבא"

רונן אסיא / צילום: רון קדמי
רונן אסיא / צילום: רון קדמי

בילדותו רונן אסיא חלם להיות צייר. "אני נותן קרדיט לאשתי שעד היום שומרת את המחברות שלי מבית הספר, שיש בהן הרבה פחות מדי סיכומי שיעור והרבה יותר מדי ציורים לצערי", אומר אסיא.

מאוחר יותר כשהגיע זמנו לבחור כיוון לימודים הוא התחבט בין שני קצוות - אומנות או מדעי המחשב, תחום שאליו נחשף מגיל צעיר דרך אביו דוד, מחלוצי ההייטק, מייסד חברת מג'יק. בסוף הוא הלך על האמצע ולמד עיצוב תעשייתי בארץ ובלונדון. "אבל כבר בלימודים בבצלאל התעניינתי בשאלות עסקיות כמו איך למכור את המוצר, לא רק בביטוי היצירתי. מסביב לא הבינו למה אני שואל שאלות כאלו בבית ספר לאומנות. אפשר להגיד שהייתי יצירתי מדי עבור האנשים הפרגמטיים ופרגמטי מדי ליצירתיים".

הקריירה נשאה את אסיא הרחק מעבר לעולמות הקלאסיים של עיצוב תעשייתי, כשהוא הקים יחד עם אחיו יוני וחברם דודו רינג את פלטפורמת ההשקעות איטורו (eToro) ב-2007. במשך 13 שנה כיהן אסיא בתור סמנכ"ל המוצר של החברה עד שפרש לאחרונה מהתפקיד כדי להצטרף לקרן הפינטק של קבוצת הקמת החברות Team8. אסיא מדגיש בשיחה כי לא עזב את איטורו והוא ממשיך לכהן כחבר דירקטוריון ואחראי על שיתופי פעולה אסטרטגיים, אך ניכר שחלק גדול ממרצו מוקדש היום לטים8.

כשהוא מנסה להסביר את ההחלטה לסגת מהעבודה השוטפת בחברה שהקים דווקא כשזו נמצאת לכאורה בשיא, עם 1,100 עובדים ו-17 מיליון לקוחות רשומים, אסיא חוזר אל שאיפות היצירה שלו. "איטורו היא חברה גדולה ומצליחה אבל אחרי גיל 40 התחשק לי לעשות דברים מאפס ממש בידיים", הוא אומר. "רציתי לשבת לבד ולחשוב על הדבר הבא, לעשות סקיצות ולבנות מוצרים. בכל פגישה באיטורו יש היום 20 איש והכל הפך לגדול ומובנה, אז אין לך את הפריבילגיה ממש לשבת לבד ולעשות פינישים".

איך אחיך יוני הגיב לזה שאתה לוקח צעד אחורה?
"אנחנו קודם כל אחים ורק אז שותפים, אז הכול נעשה בפתיחות ואהבה. אנחנו עדיין מדברים כל יום ורוב השיחה עוסקת באיטורו. אני גם מדבר כל יום עם אחותי, שעובדת בקרן ויולה, ועם ההורים שלי, זה עוזר שכולנו גרים בסביון. חוץ מזה שאי אפשר להאשים יזם על כך שאחרי כל כך הרבה שנים מתחשק לו לעשות דברים אחרת".

מחפש ביזמים יכולת התמודדות עם אי ודאות

קבוצת טים8 הוקמה ב-2014 על ידי בכירי 8200 נדב צפריר וישראל גרימברג, אחרי שחרורם מהצבא. בהמשך הצטרפו אליהם כשותפים עוד שני יוצאי היחידה - לירן גרינברג ואסף מסחרי. גרינברג היה מי שהביא את אסיא לטים8, אחרי שעבד תחתיו בעבר כמנהל מוצר באיטורו.

טים8 פועלת במודל שונה מזה של קרנות הון סיכון מסורתיות. במקום להסתפק בהשקעה כספית בסטארט-אפים, בטים8 רואים עצמם כשותף פעיל לכל דבר בהקמת החברות הצעירות לצד היזמים עצמם. בתחילה התמקדה הקבוצה בהקמת חברות סייבר, אך בשנה שעברה הכריזה על השקת קרן המתמחה בבניית חברות פינטק בראשה עומדים בנוסף לאסיא גם מנכ"לית בנק לאומי לשעבר רקפת רוסק עמינח, מייסד פיוניר יובל טל וגליה באר-גבל, שהגיעה מפייפאל. קבוצת הפינטק עובדת כרגע על הקמת החברה הראשונה העוסקת בתחום האשראי.

בטים8 נוהגים לומר שהמודל שלהם מסייע ליזמים להתמודד עם הלחצים של השנים הראשונות, שאותם אסיא מכיר ממקור ראשון מאיטורו. "כשאתה מגייס כסף ממשקיעים יש עליך אחריות גדולה מאוד ובשנים הראשונות, כשאין לך אפילו לקוחות לקבל מהם פידבק, אתה הולך לישון כל יום בתחושה שאתה לא יודע מה אתה עושה ואולי אף אחד לא יקנה את המוצר שלך", הוא מספר.

כמה זה עזר לכם בהתחלה שאתם מגיעים ממשפחת הייטק?
קודם כל עזר לנו שאנחנו שני אחים ובתקופת האי ודאות היה לנו מישהו לעבור איתו רגשית את הטלטלות. גם העובדה שיכולנו להתייעץ עם אבא עזרה בשנים הראשונות. אחר כך אתה לומד להתייעץ עם המשקיעים ועם המנהלים שלך ובסוף, כשאתה מבושל, אז גם להישען על האינסטינקטים שלך".

לדברי אסיא, גם היום הדבר הראשון שהוא מחפש ביזמים הוא היכולת להתמודד עם אותה חוסר ודאות. "אני חושב ש-99% מהאנשים לא יודעים להתמודד עם זה. הם רוצים עבודה, משכורת ורווחה, אבל כיזם אתה יודע שהסטטיסטיקה נגדך כי תשעה מעשרה מיזמים יסגרו".

מתבונן בעולם השלישי ולא מספיד את הבנקים

המודל של טים8 נותר שנוי במחלוקת בתעשייה. לצד רבים שמפרגנים לקבוצה על ההצלחות בדמות אקזיטים מהירים ורווחיים בחברות שהקימו, אחרים טוענים כי היזמים מקבלים שם הרבה פחות חופש ליצור. "אם היזם רוצה להיות עובד של טים8 אז הוא מוזמן להצטרף", אמר לי איש הון סיכון.

"להסתכל על זה כהעסקה זה ממש לא נכון. מבחינתי יש כאן שותפות אמיתית", מתקן אסיא. "כשאני פוגש יזמים אני מציע להם לבוא לעבוד איתי ולא אצלי. הם מובילים את החברה ואני פה לעזור. יש הרבה יזמים, במיוחד בעולם הפינטק, שהיו רוצים לשתף פעולה עם אנשים בעלי ניסיון".

מבחוץ המודל של טים8 נשמע אפילו מעט מהונדס וכזה שמוציא אולי חלק מהרומנטיקה של הקמת סטארט-אפ. בגרסה הקלאסית היזם, כמעט כמו אומן, מוצא את הרעיון לסטארט-אפ מהניסיון האישי שלו או מזיהוי צורך עמוק סביבו. אחר כך הוא נלחם לקדם את הרעיון הזה נגד כל הסיכויים. במידה מסוימת כך קמה איטורו עצמה, כאשר האחים אסיא, שעסקו במניות מגיל צעיר, חיפשו דרך לסחור שתתאים לדור הצעיר.

אלא שבטים8 דברים עובדים אחרת. בתחילה חושבים בקבוצה על נישה שדורשת טיפול. אסיא מספר כי הוא כרגע עובד על מיפוי תחום המיסוי כדי למצוא "פתרונות ושירותים שיהיו יותר ידידותיים ומהנים מאשר ללכת לרואה חשבון ולשבור את הראש עם הדוח השנתי". תוך כדי המיפוי נפגשים בקבוצה עם יזמים פוטנציאליים שיוכלו לקדם רעיון משותף בנישה, אבל לא חייבים להביא ידע או מומחיות בתחום. את הרעיון שנבחר מתקפים כל הזמן מול קבוצת מנהלים בחברות בינלאומיות דוגמת מוד'יס וברקליס, המשקיעים של טים8 והלקוחות הפוטנציאליים שלה.

"זה לא נכון שכל יזם מגיע עם רעיון. הרבה פעמים יש צוות שרוצה להקים סטארט-אפ אבל אין לו עוד רעיון מגובש", אומר אסיא. "אנחנו נותנים ליזמים חזון רחב ולא באים אליהם עם רעיון מגובש. אחר כך יושבים יחד לראות מה רוצים לפתור בדיוק, איזה מוצר להשיק ולאיזה קהל".

אסיא אומר שכדי לקבל השראה לפתרונות הוא מסתכל בימים אלה על ההתפתחויות בעולם השלישי, שם יזמי פינטק יצירתיים צריכים להתמודד עם חוסר בתשתיות פיננסיות. על אף ההתפתחות המדהימה של חברות הפינטק, אסיא לא ממהר להספיד את הבנקים הישנים. "אני לא אוהב לצאת בהצהרות שהבנקים ייעלמו מחר בבוקר. התפקיד של הבנקים בכלכלה הוא דרמטי ואי אפשר להתחרות בהם בכל דבר. אני חושב שנראה תהליך הדרגתי בו הבנקים יקבלו תפקיד נישתי וחלק מהשירותים יסופקו על ידי חברות פינטק".

רונן אסיא
שותף בקבוצת הפינטק של טים8, בן 44, נשוי ואב לארבעה, גר בסביון • הקים את פלטפורמת ההשקעות איטורו יחד עם אחיו יוני וחברם דודו רינג ב-2007 • בשנה שעברה סיים את תפקידו כסמנכ"ל המוצר באיטורו כדי להצטרף לטים8 • בעל תואר שני בעיצוב תעשייתי מרויאל קולג' אוף ארט בלונדון ותואר ראשון מבצלאל

Team8
הוקמה ב-2014 על ידי בכירי 8200 לשעבר נדב צפריר, ישראל גרימברג ולירן גרינברג • החברה כוללת היום שלוש פעילויות: קבוצה להקמת חברות סייבר ודאטה, קרן הון סיכון וקבוצה להקמת חברות פינטק, בה אסיא שותף • רשמה שני אקזיטים בחברות שהקימה, פורטשיפט שנמכרה לסיסקו ב-100 מיליון דולר וסיגניה שנרכשה על ידי Temasek ב-250 מיליון דולר

עוד כתבות

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו - אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב את החברה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, על חשבון הנפש שנשאר איתו ועל התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם, אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

באיראן קוראים להתפלל עבור הנשיא: אבד הקשר אחרי תאונת המסוק

תאונת המסוק של נשיא איראן איברהים ראיסי התרחשה באזור העיר ג'ולפה שבמחוז מזרח אזרבייג'ן, כ-600 ק"מ מטהרן ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן ● בכיר איראני לרויטרס כי "יש חשש לחייו של ראיסי ושר החוץ"

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש