גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרוש פתרון יצירתי לכמות העולה של פסולת הפלסטיק בישראל

לא משנה איך נסובב את זה - גם בעולם שעובר לאנרגיות מתחדשות, הנפט כאן כדי להישאר גם בשנים הקרובות ● עכשיו צריך למצוא את הדרך הידידותית ביותר לייצר אותו ובמקביל גם לפתור את בעיית פסולת הפלסטיק בישראל

פסולת פלסטיק בחופים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאטיב
פסולת פלסטיק בחופים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאטיב

בפסגת האקלים העולמית, שנערכה בדצמבר האחרון, הצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ישראל מחויבת למעבר מדלקים פוסיליים לאנרגיה מתחדשת עד לשנת 2050. זו הצהרה חשובה ומבורכת, אולם גם בתרחישים האופטימיים ביותר, הנפט יישאר חלק מחיינו עוד שנים ארוכות וישמש לצורכי אנרגיה ותעשייה.

בשנים הקרובות צפויה עלייה תלולה בצריכת נפט לייצור פלסטיק לסוגיו, בעיקר לייצור אריזות אך גם כמרכיבים במוצרי צריכה ותעשייה שונים. העלייה נובעת הן מהגידול באוכלוסיית העולם והן מהעלייה ברמת הפיתוח הכלכלי וברמת החיים.

מגפת הקורונה האיצה במידה רבה את המגמה לקניות ברשתות מסחר אלקטרוני, מגמה שכנראה תישאר בשנים הבאות ותלווה בשימוש נרחב יותר באריזות פלסטיק קלות ונוחות. לצד זה יגדלו גם המגמה לפיתוח בר-קיימא ומודעות הציבור לנזק שבפסולת אריזות.

לפי נתוני GRID-Arendal, חברה לייעוץ סביבתי הקשורה לתוכנית האו"ם לאיכות הסביבה, ייצור הפלסטיק עשוי לשלש את עצמו בין 2020 ל-2050, מכ-500 מיליון טון לשנה לכ-1,600 מיליון טון לשנה. כאמור, הערכה זו עשויה להתמתן בגין מעבר לכלכלה בת-קיימא ושינוי העדפות של צרכני קצה.

כיום, פטרו-כימיקלים (בעיקר פלסטיק) הם צרכנים של 14% מצריכת הנפט בעולם. מוערך כי עד 2050 הצריכה הגלובלית לנפש תגדל ביותר מ-50%. כתוצאה מכך, מוצרי פלסטיק יהיו המנוע העיקרי לעלייה בביקוש לנפט בעולם בין 2030-2050.

ומה יעשה העולם עם הררי הפלסטיק שיזרקו לאשפה?

האחריות הסביבתית מחייבת למצוא מקורות אלטרנטיביים להפקת נפט לשימוש אנרגטי ותעשייתי. תוצרי נפט כחומרי גלם אינם יכולים לבוא מאנרגיה מתחדשת, ופתרון אפשרי הוא השבת נפט מפסולת פלסטיק. זו יכולה לשמש גם להפקת אנרגיה.

השבת אנרגיה מפסולת עירונית נעשית כיום בעיקר באמצעות טכנולוגיה תרמית, הכוללת שיטות שריפה, גזיפיקציה ופירוליזה, בעזרתן ניתן לייצר חשמל, קיטור ודלקים. במקביל נעשה שימוש בטכנולוגיה ביולוגית, בעיקר עיכול אנאירובי, היוצרת גזים בעלי ערך קלורי, כגון מתאן. נכון ל-2019, ייצור אנרגיה מפסולת נעשה בעולם בעיקר בטכנולוגיות שריפה (כ-85%). צפוי כי בעתיד נראה שימוש נרחב יותר גם בטכנולוגיות גזיפיקציה ופירוליזה.

מבחינה סביבתית, פירוליזה היא הטכנולוגיה העדיפה לטיפול בפסולת פלסטיק, מאחר שהיעדר חמצן בתהליך מונע שריפה ומצמצם את היקף הפליטות של מזהמים, לרבות גזי חממה.

מתקני פירוליזה, הפועלים על פצלי שמן כחומר דלק, מייצרים כיום במדינות שונות אנרגיה בהיקפים משמעותיים.

כיוון שתהליכים פירוליטיים עדיין לא קיימים ברמה מסחרית לייצור אנרגיה מפסולת פלסטיק, יש צורך בהליך טכנולוגי המשלב שימוש בפצלי שמן יחד עם פסולת פלסטיק (מהמגזר העירוני, החקלאי והתעשייתי) להפקת אנרגיה. תהליך כזה, שפותח כבר באירופה, חוסך כ-50% מגזי החממה הנפלטים משימוש בפצלי השמן ליחידת אנרגיה מופקת. זאת, במקביל למניעת הטמנה, ובעיקר מניעת שריפה פיראטית, שגורמת לפליטות מסיביות של מזהמים מסרטנים לסביבה.

המתקן הפירוליטי לייצור משולב של אנרגיה מפצלי שמן ופסולת פלסטיק, שמקדמת שותפות רא"ם במישור רותם, צפוי לפלוט פחות גזי חממה ליחידת אנרגיה מאשר מתקני פסולת עירונית לאנרגיה, שללא ספק יוקמו בישראל, בהיקף כזה או אחר, בשנים הקרובות.

בתנאים הקיימים כיום בישראל, של מחסור כרוני באכיפה, בעיקר נגד עבריינים קטנים, הסיכוי הריאלי היחיד להשתלטות על תופעת שריפת הפסולת הפיראטית היא דרך הכלכלה: מתן תגמול לכל טון פסולת פלסטיק המפונה למתקן תרמי של הסקטור הפרטי.

טכנולוגיות תרמיות מלוות אומנם בפליטת מזהמים, לרבות חלקיקים ותחמוצות חנקן וגפרית, אולם קיימות טכנולוגיות להפחתת הפליטות ולניקוי זרמי הפליטות לאוויר, לרמות קבילות.

העלייה בצריכה של פלסטיק צפויה להגדיל בעשורים הבאים את כמות הפסולת העירונית לנפש ואת כמות פסולת הפלסטיק לנפש. בישראל הכמות הנוכחית של פסולת היא כ-1.7 ק"ג לנפש ליום, והיא צפויה לעלות ל-2.0 ק"ג לנפש ליום ב-2030. פסולת פלסטיק מגיעה כיום ל-18% מכלל הפסולת העירונית, וצפויה לעלות ולהגיע לכ-25% ממנה, דהיינו 0.5 ק"ג לנפש ליום ב-2030.

נכון להיום מרבית פסולת הפלסטיק בישראל מוטמנת באדמה, ובמקביל, שריפות פיראטיות של פסולת הפלסטיק מתרחשות באזורים רבים ובארץ ופוגעות בבריאות הציבור. אותה פסולת היא חומר גלם מעולה להפקת חשמל, קיטור ונפט.

כך יוצרים פתרון אחד לשתי בעיות: האחת - שימוש מועיל וסביבתי לפסולת הפלסטיק שמציפה את המדינה, על-ידי ייצור נפט אלטרנטיבי; שנית - חוסכים את הצורך ביבוא נפט ובקידוחי נפט, שיש בהם סיכונים רבים לסביבה.

הכותב היה המדען הראשי של המשרד להגנת הסביבה ומשמש יועץ סביבתי לשותפות רא"מ

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים