גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבוצת הפרסום הבינלאומית HAVAS רוכשת 51% ממניות ענבר-מרחב G

המהלך לא צפוי להשפיע על הניהול היומיומי, שיישאר בידי המייסדים חן ענבר וירון מרחב והמנכ"לים המשותפים בן סבר ואור גלייכר

מימין : ירון מרחב, בן סבר, אור גלייכר, חן ענבר. משרד פרסום ענבר-מרחב G / צילום: איל יצהר, גלובס
מימין : ירון מרחב, בן סבר, אור גלייכר, חן ענבר. משרד פרסום ענבר-מרחב G / צילום: איל יצהר, גלובס

שמונה שנים לאחר חתימת הסכם הייצוג בין סוכנות HAVAS הבינלאומית לסוכנות הפרסום ענבר-מרחב G, הולך החיבור בין הצדדים צעד אחד קדימה: לגלובס נודע כי HAVAS רוכשת 51% מהמשרד.

המהלך לא צפוי להשפיע על הניהול היומיומי, שיישאר בידי המייסדים חן ענבר וירון מרחב והמנכ"לים המשותפים בן סבר ואור גלייכר. הבעלות על ענבר-מרחב מתחלקת בין ירון מרחב, חן ענבר וקבוצת G גרופ (שבבעלות אייל ויפית גרינברג, אור לובושיץ ואורן פלדמן) ובנוסף בן סבר ואור גלייכר.

HAVAS היא סוכנות פרסום בינלאומית, אבל בשונה מרוב הסוכנויות הבינלאומיות האחרות, במשך תקופה ארוכה לא הייתה פעילה בכל מה שקשור להחזקות במשרדי פרסום מקומיים בישראל - זאת אף שהקבוצה פועלת בעולם ב-110 מדינות.

ההימנעות של HAVAS מבעלות על משרד מקומי נבעה מניסיון רע: הקבוצה דווקא הייתה בין סוכנויות הפרסום הבינלאומיות הראשונות שנכנסו לארץ, בעת שרכשה בעלות על משרד הפרסום צרפתי-שטרנשוס-זמיר.

אלא שלאחר מספר שנים החלו השותפים לצאת בהדרגה מהמשרד, והמשרד הלך ונחלש תוך שהוא מאבד לקוחות. בשלב מסוים נראה היה כי ניתן להציל משהו מההשקעה של HAVAS, כשהאחים איל ויובל ארד, שהחזיקו אז בבעלות על חברת הייעוץ ארד תקשורת, החליטו כי הם מעוניינים להרחיב את פעילותם גם לתחום הפרסום, והתמזגו עם משרד הפרסום צרפתי-שטרנשוס-זמיר, באופן שהסוכנות הבינלאומית החזיקה 51% מהמניות בו, ובעלי ארד החזיקו 49% מהמניות.

אך מה שנראה מוצלח על הנייר, התברר די מהר כמסובך ליישום: עיתוי הכניסה של קבוצת ארד היה בעייתי‏‎ ‎‏- ענף הפרסום נכנס למשבר, וגם לשחקנים מנוסים יותר לא היה קל לשרוד; יורו (מקבוצת HAVAS) הבינלאומית לא מיהרה לעזור בהעברת תקציבים למשרד, וגם המציאות הוכיחה כי החוקים בענף פרסום ובענף יחסי ציבור לא תמיד זהים.

על כך התווספו יחסים מורכבים בין השותפים הישראלים לשותפים הבינלאומיים, והתוצאה הייתה שיורו בישראל לא הצליחה להתחזק ולהפוך לגורם דומיננטי בענף.

כשהתברר כי המיזוג איננו הצלחה גדולה, החלו הצדדים לחפש פתרון אחר. כבר לפני עשור HAVAS בחנו אפשרות לרכוש מניות בענבר-מרחב, אך ההצעה הכספית הייתה נמוכה מאוד, והשותפים הישראלים בחרו לנסות להשביח את המשרד.

לאחר שהשותפות של HAVAS עם האחים ארד פורקה, נחתם עם ענבר-מרחב הסכם ייצוג בלבד, והסוכנות הבינלאומית נותרה למשך תקופה ארוכה ללא משרד שבו היא שותפה בארץ.

גם ענבר-מרחב עבר דרך ארוכה עד השלמת העסקה: בעבר התבסס המשרד על המייסדים חן ענבר וירון מרחב, שאליהם הצטרף מעת לעת שותף שלישי, בדרך-כלל מתחום הקריאטיב, כחלק מהניסיון להפוך את המשרד לדומיננטי.

בין הפרסומאים שהיו שותפים במשרד היו גם אנשי קריאטיב נחשבים מאוד, וביניהם ספי שקד ורובי ניסן, אך תמיד לאחר תקופה מסוימת השותפים החדשים פרשו, והמייסדים נותרו. כך היה גם עם מנהלים בכירים כמו גיא קלנר ויהב דרייזן, שנכנסו למסלולי שותפות שלא הבשילו.

את ניצני השינוי ניתן היה לראות בסמוך להסכם הייצוג שנחתם עם HAVAS, כאשר זמן קצר לפני כן מכרו המייסדים שליש מהמניות לאיל גרינברג, בעלי G גרופ ובנה של יפית גרינברג.

המכירה התבררה כמשתלמת די מהר - זמן קצר לאחר מכן העמיקה גרינברג את פעילותה בתחום העסקים, רכשה את סטימצקי והעבירה למשרד את התקציב. באותה תקופה עיקר השינויים היו במישור העסקי: קלנר, בתפקידו כמנכ"ל, הוביל רכישת משרדי פרסום קטנים שסייעו לענבר-מרחב לגדול בהיקפים, אולם המשרד היה עדיין רחוק מלקבל חותמת מקצועית ברורה ועקבית.

תהליך השינוי המקצועי הושלם עם כניסתו ב-2014 של בן סבר לתפקיד מנהל הקריאטיב של המשרד. סבר, שנחשב לאחד מאנשי הקריאטיב המבטיחים באותה עת, קיבל על עצמו גם את תפקיד המנכ"ל, כשלצדו מונה לאחר זמן לא רב מנכ"ל משותף שאמור היה להשלים אותו - אור גלייכר, שהגיע ממשרד הפרסום אדלר-חומסקי מצד ניהול הלקוח. לראשונה היה למשרד צוות ניהולי מקצועי קבוע שנשאר ואף הניב תוצרים קריאטיביים ראויים.

מבחינה עסקית הייתה השנה האחרונה מתעתעת מבחינת פעילות המשרד, כאשר הוא הצליח לגייס לקוחות חדשים כמו רשת מלונות ישרוטל, האוניברסיטה הפתוחה ורשת AM:PM.

HAVAS נמנעו מספר שנים לבצע השקעות בישראל, אך את הסנונית הראשונה לשינוי המדיניות ניתן היה לראות ב-2017, עת הקבוצה רכשה מניות בסוכנות המדיה החברתית בלינק שבבעלות שגיא חמץ.

משהו על הסיבות שהביאו את HAVAS לבצע את הרכישה אפשר ללמוד מתגובתו של נשיא ומנכ"ל קבוצת HAVAS, יאניק בולורה: לדבריו, בישראל, עם אוכלוסייה של כ-9 מיליון איש, ישנם יותר סטראט-אפים מאשר במדינות רבות אחרות עם אוכלוסייה גדולה בהרבה. לדבריו, "ישראל מהווה מרכז עולמי לחדשנות ויזמות, ואנחנו מתכוונים להגדיל את נוכחותנו באזור עם רכישת ענבר-מרחב G".

עוד כתבות

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; מדד הקלינטק נופל ב-3.5%, הדולר מתחזק מול השקל

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר