גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל פנאקסיה: "מתכוננים לתרחיש שבו המצב הפוליטי לא יאפשר יצוא"

חברת הקנאביס התחילה למכור את מוצריה בבתי המרקחת בגרמניה, אך בשל הרגולציה הישראלית היא מוגבלת במוצרים שהיא יכולה לייצא ● הסיבה: הבחירות תוקעות את שינוי התקנות ● ד"ר דדי סגל, מנכ"ל החברה: "יש לנו גם מפעל במלטה, אבל מאוד מקווים שנוכל לייצא את המוצרים מהארץ"

חברת הקנאביס פנאקסיה הודיעה אתמול (ד') על תחילת מכירות מוצריה בבתי המרקחת בגרמניה. מדובר בעוד צעד שמעיד על מימוש היצוא של קנאביס בישראל, שהיה חלום גדול עבור הסקטור כבר מ-2017, וכעת, באיחור, מתחיל להתממש. בעקבות ההודעה עלתה מניית פנאקסיה  במצטבר בימים האחרונים כ-9%. שווי החברה כעת עומד על 349 מיליון שקל.

שותפתה של פנאקסיה בגרמניה היא חברת התרופות Neuraxpharm והמוצר נקרא Naxiva-Panaxol. החברה הגרמנית כבר החלה לקדם את המוצר בקרב רופאים בגרמניה. המוצרים מעובדים במפעל פנאקסיה על בסיס חומר גלם של חברת שיח.

לדברי ד"ר דדי סגל, מנכ"ל פנאקסיה: "Neuraxpharm היא חברת תרופות בגודל בינוני ברמה הגלובאלית, אך היא גם אחת השחקניות המובילות בתחום של מחלות נוירולוגיות, פסיכיאטריות וכאב באירופה. ככל הידוע לנו, זו החברה הגדולה ביותר בתחום הפארמה שנכנסה בצורה כל כך מלאה למכירה של מוצרי קנאביס. יש להם קרוב ל-100 אנשי מכירות בגרמניה ונוכחות הכל אירופה".

במחצית הראשונה של השנה נמכר בגרמניה קנאביס ב-75 מיליון אירו, כלומר קצב שנתי של 150 מיליון אירו (קצת פחות מן השוק הישראלי), אך הוא הולך ומתרחב ככל שמטופלים רבים יותר מקבלים רישיונות עבור אינדיקציות (סוגי מחלות) רבות יותר. המטופל הממוצא מוציא כ-400-500 אירו לחודש עבור הקנאביס שלו, לעומת 500-800 שקל בממוצע בישראל. החברה מעריכה כי השוק הזה יכול לגלגל גם כמה מיליארדי דולרים בשנים הבאות. כמחצית מן המטופלים היום מקבלים שיפוי ביטוחי עבור הוצאתם, כלומר המוצר נמצא בסל הבריאות עבור מחלות מסוימות.

"המצב בפועל הוא שהכל תקוע"

מספר המתחרים הוא קטן והתחום מפוקח על ידי הרגולציה. "אנחנו פוגשים כמה חברות מקומיות, מספר ענקיות בינלאומיות קנדיות, ואת בדרוקן ההולנדית", אומר סגל. החברות הישראליות אינטרקיור ו-IMC כבר החלו בפעילות בשוק הגרמני וגם חברות נוספות מכוונות אליו. להערכת פנאקסיה, מספר המתחרות הקטן כרגע, יחד עם הדומיננטיות של השותפה בשוק הגרמני, עשויה לאפשר לחברה לבנות עמדה נוחה בשוק הגרמני לפני שהתחרות תתגבר.

הרגולציה סביב קנאביס משתנה ממדינה למדינה, כאשר למעט המוצרים של חברת GW (שנמכרה אתמול לחברת פארמה Jazz ב-7.2 מיליארד דולר), אף אחד מן המוצרים לא מוגדר בדיוק כתרופה, ולא נמכר בדיוק כתרופה. "בגרמניה אמרו - קנאביס אינו תרופה אבל אפשר לרקוח ממנו תרופה", אומר סגל. "הרופא רושם את המרשם שכולל גם את שם המותג ואת המינונים של החומרים הפעילים. הרוקח משלב את הרכיבים של החומרים הפעילים, שקיבל מהחברה, כך שיתאמו את ההרכב עליו המליץ הרופא. הוא מכין מזה עבור הלקוח בבית המרקחת באופן פרטני שמן לבליעה, או טבליה לבליעה, אנחנו מכינים גם תמציות לשאיפה מתוך משאף". 

"בשלב הראשון אנחנו יכולים לייצא רק מוצרים שרשומים בישראל, אלה השמנים", מסביר סגל. "משרד הבריאות לא נתן עדיין אישור לטבליות ותמציות השאיפה, ובתקינה נאמר שמותר לייצא רק מוצרים שמאושרים לשיווק בישראל. אין למשרד הבריאות או למדינה שום התנגדות עקרונית לאישור של המוצרים החדשניים יותר שלנו או ליצוא של מוצרים אלה, אבל המצב בפועל הוא שהכל תקוע. חלק מהתקינה לא ניתן לשנות כי אין ממשלה, ומה שנכתב במקור בהחלטת הממשלה המקורית - עם זה אנחנו תקועים. חלק מהתקינה אי אפשר לשנות בגלל העומס שבו נמצא משרד הבריאות. חשוב להדגיש שמהצד הגרמני, המוצרים האלה כבר אושרו ואפשר לשווק אותם ברגע שיפתר הפלוטר מהצד הישראלי.

"אנחנו מאוד מקווים שזה יפתר בקרוב, אבל אם לא, אז יש לנו גם מפעל במלטה, וכשהוא יקבל אישור GMP, כלומר אישור של מפעל יצור תקני, נוכל לעבד את המוצרים שם. אנחנו מאוד מקווים שנוכל לייצא אותם מהארץ, אבל מתכוננים לתרחיש שבו המצב הפוליטי לא יאפשר זאת".

מאידך משרד הבריאות מאפשר יבוא לישראל. "היום ישנה הקשחה מסויימת של הדרישות מבחינת היבוא, כאשר משרד הבריאות דורש היום איכות גבוהה יותר של מוצרי היבוא, ולא כל מוצר נכנס. היבוא התחיל בגלל מחסור בסחורה מקומית והיום יש אספקה מקומית בכמויות אדירות. יש היום אפילו מוצרים עתירי THC (החומר הפעיל ה'ממסטל' בקנאביס, ג"ו), שיש להם ביקוש גבוה יחסית בארץ, ובעבר המחסור בהם היה מודגש במיוחד. כאשר מגבילים את המרשם של אדם ל-10 גרם, הוא רוצה את החומר הפוטנטי ביותר, ולמגדלים הישראלים קשה להתחרות בריכוזים של המוצרים המיובאים, בעיקר שגדלו במתקנים סגורים עם תנאי גידול מאוד מבוקרים, אבל הם כן יודעים ליצר ריכוזים משיקים ל-20%, שגם הם מבוקשים. התחושה שלי היא שהיבוא ימשך ולא נראה אותו נעלם, אבל זו רק ספקולציה".

ברבעון השלישי של השנה רשמה פנאקסיה הכנסות של כ-43 מיליון שקל, גידול של כ-330% לעומת התקופה המקבילה, וזאת רק מהשוק הישראלי טרם פתיחת היצוא. החברה הפסידה 26 מיליון שקל בתקופה זו.

בעקבות תחילת היצוא בפועל הושגה אבן דרך שכלולה בהסכם המיזוג המקורי של פנאקסיה עם השלד הרודיום. בעקבות זאת אמורים לקבל בעלי המניות המקוריים של פנאקסיה 10% נוספים מן החברה.

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

גיא הדס / צילום: תמר מצפי

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"