גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חייבים לדאוג כבר עכשיו להצלת שנת הלימודים

הדרך האפקטיבית ביותר הוא לפצות על הנזק הקיים לתלמידים, בייחוד בכיתות י'־י"ב, באמצעות ביטול חופשת הקיץ

כיתה ריקה בבית ספר בבת ים / צילום: אביבה גנצר, גלובס
כיתה ריקה בבית ספר בבת ים / צילום: אביבה גנצר, גלובס

הריחוק החברתי וההגבלות שנועדו להתמודד עם מגפת הקורונה פגעו מאוד במערכת החינוך - גרמו לאובדן ימי לימודים רבים וחייבו מעבר ללמידה מרחוק, על כל האתגרים והקשיים הכרוכים בה. בשנת הלימודים הקודמת (תש"פ) הופסקו הלימודים באמצע חודש מרץ, ורק באמצע מאי החל תהליך של חזרה הדרגתית ללמידה פרונטלית (כפוף להגבלות).

שנת הלימודים הנוכחית (תשפ"א) נפתחה אמנם בהוראה פרונטלית לכל שכבות הגיל, אבל עד חגי תשרי היא הופסקה שוב, ורק במהלך חודש נובמבר החל תהליך של חזרה להוראה פרונטלית, בקפסולות ובמתכונת מצומצמת. כיתות א'־ד' היו הראשונות לחזור, לאחר מכן שבו כיתות ה'־ו', ובתחילת דצמבר חזרו ללימודים גם הכיתות הגבוהות יותר. מאז חלפו שבועות אחדים בלבד, אך למרבה הצער התקיימה הפסקה נוספת של הלימודים הפרונטליים.

גם בקצב מיטבי של התחסנות סביר שתמשיך המערכת להתמודד עם אותם קשיים, לפחות עד תום שנת הלימודים הנוכחית. זאת ועוד, כאשר הייתה הוראה מקוונת וגם כאשר הייתה הוראה פרונטלית במהלך המשבר - נאלצו המורים, התלמידים וההורים להתמודד עם מערכת שעות ותנאי למידה שמשתנים כל כמה שבועות, עם סכנות הדבקה ועם קשיים לוגיסטיים שהתקיימו הן בעת למידה מרחוק הן בעת הוראה פרונטלית.

בתנאים אלה סביר שרוב הילדים, בייחוד בשכבות הגיל שבהן הושבתו הלימודים הפרונטליים לזמן רב, לא הצליחו לרכוש את אותם ידע וכישורים שתלמידים בגילם מצליחים לרכוש בדרך כלל, ונוצרו פערים גדולים בינם לבין מה שיזדקקו לו בעתיד כדי לרכוש מקצוע או השכלה גבוהה.

מהי הדרך הטובה ביותר לסגור את הפערים האלה?

האפשרות הראשונה היא לראות בתשפ"א שנת לימודים "אבודה", ולחייב את התלמידים שלימודיהם נפגעו באורח משמעותי לחזור על אותה השנה - תלמידי כיתה ז' ילמדו שוב בכיתה ז', תלמידי כיתה ח' ילמדו שוב בכיתה ח' וכן הלאה. היתרון הברור בכך הוא שתתאפשר השלמה מלאה של חומר הלימוד ושל החוויות שהפסידו התלמידים. אך למהלך זה יש חסרונות רבים שהופכים אותו לבלתי ישים:

ראשית, לא כולם נפגעו באותה המידה, אפילו באותה שכבת גיל ואפילו באותו בית ספר ובאותה כיתה, ויהיה קושי גדול למקד את המדיניות במי שזקוק לה ביותר. הדבר נכון בעיקר בשכבות הגבוהות, שבהן יש מגבלות זמן הקשורות למועדי בחינות הבגרות, לשירות הצבאי וללימודי ההשכלה הגבוהה.

גם אם נצליח בכל זאת למקד את המדיניות בתלמידים הרלוונטיים - התלמידים ש"יישארו כיתה" יזדקקו לשעות הוראה, לכיתות ולתשומות אחרות, שבמצב רגיל היו מתפנות לטובת התלמידים בשכבת הגיל שאחריהם. צעד כזה יגדיל בשנים הקרובות את מספרם של כלל התלמידים במערכת, שגם כך סובלת ממחסור במורים ובכיתות.

לפיכך עדיף להשאיר למורים ולמנהלים את שיקול הדעת הפדגוגי אילו תלמידים ייאלצו "להישאר כיתה" (אף שמובן כי מספרם יהיה גדול יותר לעומת השנים הקודמות), במקום להנחית החלטה מלמעלה שתחול על כל התלמידים בשכבות גיל מסוימות.

האפשרות השנייה היא להמשיך במסלול הלימודים בשנים הבאות כרגיל, בלא שינוי (סביר שכך יקרה אם לא יתקבלו החלטות מיוחדות בנושא). אפשרות זו מבוססת על אחת משתי הנחות: 1. שהתלמידים קלטו את כל החומר שהועבר בלמידה המקוונת. 2. התלמידים לא קלטו את כל החומר אך יצליחו להשלים את החסר בשנים הבאות.

ההנחות האלה בעייתיות. כל מורה או הורה לילדים שלמדו בהוראה מקוונת נתקל בחסרונות שלה, גם במצב אידיאלי שבו לכל המעורבים יש תשתית הולמת והיכרות טכנית עם מערכת הלמידה (מצב שאינו חל היום אפילו על רוב התלמידים בישראל).

נוסיף לכך את הקשיים החומריים והנפשיים האישיים שחוו תלמידים רבים ובני משפחותיהם באותה התקופה עקב המגפה, ונקבל סביבה שקשה מאוד ללמוד בה, ולכן סביר שתלמידים רבים ייאלצו להשלים בכוחות עצמם את השנה הזו או חלקים ניכרים ממנה, והדבר יעכב את המשך רכישת הכישורים שלהם ואת התקדמותם בשוק העבודה בעתיד. גם לאובדן של שנת השכלה אחת עלולה להיות השפעה גדולה על ההון האנושי.

ב־2007 העריך רוני פריש, חוקר בבנק ישראל, את תשואת השכר הממוצעת לשנת לימוד אחת ב־8% בקירוב. יש אם כן חשיבות להקדשת זמן ומשאבים לפצות על הנזק שנגרם לתלמידים, אך לא באמצעות "השארת כיתה" בקנה מידה לאומי.

הפתרון הטוב ביותר הוא דרך האמצע - לפצות על הנזק הקיים לתלמידים, בייחוד בכיתות י'־י"ב באמצעות ביטול חופשת הקיץ של שנת הלימודים תשפ"א (תלמידים בכיתה י' ומטה יוכלו להשלים בהדרגה את החומר במשך השנים). המעמסה העיקרית בפתרון זה תיפול על כתפי המורים. גם כשבתי הספר היו סגורים עבדו המורים לא פחות קשה (אם לא קשה יותר), מאשר במצב רגיל.

עבודה מלאה בחודשי הקיץ תגביר את קצב שחיקת המורים ותקשה עליהם בשנת הלימודים שתבוא לאחר מכן. עקב כך כדאי יהיה לשקול שלא לחייב את כל המורים ללמד כרגיל, אלא לאפשר רק למורים המעוניינים בכך ללמד בקיץ בשכר מוגדל, במתכונת הדומה ל"בתי הספר של החופש הגדול", אך בדגש על השלמת התכנים שאבדו עקב המשבר ובמימון ממשלתי מלא.

כמה עשוי לעלות פתרון זה? לפי נתונים שנאספו על ידי מרכז המידע והמחקר של הכנסת, בשנת תשס"ט לימדו בחטיבות העליונות בכל הארץ כ־54 אלף מורים בסך הכול. לפי נתוני משרד החינוך מ־2017, השכר השנתי הממוצע בפועל למורה בחטיבה העליונה העובד במשרה מלאה היה כ־180 אלף שקל, או כ־15 אלף שקל בחודש. בחישוב מהיר, העסקת מספר כזה של מורים במשרה מלאה במשך חודש בשכר כפול, תעלה כ־1.62 מיליארד שקל, בלי לכלול עלויות נוספות הדרושות ללימוד.

אף על פי שסכום זה קטן מסכומי כסף רבים אחרים שהוציאה הממשלה בשנה האחרונה עקב המשבר, מדובר בכל זאת בסכום לא מבוטל. אך האם הוא משתווה לנזק שיצטבר עקב הפגיעה בהון האנושי הטמון בתלמידים אשר לעולם לא ישלימו את החומר שאיבדו?

כך או כך, יש לדאוג לפתרון מראש ולא בדיעבד, שכן את הנזק שנעשה להון האנושי בשלב מוקדם בחיים - קשה מאוד לתקן בהמשך.

הכותב הוא חוקר בחוג ללימודי עבודה, אוניברסיטת תל אביב, החוג לממשל ומדיניות, אוניברסיטת אוקספורד. מנכ"ל הפורום הכלכלי הערבי

עוד כתבות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם