גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התרחישים לישראל בהאג: מהחלטה שלא לפתוח בחקירה ועד לאישום וצווי מעצר

מומחי משפט משרטטים את התרחישים האפשריים בעקבות החלטת ביה"ד הבינלאומי בהאג כי קיימת לו הסמכות לחקור את ישראל בגין פעולותיה ב"צוק איתן" וההתנחלויות ● "ההחלטה גרמה נזק, אבל יש עוד דרך ארוכה לעבור. לא צריך לחשוש שמישהו ייעצר בשלב זה"

מבצע "צוק איתן" ברצועת עזה בקיץ 2014 / צילום: Reuters
מבצע "צוק איתן" ברצועת עזה בקיץ 2014 / צילום: Reuters

"ההחלטה נתנה לישראל מכה בכנף וגרמה לנזק, אבל לא צריך להיכנס לפאניקה. יש עוד דרך ארוכה לעבור. לא צריך לחשוש שמישהו ייעצר בשלב זה. לישראל יש טענות משפטיות טובות ומדינות התומכות בה", אומרת ד"ר דנה וולף, מומחית למשפט בינלאומי וניהול משא-ומתן מהמרכז הבינתחומי בהרצליה. זאת, בעקבות החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג מיום שישי על קיומה של סמכות לחקור ישראלים על פעולות נגד פלסטינים בשטחי יהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורצועת עזה. 

הכרעת שופטי בית הדין ניתנה בדעת רוב מול דעת מיעוט, ובאה לאחר שמזה מספר שנים מנהל משרד התובעת של בית הדין בדיקה מקדמית בעקבות פנייה של הפלסטינים. התובעת פאטו בנסודה הודיעה לפני יותר משנה, כי היא מעוניינת לקבל אישור לחקור פשעים לכאורה שבוצעו על-ידי ישראל וחמאס במהלך המבצע הצבאי ברצועת עזה ב-2014 (מבצע צוק איתן), במהלך ההפגנות על הגדר בעזה ב-2018 ובנוגע להתנחלויות בגדה המערבית.

גם פרופ' אייל גרוס המתמחה במשפט בינלאומי באוניברסיטת תל אביב מסביר כי הדרך עוד ארוכה ומדובר בתסבוכת משפטית שיכולה להימשך שנים. אולם הוא מבחין בין טענת התובעת בנוגע להתנחלויות, ליתר הטענות. לדבריו, "מאחר שהבנייה בהתנחלויות היא מדיניות של הממשלה, לבית הדין הבינלאומי יהיה קל יחסית להתקדם עם ההליך ולפתוח בחקירה, לאור הסכמה רחבה בקהילה הבינלאומית כי ההתנחלויות אינן חוקיות".

פרופ' אייל גרוס / צילום: עינת לברון

"לוליינות משפטית"

בית הדין בהאג נועד להעמיד לדין מי שאחראי לפשעים החמורים ביותר בהם פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות ולפעול במקום שמדינות לא פועלות נגד אזרחיהן המבצעים פשעי מלחמה. לעמדת ישראל, בית הדין נעדר סמכות שיפוט בנוגע לישראל. זאת, בנימוק שאין מדינה פלסטינית ריבונית, ישראל לא חברה בבית הדין ולא הסכימה לסמכות השיפוט כנדרש.

שבע מדינות מרכזיות החברות בבית הדין, ביניהן גרמניה, אוסטריה וצ'כיה, הגישו עמדה שלפיה אין לבית הדין סמכות שיפוט בנוגע למעשים ברשות הפלסטינית וברצועת עזה. זאת, לצד מומחים בינלאומיים שהביעו עמדה דומה בסוגיה. עם זאת, בית הדין קבע בסופו של דבר כי הרשות הפלסטינית היא בגדר מדינה רק לצורך קניית סמכות השיפוט.

ישראל רואה בהחלטת בית הדין כהחלטה פוליטית מובהקת שלא עומדת בסטנדרטים של משפט בינלאומי ומהווה "לוליינות משפטית", כפי שכינה את ההחלטה שופט המיעוט ההונגרי בבית הדין. זאת, מאחר שמוסכם על ישראל והפלסטינים שסוגיית הסכסוך הטריטוריאלי תוכרע ביניהן.

לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, "הפלסטינים בפנותם לבית הדין מבקשים לפרוץ את המסגרת המוסכמת בין הצדדים ולדחוף את בית הדין להכריע בשאלות פוליטיות שצריכות להתברר במשא-ומתן ולא בהליך משפטי פלילי. לא לשם כך הוקם בית הדין, ואין לו רשות או יכולת לעסוק בנושאים אלה, ודאי שבהיעדר הסכמה של שני הצדדים".

גם ד"ר וולף מציינת כי "זו החלטה מאוד פוליטית. גם אב בית הדין קבע כי ההחלטה פוליטית שלא יכולה לעלות בקנה אחד עם המציאות המשפטית. התובעת חיכתה שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ יתחלף בג'ו ביידן".

שלושה תנאים

כעת הכדור חוזר לתובעת בנסודה, והיא תצטרך לקבל החלטה האם היא פותחת בחקירה נגד ישראל. על-מנת לפתוח בחקירה צריכים להתקיים שלושה תנאים: הראשון, שיש בסיס לסמכות על המדינה - וזו כאמור ניתנה על-ידי שני שופטי הרוב, כשקיימת התנגדות רבה  הן מצד שופט המיעוט, הן מצד החברות בבית הדין שהגישו את התנגדותן והן מצד ארה"ב.

התנאי השני הוא כי "עיקרון המשלימות" לא חל. העיקרון קובע כי לא יתנהל הליך בבית הדין במקרים שהמדינה מבצעת חקירה כנה והיא בעלת מערכת משפט עצמאית. התובעת תצטרך לבדוק את עיקרון המשלימות בנוגע לשלושת הנושאים שסברה שיש בסיס לפתיחה בחקירה בגינם. בנוגע למבצע צוק איתן - ישראל הקימה בזמן המבצע מנגנון בדיקה, המקרים בהם נטען לפשעי מלחמה נבדקו ובחלק מהמקרים נפתחו חקירות פליליות; במקרה של בנייה בהתנחלויות - ברור שאין חקירה אלא מדובר במדיניות של הממשלה.

לדברי פרופ' גרוס, "לתובעת יהיה קל יחסית להתקדם עם הטענה נגד ההתנחלויות כי לא תהיה טענה לעיקרון המשלימות וגם מבחינה עובדתית ומשפטית הסוגיה פחות מורכבת". פרופ' גרוס מוסיף כי "קשה לראות שהתובעת תקבל את טענת ישראל כי ההתנחלויות חוקיות, כאשר אין הסכמה רחבה לכך בקהילה הבינלאומית. גם במקרה של החקירה נגד פעולות פלסטינים יהיה קל יחסית להתקדם כי ברור שהרשויות הפלסטיניות לא חוקרות בעצמן".

לדברי ד"ר וולף, "התובעת תצטרך להתמודד עם הטענה שבית הדין הוא משלים. כאשר יש מערכת משפט עצמאי, אז אין מקום לבית הדין להתערב. ביהמ"ש העליון מגן עלינו מפני חקירות כאלו. בית הדין נועד למצב בו המדינה לא מתפקדת. הוא לא בא להחליף מדינות"

התנאי השלישי הוא כי אין אינטרסים של צדק המצדיקים שלא לפתוח בחקירה.

תחקיר עצמאי

התרחיש האופטימי ביותר לישראל הוא שהתובעת בנסודה תחליט שלא לפתוח בחקירה. התובעת מסיימת את תפקידה ביוני הקרוב, וביום שני צפוי להיבחר תובע חדש לבית הדין. ההחלטה מאוד משמעותית ועשויה להשפיע על ההליכים נגד ישראל. זאת, מאחר שלכל תובע יש את המדיניות שלו ואת סדרי העדיפויות שלו. בנסודה החליטה בדצמבר 2019 שיש בסיס לחקירה, היא פנתה והטריחה את השופטים בסוגיית הסמכות, ולכן על-מנת לשנות את עמדתה היא תצטרך לנמק את השינוי. תרחיש כזה פחות ריאלי.

לדברי ד"ר וולף, התובעת "תצטרך להתמודד עם שאלת המשלימות כבר בשלב הזה. כרגע ההערכה שלי שכן ירצו לפתוח בחקירה, אבל קשה לדעת. יש סיכוי שבנסודה תנסה לפתוח בחקירה לפני סיום תפקידה. באיזשהו מקום הרכבת יצאה לדרך, ויש הזדחלות איטית".

בין היתר מציינת, ד"ר וולף, את ההחלטה שלא לפתוח בחקירה נגד בריטניה על מעשיה בעיראק בשל עיקרון המשלימות. בדצמבר החליטה בנסודה שלא לפתוח בחקירה נגד בריטניה בנוגע לטענות על עינויים בעצורים עיראקיים. זאת, מכיוון שבריטניה הקימה מנגנון שמזכיר את התחקיר המבצעי בצה"ל. התובעת בנסודה מצאה פגמים במנגנון הבריטי, אבל בסופו של דבר הוא הספיק לבית הדין בהאג להחלטתו שלא לפתוח בחקירה נגד בריטניה.

אישום וצווי מעצר

תרחיש אחר הוא פתיחה בחקירה שבסופה לא יוגש כתב אישום. בית הדין ייתקל בקושי לאסוף ראיות במצב הנוכחי. לדברי פרופ' גרוס, "התיקים שהגיעו למשפט אלו תיקים שהממשלות שיתפו פעולה עם בית הדין, כך הצליחו להגיע לראיות ולעדים". הוא מוסיף כי "אם המדינה לא משתפת פעולה, יש קושי לחקור. במקרה של ההתנחלויות המצב שונה כי יש המון חומרים גלויים".

התרחיש החמור ביותר האפשרי הוא כי התובעת תחליט לפתוח בחקירה ובעקבותיה יוצאו צווי מעצר ויוגשו כתבי אישום. בית הדין יכול לנקוט בהליכים פליליים נגד מקבלי החלטות ומי שמבצע את ההחלטות, אך לרוב יתמקד בגורמים בכירים או בדרג ביניים קרב מבצעי ההחלטות. חשוב להדגיש שכרגע לא נשקפת סכנה מיידית לישראלים וגם התרחיש הגרוע ביותר יכול לקחת חודשים ואף שנים. בשלב זה אין המלצה לבכירים שלא לטוס לחו"ל. מעט צווי מעצר הוצאו בשנות פעילות בית הדין, והחלטה כזו היא חריגה.

לדברי ד"ר וולף "צווי המעצר שמוציא בית הדין הם לא גלויים, ולא יודעים שהם יוצאים. היכולת של בית הדין לאכוף היא בדרך שכל מדינה שחברה מחויבת לשתף פעולה עם הצו. בפועל, צווי מעצר לא תמיד נאכפים. מדינות מערב אירופה - גרמניה, צ'כיה ואוסטריה - תמכו בעמדת ישראל. יהיה מעניין לראות אם הן ישתפו פעולה עם צווי מעצר". גם פרופ' גרוס מסביר כי היו מקרים שהוצאו צווי מעצר ואלו לא נאכפו על-ידי מדינות חברות בבית הדין, למשל במקרה של נשיא סודן לשעבר.

עוד כתבות

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"