גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איטליה עשתה את זה: האם גם ישראל צריכה ממשלת מומחים?

מאריו דראגי, שהיה נגיד הבנק המרכזי של אירופה והציל לפני עשור את האירו, הרכיב אתמול ממשלה לאחר שהוזמן בשבוע שעבר להציל את איטליה מולדתו ממשבר מערכתי ורפואי ● מאז צרפת של לואי ה־16, ארצות מאצילות משימות בלתי אפשריות לטכנוקרטים ● האם "ממשלת מומחים" יכולה להציל גם את ישראל?

מאריו דראגי (משמאל), ראש ממשלה איטליה המיועד, מגיע לפגישה עם סרג'יו מאטארלה הנשיא / צילום: Reuters, Yara Nardi
מאריו דראגי (משמאל), ראש ממשלה איטליה המיועד, מגיע לפגישה עם סרג'יו מאטארלה הנשיא / צילום: Reuters, Yara Nardi

שערו נא בנפשכם את התרחיש הבא: ישראל אינה מצליחה להקים ממשלה יציבה. ממשלה קצרת ימים באה, וממשלה קצרת ימים הולכת. הכנסת מתפזרת אוטומטית, ובחירות נערכות פעם אחר פעם (נגיד, ארבע פעמים בשנתיים, שזה כמובן לא יכול לקרות, אבל נגיד).כל זה מתרחש, נניח, על רקע מגפה עולמית ומשבר כלכלי היסטורי.

מספיק ודי, אומר נשיא המדינה, ומזמין את סטנלי פישר לירושלים. ד"ר פישר מקבל פטור יוצא מגדר הרגיל מבידוד עצמי, ומובל בתא פלסטיק אטום אל מעון הנשיא. סטנלי, אומר לו ריבלין, באו מים עד נפש. אנו זקוקים עכשיו למנהל ולאיש חזון, לא לפוליטיקאי. אני מטיל עליך להרכיב ממשלת מומחים ויועצים.

ראש הממשלה המיועד פישר מצליח לעבור את המשוכה הראשונה. רוב גדול של חברי הכנסת מסכימים לכלול תיקון "זמני" בחוק היסוד, כדי לאפשר למי שאינו חבר כנסת להתייצב בראש הממשלה. רובם עושים כן ללא התלהבות. רובם אינם מתכוונים להניח לו להאריך ימים. אבל תמיכה ציבורית מסיבית מכריחה אותם להרכין ראש.

ראש הממשלה פישר אומר שאין לפנות דיירים בזמן הקורונה. לא, הוא לא יתעקש על רחוב בלפור. דירת סטודיו תספיק לו. האם זה יכול לקרות בישראל? במלה אחת, "לא".

באיטליה זה דווקא קרה. "התגלמות הטכנוקרטיה", כתב ה"נויה ציריכר צייטונג" רב היוקרה על מאריו דראגי. "הגיע אל ארמון הקירינאלה (מושבו של נשיא הרפובליקה) שש דקות לפני הזמן", התפעל כתב ה"זידוייטשה צייטונג" של מינכן, והוסיף את האפיון הרווח באיטליה, "הוא נמרץ כמו גרמני ויצירתי כמו איטלקי".

קצת פחות מהופנט היה "קוריירה דה לה סרה" של מילאנו: "הרפובליקה השלישית נפלה", כתב פרשן פוליטי למחרת ההודעה שהנשיא סרג’יו מאטארלה הטיל על מאריו דראגי להרכיב ממשלה חדשה באיטליה.

לחצות את הים הסוער

מדוע זה יכול לקרות באיטליה? אולי מפני שהאיטלקים ויתרו עוד לפני 60 שנה ויותר על התקווה שממשלותיהם יתפקדו כהלכה. אולי כי ממשלותיהם מעולם לא תפקדו כהלכה. הממשלה החדשה, לכשתקום, תהיה ה-67 בתוך 75 שנה. לפני כמעט 30 שנה, האיטלקים חשבו שצריך רק לשנות חוקי בחירות כדי להבטיח יציבות ("הרפובליקה השנייה", במניין לא רשמי). הם התבדו.

ב-1996, לראשונה זה 100 שנה, נשיא איטליה מינה ראש ממשלה שלא משורות הפרלמנט. זה היה הטכנוקרט הראשון. שמו היה קארלו אזליו צ’יאמפי (Ciampi). הוא היה נגיד הבנק המרכזי. כהונתו הייתה קצרה, טיפה יותר משנה, אבל במהלכה הוא צירף את איטליה אל גוש האירו.

שנתיים אחר כך, אסיפת בוחרים מינתה אותו לנשיא הרפובליקה, שאמנם אינה כהונה ביצועית, אבל יש לה סמכויות והשפעה גדולות בהרבה מזו של נשיא ישראלי, כמו למשל היכולת להעמיד לא-פוליטיקאי בראש הממשלה.

מאז צ’יאמפי לא מש מאיטליה הרעיון להזמין טכנוקרט כדי לעזור לה לחצות ים בשעת סערה. ב-2011, איטליה כמעט טבעה בסערה שהניב זה המכונה "המיתון הגדול" (משבר הסאב-פריים). הנשיא הטיל את ראשות הממשלה על מאריו מונטי, כלכלן מקצועי, נשיא אוניברסיטה יוקרתית, חבר הנציבות של האיחוד האירופי (כהונה השקולה כנגד שר בממשלה, אך לא בדיוק). ממשלת מונטי קמה על טהרת הטכנוקרטים, שום פוליטיקאי מקצועי לא הוזמן להשתתף בה.

מה מעניין שהנשיא שמינה את מונטי היה מנהיג קומוניסטי בולט לשעבר, ג’ורג’יו נפוליטנו. מעניין, כי השמאל האירופי, והשמאל בכלל, רואה טכנוקרטים בעין רעה מאוד. ומה מעניין שהמפלגה היחידה שהצביעה נגד מינוי מונטי הייתה "הליגה הצפונית", שמאז הפכה לכוח הפופוליסטי הימני הבולט ביותר באירופה.

השמאל הדמוקרטי עשה אז שלום עם טכנוקרטים. הימין הפופוליסטי כבר עמד אז בעיצומה של מלחמתו נגדם, זו המלחמה שתעלה את דונלד טראמפ לשלטון ותוציא את בריטניה מן האיחוד האירופי.

מינוי טכנוקרטים עורר תמיד ספקות ניכרים. נובע ממנו אליטיזם; כרוך בו ספק ביכולתם של ההמונים לבחור את נציגיהם. הספק הזה לא נולד בימינו. סוקרטס, מפי אפלטון, דיבר על הקלות שבה ההמון מתפתה לחלקת לשונם של דמגוגים. אפלטון קיווה לרפובליקה של פילוסופים. אז עדיין לא היו טכנוקרטים בתור שכאלה.

בין שתי מלחמות העולם התפתחה בארה"ב תנועה לטובת "טכנוקרטיה" שימי העדנה הקצרים שלה היו בתחילת השפל הכלכלי הגדול של שנות ה-30, כשהממשלה הפדרלית לא הצליחה להיחלץ לעזרת מיליוני מובטלים ורעבים.

מהנדסים היו הוריה מולידיה של התנועה. אחד מהם טבע לפני מאה שנה את עצם המושג "טכנוקרטיה", כלומר שלטון הטכנאים, כדי לתאר את "ייעול שלטון העם באמצעות משרתיו, המדענים והמהנדסים".

סיבה אפשרית אחת לחוסר הצלחתה של התנועה הזו הייתה הקלות היחסית שבה השיטה הפוליטית האמריקאית יכולה לרתום טכנוקרטים לעגלתה. נשיא אמריקאי אינו מחויב למנות אף פוליטיקאי אחד לקבינט שלו. בקבינט החדש של ג’ו ביידן, משרד האוצר נמצא בידי כלכלנית מנוסה; משרד ההגנה נמצא בידי גנרל בדימוס; בראש מחלקת המדינה עומד דיפלומט ותיק; שר המשפטים המיועד הוא שופט בכיר; ומשרד החינוך עומד להימסר לידי מורה ומחנך. מעניין מאוד מצב העניינים הזה שבו אף אחד מנושאי הכהונות המיניסטריאליות הבכירות ביותר אינו פוליטיקאי, ומעולם לא נבחר לכהונה פוליטית.

מונטי, צ'יאמפי ודיני. שלושה טכנוקרטים שאיטליה העמידה כראשי ממשלותיה / צילום: Associated Press, Luca Bruno ,Andrew Medichini ,Mario Vassetta

בדמוקרטיה פרלמנטרית, אלה הממלאים אצל ביידן את תפקידי השרים היו יכולים לכל היותר להיות מנכ"לים במשרדיהם.

האם היעדר רקע פוליטי הוא יתרון? זה כלל לא בטוח. סוף-סוף, שרת האוצר חייבת להיות במגע מתמיד עם פוליטיקאים, בייחוד בקונגרס.

הצעירים למשרד האוצר

טכנוקרטים שימשו מלכים וקיסרים עוד לפני הזמן המודרני. ז’אק נקר (Necker) היה אולי הידוע שבהם. הוא כיהן שלוש פעמים כשר האוצר של לואי ה-16, אחרון המלכים האבסולוטיים של צרפת. הוא התחיל בגיל 30, והיה הראשון שנתן פומבי לתקציב המדינה, ב-1781. עד אז זה היה סוד כמוס. הוא פוטר זמן קצר אחר כך, לפני שחזר ונשכר כשצרפת פשטה את הרגל.

איני בטוח מי ראוי להיחשב לטכנוקרט הראשון של הזמן המודרני, אבל אולי האיש הראוי לתואר הזה הוא אנטוניו דה אוליביירה סלזר (Salazar). הוא היה פרופסור צעיר ומבטיח למשפטים ולכלכלה באוניברסיטה היוקרתית של קוימברה, פורטוגל, כשהצבא תפס את השלטון ב-1926. זה היה בעיצומן של אנרכיה פוליטית והתמוטטות כלכלית. סלזר הוזמן להיות שר האוצר ולהציל את המטבע הלאומי. הוא הציב תנאים ומיהר להתפטר כשלא התמלאו. מחליפיו היו חסרי אונים והוא הוזמן לחזור. סמכויותיו התרבו. פורטוגל נשארה ענייה, אך תקציביה היו מאוזנים ומטילי זהב לרוב התחילו להצטבר במרתפי הבנק המרכזי שלה.

ב-1932, הגנרלים מינו את סלזר לראש הממשלה. בניגוד לקודמיו הוא האריך מאוד. מאוד, מאוד. הוא כיהן 36 שנה. במהלכן, כונן מדינה סמכותנית חד-מפלגתית, שתוארה לא פעם כפשיסטית, אבל לא הייתה בדיוק כזאת. הוא תיעב את הנאציזם ואת הפשיזם, אם כי לא בגלל היעדר דמוקרטיה אלא מפני שחשב אותם ל"עובדי אלילים". הוא היה קתולי אדוק. הוא עמד על המשך קיומה של הקיסרות הקולוניאלית גם לאחר שמעצמות אירופה סיימו את נוכחותן באפריקה. בהנהגתו, פורטוגל הסתבכה במלחמות עקובות מדם באנגולה, במוזמביק ובגיניאה-ביסאו.

"המדינה החדשה" (novo estado) שכונן נעשתה מקור השראה לגנרלים ולשמרנים קיצוניים באמריקה הלטינית. עצם נוכחותו מצאה אין-ספור חיקויים מעבר לים.
גנרלים לטינו-אמריקאיים לאחר שהצילו את המולדת מידי הפוליטיקאים, התחילו לחפש וגם למצוא פרופסורים לכלכלה כדי להציל את כלכלותיהם המתמוטטות. בצ’ילה, הגנרלים גייסו את "ילדי שיקגו", בוגרי הפקולטה המפורסמת לכלכלה באוניברסיטת שיקגו, שכללה את מילטון פרידמן. הילדים ההם, שכמובן לא היו ילדים, הניבו את מה שכינו אז "הנס הצ’יליאני". אבל בדרך אל הנס קרו גם הרבה לא-ניסים.

הגנרלים של ארגנטינה ושל ברזיל מצאו טכנוקרטים במקומות אחרים. בארגנטינה הם מסרו את הכלכלה נגועת האינפלציה (700%) והחובות לידי תעשיין פלדה בשם חוסה אלפרדו מרטינס דה אוס. אחד מכישוריו החשובים היה ידידותו האישית עם דייוויד רוקפלר, מנכ"ל צ’ייס מנהטן. התוצאה: אשראי נדיב מקרן המטבע הבינלאומית. התנאי: ליברליזציה, שזה מה שעשו טכנוקרטים לטובת גנרלים באמריקה הלטינית. האינפלציה הודברה והשקעות זרות התרבו, אבל עסקים קטנים ירדו מנכסיהם, כוח הקנייה פחת והמונים התרוששו; והחוב החיצוני של ארגנטינה גדל פי 10 (נתוני ויקיפדיה). מרטינס דה אוס הוריש לארצו אינפלציה דוהרת ומטבע חסר ערך.
מעניין שהגנרלים העניקו רישיון כמעט בלתי מוגבל לטכנוקרטים שלהם. הם לא הבינו בכלכלה, וגם לא ניסו להבין.

לאחר שהדמוקרטיה חזרה אל אמריקה הלטינית, לפחות למראית עין, טכנוקרטים התחילו להופיע בכהונות פוליטיות לגיטימיות. לפרו למשל היו שני נשיאים עם עבר בבנק העולמי, שגמרו רע מאוד - אחד חבוש בכלא לקראת משפט שוחד, השני הוא עבריין נמלט.

דרך הבנק העולמי, קרן המטבע הבינלאומית ובנקים בינלאומיים פרטיים עברו נשיאים ושרי אוצר של ארצות באפריקה (כמו בנין, ליבריה וניגריה). שר האוצר האחרון של טורקיה לפני עליית האיסלאמיסטים לשלטון היה סגן נשיא לשעבר של הבנק העולמי. ראש ממשלת יוון בימים הקודרים ביותר של המשבר הכלכלי, לפני עשר שנים, שימש מקודם סגן נשיא בבנק המרכזי של אירופה, לצד מאריו דראגי, ראש הממשלה המיועד של איטליה.

ההמונים נגד המומחים

בדרך כלל, הטכנוקרטים האלה לא נחלו הצלחות ארוכות-טווח בפוליטיקה. לאחר שנתיים בראש ממשלת מומחים, מונטי האיטלקי ניסה להיבחר בזכות עצמו. הסקרים היו תחילה מבטיחים מאוד, אבל מפלגתו לא עשתה חיל, והוא פרש זמן קצר אחר כך מן הפוליטיקה.

אם אינני טועה, רק בוגר ישראלי אחד של הבנק העולמי ניסה להיכנס לחיים הציבוריים בארץ. זה היה אבישי ברוורמן, מומחה לפיתוח חקלאי, שנעשה תחילה נשיא אוניברסיטת בן גוריון, ואחר כך ניסה את כוחו בפוליטיקה. הוא היה זמן קצר שר ללא תיק מטעם מפלגת העבודה בממשלת נתניהו השנייה. היו לו תקוות רמות, והוא ניסה להתמודד על הנהגת המפלגה, אבל לרוע מזלו, דף קורות החיים שלו היה תמיד הרבה יותר מרשים מכישרונותיו הפוליטיים.

זה משהו שאפשר להגיד על רוב הטכנוקרטים. ניסיונותיהם להתחבב על ציבורי בוחרים בדרך כלל אינם מצליחים, אם בגלל הביוגרפיות שלהם, אם בגלל סגנונם, לשונם, או לבושם.

בשנים האחרונות טכנוקרטים ומומחים נעשו אבני ריחיים על צוואר הפוליטיקאים. בארה"ב בימי קורונה שנאת המומחים (הרפואיים) לבשה ממדים פתולוגיים עם התקפות אישיות ואיומי רצח. בחברה המעודדת התמחות מיליונים נוהגים במומחים כאיום על אורח חייהם וחירויותיהם.

למאריו דראגי של איטליה יש יתרון חשוב: ביוגרפיה המדברת אל לבם של המונים. הוא לא נולד עם כפית כסף בפה, שני הוריו מתו בנעוריו המוקדמים, הוא פילס את דרכו במאמצים ניכרים ובהעזה. ב-2012, כאשר עמד בראש הבנק הארופאי, האיש המכונה "סופר מאריו" נקלע לעימות גלוי עם "סופר אנגלה", הקנצלרית של גרמניה, המנהיגה הפוליטית רבת הכוח ביותר ביבשת. היה מנוי וגמור איתו להציל את האירו, המטבע האירופי, "יהיה אשר יהיה". והוא הציל.

"יהיה אשר יהיה" נעשה סימן ההיכר של דראגי. הנחישות לעמוד במשימה עשתה רושם ניכר על כל המתבוננים. איטליה צריכה הצלה, בין השאר מידי פוליטיקאים קטנים, מתקוטטים ומעוטי חזון.

הנשיא מאטארלה העניק לדראגי מנדט דרמטי: לכונן "ממשלה של פרופיל גבוה ללא נוסחה פוליטית". הוא מוזמן בזה לחזור וללוש את עיסת ארצו. כל חובבי הטכנוקרטיה וכל מתעביה יתבוננו בנשימה עצורה.

עוד כתבות

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

מוחמד אל־ג'ולאני / צילום: Associated Press, Mosa'ab Elshamy

גם איראן וחיזבאללה בפנים: כך ייראה ההסכם הצפוי עם סוריה

שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית