גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איטליה עשתה את זה: האם גם ישראל צריכה ממשלת מומחים?

מאריו דראגי, שהיה נגיד הבנק המרכזי של אירופה והציל לפני עשור את האירו, הרכיב אתמול ממשלה לאחר שהוזמן בשבוע שעבר להציל את איטליה מולדתו ממשבר מערכתי ורפואי ● מאז צרפת של לואי ה־16, ארצות מאצילות משימות בלתי אפשריות לטכנוקרטים ● האם "ממשלת מומחים" יכולה להציל גם את ישראל?

מאריו דראגי (משמאל), ראש ממשלה איטליה המיועד, מגיע לפגישה עם סרג'יו מאטארלה הנשיא / צילום: Reuters, Yara Nardi
מאריו דראגי (משמאל), ראש ממשלה איטליה המיועד, מגיע לפגישה עם סרג'יו מאטארלה הנשיא / צילום: Reuters, Yara Nardi

שערו נא בנפשכם את התרחיש הבא: ישראל אינה מצליחה להקים ממשלה יציבה. ממשלה קצרת ימים באה, וממשלה קצרת ימים הולכת. הכנסת מתפזרת אוטומטית, ובחירות נערכות פעם אחר פעם (נגיד, ארבע פעמים בשנתיים, שזה כמובן לא יכול לקרות, אבל נגיד).כל זה מתרחש, נניח, על רקע מגפה עולמית ומשבר כלכלי היסטורי.

מספיק ודי, אומר נשיא המדינה, ומזמין את סטנלי פישר לירושלים. ד"ר פישר מקבל פטור יוצא מגדר הרגיל מבידוד עצמי, ומובל בתא פלסטיק אטום אל מעון הנשיא. סטנלי, אומר לו ריבלין, באו מים עד נפש. אנו זקוקים עכשיו למנהל ולאיש חזון, לא לפוליטיקאי. אני מטיל עליך להרכיב ממשלת מומחים ויועצים.

ראש הממשלה המיועד פישר מצליח לעבור את המשוכה הראשונה. רוב גדול של חברי הכנסת מסכימים לכלול תיקון "זמני" בחוק היסוד, כדי לאפשר למי שאינו חבר כנסת להתייצב בראש הממשלה. רובם עושים כן ללא התלהבות. רובם אינם מתכוונים להניח לו להאריך ימים. אבל תמיכה ציבורית מסיבית מכריחה אותם להרכין ראש.

ראש הממשלה פישר אומר שאין לפנות דיירים בזמן הקורונה. לא, הוא לא יתעקש על רחוב בלפור. דירת סטודיו תספיק לו. האם זה יכול לקרות בישראל? במלה אחת, "לא".

באיטליה זה דווקא קרה. "התגלמות הטכנוקרטיה", כתב ה"נויה ציריכר צייטונג" רב היוקרה על מאריו דראגי. "הגיע אל ארמון הקירינאלה (מושבו של נשיא הרפובליקה) שש דקות לפני הזמן", התפעל כתב ה"זידוייטשה צייטונג" של מינכן, והוסיף את האפיון הרווח באיטליה, "הוא נמרץ כמו גרמני ויצירתי כמו איטלקי".

קצת פחות מהופנט היה "קוריירה דה לה סרה" של מילאנו: "הרפובליקה השלישית נפלה", כתב פרשן פוליטי למחרת ההודעה שהנשיא סרג’יו מאטארלה הטיל על מאריו דראגי להרכיב ממשלה חדשה באיטליה.

לחצות את הים הסוער

מדוע זה יכול לקרות באיטליה? אולי מפני שהאיטלקים ויתרו עוד לפני 60 שנה ויותר על התקווה שממשלותיהם יתפקדו כהלכה. אולי כי ממשלותיהם מעולם לא תפקדו כהלכה. הממשלה החדשה, לכשתקום, תהיה ה-67 בתוך 75 שנה. לפני כמעט 30 שנה, האיטלקים חשבו שצריך רק לשנות חוקי בחירות כדי להבטיח יציבות ("הרפובליקה השנייה", במניין לא רשמי). הם התבדו.

ב-1996, לראשונה זה 100 שנה, נשיא איטליה מינה ראש ממשלה שלא משורות הפרלמנט. זה היה הטכנוקרט הראשון. שמו היה קארלו אזליו צ’יאמפי (Ciampi). הוא היה נגיד הבנק המרכזי. כהונתו הייתה קצרה, טיפה יותר משנה, אבל במהלכה הוא צירף את איטליה אל גוש האירו.

שנתיים אחר כך, אסיפת בוחרים מינתה אותו לנשיא הרפובליקה, שאמנם אינה כהונה ביצועית, אבל יש לה סמכויות והשפעה גדולות בהרבה מזו של נשיא ישראלי, כמו למשל היכולת להעמיד לא-פוליטיקאי בראש הממשלה.

מאז צ’יאמפי לא מש מאיטליה הרעיון להזמין טכנוקרט כדי לעזור לה לחצות ים בשעת סערה. ב-2011, איטליה כמעט טבעה בסערה שהניב זה המכונה "המיתון הגדול" (משבר הסאב-פריים). הנשיא הטיל את ראשות הממשלה על מאריו מונטי, כלכלן מקצועי, נשיא אוניברסיטה יוקרתית, חבר הנציבות של האיחוד האירופי (כהונה השקולה כנגד שר בממשלה, אך לא בדיוק). ממשלת מונטי קמה על טהרת הטכנוקרטים, שום פוליטיקאי מקצועי לא הוזמן להשתתף בה.

מה מעניין שהנשיא שמינה את מונטי היה מנהיג קומוניסטי בולט לשעבר, ג’ורג’יו נפוליטנו. מעניין, כי השמאל האירופי, והשמאל בכלל, רואה טכנוקרטים בעין רעה מאוד. ומה מעניין שהמפלגה היחידה שהצביעה נגד מינוי מונטי הייתה "הליגה הצפונית", שמאז הפכה לכוח הפופוליסטי הימני הבולט ביותר באירופה.

השמאל הדמוקרטי עשה אז שלום עם טכנוקרטים. הימין הפופוליסטי כבר עמד אז בעיצומה של מלחמתו נגדם, זו המלחמה שתעלה את דונלד טראמפ לשלטון ותוציא את בריטניה מן האיחוד האירופי.

מינוי טכנוקרטים עורר תמיד ספקות ניכרים. נובע ממנו אליטיזם; כרוך בו ספק ביכולתם של ההמונים לבחור את נציגיהם. הספק הזה לא נולד בימינו. סוקרטס, מפי אפלטון, דיבר על הקלות שבה ההמון מתפתה לחלקת לשונם של דמגוגים. אפלטון קיווה לרפובליקה של פילוסופים. אז עדיין לא היו טכנוקרטים בתור שכאלה.

בין שתי מלחמות העולם התפתחה בארה"ב תנועה לטובת "טכנוקרטיה" שימי העדנה הקצרים שלה היו בתחילת השפל הכלכלי הגדול של שנות ה-30, כשהממשלה הפדרלית לא הצליחה להיחלץ לעזרת מיליוני מובטלים ורעבים.

מהנדסים היו הוריה מולידיה של התנועה. אחד מהם טבע לפני מאה שנה את עצם המושג "טכנוקרטיה", כלומר שלטון הטכנאים, כדי לתאר את "ייעול שלטון העם באמצעות משרתיו, המדענים והמהנדסים".

סיבה אפשרית אחת לחוסר הצלחתה של התנועה הזו הייתה הקלות היחסית שבה השיטה הפוליטית האמריקאית יכולה לרתום טכנוקרטים לעגלתה. נשיא אמריקאי אינו מחויב למנות אף פוליטיקאי אחד לקבינט שלו. בקבינט החדש של ג’ו ביידן, משרד האוצר נמצא בידי כלכלנית מנוסה; משרד ההגנה נמצא בידי גנרל בדימוס; בראש מחלקת המדינה עומד דיפלומט ותיק; שר המשפטים המיועד הוא שופט בכיר; ומשרד החינוך עומד להימסר לידי מורה ומחנך. מעניין מאוד מצב העניינים הזה שבו אף אחד מנושאי הכהונות המיניסטריאליות הבכירות ביותר אינו פוליטיקאי, ומעולם לא נבחר לכהונה פוליטית.

מונטי, צ'יאמפי ודיני. שלושה טכנוקרטים שאיטליה העמידה כראשי ממשלותיה / צילום: Associated Press, Luca Bruno ,Andrew Medichini ,Mario Vassetta

בדמוקרטיה פרלמנטרית, אלה הממלאים אצל ביידן את תפקידי השרים היו יכולים לכל היותר להיות מנכ"לים במשרדיהם.

האם היעדר רקע פוליטי הוא יתרון? זה כלל לא בטוח. סוף-סוף, שרת האוצר חייבת להיות במגע מתמיד עם פוליטיקאים, בייחוד בקונגרס.

הצעירים למשרד האוצר

טכנוקרטים שימשו מלכים וקיסרים עוד לפני הזמן המודרני. ז’אק נקר (Necker) היה אולי הידוע שבהם. הוא כיהן שלוש פעמים כשר האוצר של לואי ה-16, אחרון המלכים האבסולוטיים של צרפת. הוא התחיל בגיל 30, והיה הראשון שנתן פומבי לתקציב המדינה, ב-1781. עד אז זה היה סוד כמוס. הוא פוטר זמן קצר אחר כך, לפני שחזר ונשכר כשצרפת פשטה את הרגל.

איני בטוח מי ראוי להיחשב לטכנוקרט הראשון של הזמן המודרני, אבל אולי האיש הראוי לתואר הזה הוא אנטוניו דה אוליביירה סלזר (Salazar). הוא היה פרופסור צעיר ומבטיח למשפטים ולכלכלה באוניברסיטה היוקרתית של קוימברה, פורטוגל, כשהצבא תפס את השלטון ב-1926. זה היה בעיצומן של אנרכיה פוליטית והתמוטטות כלכלית. סלזר הוזמן להיות שר האוצר ולהציל את המטבע הלאומי. הוא הציב תנאים ומיהר להתפטר כשלא התמלאו. מחליפיו היו חסרי אונים והוא הוזמן לחזור. סמכויותיו התרבו. פורטוגל נשארה ענייה, אך תקציביה היו מאוזנים ומטילי זהב לרוב התחילו להצטבר במרתפי הבנק המרכזי שלה.

ב-1932, הגנרלים מינו את סלזר לראש הממשלה. בניגוד לקודמיו הוא האריך מאוד. מאוד, מאוד. הוא כיהן 36 שנה. במהלכן, כונן מדינה סמכותנית חד-מפלגתית, שתוארה לא פעם כפשיסטית, אבל לא הייתה בדיוק כזאת. הוא תיעב את הנאציזם ואת הפשיזם, אם כי לא בגלל היעדר דמוקרטיה אלא מפני שחשב אותם ל"עובדי אלילים". הוא היה קתולי אדוק. הוא עמד על המשך קיומה של הקיסרות הקולוניאלית גם לאחר שמעצמות אירופה סיימו את נוכחותן באפריקה. בהנהגתו, פורטוגל הסתבכה במלחמות עקובות מדם באנגולה, במוזמביק ובגיניאה-ביסאו.

"המדינה החדשה" (novo estado) שכונן נעשתה מקור השראה לגנרלים ולשמרנים קיצוניים באמריקה הלטינית. עצם נוכחותו מצאה אין-ספור חיקויים מעבר לים.
גנרלים לטינו-אמריקאיים לאחר שהצילו את המולדת מידי הפוליטיקאים, התחילו לחפש וגם למצוא פרופסורים לכלכלה כדי להציל את כלכלותיהם המתמוטטות. בצ’ילה, הגנרלים גייסו את "ילדי שיקגו", בוגרי הפקולטה המפורסמת לכלכלה באוניברסיטת שיקגו, שכללה את מילטון פרידמן. הילדים ההם, שכמובן לא היו ילדים, הניבו את מה שכינו אז "הנס הצ’יליאני". אבל בדרך אל הנס קרו גם הרבה לא-ניסים.

הגנרלים של ארגנטינה ושל ברזיל מצאו טכנוקרטים במקומות אחרים. בארגנטינה הם מסרו את הכלכלה נגועת האינפלציה (700%) והחובות לידי תעשיין פלדה בשם חוסה אלפרדו מרטינס דה אוס. אחד מכישוריו החשובים היה ידידותו האישית עם דייוויד רוקפלר, מנכ"ל צ’ייס מנהטן. התוצאה: אשראי נדיב מקרן המטבע הבינלאומית. התנאי: ליברליזציה, שזה מה שעשו טכנוקרטים לטובת גנרלים באמריקה הלטינית. האינפלציה הודברה והשקעות זרות התרבו, אבל עסקים קטנים ירדו מנכסיהם, כוח הקנייה פחת והמונים התרוששו; והחוב החיצוני של ארגנטינה גדל פי 10 (נתוני ויקיפדיה). מרטינס דה אוס הוריש לארצו אינפלציה דוהרת ומטבע חסר ערך.
מעניין שהגנרלים העניקו רישיון כמעט בלתי מוגבל לטכנוקרטים שלהם. הם לא הבינו בכלכלה, וגם לא ניסו להבין.

לאחר שהדמוקרטיה חזרה אל אמריקה הלטינית, לפחות למראית עין, טכנוקרטים התחילו להופיע בכהונות פוליטיות לגיטימיות. לפרו למשל היו שני נשיאים עם עבר בבנק העולמי, שגמרו רע מאוד - אחד חבוש בכלא לקראת משפט שוחד, השני הוא עבריין נמלט.

דרך הבנק העולמי, קרן המטבע הבינלאומית ובנקים בינלאומיים פרטיים עברו נשיאים ושרי אוצר של ארצות באפריקה (כמו בנין, ליבריה וניגריה). שר האוצר האחרון של טורקיה לפני עליית האיסלאמיסטים לשלטון היה סגן נשיא לשעבר של הבנק העולמי. ראש ממשלת יוון בימים הקודרים ביותר של המשבר הכלכלי, לפני עשר שנים, שימש מקודם סגן נשיא בבנק המרכזי של אירופה, לצד מאריו דראגי, ראש הממשלה המיועד של איטליה.

ההמונים נגד המומחים

בדרך כלל, הטכנוקרטים האלה לא נחלו הצלחות ארוכות-טווח בפוליטיקה. לאחר שנתיים בראש ממשלת מומחים, מונטי האיטלקי ניסה להיבחר בזכות עצמו. הסקרים היו תחילה מבטיחים מאוד, אבל מפלגתו לא עשתה חיל, והוא פרש זמן קצר אחר כך מן הפוליטיקה.

אם אינני טועה, רק בוגר ישראלי אחד של הבנק העולמי ניסה להיכנס לחיים הציבוריים בארץ. זה היה אבישי ברוורמן, מומחה לפיתוח חקלאי, שנעשה תחילה נשיא אוניברסיטת בן גוריון, ואחר כך ניסה את כוחו בפוליטיקה. הוא היה זמן קצר שר ללא תיק מטעם מפלגת העבודה בממשלת נתניהו השנייה. היו לו תקוות רמות, והוא ניסה להתמודד על הנהגת המפלגה, אבל לרוע מזלו, דף קורות החיים שלו היה תמיד הרבה יותר מרשים מכישרונותיו הפוליטיים.

זה משהו שאפשר להגיד על רוב הטכנוקרטים. ניסיונותיהם להתחבב על ציבורי בוחרים בדרך כלל אינם מצליחים, אם בגלל הביוגרפיות שלהם, אם בגלל סגנונם, לשונם, או לבושם.

בשנים האחרונות טכנוקרטים ומומחים נעשו אבני ריחיים על צוואר הפוליטיקאים. בארה"ב בימי קורונה שנאת המומחים (הרפואיים) לבשה ממדים פתולוגיים עם התקפות אישיות ואיומי רצח. בחברה המעודדת התמחות מיליונים נוהגים במומחים כאיום על אורח חייהם וחירויותיהם.

למאריו דראגי של איטליה יש יתרון חשוב: ביוגרפיה המדברת אל לבם של המונים. הוא לא נולד עם כפית כסף בפה, שני הוריו מתו בנעוריו המוקדמים, הוא פילס את דרכו במאמצים ניכרים ובהעזה. ב-2012, כאשר עמד בראש הבנק הארופאי, האיש המכונה "סופר מאריו" נקלע לעימות גלוי עם "סופר אנגלה", הקנצלרית של גרמניה, המנהיגה הפוליטית רבת הכוח ביותר ביבשת. היה מנוי וגמור איתו להציל את האירו, המטבע האירופי, "יהיה אשר יהיה". והוא הציל.

"יהיה אשר יהיה" נעשה סימן ההיכר של דראגי. הנחישות לעמוד במשימה עשתה רושם ניכר על כל המתבוננים. איטליה צריכה הצלה, בין השאר מידי פוליטיקאים קטנים, מתקוטטים ומעוטי חזון.

הנשיא מאטארלה העניק לדראגי מנדט דרמטי: לכונן "ממשלה של פרופיל גבוה ללא נוסחה פוליטית". הוא מוזמן בזה לחזור וללוש את עיסת ארצו. כל חובבי הטכנוקרטיה וכל מתעביה יתבוננו בנשימה עצורה.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; דרופבוקס מטפסת במסחר המקדים

מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● עליות במסחר בחוזים העתידיים על מדדי וול סטריט ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"