גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיים שלנו תותים. וקצפת: כל מה שצריך לדעת על השילוב המנצח

התור מול הקונדיטוריה התל-אביבית מזון קייזר מסמל: אנחנו בשיא תקופת התותים כבר בעת העתיקה נחשבו התותים כתרופה לדכדוך ועד היום הם משמחים לבב אנוש ● אלה ההמלצות שלנו

טארט תותים צרפתי קלאסי במזון קייזר / צילום: אפיק גבאי
טארט תותים צרפתי קלאסי במזון קייזר / צילום: אפיק גבאי

הווה: געגועים לפריז

צהרי יום ותור משתרך מחוץ לבולנז'רי הפריזאי מזון קייזר (Maison Kayser) שבקומת הקרקע של המכון הצרפתי שבשדרות רוטשילד בתל אביב. טור ארוך של לקוחות משתרך כאן מאז הפתיחה, בסגר ובגשם. "יש זמן וסבלנות - ובעיקר יש כמיהה לטעם של חו"ל, ובפרט לזה של פריז", אני מדמיין את אחת הלקוחות מספרת לי.

בוויטרינות הארוכות כריכים ועוגות, לחמים ומאפי בצק עלים שעל מתכוניהם חתום האופה אריק קייזר. חלקם עברו אדפטציה מקומית ומשלבים מרכיבים מקומיים כמו חלבה, ורובם צרפתיים למהדרין, לרוב עם טוויסט קטן ועדכני. בהיצע: טארט לימון חמצמץ, עירום ממרנג; אקלר פאריז ברסט - פחזניית בייגל ממולאת קרם אגוזים, שיושרה לאצבע מאורכת; קרואסונים ובריושים מעולים ומקארונים.

את עוגיות הפיננסייה היפות והרכות שמככבות כאן בגרסה עגולה יזכרו באי רשת ארקפה בשנות התשעים של המאה הקודמת, אז היה אמון קייזר על תפריטו הראשון של בית הקפה, שהיה במובנים מקומיים פורץ דרך לתקופתו. כעת, אחרי עשור וחצי של היעדרות, חזר לישראל - הפעם במקום משלו.

פרזייה תות במזון קייזר בתל אביב / צילום: אפיק גבאי

עם בוא עונת התותים מוגשת בקייזר בסופי שבוע פרזייה (Fraisier), מהעוגות האהובות של הפטיסרייה הצרפתית. מפוארת ורב שכבתית, עתירת תותים ובעיטור של זילופי גנאש שוקולד לבן וקצפת. "אנחנו מכינים את העוגות בחמישי על הבוקר, לכל סוף השבוע - ועד הערב כבר לא נשארת אפילו עוגה אחת", אומרת הפטיסיירית הצעירה שרון כהן (28), שאמונה על הכנתה במקום.

בצידה השני של תל אביב, בבניין בקצה רחוב סלמה, יוצאת מהתנור עוגת טארט תותים מפוארת הכוללת פרנג'יפאן, קרם השקדים הקלאסי שמקורו במטבח האיטלקי. גם כאן נוצר תור ארוך של לקוחות מחוץ ל"עמיתה" החדשה. על הקונדיטוריה מנצחות שתי הקונדיטוריות המוערכות מיכל בוטון, שהייתה אמונה בין השאר על קינוחי מסעדת הבסטה, ואנה שפירו, קונדיטורית מסעדת טאיזו לשעבר.

מאפים וקינוחים של השתיים זכו לוויראליות במדיות החברתיות בזכות שילובי טעמים מפתיעים: עוגיות אנשובי בצורת שדרית של דג למשל או דייניש מרווה. "הבסיס בקונדיטוריה, האמא והאבא של המקצוע - זה לחדש. פייר הרמה התפרסם בין השאר בזכות חידושים כמו מקרונים ממולאים בקרם כבד אווז והוא ממשיך לחדש כל עונה. זה המיינסטרים - חידושים בפטיסרי זה לא פרינג'", היא אומרת. "אין פה רצון לצאת מקופסה לשם היציאה".

מלבד הטארט, הן מכינות גם קרואסונים ממולאים מסקרפונה ותות. "מאפים שזוכים לפופולריות בזכות שילוב של הקרם והתותים".

עבר: בחצרות מלכים ורוזנים

השילוב הפשוט והאלגנטי של תותים וקצפת הוא תולדה של העת המודרנית ושל עידן התגליות הגיאוגרפיות והטכנולוגיות. תותי הבר האירופיים שלוקטו ביערות צרפת וספרד היו קטנים ותפלים בטעמם. עד המאה ה-16 גם קצפת לא הייתה בנמצא. הפקת שמנת הייתה תהליך סיזיפי שארך שעות, והקצפתה נעשתה באופן ידני ומייגע. היא עלתה, כקינוח שלג-חלב (neige de lait) רק על שולחנו מלכי צרפת, אנגליה והסולטן העות’מאני, שצרך קאימק - שמנת סמיכה מחלב בופאלו.

תותים עם קצפת / צילום: Shutterstock

בחזרה לתותים. פירות הבר שימשו מימי רומא העתיקה ועד לכיבוש אמריקה כמזור למצב רוח ירוד ודיכאון, כשאכילתם לא הייתה עונג גדול. קרנם של התותים עלתה רק לאחר שנחשפו האירופים לזנים הגדולים ועתירי הטעם שגדלו בצ׳ילה של ימינו, הרבה לפני בוא הכובשים הספרדים. זנים משם ומאזור החוף האטלנטי של ארצות הברית נשתלו באירופה במאה ה-16. הם נחשבו לפרי יקר מציאות, מעין כמהין של קינוחים.

ביקוש משמעותי לתותים נרשם רק בסוף המאה ה-18, אז החלו לגדל בנורמנדי את התותים שאנחנו מכירים כיום - הכלאה של התות הצ׳יליאני עם זן תות מווירג'יניה. תומאס וולסי היה הראשון ששילב בין תותים לשמנת בחצר המלך הנרי השמיני במאה ה-16. קינוח דקדנטי ונשכח, עד לסוף המאה ה-19, אז הומצאו מכונות הצנטריפוגה שהפרידו והקציפו שמנת.

הקצפת הפכה למוצר נגיש וזמין לפטיסיירים, וכך נולדה קטגוריה שלמה של קינוחים חדשים. פרזייה הוא אחד מקינוחי הדגל שמשלבים תותים וקצפת, שמוחלפים בקיץ בפטל. עם זאת, גם בגרסתם הפשוטה, תותים טבולים בקצפת נחשבים לקינוח שהוא שיא של רומנטיקה ויוקרה.

כיאה לפרי שמזוהה עם רמת השרון, בישראל תותים היו יקרי מציאות עד שנות האלפיים, ונצרכו לרוב משומרים בריבות או טבועים בג׳לטין על מעטה עוגות גבינה. הקונדיטוריה רביבה וסיליה הייתה מהראשונות ליצור קינוחים צרפתיים קלאסיים עם תותים בסוף שנות השמונים. בעשור שאחריו זכה לפופולריות גם קינוח תותים בשמנת שיצרה רותי ברודו במסעדת קופי בר (ומככב עד היום בדליקטסן).

בעונה, אפשר כיום למצוא תותים וקצפת ברוב המסעדות והקונדיטוריות. מסעדת הבסטה מגישה תותים בקצפת מסקרפונה ורוטב יין אדום מצומצם; מסעדת מקום של בשר מגישה קרפ ממולא קרם ותותים פשוט ומנצח, ומסעדות רבות נוספות מגישות את הקינוח הלאומי מלבי ואת יריבו האיטלקי פנקוטה, ברוטב ופרוסות תותים, כמו זה שמוגש במסעדות רשת רוסטיקו למשל.

פנה קוטה איטלקי ברוטב תות שדה / צילום: Shutterstock

עתיד: הקאמבק של הקאימק

בשונה ממטבחים נעדרי-עבר (דנמרק. שוודיה. כאלה) שמתמקדים בחדשנות - עתידה של הקולינריה הישראלית הוא בעברה. הקישור והמורשת ההיסטורית, שימוש בטכניקות וחומרי גלם מקומיים, שמזכים אותה כבר בהכרה עולמית.

קאימק, קרום השמנת של החלב, היה בתקופה העות’מאנית המאוחרת אחד ממרכיבי הבסיס במטבח המזרח ים-תיכוני. בטורקיה הוא מוגש כיום כוואריאציה מקומית ותחליף לקצפת, כשהוא מוקצף עם תותים.

סביר להניח שקינוח דומה הוגש גם בבתי המידות של אצולת ההון הערבית בנצרת, חיפה ויפו, אבל במרוצת השנים נעלם הקאימק מהמטבח הערבי-פלסטיני. בשנים האחרונות, עם התגברות התיירות הקולינרית וההשפעה של המטבח הטורקי על ערביי הארץ וגם על שפים יהודים רבים, נתגלה בו עניין מחודש.

חוות הבופאלו במושב בצרון מייצרת קאימק מחלב בופאלו, וייבוא של קאימק פוקד את מעדניית אגתה בתל אביב. אליהם מצטרף כעת השף אסף דוקטור (מסעדת אייבי, מכולת "האחים״), שמגיש קאימק מקומי מחלב בקר שנוצר על ידי מחלבת כפר תבור.
"הכי התרגשו לקוחות מרקע טורקי, שממש כמהו שכבר יהיה קאימק בארץ", אומר שחף טנצר, מבעלי המחלבה. "פתאום חוזר אליהם טעם של ילדות שלא טעמו 50 שנה".

את הקאימק ניתן כרגע להשיג רק במסעדת אייבי או ישירות מהמחלבה, באריזות אימתניות של שני קילו (04-6620443). 

ומה שותים ליד?

הצלע השלישית בטריו תותים וקצפת היא יין מבעבע. צרפת היא ערש התוססים, זה נכון. אבל מלבד שמפניה, כמעט בכל איזורי גידול היין במדינה מייצרים מבעבעים - ובמגוון סגנונות: מהמתודה המסורתית והממושכת (מתוד שמפנואז) ועד פט-נט, יין צעיר בבעבוע טבעי שסימן ההיכר שלו הוא פקק הבירה.

בוסר, חנות יין חדשה במתחם גן החשמל התל אביבי, היא המקום למצוא יינות כאלו, שסטו מדרך המלך בה דוהרים היצרנים הגדולים והמוכרים. מאחוריה עומדים הסומליירים אביתר ברעם, גל יעקובי והמעצב תור ורדימון, עם מבחר של תוויות מרחבי העולם ומיבואני בוטיק, שאת תוצרתם טועמים לרוב רק במסעדות.

בהיצע: יינות ורמוט של יצרנים מקומיים וזעירים לצד יינות פאר של יצרנים מבורגון, לבנים מהאיים האזוריים וממקדוניה וכמובן שפע מבעבעים - שמפניות מגדלים מיצרנים שמסתמכים על היצע הענבים שהם בוצרים בעצמם, ועוד תוססים שונים ומשונים ודי נפלאים.

קחו למשל את המבעבע של יקב ז׳אן-לואי דנואה (Denois), שממוקם באיזור קריר בלנגדוק-רוסיון. בעבר נודע החבל לשמצה ביינותיו הפשוטים, שלא לומר פושטים. כל זה השתנה בעשרים השנים האחרונות, בין השאר בזכות יצרנים כדנואה המוערך, שיוצר מבעבעי בלאן דה נואר (יין בהיר מענבים כהים), שמתבססים על זני ענבים מקומיים כמו סירה וקריניאן.

דנואה ברוט קלאסיק. בבוסר / צילום: תור ורדימון

לכן, אגב, נשללת ממנו האפשרות לשאת את התואר הרגיונלי קרמאן, שניתן למבעבעי איכות צרפתיים בשיטה המסורתית מחוץ לשמפן. נו, מילא. ברוט קלאסיק של דנואה מתבסס על ענבי סירה ופינו נואר אדומים לצד שרדונה, ועושה בית ספר למבעבעים יקרים בהרבה, ועל הדרך גם לרגולציה הנוקשה של הצרפתים. יין רענן עם ניחוח פירותי ובעבוע אלגנטי, שמעניק תמורה הגונה למחירו. אפשר לפתוח בבית או מחוץ לחנות בצהרי שישי, אז מוגשת תקרובת קלה למי שרוצה לשבת על כוס יין על ספסל בחוץ.

דנואה ברוט קלאסיק. 89 שקלים. להשיג בבוסר. החשמל 5, תל אביב

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות