גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת המודיעין פלנטיר אכזבה בתחזיות; סורוס כבר מתחרט שהשקיע, האם עוד ימכרו?

המשקיעים החדשים והוותיקים במנייתה של חברת כריית המידע יצטרכו להחליט אם תחזית הצמיחה שפרסמה פלנטיר מספקת אותם ● המשקיע המיליארדר ג'ורג' סורוס כבר החליט, ורק מחכה לסיום החסימה על המניות ביום שישי

פלנטיר מפספסת את התחזיות וגורמת להפסדים / צילום: Shutterstock
פלנטיר מפספסת את התחזיות וגורמת להפסדים / צילום: Shutterstock

חברת כריית המידע וניתוח הנתונים פלנטיר (Palantir) אותתה עם פרסום דוחותיה ביום שלישי על האטה צפויה בקצב צמיחת הכנסותיה ב-2021, ביחס לצמיחה החדה שחוותה בשנה שעברה. לאחר שסיימה את 2020 עם צמיחה של 47% בהכנסות, העריכה החברה כי תרשום בשנה הנוכחית צמיחה של כ-30% בלבד.

בתגובה לפרסום התחזית, ירדה מניית פלנטיר  ב-12.8% בבורסת ניו יורק ביום שלישי, והשלימה נפילה שבועית של 27%. למרות זאת, מציגה עדיין המניה תשואה פנטסטית של 284% מאז רישומה הישיר למסחר ב-30 בספטמבר 2020, לפי מחיר של 7.25 דולרים למניה (או תשואה של 193% מפתיחת המסחר בפועל).

פלנטיר פרסמה תוצאות כספיות טובות מהצפוי לרבעון הרביעי של 2020, ובראשן צמיחה של 40% בהכנסות ל-322 מיליון דולר - גבוה מהתחזית הממוצעת בשוק להכנסות של 301 מיליון דולר. לצמיחה הגבוהה תרמו חוזים ממשלתיים גדולים, ובהם כאלה עם צבא ארה"ב ועם חיל האוויר שלו.

נוסף על כך, הצטמצם ההפסד הנקי ברבעון הרביעי ב-7% ל-148.3 מיליון דולר (8 סנט למניה), בהשוואה לרבעון המקביל ב-2019. הרווח הנקי המתואם עמד על 6 סנט למניה - גבוה מהחזית הממוצעת לרווח מתואם של 2 סנט למניה בלבד.

לדברי החברה, שפועלת מהעיר דנבר (בירת מדינת קולורדו), הרווח התפעולי המתואם הסתכם ברבעון הרביעי ב-140 מיליון דולר, לאחר ניטרול הוצאות חשבונאיות שנרשמו בגין אופציות והעלויות חד-פעמיות אחרות. לשם השוואה, אנליסטים המסקרים את החברה צפו בממוצע רווח תפעולי מתואם של 48 מיליון דולר בלבד.

 

חוזים עם CIA וחברות ענקיות

פלנטיר מתבססת על חוזים עסקיים גדולים עם סוכנויות ממשלתיות כמו סוכנות הביון המרכזית (CIA) של ארה"ב, וכן עם חברות ענקיות מהמגזר העסקי, כמו ריו טינטו או IBM. ברבעון הרביעי של 2020 חתמה פלנטיר על 21 חוזים בהיקף של 5 מיליון דולר ויותר, וציינה כי הכנסותיה מחוזים ממשלתיים זינקו ב-85% ל-190 מיליון דולר, בשעה שההכנסות מהמגזר העסקי גדלו ב-4% בלבד ל-132 מיליון דולר.

החברה אף העריכה כי ברבעון הראשון של 2021 יצמחו הכנסותיה ב-45%, אבל הצמיחה בשנה כולה תהיה נמוכה יותר ותסתכם בכ-30% בלבד. תחזית זו עשויה להתברר לבסוף כשמרנית מדי, אבל לפי שעה, סבורים כמה מהאנליסטים כי תחזיות החברה אינן תואמות את העלייה המטאורית במנייתה.

פלנטיר, שנמצאת בשליטת פיטר ת'יל, נסחרת כעת לפי שווי שוק של 52 מיליארד דולר. החברה זוכה לאהדה רבה בקרב חברי פורום WallStreetBets של הרשת החברתית רדיט, שהיו אחראים כנראה במידה רבה להייפ שנוצר סביב המניה ולעליות החדות שנרשמו בה.

80% מהמניות ישתחררו מחסימה ביום שישי

בשיחת הוועידה שקיימה הנהלת פלנטיר עם האנליסטים, אמר המנכ"ל אלכס קארפ: "אנו מקווים שאלה מביניכם שמקשיבים לשיחה זו ומשקיעים כרגע בחברה, יישארו איתנו, ושאלה מכם שמעדיפים התמקדות קצרת-טווח יותר, יבחרו בחברות שיותר מתאימות עבורם".

אחד הגורמים שמעיבים על מניית פלנטיר בשבוע האחרון, הוא הידיעה כי ב-19 בפברואר ישתחררו מחסימה 80% ממניות החברה ויוכלו להתחיל להיסחר באופן חופשי. לפיכך, משקיעים ותיקים של החברה, עוד מלפני הרישום למסחר, יוכלו למכור את מניותיהם ולממש רווחים ללא מגבלות. עניין זה עשוי ליצור עוד היצע בשוק - שיוביל להמשך הלחץ השלילי על מחיר המניה.

אחת המשקיעות הוותיקות שצפויה למכור את מניותיה בעקבות שחרור החסימה, היא קרן ההשקעות סורוס פאנד מנג'מנט (SFM) של המיליארדר ג'ורג' סורוס. הקרן, שמחזיקה כיום ב-18.46 מיליון מניות של פלנטיר בשווי של 514 מיליון דולר (נכון למחיר הסגירה של יום שלישי), כבר הצהירה בעבר כי תמכור את החזקתה לאחר סיום תקופת החסימה.

הקרן של סורוס השקיעה בפלנטיר כבר ב-2012, אבל כעת הודיעה כי היא מתחרטת על כך, ולא בגלל הרווח העצום שרשמה בגין השקעה זו. לפני כשלושה חודשים מסרה הקרן כי ביצעה את ההשקעה בתקופה שבה עוד לא הובנו במלואן ההשלכות החברתיות השליליות של שימוש בביג דאטה.

הקרן של סורוס גם הסבירה אז כי מכרה את כל המניות שהורשתה למכור במסגרת הרישום למסחר בסוף ספטמבר, וכי בכוונתה להמשיך ולמכור את מניות פלנטיר. "SFM אינה מאשרת את ההתנהגות העסקית של פלנטיר", נכתב אז בהודעת הקרן.

סורוס בן ה-90 השתמש בעושרו העצום כדי להפוך לאחד המממנים הגדולים בעולם של קבוצות המקדמות צדק, דמוקרטיה, זכויות אדם ופוליטיקה מתקדמת. הוא תרם מיליארדי דולרים לקידום תפיסת עולמו, אבל נאלץ גם להתמודד עם הסתירות בין הפילוסופיה שלו לבין העסקים של חלק מהשקעותיו.

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון