גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השגיאה של בזק בעיכוב השקת פרויקט הסיבים עלולה לעלות לה ביוקר

בזק הניחה תשתיות של סיבים אופטיים שמספקים אינטרנט אולטרה מהיר ביישובים רבים, אך בניסיון לקבל הקלות רגולטוריות היא נמנעת מלהפעילן ושומרת עליהן כקלף מיקוח מול משרד התקשורת ● המהלך הזה עשוי להתברר כטעות שתעלה לה באובדן של נתחי שוק רבים לשחקנים חדשים ומפתיעים

דוד מזרחי,  מנכ"ל בזק / צילום: רמי זרנגר
דוד מזרחי, מנכ"ל בזק / צילום: רמי זרנגר

האם בזק תאבד את המומנטום? זה חודשים שבחברת התקשורת הגדולה בישראל מתמהמהים עם הפעלת הסיבים האופטיים שפרסו ברחבי המדינה. סיבים שאמורים להוות את התשתית לאינטרנט אולטרה מהיר, כזה שיאפשר לעבוד וללמוד מרחוק בצורה חלקה, לצפות בטלוויזיה אינטרנטית בלי קפיצות ועוד. העיכוב נובע בעיקר ממאבקים שמנהלים בחברה נגד משרד התקשורת במטרה לקבל הקלות רגולטוריות בטרם תשיק את הפרויקט.

אלא שבזמן שבבזק מחכים, בינתיים תופסת תאוצה מגמה חדשה שעשויה ליצור לבזק בעיה חמורה ולאיים על נתחי השוק הפוטנציאליים שלה.

בחודשים האחרונים הולכות ומתרבות הבקשות של יישובים, קטנים בעיקר, לפריסת סיבים אופטיים באופן עצמאי. לכולם מכנה משותף אחד - ההמתנה לבזק ואי הוודאות סביב המועד שבו החברה תגיע בפריסה ליישובים רבים, גורמת לתושבים ולראשי ראשויות לנקוט ביוזמות עצמאיות ולהוציא את הפריסה לקבלנים חיצוניים שיפרסו במקומה.

ליוזמה של ראשי ערים יהיו עוד מחירים כבדים, אבל בכך נדון בהמשך. השאלה הרלוונטית היא מה גורם לבזק להימנע מהכרזה רשמית על השקת הפרויקט והאם המחיר שווה את זה?

הסיבה שבזק לא משיקה את הפרויקט באופן רשמי לא אומרת שבפועל היא לא התחילה אותו. בזק עמוק בתוך פרויקט הסיבים והיא פורסת תשתית בערים שלמות, ובחלק ניכר גם מחברת בניינים לתשתית, אבל היא לא מדליקה את הרשת ולא מוכרת שירותים. הסיבה: בחברה מחכים לראות כיצד ייגמר השימוע בנושא ביטול הפיצול באינטרנט בין ספק לתשתית והאם תהיה החלטה בבג"ץ בנושא ההפרדה המבנית בינה לבין חברות הבת. שני נושאים רגולטוריים שישפיעו מאוד על עתיד החברה.

בזק בנתה על השקת פרויקט הסיבים האופטיים בהנחה שהיא משיקה אותו עם רישיון ISP (ספק אינטרנט) ברור. ללא המודל הנוכחי והמסורבל שמחייב למכור את התשתית והספק בנפרד. בחברה העריכו שלאור ההצהרות החד משמעיות של שר התקשורת לשעבר יועז הנדל והנכונות של המשרד לבטל את הפיצול הנהוג בישראל, היא תוכל להשיק את הפרויקט בדרך המלך. אבל בזק חטפה מכה קשה בעקבות השימוע הראשון שפרסם המשרד, שבו הודיע לה שהמחיר בדרך לקבלת רישיון ISP יהיה בדמות עיכוב של שנה ויהיה מותנה.

בזק העריכה הערכת יתר את נכונות המשרד לתת לה רישיון ISP. החברה קיוותה שיהיו מינימום תנאים לרישיון וכאן היא טעתה. אי אפשר לתת לבזק רישיון ISP ללא תקופת הכנה של השוק לשינוי. מדובר בתיקון עמוק שהשוק יצטרך להתמודד מולו ויש לו השלכות רחבות על ספקיות האינטרנט הקטנות בעיקר. אלא שבזק קיוותה שמשרד התקשורת יבין את עומק הפרויקט שהיא נכנסת אליו ושיטפל בפרויקט הסיבים באופן נפרד, כלומר יעניק לה רישיון לספק אינטרנט כמוצר אחוד וללא ספקיות חיצוניות על הסיבים ויתיר את המשך הפיצול ברשת הנחושת.

השימוע המבטיח הלך והסתבך

אבל במשרד התקשורת ראו את הדברים אחרת. אמנם לזכות המשרד עומדת הנכונות "לשבור" את הפיצול באינטרנט, אבל מצד שני קשה להבין את הסחבת ואת שינוי העמדות של המשרד בין השימוע הראשון לבין מה שהוא הולך להוציא בשימוע המשני (זה הולך להיות שונה מאוד). המשרד מתגאה בכך שהוא לומד ומשנה דברים בעקבות פידבקים שהוא מקבל ושיש לראות בכך מעלה של רגולטור שאינו תופס מעצמו כיודע כל, מאידך הניתוק הזה ממצב החברות והשוק ומהעובדה שאנחנו בעיצומו של אחד המשברים הכלכליים הקשים ביותר לא מובן.

השימוע הראשון יצא ב-4 באוקטובר שנה שעברה והשימוע המשני עדיין לא פורסם. זה לא תקין. מדינה שנמצאת במשבר כלכלי כל כך חמור, עם שוק תקשורת מדמם ואחרי עשור אבוד, הייתה חייבת לעשות הכל על מנת להכניס את בזק לפרויקט כמה שיותר מהר.

החדשות הטובות הן שהמשרד לא חוזר בו מהכוונה לבטל את הפיצול. בזק והוט יקבלו ודאות מסוימת שיוכלו לקבל רישיון ISP אבל זה תלוי בכך שהשוק הסיטונאי יפעל לשביעות רצונו של המשרד. לא משנה שבמשרד התקשורת לא עמדה על הפרק בכלל השאלה של איכותו של השוק הסיטונאי שמונהג על בזק והוט לפני שנדונה שאלת הרישיון לשתיהן, עכשיו הכל התהפך והציר שעליו עומד שוק התקשורת הוא האם ספק אינטרנט שעובד מהמחסן של השכנים יוכל לספק שירות אינטרנט על גבי הסיבים במסגרת השוק הסיטונאי. זה מה שחשוב כרגע לשוק התקשורת?

מה טיבן של החלטות שלטוניות?

השבוע נדחתה העתירה של בזק לביטול ההפרדה המבנית הנוהגת בחברה. ידיעה קצרה מסתירה אירוע משמעותי ששווה לדון בו בנפרד בשאלה מה טיבן של הבטחות שלטוניות. ההפרדה המבנית בבזק הפכה להיות סמל למאבק שהוא אינו רק על מבנה שוק התקשורת אלא סמל לכישלון של הרגולציה בישראל לנתק את עצמה מהפוליטיקה ומדעות קדומות, ובכך להנציח עיוותים רגולטוריים שפוגעים בציבור אבל לאיש אין את האומץ לבחון אותם לעומק.

אין כאן בכדי לתמוך בביטול ההפרדה המבנית הנוהגת בין בזק לחברות בנות שלה באופן כולל, אבל הגיע הזמן לבחון מה משמעותה של ההפרדה בין בזק לבזק בינלאומי במידה ובזק תקבל רישיון ISP למשל כפי שמשרד התקשורת בעצמו מתכנן, ומה משמעותה של שמירת ההפרדה בין בזק ל-yes כאשר נטפליקס הגיע לכמיליון בתי אב בישראל.

השוק כבר לא מוכן לחכות

לסיכום ביניים, משרד התקשורת שיבש את הרפורמה הכי חשובה בשוק התקשורת, שהוא בעצמו ביקש להסדיר וירה לעצמו כדור ברגל. השימוע המשני שיפרסם אמור לקבוע את כללי האסדרה בשוק ללא פיצול באינטרנט אבל פספסנו הזדמנות פז לתקן עיוות בשוק כי בגלל תקופת הבחירות אין סיכוי שהחלטה כה מהותית תוכל לעבור, ולכן עד שלא ייכנס שר חדש לתפקידו, מה שאומר עיכוב של כמה חודשים לפחות, אין על מה לדבר.

זה גוזר שבזק לא יכולה להמשיך עם המדיניות של עיכוב הדלקת הפרויקט והיא חייבת להתחיל למכור אינטרנט במודל המפוצל עד כמה שהדבר בעייתי ועקום. פשוט אין ברירה אחרת. המתחרים של בזק פורסים בקצב מואץ, ועשרות יישובים כבר חותמים הסכמים עם קבלנים לפריסה עצמאית. למתחרים של בזק יש היקף פריסה של מעל ל-30% ממשקי הבית.

לפני שנה השוק חיכה לבזק ש"תחנוך" את מדינת ישראל במובן שתרגיל את השוק להשתמש בסיבים ושללא כניסה שלה בישראל לא תתרחש הקפיצה הבאה. המציאות הזו השתנתה. ציבור רחב מבין שהאינטרנט על גבי הסיבים של המתחרים עובד ויציב. הוא גם יכול לקבל שירותי טלוויזיה על גבי הסיבים במסגרת חבילות טריפל מה שבזק לא יכולה למכור ולכן כל יום שעובר מבלי שבזק מדליקה את הסיבים שלה הוא שגיאה.

היבט נוסף הוא שאין בידול בטכנולוגיה. זה לא שבזק תציע מהירויות שאחרים לא יציעו, וממילא ישנו שוק סיטונאי שיחול על הסיבים של בזק כך שמתחרותיה יציעו את התשתית שלה בדיוק. 1 גיגה בפרטנר או בסלקום הוא בדיוק אותו 1 גיגה בבזק או בהוט. הדבר היחידי שמבחין הוא ההבדל בשירות.

מנגד, הבעיה של אלו שרצים לפריסה עצמאית ביישובים קהילתיים היא שהם רצים לפתרון מהיר ומיידי אבל בתשתיות תקשורת מה שחשוב הוא מי נותן שירות ולא מי שפרס הכי הרבה והכי מהר. בסופו של דבר, המשתמשים יצטרכו מעבר למהירות גם שירותים נוספים, ולכן למפעיל יש תפקיד מרכזי. כרגע אף אחד לא מדבר על זה כי כולם רוצים סיבים, אבל בסוף היום הבעיה יותר מורכבת מאשר רק להניח סיב לבית.

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "מידי יום מונגשים יותר ויותר משקי בית בישראל לרשתות סיבים פעילות והקצב ילך ויגבר. המשרד קידם בעת האחרונה רפורמות משמעותיות שלא בוצעו שנים ובהן בין היתר, חקיקה לאישור מתווה הסיבים; מתן רשיונות לחברות לפרישת אינטרנט מהיר בישובים קטנים; והרחבת חובות פרישת הסיבים, לרבות בפריפריה, וקיצור משך הפרישה לחברת IBC עם כניסתה של HOT לשותפות ברשת הסיבים שלה. חברת בזק נמנעה עד כה מלהדליק את רשת הסיבים שלה משיקולים השמורים לה. אנו סבורים שהפעלת רשת הסיבים של בזק תטיב עם אזרחי ישראל. המשרד ימשיך לפעול במלוא המרץ לקדם את התחרות ולהאיץ את קצב פרישת הסיבים, על מנת שאזרחי ישראל ייהנו מאינטרנט מהיר ומתקדם".

עוד כתבות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

תיקון והתנצלות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב