גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פטנט של AnyVision יקל על רחפנים לזהות פנים של אזרחים

הפטנט יאפשר לרחפנים לשנות את זווית התעופה שלהם, באופן שיקל על מערכות מבוססות בינה מלאכותית לזהות בני אדם שצולמו על ידם ● מנכ"ל אניוויז'ן אמר ל"פורבס": נשתמש בפטנט כשהאנושות תהיה מוכנה לכך"

רחפן עם מצלמה / צילום: Shutterstock, Stock image
רחפן עם מצלמה / צילום: Shutterstock, Stock image

חברת AnyVision הישראלית שמתמחה במערכות אבטחה ובקרת כניסה באמצעות זיהוי פנים, הגישה בארה"ב בקשה לרישום פטנט המאפשר לרחפנים לשפר את יכולת הזיהוי של אזרחים ממרחק. הפטנט של אניוויז'ן, שעוסק ב"ייצוב אדפטיבי של רחפנים לשם שיפור זיהוי פנים", יאפשר לרחפנים לשנות את זוויות התעופה שלם, במטרה להצליח להשיג תמונה טובה יותר של האדם לצורך זיהוי פניו ומציאת התאמה לצילומי פנים השמורים במאגרי מידע באמצעות בינה מלאכותית. הבקשה לפטנט מציינת שימוש אחד לפטנט - בתחום הערים החכמות.

על פי פרסום במגזין "פורבס", בקשת הפטנט הוגשה כבר באוגוסט 2019 על ידי אנשי אניוויז'ן. בשיחה עם "פורבס" אמר מנכ"ל אניוויז'ן הטרי, אבי גולן, שנכנס לתפקידו באוקטובר האחרון, כי ההיצע המסחרי של החברה לא כולל לפי שעה רחפנים עם יכולת זיהוי פנים. לדברי גולן, "אני חושב שזו טכנולוגיה יותר עתידנית, אבל אני רוצה אותה בכיס האחורי למצב שבו היא תהיה יותר מקובלת על האנושות".

ב"פורבס" ציינו שני כי גופי הביטחון בארה"ב - פיקוד המבצעים המיוחדים (SOCOM), וזרוע המחקר של המודיעין (IARPA), מנסים גם הם לפתח מענה לאתגר הצילום והזיהוי מרחוק על יד רחפנים, תחום נחשב מסובך בהשוואה לצילום ממצלמה נייחת על הקרקע.

בתחום האזרחי, אחת המובילות של הכנסת שימוש בטכנולוגיות זיהוי פנים היא ענקית הקמעונאות והענן אמזון. החברה הגישה פטנט בנושא כבר ב-2015, כשנה לפני שהשיקה את פרויקט זיהוי הפנים השנוי במחלוקת AWS Rekognition. אחד המניעים המוצהרים לפיתוח טכנולוגיה זו הוא המטרה להילחם בגניבות משלוחים, אך באמצע 2018 היא עלתה לכותרות בהקשר אחרי לגמרי, כשמעל 30 ארגוני זכויות אדם דרשו מאמזון להפסיק לפתח מערכות זיהוי פנים עבור רשויות חוק ולהפסיק לסייע להן להשתמש בה.

ארגון ACLU מצא למשל כי אחד מלוקחות מערכת זיהוי הפנים של אמזון היה משרד השריף במחוז וושינגטון במדינת אורגון. המחוז עשה בה שימוש כדי לחפש ולזהות חשודים בגניבה, אנשים שנפטרו או שאיבדו את ההכרה. לפי ACLU, מחוז וושינגטון בנה מאגר של 300 אלף תמונות מעצר כדי להשתמש בהן במערכת ואף בנו גם אפליקציה לסלולרי דרכה עובדיה יוכלו להשתמש בה.

לא מן הנמנע שהקיפאון בתחום זמני בלבד

בעקבות הסערה נכנס התחום לסוג של קיפאון לאחר שגופים שונים הביעו את הסתייגותם מהשימוש בטכנולוגיות זיהוי פנים, בשל האפשרות של שימוש בהן לרעה. כך למשל, בית משפט בבריטניה אסר על המשטרה להשתמש בטכנולוגית זיהוי פנים ללא הסדרה חוקית ספציפית. גם בשוק הפרטי ישנה לאחרונה זהירות רבה משימוש בטכנולוגיה כשמיקרוסופט, IBM ואמזון עצמה החליטו להשהות את המכירה של טכנולוגיות זיהוי פנים לתקופה הקרובה, או עד שתתפתח רגולציה מחייבת בנושא.

בתחילת החודש הכריזה רשות הפרטיות בקנדה כי פעילותה של החברה הניו יורקית Clearview AI שהציעה שרות דומה לזה של Rekognition של אמזון - מהווה הפרה של חוקי הפרטיות של קנדה. זאת, משום ש"אסף מידע ביומטרי רגיש במיוחד ללא ידיעת והסכמת הפרטים". החברה עלתה לכותרות לאחר שהתברר כי אספה מיליארד תמונות של אזרחים מפייסבוק לינקדין וטוויטר. "מה ש-Clearview AI עושה הוא מעקב המוני, וזה לא חוקי", אמר נציב הפרטיות של קנדה דניאל ת'ריאן.

עם זאת, לא מן הנמנע שהקיפאון בתחום זמני בלבד, ולא רק בגלל צורכי הפיקוח והמעקב שנוצרו בעקבות מגפת הקורונה. מנכ"ל אמזון הנכנס, אנדי ג'אסי, שבזוס קידם לפני חמש שנים לתפקיד מנכ"ל חברת מחשוב הענן של אמזון - הוא תומך נלהב של הטכנולוגיה. בראיון לתוכנית פרונטליין של PBS בפברואר בשנה שעברה אמר ג'אסי כי לאמזון "אין מספר רב של גופי משטרה שעושים שימוש בטכנולוגיית זיהוי פנים ומעולם לא קיבלנו תלונה על שימוש לרעה בטכנולוגיה. אז בוא נראה אם הם יעשו שימוש לרעה בה".

ג'אסי טען כי "לא להתיר שימוש באחת הטכנולוגיות הכי מתוחכמות שם בחוץ רק בגלל ההנחה שהם יעשו בה שימוש לרעה - לא מרגיש לי ממש כמו האיזון הנכון" .

אניוויז'ן מנסה להתרחק מהדימוי של חברה לשוק הביטחוני

באניוויז'ן ניסו להפיג את החששות משימושים אפשריים של הטכנולוגיה, ואמרו כי הם אינם עובדים כעת עם רשויות הביטחון אלא עם גופים אזרחיים מסחריים כמו רשתות קמעונאיות, אצטדיוני ספורט, שדות תעופה וקזינו.

בספטמבר בשנה שעברה אף פעלה החברה כדי להרחיק ממנה את הדימוי של חברה המפתחת מוצרים לשוק הביטחוני, כשכמה מבעלי המניות של אניוויז'ן הקימו בשותפות עם רפאל חברה בת בשם SightX. החברה החדשה מפתחת מערכות שמבוססות על טכנולוגיית ראיית מכונה שפותחו בעבר באניוויז'ן - לשימושים צבאיים.

צעד זה ננקט לאחר חברת מיקרוסופט נסוגה מהשקעתה בחברה בעקבות הפרסומים לפיהם הטכנולוגיה של החברה משמשת למעקב המוני אחר פלסטינים ביו"ש. מיקרוסופט נקטה בצעד בנימוק שאין ביכולתה, כבעלת מניות מיעוט, לפקח על החברה, חרף העובדה שממצאי בדיקה שערכה מיקרוסופט לא איששו את הטענות נגדה.

באניוויז'ן הסבירו כי יש הבדל מהותי בין האופן שבו המשטרה משתמשת בזיהוי פנים לבין האופן שבו מערכות זיהוי פנים מסחריות פועלות. לדבריהם, כשמשטרה משיגה תמונה של חשוד מזירת פשע, הדבר הבא הוא שהיא רוצה לברר את זהות האדם שבתמונה. לשם כך נדרש עבורה מאגר מידע רחב ככל האפשר של תמונות.

אלא שלדברי אניוויז'ן, "מוצרי זיהוי פנים מסחריים כמו אלה המשמשים סופרמרקטים עונים על שאלות אחרות כמו 'האם האדם שנמצא בתמונה ברשימת העובדים?' או 'האם האדם בתמונה נמצא ברשימה של פושעים המוכרים למשטרה?' כדי לענות על שאלות אלה לא נדרש מאגר מידע רחב, אלא די ברשימה מוגדרת ומוגבלת של עובדי הסופרמרקט, או ברשימת מעקב של אנשים ספציפיים שיש נגדם צו מעצר או צו מניעה".

"טכנולוגיות זיהוי פנים נמצאות כעת במוקדו של דיון בינלאומי סוער כאשר הטענה העיקרית שמשמיעים מבקרי הטכנולוגיה היא שמעבר לפגיעה בפרטיות, עצם השימוש בזיהוי פנים הוא אסור", הסביר ד"ר מתן גוטמן, מומחה לזכויות אדם משפט וטכנולוגיה ומייסד חברת CyberRighTech בשיחה עם "גלובס".

לדבריו, הטענה היא ש"בדיוק כשם שאין אפשרות לקחת טביעת אצבע מאדם ללא רשותו והסכמתו החופשית, כך אסור לקחת מאפייני פנים לזיהוי חד-ערכי של אדם ללא הסכמתו מראש. על כן, ישנן בתקופה האחרונה יוזמות בינלאומיות רבות לרגולציה מדינתית וגם בינלאומית של פיתוח טכנולוגיות זיהוי פנים, ושל אפשרויות השימוש בהן על ידי רשויות אכיפת חוק וחברות פרטיות". ד"ר גוטמן אמר עוד כי "ממליץ לכל מי שעוסק בתחום שיעקוב טוב אחרי ההתפתחויות הרגולטוריות שיכולות להגביל מאוד את השימוש בטכנולוגיה זו בשנים הקרובות".

עוד כתבות

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יבואנית טויוטה מודיעה על "השפעה מיידית" על השיווק של קורולה ו-CH-R ● לגלובס נודע כי החברה עוצרת הזמנות לחברות הליסינג, ומקצה את המלאים לטובת לקוחות פרטיים ● גם יונדאי החליטה להשהות את ההזמנות על מספר דגמים, בהן I10, I20

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו הלת' גדל, המניה צוללת בכ-11%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● מדור חדש

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; מגמה חיובית בחוזים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.5% ● הניקיי צלל ב-1.6% ● החוזים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי