גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזג האוויר משתגע, והחקלאות הישראלית משלמת את המחיר

בשבועות הספורים שעברו מתחילת השנה, ישראל הספיקה לחוות קיץ, אביב ועכשיו גם חורף קר במיוחד ● סקטור החלקאות רגיש לשינויי האקלים, והמשמעות של כל שינוי חד וקיצוני הוא הפסד של מיליוני שקלים ● ותתכוננו, השלג עכשיו עלול לפגוע בדובדבנים בקיץ

רכס בלבן מכוסה בשלג לאחר הסערה / צילום: דודו בן אור, רשות הטבע והגנים
רכס בלבן מכוסה בשלג לאחר הסערה / צילום: דודו בן אור, רשות הטבע והגנים

בשבועות האחרונים שוטף את ישראל מזג אוויר שמשי. כמעט יום אחרי יום, לאורך ינואר ופברואר, השמים היו בהירים והטמפרטורות הזכירו את שלהי חודשי האביב. מאפייני השבוע האחרון של דצמבר נגררו לתוך ינואר, שבחלקו הראשון היה נטול משקעים לפרק זמן ארוך וחריג של כשלושה שבועות, ואף היה חם מהממוצע בשיעור ניכר. עצירות גשמים ממושכות בחודשי החורף המרכזיים קרו בעבר, אולם הן לרוב לא היו מוחלטות ולא כללו את כל אזורי הארץ.

וכעת, פוקדים את ישראל מספר ימים גשומים במיוחד, לאחר רצף ארוך של ימים יבשים וחמימים. גם במופעי הגשם שבהם חזינו בחודשים האחרונים, ירדו מן השמים בבת אחת מנות גדושות של גשם. אותו ינואר יבש במיוחד? הוא הסתכם לבסוף בכמויות גשם קרובות לממוצע העונתי.

אירועי יובש קיצוני מחוץ לעונת הקיץ או שיטפונות, תמיד היו חלק מחיינו. אך האם אנחנו צופים כעת בתופעה שמסמנת את המשבר האקלימי? "מחורף אחד לא ניתן להגיע למסקנה לגבי שינוי אקלים. אך החורף הזה מתנהג על פי המגמות המוכרות של שינוי האקלים מעשי ידי אדם: טמפרטורות ממוצעות גבוהות, מעט ימי גשם, עצירת גשמים ארוכה באמצע החורף, ימים עם משקעים אינטנסיבים ועכשיו גם גל קור ושלג שמגיע ימים ספורים אחרי תקופה חמה ויבשה", מסביר מנהל השיכות המטאורולוגי, ניר סתיו. "זה לא אומר שגם החורף הבא ייראה כך, אבל בהחלט אפשר להגיד שהתחזיות המדעיות הן שאכן החורפים שלנו בהמשך המאה יהיו דומים יותר לחורף הזה מאשר לחורפים הסדורים שהכרנו כאשר היינו ילדים".

צבאים ושלג בעין לבן לאחר הסערה השבוע / צילום: דודו בן אור, רשות הטבע והגנים

לפי פאנל המדענים של האו"ם, לאנושות נותר פחות מעשור לעצור את ההתחממות הגלובלית ולהגבילה לעליית טמפרטורה של מעלה וחצי בהשוואה לעידן הטרום תעשייתי, בטרם נאלץ להתמודד עם אירועי מזג אוויר קיצוניים ההולכים ומתרבים, ומסבים נזקים קולוסאליים למרקם החיים ולכלכלה שלנו. בעתיד החדש, אם לא תצליח האנושות לבלום את ההתחממות, נצטרך להתרגל לחיות עם "התעצמות הקיטוב". שכיחות של מצבים דומים לחודשי החורף הצחיחים והחמימים, תלך ותעלה.

שינויי האקלים מתבטאים באופן שונה באזורים גיאורפיים שונים. במדינה מסויימת יכולות הטמפרטורות לטפס במהירות, ובאחרת יפחתו המשקעים, או שעונת הגשם תזוז בהדרגה לחודשים אחרים. כיצד יתבטא הדבר בישראל? לפי דוחות השירות המטאורולוגי, הטמפרטורה הממוצעת בישראל עלתה בכ-1.4 מעלות צלזיוס מ-1950 ועד 2017 והיא צפויה להמשיך ולעלות עוד בכמעלה אחת עד 2050. העלייה בולטת במיוחד בעונת הקיץ. לפי התרחיש החמור, הטמפרטורה הממוצעת בישראל צפויה להמשיך ולעלות בכ-4 מעלות צלזיוס עד סוף המאה הנוכחית.

"אצלנו ניתן בוודאות לזהות את ההתחממות, שהיא חזקה יותר מהממוצע העולמי. בכמויות הגשם השנתיות לא מזהים בינתיים שינוי ניכר, אך מתחילים לראות שינוי בכמות ימי הגשם ובעצמת הגשם: כמות ימי הגשם במגמת ירידה בעשורים האחרונים, למרות שאין הפחתה ניכרת בכמות המשקעים", אומר סתיו. "כמובן שאם אותה כמות משקעים מתחלקת על פחות ימים אז המשמעות היא יותר ימים עם גשם חזק, ואכן גם את המגמה הזו אנחנו רואים".

"סבירות ליבול נמוך יותר בקיץ"

בישראל לא נעשתה הערכה כוללת של עלות הנזק הנגרם בשל השלכות משבר האקלים. ואמנם, יש מי שעוקב מדי חודש בחודשו, לאורך שנים, אחר הנזקים הנגרמים באחד הענפים הפגיעים ביותר לנזקי האקלים - סקטור החקלאות, ששרשרת המזון שלנו תלויה בו כמעט באופן מוחלט. לפי סוכנות הביטוח החקלאי קנט, ביממה האחרונה בעקבות ברד שירד כמעט בכל רחבי הארץ נגרמו נזקים משמעותיים לגידולי ירקות בשטחים פתוחים כגון בצל, כרוב, חסה, תפוחי אדמה ועוד. היקף הנזק יקבע רק לאחר שוך הסערה ולאחר שמעריכי קנט יאמדו את הנזקים בשטח.

בעשור האחרון היקף הנזק של "אירוע קיצון בודד" היה הרבה יותר גבוה מאירועים דומים בעשור שקדם לו. לפי קנט, אם בעבר אירוע בודד היה גורם לנזק ממוצע של 5-10 מיליון שקל, בעשור הנוכחי הנזקים לאירוע בודד מגיעים עד לכ-60 מיליון שקל.

מנתוני קנט עולה כי שנת 2020 התאפיינה בתכיפות אירועי הקיצון ובשינויים בגורמי הנזק האופייניים לאזורנו, כשחלק ניכר מהפיצויים שולמו למגדלים בעקבות חוסר יבול כתוצאה ממזג האוויר הקיצוני ושינויי האקלים. בשלוש השנים האחרונות שילמה הקרן למגדלי הפירות קרוב ל-200 מיליון שקל, כאשר למזג האוויר הנוכחי, צפויות לפי קנט גם השפעות על פירות הקיץ - מאפרסק ועד דובדבן. "החודשים החמים שחווינו, סביר להניח שיגרמו ליבול נמוך יותר בקיץ. כמובן שכל זה משוייך לשינויי האקלים ולהתחממות הגלובאלית. גם הסופה כעת הנה חלק מאותו הליך. בקנט רואים תופעות קיצוניות יותר ובתכיפות גדולה יותר", אומר מנכ"ל הקרן לביטוח חקלאי, שמוליק תורג'מן.

שטחי ירקות שהוצפו בעמק החולה בינואר 2020 / צילום: קנט

במכון וולקני, מינהל המחקר החקלאי הישראלי, מכירים היטב את כל קורות הצמחים והאקלים. מדי שנה הם מסייעים לחקלאים בפתרון בעיות שונות, ומבצעים מחקר ופיתוח בכדי להתאים את התוצרת החקלאית לאתגרים האקלימיים. גם שם, צופים בשינוי. "מזג האוויר משתנה בכל העולם. תמיד היה כאן חורף משוגע, בגלל התנאים הגיאוגרפיים והאקלימיים שלנו, אבל בשנים האחרונות החורף מפתיע אותנו יותר ויותר, וכל חורף הופך לעולם ומלואו", אומר ד"ר אור שפרלינג, חוקר במינהל המחקר החקלאי - מכון וולקני. "השנה, אנחנו חווים את אחד החורפים הכי חמים שהיו לנו, ובאופן כללי, השונות בין החורפים הולכת וגדלה והמגמה היא של עלייה בטמפרטורה. זה גורם לכך שאנחנו לא יודעים איך להיערך לשנה הבאה, ובחקלאות יש לכך משמעות".

מה הביטוי של זה בשטח?
"כל מנגנון הצמח משתבש. זה כמו ליל חמסין שאת ישנה בו. את נרדמת פחות טוב, את מתעוררת יותר, מזיעה יותר, לפעמים צריכה לשתות, בסוף כשמגיע הבוקר את עייפה ומרוטה. זה בערך מה שעובר על הצמחים. תרדמת החורף היא פחות אינטנסיבית, היא לא עמוקה, ואת המטבוליזם שהם היו אמורים לשמר, הם מדללים לאורך החורף. אין להם את האפשרות לקום ולשתות ולאכול, והם מתעוררים עייפים באביב. היבולים מתמעטים אחרי חורף חם. הרבה מאוד מהסביבה שלנו, תלוי בזה שהכוכבים יסתדרו. שהצמח יתעורר, שהוא יופרה מצמח שדומה לו, שזה יקרה במועד שהדבורים פעילות, ושאחרי כל זה לא יהיה אירוע של גשם וקור. הנה דוגמה למה שאנחנו חווים עכשיו: השקד התעורר מוקדם, הזנים שהיו אמורים להפרות אותו לא התעוררו, ועכשיו בדיוק ברגע שבו היה נראה שהם מתעוררים ושהדבורים בשטח - מגיע גשם כבד. מזג האוויר מפריע לצמחייה להתבסס, ולתפקד במחזור חייה הקבוע".

"הרבה מאוד מהחקלאות שלנו נסמכת על גורמי סביבה - ממים ועד טמפרטורה, ובשנים האחרונות אנחנו לא יודעים איזה גידול למכור ואיפה לגדל אותו. וגם אחרי שמכרנו, החקלאי לא יודע האם הגידול יחזיק, האם יהיו לו את התנאים הנכונים לגדול, ואיך החורפים ומזג האוויר ישפיעו על המחיר. בשנה שעברה היו לנו שדות ירוקים לתוך מאי, והשנה אין לנו מושג מה יהיה".

איך מתמודדים עם השינוי?
"שינויי האקלים מוחשיים ומפריעים לנו בהרבה צורות, זהו גורם משמעותי לאי ודאות. החקלאות אמורה להיערך לכך, ואנחנו עושים את זה בישראל. אנחנו טובים בזה כי האקלים אצלנו תמיד היה אתגר. אף פעם לא היה לנו קל. המשבר הזה אבל דוחף אותנו לכיוונים מעניינים. אנחנו אחת מהמדינות בעולם שנגמרו לה המים באיזשהו שלב. במקום להתייבש, עברנו למפעלי התפלה ומחזור של מים. היום, איכויות המים הולכות ומשתפרות וזמינות המים גבוהה. התנאים מזמנים לנו גם הזדמנויות.

"בשנות השבעים והשמונים ידענו איך יראו החורפים, וניצלנו את זה עבור תוצרת מוקדמת - להוציא את הגידולים לפני העונה מהאדמה. הכלים שפיתחנו אז, מאפשרים לנו היום להתמודד עם שינויים גדולים יותר. פיתחנו זנים שדרשו פחות קור, יש לנו ריסוסי 'התעוררות', והיום זה מאפשר לנו להתמודד יחסית טוב עם שינויי האקלים. היום, אנחנו מנסים להתאים גידולים לעונות עם שונות גבוהה. ככל שיהיו לנו יותר גידולים שצריכים חורף ושלא יגיבו לחורף חם, אנחנו נצטיין גם במזג האוויר הזה".

נזקים בהיקף מאות מיליארדי דולרים

לפי מדעני נאס"א, שנת 2020 היא השנה החמה ביותר שתועדה מאז החלה מדידת הטמפרטורה. הטמפרטורה הגלובלית הממוצעת הייתה גבוהה ב-1.84 מעלות צלזיוס מהממוצע של טרום התקופה התעשייתית, ותרמה לבצורות, שריפות ואסונות סביבתיים ברחבי העולם. המגמה, עם זאת, מדאיגה יותר משנה בודדת; לפי נאס"א, שבע השנים האחרונות היו שבע השנים החמות ביותר שתועדו, והן אפיינו מגמת התחממות מתמשכת. "לא משנה אם שנה אחת היא שיא או לא - הדברים החשובים הם מגמות ארוכות טווח. עם מגמות אלה, וככל שההשפעה האנושית על האקלים גוברת, עלינו לצפות שהשיאים ימשיכו להישבר", אומר גאווין שמידט, מנהל מכון דורארד ללימודי חלל בנאס"א.

השינויים האקלימיים, משפיעים גם על הכלכלה. דוח מקינזי מהשנה האחרונה קובע כי השווקים הפיננסיים עלולים לעמוד בפני טלטלות משמעותיות, אילו הסיכונים האקלימיים לא יילקחו ברצינות רבה יותר. עד 2030, כל 105 המדינות שהוערכו על ידי מקינזי - המייצגות 90% מהתמ"ג העולמי - עשויות לסבול משינויים הנגרמים בשל משבר האקלים: לחץ מים מוגבר, שיטפונות או מספר גדול יותר של אנשים שיחשפו לחום קיצוני. בחברת הייעוץ נותנים את הודו כדוגמה להשלכות; אם החום מטפס, התפוקה של העובדים עלולה לרדת. עד 4.5% מהתמ"ג של הודו עלולים להיות בסיכון מדי שנה, מפני שעליית הטמפרטורה מאיימת לצמצם את מספר השעות שבהן יכולים בני אדם לעבוד.

וכמה זה עולה לנו? נזק ברכוש של 136 מיליארד דולר נגרם ב-29 אסונות טבע ענקיים בעולם במהלך שנת 2019, מתוכם 12 התרחשו בארה"ב. זו הייתה השנה החמישית ברציפות עם יותר מעשרה אסונות שנגרמו כתוצאה ממזג אוויר קיצוני, רצף חסר תקדים בהיקפו. בשנת 2020, לאחר מספר שיא של הוריקנים, שריפות ושיטפונות, אסונות אקלימיים גרמו לנזק של 210 מיליארד דולר בעולם, והדגימו היטב את העלות ההולכת וגדלה של משבר האקלים. ששת האסונות היקרים ביותר בשנת 2020 התרחשו בארה"ב, ובראשם ההרס מהוריקן לורה. במהלך 40 השנים האחרונות נזקי אסונות מזג אוויר ואקלים גדולים עלו לארצות הברית לבדה כמעט 2 טריליון דולר.

מבט מעמיק יותר בנתונים מגלה כי בשנים האחרונות עלות נזקי האירועים האלו ברחבי העולם עלתה במהירות, בין השאר כתוצאה משינויי אקלים שנגרמו על ידי בני אדם - מ-17.8 מיליארד דולר בשנה בשנות השמונים, למעל 81 מיליארד דולר בשנה מאז 2010, כך לפי סוכנות NOAA. 

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע