גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש העליון מציג: אקטיביזם שיפוטי בחדלות פירעון

באופן אקטיביסטי לחלוטין ביהמ"ש העליון יצא בפסק דין חריג לעיקרון השוויון בין נושים וקבע כי נושה פעיל יהיה זכאי לנשייה בסכום גבוה יותר מיתר הנושים ● למרות שמבחינה עסקית מסחרית הדברים נראים הגיוניים, הרי שמבחינה משפטית אין מדובר בדבר המובן מאליו, ומדובר בצעד אקטיביסטי מובהק

השופט דוד מינץ / צילום: אתר בתי המשפט
השופט דוד מינץ / צילום: אתר בתי המשפט

אחת הביקורות החוזרות ונשנות כלפי בית המשפט העליון היא כי שופטיו מנותקים מהמציאות, וכי יושבים הם במגדל השן. בפסק דין מרתק שניתן אך לאחרונה בית המשפט העליון הוכיח שוב כי ביקורת זו אינה מוצדקת בהכרח. ברע"א 8038/20 ב.ר.ן יזמות והשקעות בע"מ נ' חיים ומשה מנגד בע"מ (בפירוק) (26.1.21) ניתן פסק דין תקדימי היוצר הלכה חשובה ביותר בדיני חדלות פירעון, שהגיונה מבוסס על חשיבה יזמית ועסקית מהמדרגה הראשונה.

בפסק דין זה הכיר בית המשפט העליון בדוקטרינת "הנושה הפעיל", לפיה נושה המסייע למפרק חברה לאתר מקורות כספיים הסמויים מעיניו של בעל התפקיד, יהיה זכאי לגמול מיוחד על-מנת לתמרץ נושים להגדיל את קופת הפירוק.

בית המשפט העליון עמד בפסק דין זה על הצורך ליצור תמריץ כלכלי לנושים לנהוג באופן פעיל להגדלת קופת הפירוק, שכן מרבית הנושים מפגינים אדישות כלפי הליך חדלות הפירעון. כפי שמסביר בית המשפט העליון, הנושה הטיפוסי נוקט גישה פסיבית המונעת לא פעם מייאוש; לא פעם מתוך אמונה שתועלת רבה לא תצמח ממילא מההליך; ולא פעם מתוך הסתמכות "עיוורת" על בעל התפקיד שיפיק את התועלת המרבית מההליך. היוצא מהכלל הוא אותו נושה פעיל אשר חורג מהמוסכמה ומהשורה ומוכן להירתם ולהושיט לבעל התפקיד עזרה במציאת מקורות כספיים הסמויים מעיניו.

לכן, בית המשפט העליון עמד בפסק דין זה על החשיבות שבהענקת גמול מיוחד לנושה לנהוג באופן פעיל, כך שיהיו נושים שיסכימו לסייע באופן פעיל להגדלת קופה הפירוק.

עוד מדגיש בית המשפט העליון בפסק דין זה כי הגמול צריך להיגזר כאחוז מהסכום הנוסף שהובא אל תוך קופת הפירוק עקב פעילותו של הנושה שסייע לבעל התפקיד. בכלל זאת, יש לשקול את היקף העבודה שהושקעה על-ידי הנושה להשאת הקופה; את המאמץ שנדרש על-ידו לשם כך; את הסכום שנזקף לקופת הנושים בזכות פועלו; את שיעור הסכום האמור מכלל מסת הסכום שעומד לחלוקה; את מהות הנושים האחרים; האם נושים אחרים פעלו להשאת קופת הנשייה, וככל שלא - מדוע; ואת פועלו של בעל התפקיד ככל שמונה כזה, אם פעל.

ההכרה באפשרות לפסוק גמול מיוחד לנושה הפעיל אינה עניין של מה בכך, שכן היא חורגת מעיקרון מושרש בדיני חדלות פירעון, שהוא גם עיקרון יסוד בשיטתנו, עיקרון השוויון. יישומו בדיני חדלות פירעון הוא האיסור על העדפת נושים וחובת המפרק לנהוג בשוויון כלפי כלל הנושים, על-פי סדרי הנשייה הקבועים בדין.

ואולם, באופן אקטיביסטי לחלוטין בית המשפט העליון יוצר בפסק דין זה חריג לעיקרון השוויון בין נושים, וקובע כי נושה פעיל יהיה זכאי לנשייה בסכום גבוה יותר מיתר הנושים.

על אף שמבחינה עסקית מסחרית הדברים נראים הגיוניים לחלוטין ומתבקשים ע-מנת ליצור תמריצים כלכליים לנושים לפעול להגדלת קופת הפירוק, הרי שמבחינה משפטית קלאסית אין מדובר בדבר המובן מאליו. מדובר בצעד אקטיביסטי מובהק, שכן הוא חורג מעיקרון יסוד משפטי המבוסס על פסיקה בת עשרות שנים שייצרה מסגרת נוקשה בכל הקשור לשוויון בין נושים.

הדבר מפתיע במיוחד, שכן מי שהוביל את דעת הרוב בפסק הדין הוא כבוד השופט דוד מינץ, שמונה לבית המשפט העליון על-ידי שרת המשפטים לשעבר איילת שקד על תקן "השופט השמרן". ודוק, בפסק דין זה גילה כבוד השופט מינץ חקיקה שיפוטית פורצת דרך תוך כרסום בכלל משפטי פורמלי שעניינו שוויון בין נושים, זאת באמצעות חשיבה עסקית יזמית ראויה לשבח. מי שמונה על תקן משפטן פורמליסט, התגלה כאקטיביסט מן המעלה הראשונה.

אבקש להדגיש אלמנט אקטיביסטי נוסף בפסק דינו של השופט מינץ. השופט מינץ קובע כי בעל תפקיד מטעם בית משפט רשאי להעביר את הכרעת הסכסוך בינו לבין נושה להכרעת בורר, אך קובע כי פסק דינו של הבורר יהווה המלצה ויצטרך לקבל בדיעבד אישור של בית המשפט של פירוק, שיוכל לדון בו על-פי שיקול-דעת רחב וגם אל מעבר לעילות הביטול הקלאסיות הקבועות בסעיף 24 לחוק הבוררות.

מי שבקיא בדיני בוררות יודע שקביעה זו היא רעידת אדמה בדיני בוררות. ההלכות המושרשות של בית המשפט העליון קובעות פעם אחר פעם כי הכרעת בורר היא הכרעה סופית ואינה המלצה בלבד, וכי התערבות שיפוטית בדיעבד בפסק בורר תיעשה בנסיבות מאוד חריגות ומצומצמות, המוגבלות לעילות הביטול הקבועות בחוק הבוררות בלבד.

השופט מינץ עצמו חזר על הלכות מושרשות אלה מאות פעמים בהחלטותיו. והנה, בפסק דין פורץ דרך זה, קובע השופט מינץ כי כוחו של בית משפט של פירוק לבטל ולשנות פסק בוררות יכול שיהיה בעילות רחבות יותר מאלה הקבועות בסעיף 24 לחוק הבוררות, וכי החלטת הבורר היא על תקן המלצה בלבד.

לא ברור מהו הבסיס החקיקתי שמאפשר לשופט מינץ לקבוע עילות ביטול רחבות יותר מאלה הקבועות בסעיף 24 לחוק הבוררות, שהן ורק הן מאפשרות ביטול פסק בוררות בדיעבד. דווקא בשל כך, פסק דינו של השופט מינץ היוצר עילות ביטול רחבות לפסק בוררות, הוא ללא ספק יצירה משפטית פסיקתית אקטיביסטית באופן בולט.

מי שציפה שכבוד השופט מינץ יפעל כשופט שמרן שנמנע מחקיקה שיפוטית אך משום שמונה על תקן "השופט השמרן", התבדה. השאלה הנשאלת היא האם היותו אקטיביסט שיפוטי, כפי שהתגלה בפסק דין זה, תבוא לידי ביטוי רק בדיני חדלות פירעון - או שמא תצא לאור גם בתיקים חוקתיים משמעותיים? רק ימים יגידו.

הכותב הוא בעל משרד המתמחה בליטיגציה בתחום המסחרי-אזרחי ועוזר משפטי לשעבר בבית המשפט העליון

עוד כתבות

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק הדין של בית המשפט העליון שמצמצם את הגדרת הידועים בציבור

העליון דן בשאלה מתי זוג יחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא לא מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

140 מיליארד שקל מהשקעות הציבור מרוכזים במדד מניות אחד. עד כמה זה מסוכן?

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: ארה"ב עצרה משלוח נשק לישראל - מחשש למבצע נרחב ברפיח

לאחר רצף אזעקות ביישובי הצפון: גל תקיפות של צה"ל בלבנון • מטרה אווירית חשודה יורטה סמוך לאילת • רה"מ נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גלנט: "הפעולה ברפיח לא תיעצר עד לחיסול חמאס במרחב או חזרת החטוף הראשון לישראל" • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול