גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם העליון הישראלי הוא בית המשפט האקטיביסטי ביותר בעולם?

הוויכוח על רמת האקטיביזם של ביהמ"ש העליון נמשך שנים ● צפייה בפרק הראשון של הסדרה "שופטים בשר ודם" מעלה כי ייתכן שהמחלוקת הזו נובעת מחוסר הסכמה על שיטת המדידה ● מה יודעים בעולם כולו על ביהמ"ש העליון שלנו, ורק שופטיו מסרבים להודות בו?

שופטי בית המשפט העליון / צילום: אוריה תדמור
שופטי בית המשפט העליון / צילום: אוריה תדמור

השבוע שודר בערוץ תאגיד השידור הציבורי הפרק הראשון בסדרה של נפתלי גליקסברג על שופטי בית המשפט העליון ("שופטים בשר ודם"). ככל שמדובר בפרק מייצג, אזרחי ישראל עתידים להיחשף בשבועות הקרובים, ללא הפרעות או הצבת אתגר (ולו הזעיר ביותר), לזרם התודעה של שופטי העליון. נקי, מזוקק וטהור, הוא ישודר מסלון ביתם או מהחדר שעדיין שמור להם בעליון, איך לא, גם שנים אחרי שסיימו לעבוד בו.

הסדרה מאפשרת לשמוע את השופטים כשהם נינוחים. ללא מגננות. כשמולם ניצב לא ממש מראיין, אלא יותר חסיד השותה בצמא את דבריהם. על פי התרשמותי מהסגנון הייתה זו רק החובה להצטמצם לפרקים של חמישים דקות שחייבה את גליקסברג לחתוך את מחיאות הכפיים שבוודאי פרצו ממנו בקצה כל משפט מצד המרואיינים שלו. במצב נוח שכזה זרם התודעה פולט אל החוף לא מעט פנינים.

כך למשל למדנו שהשופט יורם דנציגר מסרב להתרגש מחוקים המתקבלים בכנסת "ברוב אקראי" ו-"בנוכחות דלילה". הם אינם מייצגים את "השקפת הציבור במלואו" ואין סיבה שלא להתערב בהם. לעומתו חברו, השופט אליקים רובינשטיין, סוחב איתו בכיסו, בהתרגשות גדולה, את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו שהתקבל בקולות רבע מחברי הכנסת. כשנשאל מה ישיב ל"מתנגדים" בעניין הרוב הזעום שתמך בחוק היסוד, השיב - "אבל זה עבר וזה קיים". ללמדך שלא כל החוקים נולדו שווים.

עוד פנינה נפלטה אל החוף כשהשופט יצחק זמיר הסביר שהעליונים חיים לגמרי בתוך עמם, והרבה יותר מהפוליטיקאים. ולפנינה הזו הצטרפה חברתה כשהשופט אליהו מצא הסביר שהביקורת על העליון מצד הפוליטיקאים נובעת מכך שהם "בחיים שלהם לא קראו פסק דין של בית המשפט העליון מהתחלה ועד הסוף". השופטת בייניש חרזה את כל הפנינים יחד כשהסבירה שירידת האמון בעליון אינה קשורה בשום צורה להתנהלות השופטים. גליקסברג לא הקשה עליה. אמרה, אז כנראה שזה נכון.

הכי מאופק בעולם

אבל ה-פנינה של הפרק הייתה דבריו של השופט בדימוס, יצחק זמיר, כשטען כי "בית המשפט העליון בישראל, בהשוואה לבתי משפט מקבילים במדינות אחרות, מאוד מאופק". את השורות הבאות אני רוצה להקדיש לאמירה הזו כי מדובר בסיפור שאוהבים לספר אצלנו, בחוג תומכי בית המשפט העליון, אבל כשיוצאים אל העולם הגדול הוא קורס, רגע אחרי שעוברים את השין גימל.

הפרופסורים טום גינסבורג ורוברט קוטר מהאוניברסיטאות שיקאגו וברקלי ערכו סקר בקרב מלומדים של משפט משווה מכל העולם (Comparative Judicial Discretion: An Empirical Test of Economic Models) וביקשו מהם לדרג את מידת האקטיביזם של בתי המשפט במדינות שונות. העליון הישראלי דורג כאקטיביסטי ביותר (בציון 4.5 מתוך 5) ביחס לכל בתי המשפט בעולם.

פרופסור ריצ'ארד פוזנר, מגדולי המשפט האמריקאי, כתב ברשימתו "רודן נאור" שהוקדשה לספרו של נשיא העליון לשעבר, אהרן ברק, כי תחת הנהגתו "ריכז בידיו בית המשפט "כוח שיפוטי שאפילו האגרסיביים שבשופטי בית המשפט העליון של ארצות הברית לא חלמו עליו". כמוהו גם פרופסור רוברט בורק מאוניברסיטת ייל, ושופט בית המשפט הפדראלי לערעורים, כתב ש"ישראל הציבה סטנדרט של אימפריאליזם שיפוטי שקרוב לוודאי שלא יישבר לעולם".

אני יכול להמשיך ברשימה הזו עוד ועוד, אבל נדמה לי שהרעיון ברור. כשזמיר אומר שבית המשפט העליון בישראל נחשב למאופק, ביחס למקביליו בעולם, הוא אומר משהו שאין לי כל ספק שהוא מאמין בו, אבל העולם אינו מאמין בו. לכל הפחות מדובר באמירה שרחוקה מלהיות מקובלת. למעשה, משפטני העולם רואים את המצב בצורה הפוכה לחלוטין.

והאמת היא שלא צריך להרחיק עד ארצות הברית כדי להבחין בפער שבין האופן שבו העליון שלנו תופס את עצמו לאופן שבו הוא נתפס על ידי גורמים בלתי משוחדים. בספרו ("הליברליזם בישראל"), שיצא אך לאחרונה, מכנה פרופסור מני מאוטנר את פסיקת בית המשפט העליון בישראל "אקטיביסטית מאוד". פרופסור אמנון רובינשטיין (גם הוא לא בדיוק חבר במרכז תקומה) ציין בעבר כי בית המשפט העליון בישראל הפך עצמו ל"ממשלה חלופה". אבל זמיר משוכנע, בכל מאודו, שהעליון הישראלי דווקא נחשב למאופק.

מאות פסילות בשנה?

כיצד הגיע זמיר לתובנה הזו? לגליקסברג הסביר זמיר שהעליון בישראל פוסל לא יותר מחוק או שניים בשנה, אך "יש בתי משפט שפוסלים מאות בשנה". שמעתי את הדברים האלה ושאלתי את עצמי מי הן אותן המדינות שבתי המשפט שלהם פוסלים מאות חוקים בשנה? בגרף יפה שהכינו במכון הישראלי לדמוקרטיה מצאתי אומנם השוואה בין מדינות שונות ביחס לפסילת חוקים, אך למרבה אכזבתי לא מצאתי את אותן המדינות שזמיר דיבר עליהן.

ובכן, בניגוד לקביעה של זמיר אין אף בית משפט שפוסל מאות חוקים בשנה. כסיפור לא מזיק לילדים (וזו ההזדמנות לברך את זמיר עם כניסתו לז'אנר הזה אחרי שפרסם לאחרונה את הספר "לשחרר את הקנגרו תום") האמירה הזו נסבלת. כשהיא הופכת נתון שעל פיו מודד את עצמו בית המשפט שלנו - אנחנו בבעיה.

בית המשפט שפוסל הכי הרבה חוקים בעולם הוא בית המשפט של גרמניה. אלא שלא מאות חוקים בשנה פוסלים שם. למעשה, הממוצע השנתי שם הוא 8 דברי חקיקה, וזה כולל גם תקנות וצווים ולא רק חוקים שנחקקו בפרלמנט. אבל בואו נדמיין לרגע שהיו נתונים אחרים. האם כך בוחנים את מידת האיפוק של בית המשפט העליון? סופרים את פסילות החוק שיצאו תחת ידו?

הסקר של קוטר וגינסבורג שהזכרתי, נערך בשנת 1996. הרבה לפני שהצטברו נתונים על פסילת חוקים בעקבות המהפכה החוקתית שעליה הכריז ברק בשנת 1995. הסיבה לכך שלא היו נתונים באותה תקופה היא שעדיין לא נפסלו חוקים באותה תקופה (ואני מתעלם לצורך העניין מפסק דין ברגמן שעוסק בעניינים אחרים לחלוטין). מדוע, אם כן, דורגה ישראל כבר אז, בקרב משפטני העולם, ראשונה מבין כל שאר המדינות במדד האקטיביזם?

הסיבה היא שמשפטני העולם כולו, מלבד אלה שמסתובבים אצלנו ורואים את תפקידם כמתמצה בלענות אמן על כל החלטה שיפוטית, מבינים ששיטת הספירה של פסילת החוקים מטופשת להפליא. הרי יש כל כך הרבה דרכים אחרות לסרס את חוקי הפרלמנט. מדוע לפסול חוק אם אפשר לפרש אותו באופן כזה שיעקור מתוכו כל תוכן שהמחוקק ביקש להכניס בו? מדוע לפסול חוק, אם אפשר לפסול את התקנה שיצאה מכוחו? מדוע לפסול חוק אם ניתן לאסור את הפעלתו במקרה נתון?

זו שיטת הפרשנות, שמקובלת בעליון שלנו, שהופכת אותנו בעיני העולם למדינה עם בית המשפט האקטיביסטי ביותר. לא הבדידים שמשתמשים בהם סופרי הפסילות. לכך מצטרפת העובדה שאין אצלנו נושא שאינו שפיט, או אדם שאין לו זכות עמידה. זו גם העובדה שלעולם לא יתמנה לעליון מי שהעליונים אינם מוכנים לקבלו לשורותיהם. האקטיביזם השיפוטי שלנו עשוי מהחומרים האלה ולא מטבלת הפסילות.

הטעות המספרית של זמיר אולי גדולה מאוד, אבל לגמרי נסבלת. הבעיה המרכזית שזמיר, ואיתו חבריו לכס השיפוט, לא מבינים שזו לגמרי לא הנקודה. זו השיטה שמטרידה אותנו ולא המספרים. בכל העולם מבינים את זה. אבל העליונים שלנו עדיין לא שם. ותודה לגליקסברג על הפנינה הזו.

הכותב לומד לתואר שלישי במשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו כיועץ לענייני חקיקה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד

עוד כתבות

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלו מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?