גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפיצול משתלם? למיכאלי ובנט עדיף לחכות לתוצאות האמת

חודש וחצי לבחירות, הסקרים הטריים מצדיקים לכאורה את החלטת המפלגות הקטנות לרוץ בנפרד ● אבל בסרט הזה כבר היינו: בדיקת המשרוקית מעלה כי תחזיות דומות בסבבים הקודמים התבדו עם ההגעה לקלפי ● המשרוקית של גלובס

הפיצול משתלם? למיכאלי ובנט עדיף לחכות לתוצאות האמת / צילום: שלומי יוסף
הפיצול משתלם? למיכאלי ובנט עדיף לחכות לתוצאות האמת / צילום: שלומי יוסף

אם להאמין לסקרים, ההחלטה להתמודד בנפרד בבחירות הקרובות השתלמה למפלגות הקטנות מימין ומשמאל. לפי סקר הסקרים של גלובס שפורסם בבוקר יום ו', ימינה צפויה לקבל בכנסת הבאה 11 מושבים, ומפלגת "הציונות הדתית" (עם בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר) - חמישה מושבים. זה יותר מכפול מההישג בבחירות הקודמות, שבהן הכוחות העיקריים בימין הדתי התמודדו ברשימה אחת. משמאל התמונה פחות ורודה, ובכל זאת העבודה ומרצ צפויות לקבל שישה ועוד ארבעה מנדטים - לא פחות ממה שהשיגו כשהתמודדו יחד.

אבל סקרים נוטים לתעתע. ניתוח שערכה "המשרוקית" לתחזיות שהתפרסמו לקראת שלושת הסבבים הקודמים מלמד שהסקרים נטו להפריז בהישגים של מפלגות שפיצלו כוחות. התוצאות בקלפי לא מימשו את הציפיות. מצד שני, ריצה משותפת אמנם הצילה מפלגות מהיעלמות, אבל נטתה לגרוע מכוחן.

פיצול: מהמרים על כל הקופה

השאלה "להתפצל או לא להתפצל?" העסיקה את ראשי המפלגות הקטנות בשלוש מערכות הבחירות האחרונות, שהתאפיינו בריכוז הכוח בשתי מפלגות גדולות, הליכוד וכחול לבן. בסבב הראשון, באפריל 2019, שני האגפים בחרו בפיצול. משמאל התמודדו העבודה ומרצ; מימין התמודדו איחוד מפלגות הימין והימין החדש, שנולדו מהתפלגות של הבית היהודי. בדיעבד, התוצאה הייתה טראומטית. הימין החדש לא עברה את אחוז החסימה, מרצ כמעט התרסקה, והכישלון הוביל לשורה של איחודים בשני הסבבים הבאים, בספטמבר 2019 ובמרץ 2020.

אבל זו חוכמה שלאחר מעשה. אם נחזור למה שניבאו הסקרים בסבב אפריל 2019, נראה שריצה בנפרד נראתה אז הגיונית ומשתלמת.

נתחיל באגף הימני. בחודשיים שקדמו לבחירות, הסקרים ניבאו הצלחה לשתי הרשימות במחנה הזה. הימין החדש קיבלה בממוצע שמונה מנדטים בסקרים. אף שבהמשך נרשמה ירידה, והיו סקרים שדיברו אפילו על חמישה מנדטים - שום סקר לא חזה שקיעה מתחת לאחוז החסימה. איחוד מפלגות הימין, מנגד, קיבלה בעקביות 7-6 מנדטים. במילים אחרות, אם הסקרים היו מתממשים, שתי מפלגות הימין היו מקבלות לכל הפחות 12 מושבים בכנסת - ארבעה מנדטים יותר ממה שהבית היהודי החזיקה בכנסת היוצאת.

 

באגף השמאלי התחזיות היו בהתחלה אופטימיות פחות. מרצ, שבאותה עת היו לה ארבעה מושבים בכנסת, קיבלה בסקרים 5-4 מנדטים בממוצע, אבל סקרים מסוימים העמידו אותה על ארבעה מנדטים - כפסע מאחוז החסימה. מפלגת העבודה, עם 24 מושבים, צנחה לשישה בלבד בסקרים שפורסמו חודשיים לפני הבחירות. אלא שבשבועות הבאים חל שיפור בתחזית, והיא עלתה לממוצע של תשעה מנדטים, עשרה, ואפילו 11 בסקרים שנערכו חמישה ימים לפני הבחירות.

תוצאות האמת, כאמור, היו אחרות. איחוד מפלגות הימין קיבלה רק חמישה מנדטים. הימין החדש נותרה במפתיע מתחת לאחוז החסימה. פרשנים פוליטיים הסבירו בדיעבד שהליכוד "שתה" את הקולות שלה, ויש היגיון בהסבר הזה: הליכוד קיבלה 35 מנדטים, שישה יותר ממה שהסקרים ניבאו לה לאורך הקמפיין. בקיצור, בעוד הסקרים הבטיחו שהימין הדתי יתחזק, בפועל הוא קיבל שלושה מנדטים פחות מאשר בכנסת הקודמת.

בשמאל אמנם לא נפלו מתחת לאחוז החסימה, אבל מרצ צלחה אותו רק בעור שיניה עם ארבעה מנדטים. החלום של העבודה על תוצאה דו-ספרתית התנפץ, והיא ירדה לשפל היסטורי של שישה מנדטים.

איחוד: השקעה בטוחה עם תשואה נמוכה

כלקח ממרץ 2019, בשני הסבבים הבאים המפלגות הקטנות חתרו לאיחודים. בימין הדתי לא הסתכנו, והתמודדו בשתי מערכות הבחירות תחת המטרייה של רשימת ימינה. אלא שגם הפעם, הסקרים החמיאו הרבה יותר מתוצאות האמת. חודשיים לפני הסבב השני, בפטמבר, הם ניבאו לימינה 11 מנדטים בממוצע. עם הזמן המספר ירד לתשעה, אבל בתוצאות האמת היא קיבלה רק שבעה מושבים. בסבב ג' ניבאו הסקרים לימינה 9-7 מנדטים בממוצע. בסופו של דבר היא קיבלה שישה.

המפלגות הקטנות משמאל נקטו שיטות שונות בשני הסבבים. בסבב ב' הן אמנם רצו בנפרד, אבל כל אחת מהן ניסתה להגדיל את כוחה באמצעות "מיקרו-איחוד" עם כוח פוליטי חדש. במקרה של העבודה, צירוף גשר של אורלי לוי אבקסיס לא הוסיף אפילו מנדט אחד בסקרים. במקרה של מרצ, החיבור עם המותגים הפוליטיים אהוד ברק וסתיו שפיר תחת הכותרת "המחנה הדמוקרטי" הקפיץ אותה בסקרים ל-10 מנדטים בממוצע חודשיים לפני הבחירות. אבל השפעת המהלך הלכה ונשחקה, ובקלפי הרשימה קיבלה חמישה מושבים - רק אחד יותר משהיה למרצ בלי ראש ממשלה בשורותיה.

לקראת סבב ג', במרץ 2020, מפלגות השמאל הקטנות בחרו באיחוד מלא, "העבודה-גשר-מרצ". הסקרים ניבאו להן 9-8 מנדטים, פחות ממספר המושבים שהיו להן בכנסת באותה עת. אבל תוצאות האמת היו עגומות אפילו יותר: שבעה מנדטים בלבד, מושב אחד יותר ממה שקיבלה העבודה לבדה בשני הסבבים הקודמים.

הלקח משתי מערכות הבחירות האלה מורכב. מצד אחד, הריצה ברשימה מאוחדת מנעה מהמפלגות קטנות לרדת מתחת לאחוז החסימה. מצד שני, הסקרים נטו להפריז בגודל ההישגים שלהן, וביום הבחירות התברר שהשלם קטן מסכום החלקים שהיו לו בכנסת היוצאת.

למה התמיכה ברשימות המאוחדות מתכווצת עם הזמן? ייתכן שהאיחוד הפחית את תחושת הדחיפות של המצביעים להציל את המפלגות הקטנות, וחלקם העדיפו - אולי בהשפעת קמפיין געוואלד - לתת את קולם למפלגה גדולה, מתוך החלטה טקטית לחזק את הגוש.

הרשימה המשותפת: רק הליכוד יכול

בניגוד למפלגות היהודיות הקטנות משמאל ומימין, הרשימות הערביות הרוויחו באופן מובהק מריצה משותפת בסבבים האחרונים. לקראת מרץ 2019 התפצלה הרשימה המשותפת לשני גופים נפרדים, חד"ש-תע"ל ורע"ם-בל"ד. הפיצול היה בעוכריהן: שתי הרשימות קיבלו יחד עשרה מנדטים, שלושה פחות משהיו למשותפת בכנסת הקודמת. בשני הסבבים הבאים, הרשימה המשותפת חזרה להתמודד כרשימה אחת. בספטמבר 2019 היא שיקמה את כוחה וקיבלה שוב 13 מושבים; במרץ 2020 היא הגיע לשיא של 15 מושבים.

לקראת מרץ 2021 איבדה הרשימה המשותפת את רע"מ, שהעדיפה להתמודד לבד. בינתיים היא ירדה בסקרים לתשעה מנדטים בלבד, ורע"מ, ברוב הסקרים, לא עוברת את אחוז החסימה. האם זה מה שיקרה ביום הבחירות? ניסיון העבר מלמד שזה מוטל בספק. בניגוד למפלגות היהודיות הקטנות, הרשימה המשותפת נטתה עד כה לקבל בבחירות מנדט או שניים יותר מאשר בסקרים. אם הדפוס הזה יחזור על עצמו, ייתכן בהחלט שנראה בכנסת הבאה גם את הרשימה המשותפת וגם את רע"מ.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות