גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מודל חדלות הפירעון שמבקש לשנות את המשוואה: עדיפות לחברה על פני הנושים

לפי ההצעה של עו"ד ד"ר איל בן זקן, המתמחה בפירוקים, מרגע ההכרזה על חדלות פירעון יהיה הנאמן מחויב לפעול לטובת החברה בלבד, בלי להעדיף נושים או בעלי מניות. זאת, עד לנקודה שבה ברור כי לא ניתן להצילה ● המודל עשוי לצמצם חשיפת דירקטורים לתביעות אישיות

ד"ר עו"ד איל בן זקן / צילום: עמוס כשדן
ד"ר עו"ד איל בן זקן / צילום: עמוס כשדן

משבר הקורונה הביא לעלייה דרמטית בכמות החברות שנקלעות לחדלות פירעון. ב-2021 מספר הבקשות של חברות שייכנסו לפירוק או הקפאת הליכים עלול לזנק עד פי שלושה - כך לפי נתוני הממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים, עו"ד סיגל יעקבי.

אבל האם המודל הקיים לניהול חברות על סף חדלות פירעון מתאים לימי משבר כלכלי חריף? ד"ר עו"ד איל בן זקן ממשרד גולדבלט-גינדס-יריב, המתמחה בפירוקים, סבור כי יש לבסס מודל חדש, שעשוי להציל חברות שנפגעו במשבר הקורונה. מודל "קיימות החברה" מציע גישה אחרת לניהול הליך חדלות הפירעון. הוא הוצג במאמר בכתב העת "המשפט" שנה וחצי לאחר כניסת חוק חדלות פירעון לתוקף (ספטמבר 2019) והועבר למקבלי החלטות רלוונטים.

חדלות פירעון מהותית

נקודת המוצא של המודל היא הבחנה בין חדלות פירעון פורמלית (פתיחת ההליך בבית המשפט) לבין חדלות פירעון מוחלטת/מהותית, המתקיימת מהנקודה שלאחריה לא ניתן לשקם את החברה ואין דרך להחזירה לפסי הסולבנטיות. נקודה זו נקבעת לפי שני פרמטרים - משפטי וכלכלי. המשפטי - אם הסדר הנושים לא אושר על-ידי הנושים, ובית המשפט במצב שלא יכול לאשרו; הכלכלי - דאגה למבנה הון מאוזן של החברה.

בהתבסס על הבחנה זו, המודל מציע שמרגע של חדלות פירעון פורמלית, החברה והנאמן יהיו מחויבים לפעול לטובת החברה. וזאת, בלי להעדיף נושים, בעלי מניות או את הציבור - כפי שנהוג כיום. זאת עד לנקודה בה ברור כי החברה במצב של חדלות פירעון מוחלטת ולא ניתן להצילה.

לפי בן זקן, העוסק בעצמו כנאמן חברות שבהליכי חדלות פירעון, בניגוד לתפיסה הקיימת, עם מינוי הנאמן לחברה עליו לפעול תוך מחויבות לטובת החברה ועל-מנת לחלץ אותה מהמצב. זאת, כאמור עד לחדלות פירעון מהותית. "נקודה זו יכולה להיות ביום הראשון שנפתחו ההליכים ויכולה לא להגיע לעולם", הוא אומר.

לדבריו, "על פניו, נראה כי כל חברה העוברת תוכנית הבראה מסדירה במסגרתה את מבנה ההון, אך במציאות קיימים הסדרי הבראה של חברות שבהן מבנה ההון של החברה, על אף ההסדר, אינו מאוזן, ושורה של מקרים מראים כי במקרים לא מעטים חברות שעברו הסדר הבראה חוזרות לחדלות פירעון עוד טרם סיום ההסדר, או לאחר שנים ספורות".

 

משברים חיצוניים

בן זקן סבור כי המודל מתאים למשבר הקורונה ו"יציל חברות שיגיעו לחדלות פירעון וראוי להציל אותן". לדוגמה, כיום כשנאמן מתלבט אם ליטול אשראי חדש להפעלת החברה בתקופת הקפאת ההליכים הוא יוצא מנקודת מבט של מניעת הגדלת הנזק לנושים. כלומר, מבחינת הנאמן אם הסיכון והסיכוי בנטילת האשראי שווים, הוא לא יפעל לקחת אשראי חדש. לעומת זאת, על-פי המודל המוצע, הנאמן צריך לבצע פעולות מנקודת הראות של החברה. כלומר, אם הנאמן סבור כי האשראי החדש יסייע לחילוץ החברה, עליו ליטול את האשראי החדש גם כאשר הסיכון-סיכוי שווים.

"כאשר החברה נכנסה לחדלות פירעון מאירוע חיצוני לחלוטין, שלא היה ניתן לחזות, שאינו באשמת המנהלים וכאשר הקושי הוא תזרימי בלבד, אינטרס החברה עדיף על כל אינטרס אחר, שכן ברור שיעיל וראוי להימנע מהתדרדרות לחדלות פירעון מוחלטת", אומר בן זקן.

מהם יתרונות המודל המוצע?
"אחד מיתרונותיו הוא בהפחתת ניגודי העניינים בין הקבוצות השונות וריבוי הנאמנויות של הנאמן. המודל גם מספק אמת מידה מובחנת וברורה לתפקודו של הנאמן. מבחינת הנאמן, בכל מקרה של ניגוד עניינים בין החברה לבין הנושים, בעלי המניות או הציבור, היחלצות החברה היא המנחה הבלעדי. וזאת, עד חדלות פירעון מוחלטת, אם התרחשה".

כדוגמה להתנהלות בהתאם למודל מפנה בן זקן לעסקת מכירתה של מגה ליינות ביתן, שבו היה מעורב כעורך דינם של הנאמנים שמונו למגה. "בהסדר בעלי המניות של מגה נאמר שרוצים לסדר את מבנה ההון. בפועל זה לא קרה ומגה נכנסה אחרי חצי שנה שוב לחדלות פירעון, בגלל שלא היה לה מבנה הון מאוזן. בעלי השליטה התחייבו לגיבוי תזרימי, אך לא הזרימו".

בן זקן מציין כי בכל צומת החלטות קריטי קיבלו נאמני מגה החלטה מתוך נקודת המבט של החברה ולא של הנושים, והחליטו להמשיך ולהפעיל את מגה. "ההצעה שנבחרה הייתה לבסוף בסכום של 450 מיליון שקל. זאת, למרות שהיו הצעות עם תמורה גבוהה יותר כי הייתה בהן אי ודאות כלפי העובדים והחברה. לבסוף, מגה נמכרה ליינות ביתן כמקשה אחת עם כל העובדים, עם החזר חוב של 85% כשהיא שומרת על עסק חי".

זהות הנאמן

היבט אחר עליו צפוי להשפיע המודל המוצע, הוא זהות הנאמן. בעקבות חוק חדלות פירעון מתמנים הנאמנים מתוך רשימה (של כונס הנכסים הרשמי) שהממונה על חדלות פירעון מעביר לבית המשפט. זאת, כאשר הנאמנים מצהירים כי אין להם היכרות מוקדמת עם הצדדים. לפיכך, נושאי המשרה בחברה מאבדים את השליטה. לכן אין להם תמריץ להגיש בקשה להקפאת הליכים, דחייה שלדברי בן זקן פוגעת בסיכויי השיקום.

בן זקן מציע שבעידן הקורונה בתי המשפט יהיו גמישים ויאפשרו גם מינוי נאמנים שמכירים את החברה או ימנו לצד נאמן חיצוני גם נושא משרה בחברה. שכן לדבריו, במצב של חדלות פירעון עקב משבר הקורונה בעיית התזרים לא נובעת מכשל ניהולי, ולכן התמריץ למנות מישהו חיצוני פוחת.

"המודל מציע שיהיה נאמן שמכיר את החברה. הרי ממילא צריך לפעול לטובת החברה ויש לך פחות ניגודי עניינים. יישום המודל יוביל למינוי נאמנים שמכירים את החברה. בית המשפט צריך להתאים את עצמו למצב", אומר בן זקן.

יתרון נוסף, לדבריו, הוא כי יישום המודל על-ידי הדירקטורים יכול לצמצם את חשיפתם לתביעה אישית. חוק חדלות פירעון מטיל אחריות לנזק על דירקטור שידע או היה עליו לדעת כי החברה נמצאת בחדלות פירעון ולא נקט אמצעים סבירים לצמצום היקפה. בן זקן מסביר כי "מאחר שהמודל כולל תנאי הכרחי להצגת מבנה הון מאוזן, יהיה בכך גם למנוע את העמקת חדלות הפירעון המהווה את הבסיס לאחריות החדשה".

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי