גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אישור עסקת הפניקס-הלמן אלדובי: מה זה מלמד על מיזוג פסגות אלטשולר

האור הירוק מהממונה על רשות שוק ההון לאחת משתי עסקאות המיזוג הגדולות בענף הפיננסים, יביא לצמצום מספר השחקנים בפנסיה החדשה ובגמל • הוא גם מסמן שמספר השחקנים בשוק החיסכון לא קדוש

החלק הראשון בשינוי של מבנה שוק ניהול החיסכון של הציבור והשירותים הפיננסיים בישראל עבר בהצלחה את המשוכה האחרונה, בהמתנה למפץ הגדול יותר, של מיזוג פסגות למתחריו: הממונה על רשות שוק ההון, משה ברקת, נתן "אור ירוק" לרכישת הלמן-אלדובי על ידי קבוצת הפניקס, שמחזיקה בבית ההשקעות אקסלנס, והעסקה למיזוג בית ההשקעות, שנוסד ב-1995, לתוך קבוצת הביטוח הגדולה בישראל במונחי שווי שוק - תושלם ביום ראשון הקרוב.

בכך מגיע לסיומו מהלך שהתחיל בשלהי 2019, אז רצתה הפניקס לרכוש את הלמן-אלדובי גמל ופנסיה, ושהמשיך ב-2020 עם תחרות שבה השתתף גם אלטשולר שחם גמל ופנסיה, שלאחר מכן חתם על הסכם לרכישת בית ההשקעות פסגות בתמורה לכ-910 מיליון שקל.

האישור של ברקת היה האישור המהותי האחרון שהצדדים לעסקה היו צריכים לקבל כדי שיוכלו להשלימה, לאחר שניתן כבר אישור הממונה על התחרות, מיכל הלפרין, ותוך שחברת הדירוג מידרוג הודיעה כי לא תחול ירידה בדירוג האג"ח של בית ההשקעות הנרכש - דבר שמביא לכך שאין צורך בקבלת אישור מחזיקי האג"ח לעסקה.

היקף העסקה הוא 275 מיליון שקל, וכחלק ממנה נקבע כי עד לסוף מאי יימכרו עסקי הפנסיה החדשה של הלמן-אלדובי למיטב דש ב-45 מיליון שקל. כלומר, עלות הרכישה עבור הפניקס של נכסי גמל והשתלמות ושתי קרנות פנסיה ותיקות וקופה מרכזית לקצבה, שיישארו בידיה, תעמוד על סך 230 מיליון שקל, בניכוי ההכנסה ממיטב דש.

נציין כי העסקה מול מיטב דש נעשתה, בין השאר, משום שהממונה הבהיר להפניקס שלא תורשה להחזיק בקרן פנסיה ברירת מחדל. לפיכך, הפניקס תנהל את קרנות הפנסיה החדשות של הלמן-אלדובי בנפרד מהקרנות שלה, והיא תמכור אותן עד לסוף מאי (אחרת תאבד את מעמד הקרן ברירת מחדל).

השלמת העסקה ביום ראשון, שתביא לצמצום מספר השחקנים העצמאיים בשוק הפנסיה החדשה ל-8, תלויה עוד בקבלה הצפויה של אישורי הצדדים בדבר נכונות מצגים ושל תעודת המיזוג שתתקבל מרשם החברות. כשזה יקרה, תהפוך הלמן-אלדובי לחברה פרטית.

"מסיימים תקופה ארוכה בעצב"

מבחינת בעלי השליטה בהלמן-אלדובי, ובראשם המייסדים אורי אלדובי, שמכהן כיו"ר בית ההשקעות, ורוני הלמן, מדובר בסיומה של דרך עצמאית ארוכה, שכללה מיזוג עם הדס ארזים והצטרפות לבורסה דרך מיזוג עם השלד הבורסאי סוהו נדל"ן במחצית 2017.

לדברי אלדובי, "העסקה שהושלמה היום, ותיכנס לתוקפה בשבוע הבא, משקפת להלמן-אלדובי שווי של 275 מיליון שקל - כמעט מכפול משוויו כשהפך לציבורי". הוא הוסיף כי "אנחנו מסיימים תקופה ארוכה בעצב, אבל גם בסיפוק ובגאווה גדולה על שורה של מהלכים שהובלנו. בכלל זה, הקמת קרן הפנסיה הפרטית הראשונה בישראל, התחרות הצרכנית שחוללנו עם פנסיית ברירת המחדל, תחום ההשקעות האלטרנטיביות המתקדמות ועוד".

המכירה של בית ההשקעות, המנוהל על ידי רמי דרור, לוותה במאבקים בין בעלי מניות מיעוט לבעלי מניות שליטה בהלמן-אלדובי. עם הנהנים מהשלמת העסקה נמנה גם בית ההשקעות אי.בי.אי, שמחזיק בכשליש ממניות הלמן-אלדובי, שאותן קיבל כשמיזג את פעילות הגמל וההשתלמות שלו לזו של הלמן-אלדובי.

על רקע זה אי.בי.אי הודיע כי בכוונתו "לנצל הפסדים לצורכי מס שלא חושבו בגינם מסים נדחים, כך שסך הרווח לאחר מסים מהעסקה צפוי לעמוד על כ-38 מיליון שקל". ככל שזה יקרה כמתוכנן, הרי שיהיה מדובר בתוספת רווח נאה לאי.בי.אי, שבשלושת הרבעונים הראשונים של 2020 רשם רווח נקי של כ-49 מיליון שקל, לאחר שבכל 2019 רשם רווח נקי של כ-66 מיליון שקל.

מבחינת הפניקס, המנוהלת על ידי אייל בן סימון, מדובר במימוש התוכנית האסטרטגית, שכוללת גידול בנכסים המנוהלים על ידי החברה, בדגש על תחומים שבהם אין ריתוקי הון גבוהים במיוחד. במסגרת זו הפניקס, שנמצאת בשליטת קרנות ההשקעה הזרות סנטרברידג' וגלטין פוינט, צפויה להמשיך ולהתחרות על רכישת פעילויות נוספות.

בהקשר זה נשמע שמה של הפניקס, ושל אקסלנס שבבעלותה, יחד עם שמותיהם של גופים רבים נוספים, ובכללם אי.בי.אי, שמחזיק עתה בנזילות לא זניחה עבורו, מיטב דש, סיגמא, הראל פיננסים, מור בית השקעות ואחרים, העשויים להתחרות על חלקים מפסגות. זאת, משום שאלטשולר שחם גמל ופנסיה בעיקר מעוניינת לרכוש את פעילויות החיסכון לטווח ארוך של פסגות, כך שפעילויות ניהול קרנות הנאמנות ופסגות ני"ע (שדרכה מחזיק פסגות בתיקים המנוהלים ובחבר הבורסה והברוקראז') אמורות להימכר לצד שלישי. בימים אלה מתקיימים מגעים רבים בשוק בין אייפקס ואלטשולר שחם לבין רוכשים פוטנציאליים על שתי הפעילויות האלה.

לא חושש מאיבוד שחקן שאינו מהותי לתחרות

גם השלמתה של עסקת פסגות תלויה בקבלת אישורים מהרגולטורים, כשהיא נחשבת למהותית יותר עבור השוק. האישורים של ברקת ושל הלפרין לעסקת הפניקס-הלמן-אלדובי אינם מבטיחים דבר לגבי האישורים לעסקת אלטשולר שחם-פסגות, אבל ייתכן שזה מסמן כי הרגולטור לא חושש מדי מאיבוד שחקן שאינו מהותי לתחרות בשווקים מסוימים.

כמו כן, מהאמירה של ברקת כי אינו מוכן שחברת ביטוח תחזיק בקרן פנסיה שנבחרה כברירת מחדל לציבור כולו, תוך אישור בליעתה על ידי בית השקעות אחר שפעיל בשוק הפנסיה ברירת מחדל, מתברר כי הוא מוכן ללכת על מכירתה של פעילות כלשהי כדי לאשר עסקה גדולה יותר.

מה זה אומר? אולי זה מבשר על כך שעסקת אלטשולר שחם תאושר בתנאים כמו מכירת חלק מעסקי הגמל (בדגש על גמל להשקעה) או ההשתלמות, שיצטרכו להימכר לפני מיזוג. מבחינת הלפרין, דבר מעין זה קרה במיזוגים פיננסיים קודמים, כמו מכירת תיק האשראי ליהלומנים של אגוד לפני מיזוגו לבנק מזרחי טפחות, או מכירת תיק אשראי לרשויות מקומיות של בנק מוניציפל (בעבר דקסיה) לפני אישור מיזוגו לתוך בנק מרכנתיל דיסקונט.

גם בעבר היותר רחוק היו דוגמאות שכאלה - למשל, בעת מיזוג מיטב ודש, אז הוכרח בית ההשקעות הממוזג למכור את חברת תעודות הסל מבט.

מיטב דש: גיוון, פינטק ורכישות

בית ההשקעות מיטב דש יקבל בקרוב תוספת נכסים של 4.3 מיליארד שקל לקרנות הפנסיה החדשות שהוא מנהל, כשירכוש מהפניקס את קרנות הלמן אלדובי. בעקבות זאת ינהל מיטב 19.4 מיליארד שקל בתחום הפנסיה החדשה, ויחזיק בנתח של 4% משוק זה.

מבחינת מיטב דש, שרשם ב-2020 הצלחות בניהול ההשקעות, יהיה מדובר בהמשך צמיחה בפעילות שוק הפנסיה דרך רכישות ממתחרים. הפעם הקודמת הייתה בתחילת 2017, עם מיזוג פעילויות החיסכון לטווח ארוך של חברת הביטוח איילון, עבור 20% ממניות חברת הגמל והפנסיה של מיטב דש.

מיטב דש לא מגביל את הרכישות לתחום החיסכון לטווח ארוך, ואלו רק שניים מהמיזוגים שיצרו את בית ההשקעות, שבניהול אילן רביב ובשליטת צבי סטפק, בנו אבנר ואלי ברקת, אשר שונה מאוד מרבים ממתחריו.

למרות שהפעם מדובר בהתרחבות בתחום ליבה "מסורתי" (הגם שהפנסיה היא תחום חדש עבור בתי ההשקעות, ובקרוב רק שניים מהם ימשיכו לפעול בו), בית ההשקעות נקט במודע ובמכוון אסטרטגיה של פיזור וגיוון בשלל תחומים, כולל אשראי ופינטק. לפני כחצי שנה החברה הבת פנינסולה - שמיטב דש רכש את השליטה בה בהדרגה בשנים האחרונות - רכשה את תיק האשראי ליהלומנים של אגוד. גם אז זו הייתה עסקה נלווית למיזוג גדול יותר, של אגוד למזרחי טפחות.

מיטב דש צמח מרכישות ומיזוגים אולי יותר מכל אחד אחר בשוק. זאת דרך רכישת קופות ישיר, פעילות גאון, מילניום ותכלית, כשהשיא היה במיזוג דש איפקס למיטב. היו עוד כמה עסקאות ולעתים גם פחות מוצלחות, למשל הרכישה עבור סכום לא מהותי של חברת eLoan שלא התרוממה, הגם שהיא הבסיס לפעילות האשראי הקמעוני - מיטב דש הלוואות.

הגישה במיטב דש היא שהוא לא בית השקעות בלבד, אלא חברה פיננסית שפועלת גם בתחום ניהול נכסי ציבור. כיום הדרך הזו כבר לא ייחודית למיטב דש. זה גם אומר שלא מן הנמנע שמיטב דש מחכים לראות מה עוד יהיה בעסקאות פירוק פסגות, והאם הם יוכלו להשתלב ברכישת נתחים ממנו. שם הם ממש לא לבד, כשגם אי.בי.אי, מור, סיגמא, כלל ביטוח, הראל, והפניקס-אקסלנס, מוזכרים לא אחת כרוכשים פוטנציאליים של הפעילויות שאלטשולר שחם גמל לא רוצה לרכוש מאייפקס.

2020 היטיבה עם מיטב דש, החל מרווח חד-פעמי מהשקעה מוצלחת במיוחד: בליקווידיטי, אשר תתרום 72 מיליון שקל לרווחי הרבעון הרביעי (בעקבות השקעה של ספארק קפיטל ושל מיצובישי), ושעדיין שומרת על פוטנציאל השבחה ניכר. לצד זאת יש למיטב דש עוד השקעות אלטרנטיביות, כגון פאגאיה (קרן לאשראי צרכני בארה"ב), לוטוס (אשראי לנדל"ן באירלנד) ורייגו (קרן להלוואות מגובות נדל"ן בארה"ב).

באמצע ינואר 2021 שב מיטב דש להיסחר מעל לרף שווי של מיליארד שקל לאחר שנים שנסחר למטה מכך - למעשה מאז יולי 2017, בימים שלפני כישלון עסקת מכירתו ל-XIO. כיום נסחר מיטב דש לפי שווי של 1.2 מיליארד שקל, כאשר שווי השיא שלו היה בסוף 2016 ותחילת 2017, כאשר בשיא משבר הקורונה, במרץ אשתקד, מיטב דש היה שווה פחות מ-570 מיליון שקל.

עוד כתבות

מפעל ''פולקסווגן'' באוסנבריק / צילום: Reuters, IMAGO/Swaantje Hehmann

רפאל בדרך לרכישת מפעל פולקסווגן: פרטים חדשים על המו"מ

ברויטרס דיווחו בימים האחרונים כי רפאל בדרך לרכוש מפעל פולקסווגן בגרמניה לטובת ייצור מיירטי כיפת ברזל ● בהנהלת יצרנית הרכב מקיימים דיונים בנושא יחד עם העובדים המקומיים ● האם ממשלת גרמניה תתן אור ירוק למהלך?

ירידה מצטברת של כ–20% בפרמיות / צילומים: יח''צ

ההתקפלות של ביטוח ישיר והדגמים שמחיר הפוליסה שלהם נחתך ב-30%

לאחר חשיפת גלובס על הטלת מגבלה דרמטית, ביטוח ישיר קיבלה את דרישות רשות שוק ההון להורדת תעריפים ● בכירים בענף: המחירים כבר ירדו ב-20% מהשיא, והמגמה תימשך לפחות עד יוני ● מה יקרה באוגוסט, ואילו דגמים רשמו את ההוזלות החדות ביותר?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ מקבל את עמדת הכנסת: קורא לבחון מחדש את המשך הפטור ממע"מ ביבוא אישי

סערת הרחבת הפטור ממע"מ על קניות באינטרנט: בג"ץ קבע כי על הכנסת והממשלה למצות את השיח ביניהן לפני שינוי הצו החדש - המחיל פטור ממע"מ בקניות עד סך 130 דולר - עד 17 במאי

מארק און / צילום: שוקה כהן

אחרי עשור של ניהול Gett ישראל: מארק און מונה למנכ"ל הגלובלי של החברה

מארק און מונה למנכ"ל הגלובלי של חברת Gett במקום מתיאו דה רנצי ● שיכון ובינוי תעלה בשבוע הבא בקמפיין ראשון עם הפרזנטורית החדשה, אניה בוקשטיין ● וזה המנכ"ל החדש של אשת טורס ● אירועים ומינויים

בנקים בישראל

המדד של בנק ישראל שחושף: יש תחרות במערכת הבנקאית

ירידה במדד לרנר מאז 2022 מצביעה על שחיקה בכוח התמחור של הבנקים, על רקע כניסת שחקנים חדשים והתגברות פעילות חוץ־בנקאית ● עם זאת, התחרות עדיין חלקית - ההטבות לא מחלחלות לכל הלקוחות, והשירות נשחק למרות הרווחיות הגבוהה ● טור דעה

מתקן לקידוח נפט בטקסס / צילום: Reuters, Eli Hartman

בזכות המשבר בהורמוז, ארה"ב מייצאת יותר נפט מאי־פעם

חסימת מצר הורמוז בשל המלחמה עם איראן הזניקה את יצוא הנפט האמריקאי לשיא של 5.2 מיליון חביות ביום - והפכה את נמל טקסס למסוף הגדול בעולם ● בעוד השווקים באסיה צמאים לתחליפים, הכלכלה האמריקאית נהנית ממעמד של מעצמת אנרגיה שלא נראה מאז 1943

מה ניתן ללמוד מהזינוק בעושר של הישראלים / אילוסטרציה: Shutterstock

קפיצה של 80%: מה קרה להון של הישראלים מאז 2020, ואיפה הרוב משקיעים?

בחסות הזינוק בשווקים, הציבור הישראלי הגדיל את שווי תיק הנכסים הפיננסיים שלו בכ-80% תוך שש שנים ● חלק מהעלייה נבעה מהתיאבון הגדל לסיכון וכן מהסטת השקעות לבורסה המקומית ● וגם: כיצד העלייה בנכסים תשפיע על הצריכה, ומה היא מלמדת על התמחור בשווקים

טלוויזיה חכמה עם פרסום על גבי הפלטפורמה של טידס / צילום: צילום מסך

הפרסום בטלוויזיות חכמות מגיע ל-70 מיליארד דולר, ו-Teads תוקעת יתד

חברת הפרסום הדיגיטלי הישראלית רואה בטלוויזיות החכמות מנוע צמיחה משמעותי, וחותמת על הסכם שותפות אסטרטגית עם LG - אחרי הסכמים דומים עם גוגל וסמסונג ● המהלך מאפשר ל-Teads גישה ליותר מחצי מיליארד מסכים: "הפכנו לשחקן ה-CTV המוביל בעולם"

אלון חיימוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

ללא מחליף: מנכ"ל מיקרוסופט ישראל אלון חיימוביץ' פורש

אלון חיימוביץ', שעמד בראש פעילות המכירות של ענקית התוכנה בישראל בארבע השנים האחרונות, הודיע לעובדים כי יסיים את תפקידו בסוף החודש – מבלי שנבחר לו מחליף בשלב זה ● לגלובס נודע כי ברקע להחלטה עומדים חילוקי דעות עם הנהלת מיקרוסופט העולמית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלת בירידות; מחיר הנפט מזנק אחרי התקיפות של איראן באמירויות

הדאו ג'ונס איבד 1.1%, מדד ה-S&P500 נסוג בכ-0.4% ● נפט מסוג ברנט נסחר סביב 114 דולר לחבית ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב עלו, על רקע החשש מפני התפרצות אינפלציונית ● מניית eBay זינקה בכ-7% בעקבות הצעה רכישה מצד גיים סטופ ● מוקדם יותר, טראמפ הודיע כי יפעל לשחרורן של ספינות שנתקעו במצר הורמוז • בוול סטריט: שיא של כחמש שנים בשיעור החברות שהיכו את התחזית

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

הבורסה בת"א ננעלה שוב בשיאים; מניות הבנייה והביטוח זינקו

ת"א 90 עלה ב-2.2% ● השקל מתחזק ונסחר מתחת ל-2.94 שקלים ● הבורסה בת"א ננעלה אמש בשיאים חדשים, ת"א 35 חצה את רף 4,500 הנקודות ● מנגד, הנאסד"ק וה-S&P 500 נסוגו מהשיאים שלהם, בשל המתיחות בין ארה"ב ואיראן ● וגם: מניית הטכנולוגיה הישראלית שזינקה בכ־90% וב־UBS צופים לה אפסייד נוסף

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בשיאים בהובלת מניות השבבים, אינטל זינקה ב-13%

נאסד"ק עלה ב-1%, מדד השבבים זינק ב-5% ● מייקל ברי מכר את כל אחזקותיו בגיימסטופ ● אפל מנהלת מגעים ראשוניים עם אינטל וסמסונג לאפשרות לייצור של מוצריה בארה״ב ● תשואת האג"ח ל-30 שנה כבר מעל ל-5%, שיא של כמעט שנה ■ קוינבייס מפטרת 14% מעובדיה ● רשות ניירות הערך האמריקאית הציעה לאפשר לחברות לדווח תוצאות רק פעמיים בשנה

דגם היברידי של גרייט וול בתערוכת בייג'ין / צילום: ap, Andy Wong

המהפך השקט שעשוי לדחוק את טויוטה ויונדאי מצמרת הפלח ההיברידי

פלח כלי הרכב ההיברידיים הלא–נטענים (HEV) נחשב למעוז האחרון של המותגים היפניים, הקוריאניים והאירופיים בישראל ● אולם גם המבצר הזה מתפורר בקצב מואץ, ובשנה הבאה הוא עשוי לקרוס מול גל חדש של היברידיות סיניות מתקדמות

פארק גב-ים נגב לתעשיות עתירות ידע / הדמיה: יח''צ

"הנגב עוד יהיה פורח": פיתוח הדרום הוא הזדמנות אסטרטגית למדינת ישראל כולה

הדרום משווע כיום לא רק למשאבים, אלא לנוכחות. לא רק לעזרה, אלא לשותפות ● אם נדע לראות בו לא שוליים שצריך לשקם, אלא מרכז שצריך לבנות - נרוויח כולנו ● טור דעה בעקבות ועידת הדרום לעסקים של גלובס

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Luis M. Alvarez

טראמפ כמעט חידש את הלחימה - וחזר בו ברגע האחרון


הנשיא טראמפ היה קרוב להורות על גל תקיפות נרחב באיראן ביום שישי ● דיווח: נשיא איראן כינה את התקיפות באיחוד האמירויות - "טירוף" ו"חוסר אחריות" •  משמרות המהפכה פרסמו אזהרה חדשה לכלי שיט במצר הורמוז ● טראמפ על משך המלחמה מול איראן: "הזמן הוא לא הגורם המכריע עבורנו" • ראש ממשלת פקיסטן: "מגנים בחריפות את המתקפות נגד איחוד האמירויות" ● דיווחים שוטפים

מייסדי זיג אדג' / צילום: שי שחר

גם אסף רפפורט מצטרף: יוצאי איירון סורס מגייסים עוד 60 מיליון דולר לסטארט-אפ החדש

חברת הבינה המלאכותית של יוצאי איירון סורס עומר קפלן ותומר בר זאב, זיג, מגייסת 60 מיליון דולר נוספים לפי שווי של חצי מיליארד דולר, בהובלת קרן אקסל ובהשתתפות משקיעים חדשים

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: דוברות מבקר המדינה

מבקר המדינה: ריבוי המשרדים עושה נזק אדיר ופוגע בעבודת הממשלה

דוח מבקר המדינה שהתפרסם היום (ה') מצביע על הנזק האדיר של ריבוי משרדי הממשלה בישראל ● לדבריו, קריעת תחומי הסמכויות בין המשרדים השונים יוצר חוסר סנכרון שמשפיע על החיים שלנו ● ואיך הוא מתייחס לראש הממשלה?

סלטי שמיר / צילום: אתר החברה

קרן פימי רוכשת 50% מסלטי שמיר לפי שווי של כ-70 מיליון שקל

העסקה תתבצע דרך חברת דין שיווק וקלייה, אחת מההחזקות של קרן פימי בתחום המזון ● אס.אר אקורד, בעל השליטה בסלטי שמיר כיום, תקבל כ-25 מיליון שקל בגין פירעון אשראי כולל ריבית, ובמקביל תזרים לחברה 10 מיליון שקל נוספים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Africa Studio

ביהמ"ש קבע: האישה תקבל מעל 200 מיליון שקל מהגרוש

בית המשפט לענייני משפחה קבע כי הסכם ממון שנחתם בין בני הזוג הוא קביל, והאישה צפויה לקבל מבעלה לשעבר 35 מיליון שקל ו-57 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות חדות; ת"א 35 לראשונה מעל 4,500 נקודות

מדד ת"א 35 זינק בכ-1.8% ● נייס זינקה במעל 20%, על רקע דיווחים לגבי עסקת הענק למכירת חטיבת "אקטימייז" שלה ● גופים מוסדיים מובילים רוכשים מקרן פורטיסימו מניות סוגת בכ-430 מיליון שקל ● תורפז עולה לאחר שהודיעה על רכישת חברת תמציות ריח בתחום הבישום מניו ג'רזי ● בלומברג: המומנטום בשווקים מתחיל להיחלש