גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

אישור עסקת הפניקס-הלמן אלדובי: מה זה מלמד על מיזוג פסגות אלטשולר

האור הירוק מהממונה על רשות שוק ההון לאחת משתי עסקאות המיזוג הגדולות בענף הפיננסים, יביא לצמצום מספר השחקנים בפנסיה החדשה ובגמל • הוא גם מסמן שמספר השחקנים בשוק החיסכון לא קדוש

החלק הראשון בשינוי של מבנה שוק ניהול החיסכון של הציבור והשירותים הפיננסיים בישראל עבר בהצלחה את המשוכה האחרונה, בהמתנה למפץ הגדול יותר, של מיזוג פסגות למתחריו: הממונה על רשות שוק ההון, משה ברקת, נתן "אור ירוק" לרכישת הלמן-אלדובי על ידי קבוצת הפניקס, שמחזיקה בבית ההשקעות אקסלנס, והעסקה למיזוג בית ההשקעות, שנוסד ב-1995, לתוך קבוצת הביטוח הגדולה בישראל במונחי שווי שוק - תושלם ביום ראשון הקרוב.

בכך מגיע לסיומו מהלך שהתחיל בשלהי 2019, אז רצתה הפניקס לרכוש את הלמן-אלדובי גמל ופנסיה, ושהמשיך ב-2020 עם תחרות שבה השתתף גם אלטשולר שחם גמל ופנסיה, שלאחר מכן חתם על הסכם לרכישת בית ההשקעות פסגות בתמורה לכ-910 מיליון שקל.

האישור של ברקת היה האישור המהותי האחרון שהצדדים לעסקה היו צריכים לקבל כדי שיוכלו להשלימה, לאחר שניתן כבר אישור הממונה על התחרות, מיכל הלפרין, ותוך שחברת הדירוג מידרוג הודיעה כי לא תחול ירידה בדירוג האג"ח של בית ההשקעות הנרכש - דבר שמביא לכך שאין צורך בקבלת אישור מחזיקי האג"ח לעסקה.

היקף העסקה הוא 275 מיליון שקל, וכחלק ממנה נקבע כי עד לסוף מאי יימכרו עסקי הפנסיה החדשה של הלמן-אלדובי למיטב דש ב-45 מיליון שקל. כלומר, עלות הרכישה עבור הפניקס של נכסי גמל והשתלמות ושתי קרנות פנסיה ותיקות וקופה מרכזית לקצבה, שיישארו בידיה, תעמוד על סך 230 מיליון שקל, בניכוי ההכנסה ממיטב דש.

נציין כי העסקה מול מיטב דש נעשתה, בין השאר, משום שהממונה הבהיר להפניקס שלא תורשה להחזיק בקרן פנסיה ברירת מחדל. לפיכך, הפניקס תנהל את קרנות הפנסיה החדשות של הלמן-אלדובי בנפרד מהקרנות שלה, והיא תמכור אותן עד לסוף מאי (אחרת תאבד את מעמד הקרן ברירת מחדל).

השלמת העסקה ביום ראשון, שתביא לצמצום מספר השחקנים העצמאיים בשוק הפנסיה החדשה ל-8, תלויה עוד בקבלה הצפויה של אישורי הצדדים בדבר נכונות מצגים ושל תעודת המיזוג שתתקבל מרשם החברות. כשזה יקרה, תהפוך הלמן-אלדובי לחברה פרטית.

"מסיימים תקופה ארוכה בעצב"

מבחינת בעלי השליטה בהלמן-אלדובי, ובראשם המייסדים אורי אלדובי, שמכהן כיו"ר בית ההשקעות, ורוני הלמן, מדובר בסיומה של דרך עצמאית ארוכה, שכללה מיזוג עם הדס ארזים והצטרפות לבורסה דרך מיזוג עם השלד הבורסאי סוהו נדל"ן במחצית 2017.

לדברי אלדובי, "העסקה שהושלמה היום, ותיכנס לתוקפה בשבוע הבא, משקפת להלמן-אלדובי שווי של 275 מיליון שקל - כמעט מכפול משוויו כשהפך לציבורי". הוא הוסיף כי "אנחנו מסיימים תקופה ארוכה בעצב, אבל גם בסיפוק ובגאווה גדולה על שורה של מהלכים שהובלנו. בכלל זה, הקמת קרן הפנסיה הפרטית הראשונה בישראל, התחרות הצרכנית שחוללנו עם פנסיית ברירת המחדל, תחום ההשקעות האלטרנטיביות המתקדמות ועוד".

המכירה של בית ההשקעות, המנוהל על ידי רמי דרור, לוותה במאבקים בין בעלי מניות מיעוט לבעלי מניות שליטה בהלמן-אלדובי. עם הנהנים מהשלמת העסקה נמנה גם בית ההשקעות אי.בי.אי, שמחזיק בכשליש ממניות הלמן-אלדובי, שאותן קיבל כשמיזג את פעילות הגמל וההשתלמות שלו לזו של הלמן-אלדובי.

על רקע זה אי.בי.אי הודיע כי בכוונתו "לנצל הפסדים לצורכי מס שלא חושבו בגינם מסים נדחים, כך שסך הרווח לאחר מסים מהעסקה צפוי לעמוד על כ-38 מיליון שקל". ככל שזה יקרה כמתוכנן, הרי שיהיה מדובר בתוספת רווח נאה לאי.בי.אי, שבשלושת הרבעונים הראשונים של 2020 רשם רווח נקי של כ-49 מיליון שקל, לאחר שבכל 2019 רשם רווח נקי של כ-66 מיליון שקל.

מבחינת הפניקס, המנוהלת על ידי אייל בן סימון, מדובר במימוש התוכנית האסטרטגית, שכוללת גידול בנכסים המנוהלים על ידי החברה, בדגש על תחומים שבהם אין ריתוקי הון גבוהים במיוחד. במסגרת זו הפניקס, שנמצאת בשליטת קרנות ההשקעה הזרות סנטרברידג' וגלטין פוינט, צפויה להמשיך ולהתחרות על רכישת פעילויות נוספות.

בהקשר זה נשמע שמה של הפניקס, ושל אקסלנס שבבעלותה, יחד עם שמותיהם של גופים רבים נוספים, ובכללם אי.בי.אי, שמחזיק עתה בנזילות לא זניחה עבורו, מיטב דש, סיגמא, הראל פיננסים, מור בית השקעות ואחרים, העשויים להתחרות על חלקים מפסגות. זאת, משום שאלטשולר שחם גמל ופנסיה בעיקר מעוניינת לרכוש את פעילויות החיסכון לטווח ארוך של פסגות, כך שפעילויות ניהול קרנות הנאמנות ופסגות ני"ע (שדרכה מחזיק פסגות בתיקים המנוהלים ובחבר הבורסה והברוקראז') אמורות להימכר לצד שלישי. בימים אלה מתקיימים מגעים רבים בשוק בין אייפקס ואלטשולר שחם לבין רוכשים פוטנציאליים על שתי הפעילויות האלה.

לא חושש מאיבוד שחקן שאינו מהותי לתחרות

גם השלמתה של עסקת פסגות תלויה בקבלת אישורים מהרגולטורים, כשהיא נחשבת למהותית יותר עבור השוק. האישורים של ברקת ושל הלפרין לעסקת הפניקס-הלמן-אלדובי אינם מבטיחים דבר לגבי האישורים לעסקת אלטשולר שחם-פסגות, אבל ייתכן שזה מסמן כי הרגולטור לא חושש מדי מאיבוד שחקן שאינו מהותי לתחרות בשווקים מסוימים.

כמו כן, מהאמירה של ברקת כי אינו מוכן שחברת ביטוח תחזיק בקרן פנסיה שנבחרה כברירת מחדל לציבור כולו, תוך אישור בליעתה על ידי בית השקעות אחר שפעיל בשוק הפנסיה ברירת מחדל, מתברר כי הוא מוכן ללכת על מכירתה של פעילות כלשהי כדי לאשר עסקה גדולה יותר.

מה זה אומר? אולי זה מבשר על כך שעסקת אלטשולר שחם תאושר בתנאים כמו מכירת חלק מעסקי הגמל (בדגש על גמל להשקעה) או ההשתלמות, שיצטרכו להימכר לפני מיזוג. מבחינת הלפרין, דבר מעין זה קרה במיזוגים פיננסיים קודמים, כמו מכירת תיק האשראי ליהלומנים של אגוד לפני מיזוגו לבנק מזרחי טפחות, או מכירת תיק אשראי לרשויות מקומיות של בנק מוניציפל (בעבר דקסיה) לפני אישור מיזוגו לתוך בנק מרכנתיל דיסקונט.

גם בעבר היותר רחוק היו דוגמאות שכאלה - למשל, בעת מיזוג מיטב ודש, אז הוכרח בית ההשקעות הממוזג למכור את חברת תעודות הסל מבט.

מיטב דש: גיוון, פינטק ורכישות

בית ההשקעות מיטב דש יקבל בקרוב תוספת נכסים של 4.3 מיליארד שקל לקרנות הפנסיה החדשות שהוא מנהל, כשירכוש מהפניקס את קרנות הלמן אלדובי. בעקבות זאת ינהל מיטב 19.4 מיליארד שקל בתחום הפנסיה החדשה, ויחזיק בנתח של 4% משוק זה.

מבחינת מיטב דש, שרשם ב-2020 הצלחות בניהול ההשקעות, יהיה מדובר בהמשך צמיחה בפעילות שוק הפנסיה דרך רכישות ממתחרים. הפעם הקודמת הייתה בתחילת 2017, עם מיזוג פעילויות החיסכון לטווח ארוך של חברת הביטוח איילון, עבור 20% ממניות חברת הגמל והפנסיה של מיטב דש.

מיטב דש לא מגביל את הרכישות לתחום החיסכון לטווח ארוך, ואלו רק שניים מהמיזוגים שיצרו את בית ההשקעות, שבניהול אילן רביב ובשליטת צבי סטפק, בנו אבנר ואלי ברקת, אשר שונה מאוד מרבים ממתחריו.

למרות שהפעם מדובר בהתרחבות בתחום ליבה "מסורתי" (הגם שהפנסיה היא תחום חדש עבור בתי ההשקעות, ובקרוב רק שניים מהם ימשיכו לפעול בו), בית ההשקעות נקט במודע ובמכוון אסטרטגיה של פיזור וגיוון בשלל תחומים, כולל אשראי ופינטק. לפני כחצי שנה החברה הבת פנינסולה - שמיטב דש רכש את השליטה בה בהדרגה בשנים האחרונות - רכשה את תיק האשראי ליהלומנים של אגוד. גם אז זו הייתה עסקה נלווית למיזוג גדול יותר, של אגוד למזרחי טפחות.

מיטב דש צמח מרכישות ומיזוגים אולי יותר מכל אחד אחר בשוק. זאת דרך רכישת קופות ישיר, פעילות גאון, מילניום ותכלית, כשהשיא היה במיזוג דש איפקס למיטב. היו עוד כמה עסקאות ולעתים גם פחות מוצלחות, למשל הרכישה עבור סכום לא מהותי של חברת eLoan שלא התרוממה, הגם שהיא הבסיס לפעילות האשראי הקמעוני - מיטב דש הלוואות.

הגישה במיטב דש היא שהוא לא בית השקעות בלבד, אלא חברה פיננסית שפועלת גם בתחום ניהול נכסי ציבור. כיום הדרך הזו כבר לא ייחודית למיטב דש. זה גם אומר שלא מן הנמנע שמיטב דש מחכים לראות מה עוד יהיה בעסקאות פירוק פסגות, והאם הם יוכלו להשתלב ברכישת נתחים ממנו. שם הם ממש לא לבד, כשגם אי.בי.אי, מור, סיגמא, כלל ביטוח, הראל, והפניקס-אקסלנס, מוזכרים לא אחת כרוכשים פוטנציאליים של הפעילויות שאלטשולר שחם גמל לא רוצה לרכוש מאייפקס.

2020 היטיבה עם מיטב דש, החל מרווח חד-פעמי מהשקעה מוצלחת במיוחד: בליקווידיטי, אשר תתרום 72 מיליון שקל לרווחי הרבעון הרביעי (בעקבות השקעה של ספארק קפיטל ושל מיצובישי), ושעדיין שומרת על פוטנציאל השבחה ניכר. לצד זאת יש למיטב דש עוד השקעות אלטרנטיביות, כגון פאגאיה (קרן לאשראי צרכני בארה"ב), לוטוס (אשראי לנדל"ן באירלנד) ורייגו (קרן להלוואות מגובות נדל"ן בארה"ב).

באמצע ינואר 2021 שב מיטב דש להיסחר מעל לרף שווי של מיליארד שקל לאחר שנים שנסחר למטה מכך - למעשה מאז יולי 2017, בימים שלפני כישלון עסקת מכירתו ל-XIO. כיום נסחר מיטב דש לפי שווי של 1.2 מיליארד שקל, כאשר שווי השיא שלו היה בסוף 2016 ותחילת 2017, כאשר בשיא משבר הקורונה, במרץ אשתקד, מיטב דש היה שווה פחות מ-570 מיליון שקל.

עוד כתבות

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות חדות, בעקבות ביטול התקיפה האמריקאית באיראן

הנאסד"ק זינק במעל 2% ● מחירי הנפט צנחו ● מניות השבבים התקשו, מניות התוכנה וענקיות הטכנולוגיה קפצו ● אמזון לראשונה בשווי שוק של 3 טריליון דולר ● מניית אסטרה זנקה צנחה לאחר דיווח שלפיו החברה מנהלת מגעים למיזוג עם בריסטול-מאיירס סקוויב ● הין המשיך להתחזק מול הדולר בעקבות הודעתה של שרת האוצר היפנית על התערבות משותפת של יפן וארה"ב לחיזוקו מול הדולר

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: Reuters

האם ישראל כ"ץ יכול להדיח את האלוף בלוט?

שר הביטחון עורר סערה כשהשתמע מדבריו שהוא מדיח אלוף בצה"ל בשידור חי. האם זה בכלל אפשרי? ● המשרוקית מסבירה

חיים כצמן, מייסד ג'י סיטי / צילום: עינת לברון

חודש בלבד אחרי שנחתמה: התפוצצה העסקה בין חיים כצמן וצחי אבו

היחסים בין הצדדים עלו על שרטון, לאחר שצחי אבו, בעל השליטה בארי נדל"ן שרכשה את ג'י סיטי של חיים כצמן, הכניס לעסקה שותפים נוספים ● בחודש שעבר הודיעו הצדדים על רכישת השליטה בחברת הנדל"ן המניב (26%) תמורת 661 מיליון שקל

ערן זינמן ורועי מן, מנכ''לים משותפים במאנדיי / צילום: נתנאל טוביאס

14 מיליון דולר: המנכ"לים שפיטרו 600 עובדים ומבקשים שכר כפול

רועי מן וערן זינמן, היזמים והמנכ"לים של חברת מאנדיי, מבקשים מהאסיפה הכללית של החברה תוספת שכר מדורגת שתביא אותם לרמה של 14 מיליון דולר כל אחד ● לאחרונה הודיעה החברה על פיטורי 600 עובדים

בניין הביטוח הלאומי בירושלים / צילום: Shutterstock

מי שמחוץ למעגל העבודה ישלם יותר: תוכנית האוצר לכיסוי הבור בביטוח לאומי

​באוצר פרסמו לאחרונה תחזית מדאיגה, לפיה ב־2029 ביטוח לאומי לא יצליח לעמוד בהתחייבויות ● בין הסיבות: הרחבת מעגל הזכאים והטבות נרחבות לאוכלוסיות שאינן במעגל התעסוקה ● בין הצעדים המקודמים: הקשחת תנאי הזכאות והעלאת דמי התשלום רק למי שאינו עובד

מהתחנות הפרטיות הגדולות בישראל. תחנת רמת חובב / אילוסטרציה: יוסי וייס

בעלויות צולבות, ביקושי שיא ועסקת ענק שמשנה את התמונה בשוק החשמל

עסקת הענק בשוק החשמל הפרטי מאלצת את החברות הגדולות להפריד כוחות ולמכור החזקות מרכזיות, עקב דאגה גוברת ברשות החשמל מעוצמת הריכוזיות ● אלא שמול החשש מפגיעה בתחרות עומדת מציאות מורכבת: הזינוק בצריכת החשמל והצורך בתשתיות ענק מחייבים דווקא את גיוס השחקנים הקיימים להקמת התחנות הבאות

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל Wix / צילום: אלן צצקין

אחרי הטלטלות: רבעון חיובי ל-Wix; עקפה את התחזית ברווח ובהכנסות

חברת האינטרנט Wix, שפיטרה לאחרונה קרוב ל-1,000 עובדים והפחיתה תחזיות, צמחה ברבעון השני ב-14.9% בהכנסות ● צופה גידול משמעותי ברווחיות הגולמית של Base44

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock, Felix Tchvertkin

בעוד חודש, 4 חברות לפחות יפעילו קו לניו יורק. מינימום לכרטיס: 1,400 דולר

דלתא ויונייטד צפויות לחזור לחגים, ישראייר ממתינה לקבלת אישור להפעלת הקו - ובכך היצע המושבים לניו יורק יוגדל לרמה שלא נראתה הרבה זמן ● בדיקה מעלה כי הכרטיסים עדיין יקרים

טל ענבר / איור: גיל ג'יבלי

התחיל באינטל, צמח מלמטה: זה מנכ"ל אפל ישראל החדש

שינויים בצמרת ענקית הטכנולוגיה: מנכ"ל אפל ישראל, רוני פרידמן, פורש לאחר תשע שנים ויוחלף ע"י מנהל קבוצת השבבים והאחסון טל ענבר ● ענבר ימשיך לנהל את תחום הסיליקון במקביל לניהול המרכז המקומי

אפליקציית GETT / צילום: יח''צ

כבר לא רק אפליקציית מוניות: המהלך החדש של Gett

חברת Gett, המוכרת בעיקר כשירות להזמנת מוניות, מרחיבה את פתרונות התחבורה שהיא מציעה ● בשלב הראשון ניתן יהיה להזמין מהאפליקציה וואנים, מיניוואנים, מיניבוסים ואפילו אוטובוסים ● כמה זה יעלה?

מטה פלנטיר בקליפורניה, ארה''ב / צילום: Shutterstock

"ביקוש שלא מהעולם הזה": פלנטיר מזנקת ב-15% אחרי הדוחות

לאחר פרסום דוחות חיוביים, מניית פלנטיר מזנקת במסחר המוקדם בנאסד"ק ● החברה מצפה לסך הכנסות שנתי של עד 8.16 מיליארד דולר, בעוד ההכנסות מהפעילות בארה"ב צפויות לעלות ב-134% לעומת השנה שעברה ל-3.42 מיליארד דולר

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

מנהל רשות הספנות לשעבר תומך בעסקת צים: "שדרוג אסטרטגי"

ד"ר (רב-חובל בכיר) יגאל מאור מונה את היתרונות של "צים החדשה" שתהיה בבעלות פימי על "צים הישנה" (החברה הנוכחית) וסבור כי ההתנגדות לעסקה "נשענת על נרטיב פופוליסטי" ● ועד עובדי צים בתגובה: "דוחים בשאט-נפש את חוות-הדעת; נמשיך לעמוד כחומה בצורה מול מהלכים חסרי אחריות"

חיים כצמן, מייסד ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

נפילה של 5%: למשקיעים יש מסר ברור לחיים כצמן

אחרי הדיווחים שעסקת ג'י סיטי בסכנה, מניית חברת הנדל"ן המניב יורדת בתל אביב ● נורסטאר, שבשליטת חיים כצמן שהנכס המרכזי שלה הוא השליטה בג'י סיטי, נופלת בחדות ● נראה שהמשקיעים משדרים מסר ברור לחיים כצמן, המייסד והבעלים: אנחנו רוצים את העסקה

בית זיקוק של אקסון מובייל במונטנה, ארה''ב / צילום: ap, Matt Brown

דוחות חברות הנפט חושפות את הרווח העצום שלהן מהמלחמה

בזמן שטראמפ מנסה לקדם הסכם עם איראן, הוא תוקף את ענקיות הנפט אקסון ושברון על רווחי השיא מהזינוק במחירי האנרגיה, וחושש מהמחיר הכלכלי והפוליטי שמשלמים הצרכנים האמריקאים

ממ''ד / צילום: Shutterstock

המחקר המפתיע שמצא כי מחירי דירות ללא מיגון עלו מהר יותר

ניתוח שערכה חברת BYNDbiz על כ־111 אלף עסקאות יד שנייה, מורה כי דווקא במהלך המלחמה הפרמיה של הממ"ד ירדה לטובת הסיכוי שבדירות הישנות יבוצעו פרויקטים של התחדשות עירונית

הכור האטומי פאקס, הונגריה. הייצור בו הופחת, והוא עלול להיות מושבת / צילום: Reuters, Balint Szentgallay

אירופה בנתה על אנרגיה גרעינית. הקיץ חשף איום חדש על התחום

הונגריה, רומניה וצרפת השעו הקיץ את ייצור החשמל בכורים גרעיניים ● אירופה, שפעלה לעצמאות כלכלית והתנתקות מגז ונפט, מגלה שגם לזה עלול להיות מחיר

עמרי פז, מנכ''ל ויגן פרנדלי / צילום: גלעד אילוז

הפרסומת שנפסלה לשידור בארץ, אך תעלה בקרוב באנגליה ובארה"ב

מה שטוב לאירופה, לא טוב לישראל: הפרסומת החדשה של עמותת ויגן פרנדלי נפסלה לשידור בטלוויזיה ובבתי הקולנוע ● רק ערוץ אחד הסכים לשדר, אך חזר בו, וכעת הצדדים מצויים בסכסוך משפטי ● בשבוע הבא תעלה הפרסומת בבתי הקולנוע בארה"ב ובערוצי סטרימינג באנגליה

הבנקים לא מגלגלים את הירידה בריבית לנוטלי המשכנתאות / איור: גיל ג'יבלי

הריבית ירדה, אבל הבנקים לא ממהרים להוזיל את המשכנתא

הריבית במשק ירדה בשנה האחרונה באחוז שלם, אבל רק חלק מההקלה הגיעה לציבור ● יועצי משכנתאות מדווחים כי הבנקים העלו את המרווחים שלהם, ולפעמים פי שניים, לעומת המצב לפני כמה חודשים ● אישוש לכך ניתן למצוא גם בנתוני בנק ישראל

שטרות יין יפני / צילום: Shutterstock

מהלך של פעם ב־28 שנה: מאחורי הדחיפה האמריקאית לכלכלת יפן

וושינגטון וטוקיו שיתפו פעולה כדי לחזק את הין, במהלך שטראמפ הציג כמחווה לבעלת ברית ● המניע העמוק יותר למהלך הוא הגנה על שוק החוב האמריקאי ● ועדיין, מוקדם לדעת מה תהיה ההשפעה לטווח הארוך

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

המבצע של רשות המסים עומד להסתיים: כמה הלבינו את הונם?

נוהל הגילוי מרצון של רשות המסים, שמעניק חסינות פלילית למי שמדווחים על הכנסות ונכסים שלא הוצהרו, יסתיים בסוף אוגוסט ● עד כה הוגשו מאות בקשות בהיקף של כ־877 מיליון שקל, וברשות המסים מעריכים כי מי שלא ינצל את חלון ההזדמנויות הנוכחי עלול להיחשף בעתיד לאכיפה מוגברת ללא אפשרות להסדרה בתנאים דומים ● גלובס עושה סדר