גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעות שונות, טענות זהות: המקרה המוזר של התובע הייצוגי הסדרתי

אדם לקוי ראייה רצה לארגן מפגש לאנשים עם מוגבלויות בספרייה ציבורית, אך לא יכול לעשות זאת בשל היעדר מידע על התאמות הנגישות במקום • טענה זו נשלחה לעשרות רשויות ע"י עו"ד מוחמד ספורי, כהתראה לפני תביעה • זכרון יעקב החליטה להשיב מלחמה: "סיפור מומצא"

ספרייה ציבורית / אילוסטרציה: Shutterstock
ספרייה ציבורית / אילוסטרציה: Shutterstock

האם בקשות רבות לאישור (ניהול) תובענות ייצוגיות ומכתבי התראה לפני הגשת ייצוגיות ששלח עורך דין לגופים עסקיים וציבוריים, התבססו על אירועים שכלל לא התרחשו במציאות? עו"ד מוחמד ספורי הגיש בתקופה האחרונה מאות תובענות ייצוגיות ומכתבי התראה לגופים ציבוריים ועסקיים רבים, על רקע טענות להפרת חוק הנגישות. רבים מהתובענות ומכתבי ההתראה נכתבו בשם אדם בשם עאדל מוחתסב. אולם נתונים רבים שהגיעו לידי גלובס מעלים תהיות באשר לכנות הטענות שמעלה עו"ד ספורי בשם לקוחו.

תחילת הפרשה לפני מספר חודשים, אז שלח עו"ד ספורי מכתבים לעשרות רשויות מקומיות, ובכולם תיאור אירוע זהה מחודשים דצמבר 2019 וינואר 2020 וטענה זהה לחלוטין. לטענתו, מרשו, אחמד אבו אלהיג'יא, המתין בתחנת אוטובוס בתוך שטח הרשות המקומית. "בזמן ההמתנה בתוך התחנה, נמצא אדם אשר נהג לעשן, ועת ביקש ממנו מרשי להפסיק, נתקל במצב מאיים, ולכן העדיף לאור הנסיבות ובכדי למנוע מצב לא נעים יותר מכשהיה, לעזוב את המקום", כתב עו"ד ספורי וביקש פגישה או שיחה בשם לקוחו עם המפקח על חוק העישון ברשות המקומית.

בין העיריות שקיבלו את המכתב: הוד השרון, יקנעם, מטולה, קרית מלאכי, זכרון יעקב, פתח תקווה, מועצה מקומית דיר אל אסד ועוד. הרשויות השונות הגיבו בלעג לפניות אלה.

עו"ד מוחמד ספורי / צילום: תמונה פרטית

"תחושות של כעס, עלבון ואפליה"

אלא שבכך לא הסתיימו הדברים. לאחרונה פנה עו"ד ספורי לשלל רשויות מקומיות ברחבי הארץ עם סיפור טרגי ומקומם לכאורה נוסף. גם הפעם, סיפור המעשה היה זהה להפליא. במכתבי ההתראה, לפני הגשת תביעה ייצוגיות, שנשלחו למרבית הרשויות המקומיות ברחבי הארץ, כתב עו"ד ספורי את אותו סיפור מעשה לגבי מרשו, עאדל מוחתסב מעכו, ובתו, הסובלים, לפי הנטען, מליקוי ראייה.

"במהלך חודש יוני-יולי 2020 או בסמוך לכך, לבקשת בתו של מרשי, אשר ביקשה מאביה ללוות אותה לספרייה ולתת לה ליהנות מספרות ואמצעים תרבותיים אחרים... מרשי לא היסס לרגע", כתב עו"ד ספורי. "ולצורך הגעתו לספרייה יש לבצע הכנות קודם ולבדוק את נגישות הספריות, גלש באתר האינטרנט של עיר מגוריו עכו בכדי לבדוק את התאמת נגישות הספרייה, מצא כי התאמות הנגישות פורטו... אז החליט לצאת ביחד עם בתו ולהגשים את בקשתה הצנועה".

לטענת עו"ד ספורי, מרשו סיפר על העניין לנציגי עמותות לאנשים עם מוגבלות, והוא התבקש על-ידן לבדוק אפשרות של תיאום מפגש חברתי תרבותי בספריות במרבית הרשויות המקומיות ברחבי הארץ. "הקבוצה הביעה נכונות לבקר מדי פעם בספרייה ציבורית, וזאת בתיאום מראש עם הנהלת הספרייה, לצורך הכרת תרבות אחרת", כתב.

הסיפור שובה הלב ממשיך לו, עד שלבסוף נטען כלפי כל אחת מאותן רשויות מקומיות, כי "מרשי הופתע לגלות כי באתר האינטרנט של הרשות ו/או באתר הספרייה הציבורית שברשותכם אין בכלל פירוט להתאמות הנגישות, דבר שמנע ממנו להמשך תכנון ביקור מותאם ביחד עם חברי הקבוצה".

לטענת עו"ד ספורי, "אין צורך להכביר במילים אודות הנזק שנגרם למרשי ובתו... מחדלכם גרם למרשי ובתו תחושות קשות של כעס, עלבון ואפליה, אי-נוחות ופגיעה בכבודם, אך ורק בשל המוגבלות ממנה הוא סובל".

עו"ד ספורי ציין כי בעקבות אי-פרסום התאמות הנגישות, נאלצו חברי הקבוצה לוותר על ביקור תרבותי מקיף. עו"ד ספורי הציע לבסוף לכל רשות מקומית שאליה שלח את מכתב ההתראה, לפצות את לקוחו ב-15 אלף שקל, לא כולל שכר-טרחת עורכי דין. וזאת, כדי לחסוך את ההליך המשפטי של תובענה ייצוגית נגד אותה רשות.

זכרון יעקב משיבה מלחמה

מי שהחליטה לצאת למאבק משפטי נגד עו"ד ספורי ולקוחו היא מועצת זכרון יעקב. היועץ המשפטי הפנימי של זכרון יעקב, עו"ד יוסי ברזלי, שיגר מכתב תגובה תקיף וחריף, ובו הוא טוען כי עו"ד ספורי ממציא סיפורים יש מאין והחתים את הלקוח שלו על תצהיר שקרי.

בתשובתו לעו"ד ספורי, ציין עו"ד ברזלי כי "בחרת לפנות במכתב דמיוני חדש למרבית הרשויות המקומיות בארץ בשם מרשך, מר עאדל מוחתסב מעכו". במכתב התשובה הוצגו סתירות במכתבו של עו"ד ספורי. כך, לדוגמה, במכתב ההתראה נכתב כי האירוע התרחש "במהלך חודש יוני-יולי או בסמוך לכך". עו"ד ברזלי טוען כי הדברים מעלים תהיות. "כלום מרשך אינו יודע מתי ביקשה בתו ללכת לספרייה?", כתב.

מעבר לכך ציינה מועצת זכרון יעקב כי עו"ד ספורי כתב בטעות כי היה זה דווקא בנו של מוחסתב שהגיע לספרייה בעכו. "כלום בעידן מכתבי הסטנסיל שהינך שולח לרשויות מקומיות ולגופים שונים בשם מרשך, מר מוחתסב לא מבדיל בין בנו לבין בתו היקרים?", כתב עו"ד ברזלי.

ברזלי המשיך במכתבו התקיף ותמה כיצד תוכננו הביקורים בספריות בכל רחבי הארץ בימים בהם הספריות סגורות בשל נגיף הקורונה. בהמשך הוא ציין כי "החל לאחרונה הספק לקונן בליבה של המועצה ביחס למניעיו ופעולותיו של מוחסתב העכואי". הייעוץ המשפטי של זכרון יעקב שלף מספר רב של תובענות ייצוגיות שהגיש עו"ד ספורי בשם מוחסתב, שמהן עלה כי במהלך ינואר 2020 ביקש אותו מוחסתב לבקר במוזיאון "נחום גוטמן" בתל אביב, במוזיאון "ארצות המקרא" בירושלים, במוזיאון "האדם והחי" ברמת גן וכן במוזיאון "הטבע" בירושלים.

"במהלך חודש דצמבר 2019 התכוון מרשך לקנות גריל גז", המשיך וכתב עו"ד ברזלי. "במהלך חודש דצמבר 2019 התכוון מרשך לעשות סדנת יין ביקב בזכרון יעקב. במהלך חודש ספטמבר 2019 ביקש מרשך לבקר במטולה ותכנן לבקר בחנות יוגורטים וגלידות... במהלך נובמבר 2019 התכוון מרשך לשים פעמיו מעכו על-מנת לבקר בקונדיטוריה באזור פתח תקווה".

עו"ד ברזלי לא עצר בכך וכתב כי "העובדה שבכל המקרים המתוארים לעיל, ועוד ברבים אחרים, הוגשו על-ידו תביעות ייצוגיות בסך מצטבר של עשרות מיליוני שקלים, מלמדת לכאורה על מניעיו האמיתיים. ואולי בעצם מניעים לכאוריים אלה אינם כלל מניעיו של מר מוחסתב מעכו" - ובכך נראה שנרמז כי מוחתסב מופעל למעשה על-ידי עו"ד ספורי עצמו.

לבסוף ציין עו"ד ברזלי כי בניגוד למכתב ההתראה הנוכחי בנוגע לספרייה בזכרון יעקב, שבו נטען כי מוחתסב "סובל מליקוי ראייה", בתובענה ייצוגית שהוגשה לפני מספר חודשים על-ידי עו"ד ספורי ומוחסתב נטען כי "התובע הוא תושב ואזרח מדינת ישראל, גר בכפר משהד, אשר מוגדר כאדם עם מוגבלות בניידות עם נכות של 100% ומתנייד באמצעות כיסא גלגלים חשמלי". חודשיים קודם לתובענה זו, ציין עו"ד ברזלי, עו"ד ספורי ומוחתסב הגישו תובענה ייצוגית אחרת, שבה נטען כי מוחתסב הוא "אדם עיוור".

עו"ד ברזלי סיים את מכתבו, תוך ציון כי לכל התביעות צורפו תצהירים של מוחתסב שאומתו על-ידי עו"ד ספורי עצמו, "תוך שהינך מציין כי הוא מוכר לך אישית. בנסיבות אלה דומה כי כל מילה נוספת תהא מיותרת".

ייצוגיות נגד שלל חברות

נזכיר כי ביוני 2020 פרסם גלובס כי מוחתסב הגיש בתוך חודש אחד באמצעות ספורי בקשה לאישור (ניהול) עשרות רבות של ייצוגיות נגד שלל חברות. זאת, בטענה כי הן לא פרסמו באתרי האינטרנט שלהן את רשימת האתרים המונגשים שלהן ואת שמו של אחראי הנגישות מטעמן. התובע הייצוגי, שהציג עצמו כעיוור, טען כי נכנס לאתר האינטרנט של החברה באמצעות חבר שסייע לו, והתעניין לקנות ציוד של החברה. אולם כיוון שלא פורסם המידע על הנגישות, נמנע ממנו לקנות את המוצרים הדרושים לו.

בספטמבר 2020 פרסם גלובס כי נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת, אברהם אברהם, סילק על הסף 36 בקשות לאישור (ניהול) תובענות ייצוגיות שהגיש עו"ד ספורי נגד 48 רשויות מקומיות. זאת, בטענה להפרת חוק הנגישות. הנשיא אברהם מתח ביקורת חריפה במיוחד על התנהלות עו"ד ספורי ולקוחותיו. לדבריו, "הקלקול בהתנהגותם של התובעים הייצוגיים ובא-כוחם, עו"ד ספורי, מתחיל בהגשת 48 בקשות לאישור ייצוגית, תוך פיזורן על פני שמונה בתי משפט שלום ברחבי הארץ. זאת, כאשר עניינן של הבקשות זהה ונוסחן אחיד". לדברי השופט, התנהגות זו מגיעה כדי חוסר תום-לב.

השופט אברהם. סילק בעבר 36 ייצוגיות שהגיש ספורי / צילום: עינת לברון

הנשיא אברהם ציין כי "בבוא בית המשפט לברר בקשה לאישור תובענה ייצוגית, עליו לבדוק, בין היתר, אם התובענה היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות העניין, והאם קיים יסוד סביר להניח כי עניינם של כלל חברי הקבוצה ייוצג וינוהל בדרך הולמת ובתום לב". במקרה זה, קבע בית המשפט, כי "צבר של תקלות, כשלים והתרשלות בניסוח הבקשות מוביל לכלל מסקנה, כי עניינם של חברי הקבוצה צפוי שלא להיות מיוצג ולהתנהל בדרך הולמת" (45924-11-18).

עו"ד מוחמד ספורי מסר בתגובה כי הוא "מעדיף להילחם את מלחמת לקוחותיו בבית המשפט ולא בתקשורת". עוד הוא הוסיף כי "הדרך הנכונה היא ניהול הליך עד תום ולא לגשת לתקשורת".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; מניות וויקס ולמונייד זינקו, מובילאיי ירדה

טראמפ תבע היום את בנק גיי.פי.מורגן על סך 5 מיליארד דולר, בטענה שהבנק סגר את חשבונותיו שלא כדין ● הכלכלה האמריקאית צמחה בקצב המהיר ביותר זה שנתיים ברבעון השלישי ● אינפלציה עיקשת: מדד המחירים המועדף על הפדרל ריזרב עלה ב-2.8% בנובמבר ● מובילאיי צופה הכנסות של 1.9-1.98 מיליארד דולר, בשוק ציפו ליותר ● אינטל תפרסם את הדוח הרבעוני שלה אחרי הנעילה

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

קריאת תיגר על האו"ם: מה עומד מאחורי יוזמת מועצת השלום של טראמפ?

נשיא ארה"ב הגיע השנה לדאבוס כדי להכריז על עצמו, פעם נוספת, כמעצב-העל של הסדר העולמי החדש, ולעגן זאת במסגרת מוסד חדש שייסד - "מועצת השלום" ● אילו מדינות יצטרפו למועצת השלום, כיצד היא תפעל, והאם מדובר בניסיון אמיתי לייצר מנגנון חדש לפתרון סכסוכים - או בעוד מהלך של טראמפ לעקוף את המוסדות הקיימים?

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"כל חברה משפחתית לא ממשיכה בסוף": הקבלן ראול סרוגו מסביר למה החליט לעשות אקזיט

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

משקאות חורף מתובלים בפטריות בפילוסופ / צילום: נועם שלף

המבורגר מהמשובחים שבאו אל פינו: המסעדה הוותיקה חוזרת בגרסת דיינר

בית קפה שמארח הופעות, מוזיאון לאופנועים נדירים, מסלול פראי ומרחיב נפש ומסעדה ותיקה בגרסה עדכנית • ביקור בגושרים ובדפנה

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים שמנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו

חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו: על רקע המתיחות - מבטלים את הטיסות לתל אביב והאזור ● אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ● דיווחים שוטפים

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

30 מיליון שקל: לאומי פרטנרס גרף רווח על מימוש מניות טראלייט

הבנק נותר עדיין עם החזקה של 11% בחברת האנרגיה המתחדשת ● לו היה מוכר את כל מניותיו היה מורווח כ-100 מיליון שקל על השקעתו בה

צחי ואפרת נחמיאס / צילום: ענבל מרמרי

המושבניק שהפך למלך חוות השרתים: צחי נחמיאס כבר שווה 5 מיליארד שקל

חברת הנדל"ן מגה אור של נחמיאס השלימה זינוק של 600% מהשפל ושווי מניותיו בה כבר מגיע לכ־5 מיליארד שקל ● גורם מרכזי לכך היה זיהוי מוקדם של הצורך בהקמת חוות שרתים ● כך, שלוש עסקאות ענק נתפרו בתוך פחות מחודשיים ושווי החברה קפץ במיליארדים ● וגם: המקורבים שמספרים האם נחמיאס מתחרט על ההרפתקה בדסק"ש?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

מימין: עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד; ועזרא כהן, המייסד / צילום: זוהר שטרית

7 מיליון שקל לעובדים, לבעלים ולבת של היו"ר: חגיגת האופציות במחלבות גד

מחלבות גד תנפיק אופציות לכ-40 עובדים בשווי כולל של כ-8 מיליון שקל, אשר יבשילו על פני 4 שנים ● בראש המקבלים - המנכ"ל עמיר אהרון, בעל השליטה עזרא כהן ובתו המשמשת כמנהלת חדשנות ואסטרטגיה בחברה