גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המודל נכשל, אז למה השבוע החיו אותו מחדש? פארסת מלוניות הקורונה כמשל

כ-30% מהנוחתים בנתב"ג הצליחו לחמוק מהחובה להיכנס למלונית, ואפילו במשרד הבריאות הודו בכישלון המודל • אלא שיומיים בלבד אחרי שהמודל בוטל והשוהים במלוניות שוחררו לבתיהם, החליטו בממשלה להחזיר את הגלגל לאחור • כרוניקה של ניהול בעייתי

מלונית קורונה בירושלים. “זה נראה רע בדיוק כפי שזה נשמע” / צילום: רפי קוץ
מלונית קורונה בירושלים. “זה נראה רע בדיוק כפי שזה נשמע” / צילום: רפי קוץ

מודל המלוניות כשל. זו המסקנה שהובילה לכך שלפני ימים ספורים בוטלה חובת הבידוד במלוניות לשבים מחו"ל. אלפי השוהים במלוניות שוחררו לביתם באישון לילה ונשמו לרווחה.

כעבור יומיים בלבד החליטו שרי התחבורה והבריאות, אחרי התייעצות עם ראש הממשלה, להחזיר "בדחיפות" את חובת הבידוד במלוניות, זו שגם משרד הבריאות הודה שנכשלה. למה? בוועדת החוקה, שאמורה להיות כלב השמירה של הציבור כנגד עיוותים בתקנות של חוק הקורונה הגדול, הוצג נתון לפיו 30% מהמחויבים לבידוד במלונית מקבלים פטור. הנתון הזה לא כולל את המחלימים והמחוסנים שפטורים מחובת הבידוד במלונית.

בפועל, אומר גורם שמכיר את הנתונים, "אולי 10% באמת מפונים למלונית. יושבת בנתב"ג נציגה של משרד הבריאות שהנוסעים עטים עליה בצעקות והיא זו שמחליטה מי יקבל צמיד שיפטור אותו מהמלונית. זה נראה רע בדיוק כפי שזה נשמע".

השבוע תועד רופא שנחת מארה"ב וביקש בנימוס לפגוש את נציג ועדת החריגים היות שחוסן בארה"ב. במועד שבו הוא נחת החליטו שוועדת החריגים כבר תעבור למלוניות - זיגזג נוסף בפארסה - ואותו נוסע הובל על ידי קבוצת שוטרים בכוח לאוטובוס ומשם למלונית. למזלו הוא שוחרר באותו הלילה עם פקיעת תוקף התקנה.

בלי חוות דעת מבוססת, בלי נתונים

פארסת המלוניות היא עוד דוגמה לדרך שבה מתקבלות החלטות בתקופת הקורונה. לא תמיד מתבססים על נתונים ועל חוות דעת מקצועיות. על מה כן? לא ברור. כשהחליט יו"ר ועדת החוקה חבר הכנסת יעקב אשר להפסיק את הבידוד, מיהרו משרד התחבורה והבריאות "להשיב" לו בתמורה: במקום מכסה של 2,000 נוסעים ביום, הם החליטו כי תותר כניסת 200 בלבד. מנין צץ המספר 200? לא ברור, אבל עושה רושם שאת מלחמת הורדת הידיים עושים על חשבון הנוסעים.

בשורה התחתונה המלוניות חוזרות. שוב. אחרי ישיבה שבה השתתפו נציגי המשטרה, משרד הבריאות ויו"ר ועדת החוקה הוחלט "להדק את החבל" ביישום רעיון המלוניות ולשלבו עם פיילוט של אזיק אלקטרוני שיתופעל על ידי חברה חיצונית. הפיילוט שצפוי להתחיל בשבוע הבא בשלב ראשון עם 100 צמידים - קובע שמי שיפונה לבידוד במלונית ויקבל תשובה שלילית לקורונה יוכל לקבל צמיד למעקב ולהשתחרר לבידוד ביתי. את הרעיון הזה אמורה לאשר ועדת החוקה כך שעד שהוא לא יאושר, הנוסעים שינחתו ייהנו מן ההפקר ויופנו לבידוד ביתי

איך זה התחיל? ב-23.12.2020 התקבלה החלטה לפיה כל השבים מכל המדינות יחויבו להיכנס לבידוד במלוניות. פיקוד העורף הופקד על שריון מלוניות לטובת השבים מחו"ל, כאשר את המהלך תממן המדינה. לטובת כך הועמדו חמש מלוניות. מאחר שעשרות בתי המלון עומדים ריקים, נלקחה בחשבון אופציה לשריין חדרים נוספים במידת הצורך. המדינה שילמה עד כה יותר מחצי מיליארד שקל לרשתות המלונות - דן שהעמידה שני בתי מלון בירושלים ובתל אביב, בירושלים למלון גרנד קורט ועץ הזית ולמלון מטרופולין בתל אביב.

ברוב המדינות שבהן חלה חובת בידוד במלוניות מי שמשלם הם הנוסעים, כך למשל באוסטרליה (כ-7,600 שקל ליחיד ו-12.5 אלף שקל למשפחה) או בבריטניה (כ-8,000 שקל). העובדה שהמדינה ממנת את העלות הזו, על חשבון משלם המסים, מהווה את הפרצה הראשונה ואפשר להודות שאילו הנוסעים היו משלמים על המלונות ההתייחסות לנושא הזה הייתה אחרת.

הפרצה הגדולה קשורה לצוהר שהפך לפתח של ממש עבור מקורבים, צעקנים, נמלטים ומי שסתם לא מצא את ההסעה ביציאה מנתב"ג. גם זה קרה. סיפורי הפטור ממלוניות חצו מגדרים והם לא בהכרח קשורים לקריטריונים שהוגדרו לזכאים לפטור בהם קשישים או ילדים. חלק ממי ששוחרר לבידוד ביתי "פדה" זאת גם בקנס של 5,000 שקל.

אפשר לפקח על הנוסעים בלי מלונית

כל הנוסעים שמגיעים ארצה מחויבים לבצע בדיקת קורונה לפני המראה, החלטה, שכמו רבות אחרות התקבלה באיחור לא אופנתי, אבל היא שרירה וקיימת. הנוחתים נדרשים לבצע בדיקה נוספת לאחר הנחיתה. גם בוועדת החוקה יצאו מנקודת הנחה שאפשר לפקח על הנוסעים מבלי להוביל אותם בכוח לבידוד במלונית.

אחת האופציות שנשקלה היא אפליקציה למעקב דרך הסלולרי נשקלה, אולם באותה נשימה הוזכרו גם הדרכים לחמוק ממנה ובבסיסן השארת הסלולרי בבית, כפי שרבים מהמחויבים בבידוד עושים. המשמעת הציבורית הרופפת, שקשורה קשר ישיר לדוגמה הרעועה שסיפקו מקבלי ההחלטות במדינה, היא חלק מזה.

את מאות מיליוני השקלים שמושקעים בהלנה הכפויה במלוניות אפשר להעביר לטובת אכיפה ראויה של בידוד ביתי ולהגיע למצב של "ווין-ווין-ווין", הנוסעים שרובם מעדיפים להעביר את הבידוד בביתם, המדינה שתוכל לאכוף את הבידוד בצורה יעילה והכיס הציבורי שתיחסך ממנו הוצאה על מודל שהממשלה עצמה הגדירה ככישלון.

ד"ר שרון אלרעי פרייס / צילום: פאול אורלייב

הכישלון בניהול המלוניות ובניהול הכניסה לישראל, כפי שהודתה ד"ר שרון אלרעי פרייס ממשרד הבריאות הוביל להחלטה לסגור את השמיים. זו התקבלה ב-24.1 ונכנסה לתוקף יומיים לאחר מכן. ההתראה הבלתי אפשרית הזו הותירה אלפי ישראלים בחו"ל. רבים מהם עדיין תקועים מעבר לים.

מנגנון כושל אחר צף במקביל והוא של ועדת החריגים, שעברה בין שלושה משרדי ממשלה שונים ואמונה על כניסה ויציאה של אזרחים מישראל.

לא ניתן היה לקבל את תגובת משרד הבריאות עד למועד ירידת הגיליון לדפוס.

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן