גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין לי כוח אדם. אין להם מוטיבציה לחזור. אני מבין שעד יוני 2021, כשייגמרו תשלומי החל"ת, לא יהיו לי עובדים"

ניר הראל - נשוי, בן 39, אב לשלושה (שתי בנות ובן), גר בקיבוץ גינוסר ● יועץ עסקי ובעלים של בר-מסעדה "עיוני" במטולה ● " לפני המשבר העסקתי 15 עובדים במסעדה, והיום יש לי בין שניים לשלושה עובדים" ● גלובס שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז 

ניר הראל,בעלי בר–מסעדה "עיוני" במטולה / צילום: נעמה הראל
ניר הראל,בעלי בר–מסעדה "עיוני" במטולה / צילום: נעמה הראל

ניר הראל, הבעלים של "עיוני" - בר-מסעדה במטולה, ועד לאחרונה הבעלים של סטודיו פלילאטיס בעיר הצפונית, כועס על המדינה. הוא מכיר את העולם העסקי - לא רק כבעל עסקים ויזם אלה גם כמי שמעניק ייעוץ עסקי מזה שנים לאלפי אנשים שמעוניינים לפתוח עסק או לקדם עסק קיים - והוא לא מצליח להבין איך מתקבלות החלטות הממשלה בנוגע לעסקים ולעצמאים לכל אורך משבר הקורונה.

"אני כועס על המדינה כעס מאוד גדול. אני כועס שהמדינה יוצאת מנקודת הנחה שכעצמאי אתה קודם כל גונב אותה, ורק אחרי שמטיחים בך את זה הם באים ונותנים לך את מה שמגיע לך, וגם אז זה רק חצי ממה שמגיע לך באמת", הוא אומר. "עד שהגיעו אלי המענקים לקח הרבה מאוד זמן, וכשקיבלתי זה לא היה קרוב למה שהייתי אמור לקבל. גם אם בסוף קיבלתי אחלה מענקים מהמדינה, סכומים שמסייעים לי, ביחס לעסקים שיש לי הייתי צריך לקבל הרבה יותר".

הבעיה, אומר הראל, טמונה בעובדה שמי שמקבל את ההחלטות מעולם לא היה בעל עסק ולא ניהל עסק. "אם בממשלה ובאוצר היו חיים את העסקים בארץ ויודעים מה זה עסק באמת - אז הם היו מקבלים החלטות אחרות לגמרי לגבי המגזר העסקי.

"הם יושבים במגדלי השן, במשרד האוצר ובממשלה, והם אנשים מלומדים, חכמים שיודעים לעשות ניתוחים כלכליים, אבל אין להם טיפת הבנה בעסקים. אני טוען ששר חינוך צריך להיות קודם מנהל בית ספר ושר ביטחון צריך להיות קודם רמטכ"ל ואותו דבר באוצר. שר אוצר ופקידי האוצר צריכים להיות בעלי ניסיון בעסקים. הם לא יכולים להנחית הנחיות על העצמאים כשהם לא מבינים ולא יודעים מה זה מחזור, מה זה התנהלות כלכלית ומה נדרש כדי להחזיק עסק בישראל היום".

הראל, בן ה-39, חי את עולם העצמאים והעסקים הקטנים מאז שהשתחרר מהצבא. את העסק הראשון שלו הוא הקים ב-2012 כשהיה סטודנט, מתוך דירה שכורה בכפר גלעדי שחלק עם מי שהייתה אז בת זוגו, נעמה, ובהמשך נישאה לו. השניים הכינו פיצות בדירה הקטנה וגם את המשלוחים עשו בעצמם על אופניים.

ב-2014 הוא החליט להקים את מסעדת "עיוני" במטולה, שהפכה אט אט למקום מפגש לצעירים ולמבוגרים, לוקשיין פופולרי להצעות נישואין, מקום מפגש למשפחות ובמקביל מקום שצעירים הגיעו אליו לשתות בירה.

"להקים עסק בישראל זה קשה, ולשרוד את השנים הראשונות זה קשה, ובפריפריה זה עוד יותר מורכב. בפריפריה יש מחזור עסקי מאוד קשה. אתה צריך להיות חזק מאוד בראש ומתוכנן או בעל גב כלכלי חזק כדי לא ליפול.

"העבודה פה היא עונתית ויש פרקי זמן ממושכים שאין איש בעסק. בין אוגוסט לחגים הקופות שלך נמצאות על אפס ועל הפסד ובחורף לפני השלג יש לך תקופות ריקות מאדם בעסק. אנחנו מתבססים על תיירות, כי אין הרבה תושבים בצפון, אז בין החופשות והחגים אין כמעט הכנסות. לוקח 3-4 שנים לייצב עסק. והצלחתי. הגעתי למצב שהעסק שלי יציב ובמגמת עלייה, אבל בדיוק כשייצבתי אותו - הגיעה הקורונה".

שנה לפני שהגיעה הקורונה, בינואר 2019, פתח הראל יחד עם אשתו נעמה, ובהובלתה, עסק נוסף במטולה - "המרכז לפילאטיס". במקביל הוא שימש כיועץ עסקי לבעלי עסקים רבים, באופן פרטי ודרך תוכנית ייעוץ שמעניקה המדינה.

הסגר הראשון סגר לו את כל העסקים בבת אחת. "זה היה רגע שבו פחדנו פחד מוות. לא ידענו מה לעשות. כל ההכנסות נמחקות ביום אחד ואתה נשאר רק עם ההתחייבויות וההוצאות", נזכר הראל.

אבל המוח היזמי של הראל הביא אותו למצוא דרכים להתמודד. "לא ידענו כלום על המחלה אבל הבנתי שאני צריך להמשיך לעבוד. אז כבר בימים הראשונים של הסגר הראשון פיתחתי מסכת פנים, הלכתי למפעל וייצרתי אותה והתחלתי למכור אותה.

"עברתי מחברה לחברה, מבניין לבניין מדלת לדלת ומכרתי, העיקר להמשיך לגלגל מחזור. עשיתי מזה כסף לא רע, אבל אז הגיעו המשלוחים מסין וכל הארץ נכסנו למכירות של זה, אז הפסקתי עם זה".

בשלב הזה הבין הראל שהוא חייב לשנות משהו בהתנהלות העסקית שלו כדי לשרוד את התקופה. "הבנתי איך לעבוד עם הקורונה - שזה אומר לצמצם הוצאות.

"קבעתי תוכנית עסקית חדשה לקורונה עם ניתוח כדאיות, עשיתי טסטים לתוכניות עסקיות והגעתי למסקנה שאני צריך להוזיל בעלויות שלי, גם בעלויות העסקיות וגם באישיות. בדקתי את כל ההוצאות וכל העלויות ואמרתי אני מקצץ בכולם.

"התקשרתי לכל החברות והספקים ואמרתי 'אתה עושה הנחה?' ומי שאמר לי 'לא', התנתקתי ממנו ויצאתי מהחוזים איתו. הורדי את כל ההוצאות למינימום האפשרי. וכל הזמן הזה כל העסקים סגורים ויורד כסף על שוטף פלוס 30, שכירויות, ארנונה, ביטוחים, ביטוחי רכב - הוצאות של עשרות אלפי שקלים".

הראל הבין שהוא צריך לעשות יותר כדי להחזיק את הראש מעל המים. "הבנתי שאני חייב לסגור את העסק של הפילאטיס", הוא אומר. "כל ענף הכושר היה סגור חודשים ארוכים, אז לא היה סיכוי לשרוד בתחום".

הזכרת שקיבלת מענקים. הם סייעו לך?
"בהתחלה סיפור המענקים היה ביזיון. בפעימה הראשונה והשלישית הם נתנו מענק לפי מחזור 2018. הבעיה שלי הייתה שב-2018 לקחתי 400 אלף שקל מהרווחים מהמסעדה והייעוץ העסקי והעברתי להשקעה בפתיחת המרכז לפילאטיס.

"אז בשנה הזאת, למרות שהיא הייתה שנה טובה, לא הראיתי רווחים גדולים. כל העסקים שלי תחת עוסק מורשה אחד, ולכן הכול מחושב יחד. אז לא קיבלתי פעימה שנייה ושלישית בכלל. אמרו לי שלא מגיע לי בגלל שיש לי רווחים נמוכים בשנת 2018. ניסיתי לומר לרשות המסים שאני משלם כבר 15 שנה מסים וביטוח לאומי כמו שצריך וההכנסות שלי טובות, ולמה לא לבחון לפי הכנסות 2019, אבל לא היה עם מי לדבר. בהמשך כבר קיבלתי מענקים אבל לא סכום קרוב למה שהייתי זכאי".

הראל התאים את עצמו לתקופה, הקים מאפס מערך משלוחים ועבד. אחרי הסגרים הוא ניסה להחזיר את העובדים לעבודה וגילה שמדובר במשימה בלתי אפשרית. "לפני המשבר היינו פתוחים כל יום מתשע בבוקר עד אחת בלילה, ובתקופת הסגרים צמצמתי את השעות למספר שעות ביום. כשפניתי לעובדים שיחזרו הם אמרו לי 'אני מקבל 6,000 שקל בחודש בלי לעבוד, אתה תשלם לי יותר?', אמרתי להם שסביר להניח שלא כי אני עובד במתכונת מצומצמת, אז הם אמרו לי שהם לא חוזרים.

"ניסיתי לגייס עובדים אחרים והם אמרו לי בלי בושה שהם יבואו אם אני אשלם להם בשחור כדי שיוכלו להמשיך לקבל חל"ת. לזה אני לא מוכן. אז נשארתי בלי עובדים כמעט. אין לי כוח אדם. אין להם מוטיבציה לחזור. לפני המשבר העסקתי 15 עובדים במסעדה, 8 במשמרת, והיום יש לי בין שניים לשלושה עובדים. אז אני פותח בשעות מצומצמות ועושה מה שאני יכול. אני מבין שעד יוני 2021, כשייגמרו תשלומי החל"ת, לא יהיו לי עובדים".

"הבעיה" הנוספת של הראל הייתה שהוא התאמץ שלא ליפול, צמצם הוצאות וחשב על דרכים להמשיך לעבוד, ובעקבות זאת הוא צמצם את הפגיעה במחזור שלו אל מתחת ל-40% - מה שהוביל לכך שמשך חודשים הוא לא היה זכאי למענק וגם לא היה זכאי להטבות בארנונה שפרסמה המדינה.

"שיניתי את כל העלויות, צמצמתי מנות בתפריט, צמצמתי עובדים - אז התחלתי להרוויח שוב, ואם המחזור נפגע ב-35% אז חודשים מסוימים לא הייתי זכאי לסיוע. זה שעבדתי ולא רציתי להיות עול למדינה פגע בי בסוף. גם למענק של הפגיעה המתמשכת אני לא זכאי. ולמה? כי הורדתי את כל עלויות השכירויות, הורדתי את עלויות העובדים ואת כל ההוצאות וייעלתי את עצמי. המלאי שלי קטן בעשרות אחוזים, החשמל יורד, הביטוח ירד ועוד ועוד".

מנגד אומר הראל, הביורוקרטיה לא נגמרה בתקופת הקורונה. "הביורוקרטיה של העסק, רישיון עסק ורישיון מכבי אש למשל, לא נחסכו לנו בשנה הזאת. לא עשו לנו הנחות, למרות שרוב הזמן העסק היה סגור. ולהיפך, מכבי אש הפכו לרגולטור כמו המשטרה והציבו דרישות נוספות שאם אתה לא עומד בהן אתה בחוץ. עדיין צריך אישורים ולשלם לכל הגופים כשהעסק שלך בכלל לא עובד".

אבל הראל לא נשבר. הוא מתרומם ומצליח. "בסוף שנת 2020 עשיתי רווחים כמו בסוף 2019", הוא אומר. המסר המרכזי שהוא מבקש להעביר לעסקים שרוצים לצלוח את המשבר הוא "מי שיודע להביא את המכונה שלו למצב שהיא לא תלויה בו הוא זה שיצליח לעבור את הקורונה. אתה הבוס של העסק ולא העסק הוא הבוס שלך".

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין