גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אירוע הזפת: תמרור אזהרה למה שיכול היה לקרות אילו היה מדובר באירוע גדול"

לפי הערכות ראשוניות של המכון לחקר ימים ואגמים, מקורה של הזפת בשפך נפט בגודל כ-20 ק"מ מרובע ● למרות שהזפת התפרסה על חופי הארץ מצפון לדרום, במונחים עולמיים, מדובר באירוע בסדר גודל בינוני-קטן ● המכון אף מצא שיירי נפט במים

התצטברות זפת על החוף / צילום: מרכז למחקר סביבתי חיפה
התצטברות זפת על החוף / צילום: מרכז למחקר סביבתי חיפה

כשבוע לאחר שהחלו כמויות גדולות של זפת להיפלט לחופי ישראל, פרטים חדשים הנוגעים לאסון הזפת בחופי ישראל, עולים מהערכות שביצעו בשבוע האחרון במכון לחקר ימים ואגמים. לפי הערכות העולות מבדיקות שבוצעו במכון באמצעות מודלים, מקורה של הזפת בכתם שמן בגודל כ-20 ק"מ מרובע. זהו אירוע המוגדר בסדר גודל קטן עד בינוני, בו נשפכו לים עשרות עד מספר מאות טונות של נפט, שהתפשטו כ-50 ק"מ מחופי מרכז-דרום הארץ.

פרופ' ברק חרות, מנכ"ל המכון, מדגיש בשיחה עם גלובס כי העובדה שאירוע המוגדר בסדר גודל קטן עד בינוני הוביל לנזקים בכל חופי ישראל ומהווה אירוע מתמשך ורב מערכתי, מעידה על כך שמדובר ב"תמרור אזהרה משמעותי מאוד למה שיכול היה לקרות אילו היה מדובר באירוע בינוני או גדול״.

במכון לחקר ימים ואגמים השתמשו בנתוני הלווין ובהערכת הסוכנות האירופית EMSA, כפי שנמסרה למשרד להגנת הסביבה, על אזור חשוד בכתם נכון ליום ה-11 בפברואר. מוערך כי התקרית שהובילה לשפך נפט לים, ולזיהום חופי ישראל בזפת ארעה מספר ימים קודם לכן, ובהתאם נעשתה הרצה של המודל אחורה בזמן להערכת מיקום הכתם קודם לכן. "הזפת היא תוצר שמתפתח ממזוט או מנפט גולמי, ולוקח לו כמה ימים להתפתח ולהפוך לזפת", מסביר חרות. זה שקיבלנו זפת, זה אומר שאירוע הדליפה היה לפחות שבוע ימים לפני שהזיהום הגיע לחופים".

חרות ואנשיו הריצו מודל לחיזוי התפשטות דליפת שמן על בסיס מודל הידרו דינמי שחוזה גלים וזרמים, כדי לזהות את המקור שממנו הגיעה הזפת, ולשחזר את נדידת הכתם. האזור החשוד לפי EMSA נכנס אף הוא למודלים, והתאים לצורת הפיזור בחוף. מדי כמה ימים, במכון לחקר ימים ואגמים מריצים מחדש את המודל, כדי לנסות לחזות נחיתות נוספות של זפת על החוף, כתוצאה מפעילות גלים וזרמים שעלולה להוביל לחזרת זפת מהחוף אל הים, וחוזר חלילה. החיזוי מועבר מידי יום למשרד להגנת הסביבה להיערכות במידה ויש חשש להחפה חוזרת.

"מתקני ההתפלה המשיכו לעבוד באופן רציף"

בדיקה ראשונית נוספת שנעשתה במכון לחקר ימים ואגמים, העלתה אף היא ממצאים מעניינים, הנמצאים בשלבי בירור ראשוניים. ב-24 לפברואר הורד גליידר (glider), רובוט (דאון מימי הפועל כצוללת אוטונומית בהנחיה מהיבשה) הנע במים שבכוחו לזהות הידרוקרבונים (תרכובות של פחמימנים המצויים בנפט). זאת, במטרה להבין את ההשפעה של שפיכת הנפט על איכות מי הים של ישראל, המשמשים גם את מתקני ההתפלה והופכים למרבית מי השתייה של האזרחים.

הגליידר זיהה בשלב הראשוני אותות של נפתלן ופננתרן (שיירי נפט) בעמודת המים העליונה. כלומר, במרחק של עד כ-17 ק"מ מהחוף ובעומק של עד 200 מטרים. אלו, כאמור, תוצאות ראשוניות הדורשות כיול ובדיקות נוספות, בכדי לוודא מה ריכוז החומרים הללו, ומידת השפעתם על הסביבה האקולוגית ובני האדם. ריכוז מומס במים מעל 4.6 חלקים לביליון של פננטרן, למשל, ישפיע על המערכת האקולוגית. אך כאמור, בשלב זה - אין מדידות שניתן להקיש מהן למידת ההשפעה על הסביבה.

לפי חרות, "הערכים שמצאנו במדידות, אלו ככל הנראה לא ערכים מאוד גבוהים. יש עדיין צורך לבצע השוואה למדידות קודמות, כדי להבין עד כמה מדובר בסיגנל משמעותי. בשבוע הבא, יהיו לנו יותר תשובות בנושא. אילו ההידרוקרבונים היו בריכוזים גבוהים, מתקני ההתפלה היו מפסיקים את השאיבה בשל רגישותם. מתקני ההתפלה שרגישים מאוד לשמנים במים שיכולים להוביל לנזקים כבדים לממברנות שלהם, המשיכו לעבוד באופן רציף. אנחנו ממשיכים לעקוב לוויינית ולהשלים דגימות".

חרות מדגיש כי מדובר באירוע משמעותי שעל המדינה להפיק היטב את הלקחים ממנו, ולפעול בהתאם להם. "זו אזהרה מאוד גדולה לזה שצריך להיערך ולנטר כמו שצריך, ולהתארגן בהרבה היבטים מחדש. זו הנפת דגל לכך שאם היה כאן אירוע גדול, הנזק היה הרבה יותר משמעותי", הוא אומר. "אנחנו צריכים לפתח ולהטמיע יכולות זיהוי מוקדם והתראה לפעולה, להטמיע שימוש אופרטיבי של תשתיות ניטור דוגמת לווינים ולגליידרים לגילוי מוקדם של סכנות סביבתיות ולפתח מודלים אופרטיביים ולשפר את יכולת החיזוי שלנו".

לא פחות חשוב מכך, חרות מדגיש; ניטור סביבתי לא יכול להתבצע ללא משאבים, והאירוע הנוכחי צריך לשמש את ישראל כאיתות באשר לשימוש בדלקים מאובנים המוסיפים סיכון סביבתי בזירה הימית. לדבריו, "עלינו להקצות משאבים לפיתוח שיטות ניטור ומחקר בתחום השפעת זיהום דלקים על הסביבה, ולצמצם פערי מידע ופיתוח שיטות לצמצום הנזק".

כאשר חרות מדבר על איתור הנזק, ראוי להזכיר כי ישראל גילתה את המפגע ימים ארוכים לאחר שהנפט התגבש לזפת, ופקד את חופי ישראל. לפני מספר חודשים, בוטל המנוי של המשרד להגנת הסביבה למערכת הלווינית של EMCA, וכך הצליח הלוויין האירופי לשחזר את הכתם רק בדיעבד - ולא בזמן אמת. בארגוני הסביבה, מדגישים כי בשל פיתוח מואץ של הסביבה הימית לשם ניצול משאביה, יש להיערך היטב להתמודדות עם אירועים בסדר גודל משמעותי יותר, ולצמצם סיכונים המגבירים את האיומים הפוטנציאלים על המערכות הטבעיות בישראל.

לדברי יוני ספיר, יו"ר עמותת 'שומרי הבית', "ישראל חייבת להיערך ממש עכשיו למגה-אירוע שעלול לנטרל את חופיה לזמן ממושך- ספורט, תיירות וחקלאות ימית, נמלי תחבורה וצבא, תחנות כוח ומתקני התפלה ועוד. בפרט, לבנות מנגנון התראה מהימן, לשפר את ההצטיידות והמוכנות לרבות חקיקה ותיקצוב, לעצור כליל את הקידוחים הימיים ולהעביר במהירה את התחבורה שלה להתבססות על כלי רכב חשמליים. בנוסף, עלינו לעצור מיידית את הפיכת ישראל דה-פקטו לצינור נפט מאיחוד האמירויות, בדרכו לאירופה, שיזרים דרכנו כמויות נפט ענקיות, לא לשימושנו כלל. הפרויקט יסכן את החופים שלנו, מי השתייה, שמורות הטבע ועוד. הוא מיותר ומסוכן מאד לישראל. בכלל- הגיעה העת להיגמל מההתמכרות שלנו לדלקים פוסיליים הרסניים".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר