גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקומבינה לקומבינה: איך מחליטה ועדת החריגים בפני מי השמיים סגורים, ולאן נעלמו הנתונים?

הוועדה הספיקה לעבור שני שרי ממשלה לפני שהגיעה לידיה של שרת התחבורה מירי רגב ● בשטח הולכות ומתרבות העדויות על קומבינות והיעדר קריטריונים ברורים, אך בוועדה מסרבים פעם אחר פעם לבקשת גלובס להעביר נתונים

נתב"ג בימי קורונה / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
נתב"ג בימי קורונה / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

"דה-לגיטמציה לוועדה", אמרה שרת התחבורה מירי רגב ב'פגוש את העיתונות' עם רינה מצליח הערב (שבת) על הכתבה של אילן לוקאץ' ששודרה אמש (ו') באולפן שישי באשר לאי-הסדרים, בלשון המעטה בכל הנוגע לכניסה וליציאה מישראל. רגב האשימה גם את התקשורת כמובן, אבל לא את עצמה כמי שעומדת בראשת ועדת החריגים שכתפוח אדמה לוהט הספיקה לעבור כבר שלושה שרי ממשלה. השרים שהיו לפניה, ד"ר יובל שטייניץ ואופיר אקוניס, שמחו להיפטר מהאחריות לוועדה שהועברה כלאחר כבוד לרגב. גורמים מעורים טוענים שיותר מדיי ידיים מעורבות בוועדה, והן לא של מי שממהר להוציא תשובות שליליות לאלפי הפונים המתוסכלים.

"אין לי מילים לתאר לך מה עשו לנו", תיאר לגלובס אחד מיני רבים שפנה ושיתף בדבר האטימות שבה נתקל. הוא ביקש לחזור לישראל אחרי שליחות שהסתיימה בחו"ל. בית חדש כבר נשכר בארץ, החוזה לדירה בחו"ל הסתיים, הילדים בני חצי שנה, שנתיים וארבע נרשמו למסגרות בארץ, אבל הוועדה סירבה לבקשתו שוב ושוב. לכל אחד מהילדים ניתן נימוק אחר. לאם המשפחה לא הגיבו כלל ולאב - תשובה שלילית. בלי נימוק. "ואז נזכרתי, אנחנו חילונים. מה יש לנו להמשיך לנסות. רק אחרי שהפעלנו קשרים בדרגים הגבוהים ביותר קיבלנו אישור לחזור הביתה. אני מחכה שתוקם ועדת חקירה ממלכתית". מול אותו נוסע מתוסכל סיפרו ללוקאץ' נוסעים אחרים, שקיבלו אישור בלי כל בעיה. אחד מהם, יוני אדרעי מכפר חב"ד סיפר ללוקאץ' ש"הכול עבר חלק", "כתבתי בטופס שיצאתי מהארץ ואני רוצה לחזור. שנתקעתי, זהו". חסיד חב"ד יעקב מזרחי סיפר ללוקאץ' שנימק לוועדה כי הוא צריך להגיע לארץ "שאני גר בישוב ששם אנחנו מפיצים יהדות כך שבחג פורים יש המון פעילות". גם אצלו הכול עבר חלק.

את נ' שמתגוררת מזה 20 שנה בארה"ב ושנתקעה בארץ במשך חודשיים, עם ילד אחד מבין שלושת ילדיה ועם תחנונים לצאת מישראל ולחזור לחייה - זה לא רק מרגיז אלא זה בעיקר מתסכל. וסיפורים יש למכביר.

שר הביטחון בני גנץ ידרוש תשובות בישיבת הממשלה וגם אביגדור ליברמן מבקש לדעת מה מתחולל במה שהוא מכנה ועדת "קומבינה". ואולי, אולי הפעם משהו יזוז ולא לכיוון של עוד זריית חול בעיני הציבור. מקומבינה לקומבינה. מהמלוניות שהממשלה הודתה בכישלונן ואף סיפקה נתון למיעוט של מחויבי הבידוד שמפונים למלונית, הנתון עומד על 30% אבל כפי שפורסם בגלובס השבוע - ההערכות הן לכ-10% מכלל הנוסעים. ואז הן חזרו, אותן מלוניות עם הבטחות לטיפול אחר. הטיפול ייעשה באמצעות אזיק אלקטרוני שיינתן לבחירת הנוסעים שיהיו מוכנים להיות במעקב שמוכר יותר מעולמות של אסירים ובתמורה לכך להשתחרר מהמלוניות שקנו להן שם רע - לבידוד ביתי. ביום שני תנחת טיסת ארקיע מפרנקפורט, ו-100 מנוסעיה יהיו שפני הפיילוט הזה.

עיתונאי "הארץ" אורי משגב פרסם השבוע שורה של מקרים מקוממים - מבמאי הקולנוע  שלא הורשה לצאת מהארץ כדי לשפוט בתחרות יוקרתית בגרמניה ועד המשפחה המתגוררת באוסטרליה שביקשה לצאת מישראל למקום המגורים שלהם מעבר לים - אלא שההורים סורבו, והילדים, בני פחות מחמש דווקא קיבלו אישור חיובי. ויש נוסעים שפספסו פרידה מקרובי משפחה שנפטרו בינתיים בחסות האטימות של אותה ועדה.

ביום ראשון פנה גלובס למשרד התחבורה בבקשה לקבל נתונים על ועדת החריגים: ביקשנו לדעת כמה בקשות הוגשו, כמה סורבו, כמה אושרו ועל בסיס אלו קריטריונים. בתחילה השיב משרד התחבורה לשאלה שלא נשאל כלל ושלח לגלובס את רשימת הקריטריונים שעל-פיהם פועלת הוועדה, כלומר הסיבות שבגינן ניתן להגיש בקשות לאישור חריג: רפואיות, משפטיות, הומניטריות וכד'. חזרנו לדוברות - לא זה מה שביקשנו, אנא השיבו בהקדם לשאלתינו אותה גם חידדנו מחדש. זכינו להתעלמות חוזרת ונשנית ממשרד ממשלתי שאמור לספק תשובות לציבור. "הנושא בבדיקה" נאמר לנו. הבדיקה, נספר, טרם הסתיימה, אם שטרם התחילה.

נוהלי תעופה תמוהים שמצפצפים על הסכמים

גם לוועדת החוקה נמאס מהעמימות שאופפת את ועדת החריגים, עוד לפני שידור הכתבה שעוררה את המהומה - והיא דרשה ממשרד התחבורה להציג לה את ממצאי פועלה של הוועדה, מי קיבל אישור ועל סמך אלו קריטריונים. בוועדת הכלכלה חוזרת ועולה הסוגיה התמוהה שלא מאפשרת לאזרחים לצאת מהארץ בלי אישור חריג, לסטודנטים שלומדים בחו"ל ולאחרים שנתקעו בישראל. תהיות, כעסים ותסכולים הובעו בדיונים שנערכו לאחרונה. תשובות ממשרד התחבורה לא התקבלו, לפחות לא תשובות שמניחות את הדעת.

במסגרת מחדל סגירת השמיים, נכללות לא רק המלוניות והסלקציה שעושה המדינה לתושביה, עניין אחר מתייחס לנוהלי תעופה תמוהים שמצפצפים על הסכמי תעופה ושפוגעים כמובן בנוסעים. מה למשל? מדי יום נוחתים בנתב"ג מטוסי נוסעים ללא נוסעים אבל עם מטען בבטן המטוס, דוגמת טיסות קבועות של יונייטד ודלתא. המטוסים ממריאים עם מאות מושבים ריקים מפה בשעה שאלפי נוסעים, תושבי חוץ ברובם לא רק שנתקלים בסירוב לצאת מהמדינה או בבירוקרטיה מתישה אלא שגם אחרי שהם מקבלים אישור - אין להם איך לצאת היות שלו"ז הטיסות מוגבל. הוא כולל אומנם את הפקת הישרדות או ידוענים שמקבלים אישור לטוס אבל הוא לא מאפשר לרבים אחרים לצאת מפה. בקשה לגיטימית אחרי הכול.

מדוע לא לאפשר לנוסעים הללו לצאת עם המטוסים הריקים? הסיבה שסיפק השבוע מנכ"ל משרד התחבורה עופר מלכה היא שאי-אפשר למטוסים להגיע "עם קופסאות" ולצאת עם נוסעים משום שזה פוגע בעיקרון השוויוניות. עיקרון שהנוסעים לא יודעים אם לצחוק או לבכות לגביו אחרי שהם צפו בכתבה של לוקאץ' אמש או בכתבות של משגב לאורך השבוע. שוויוניות היא הדבר האחרון שאפשר להסיק מהן. איפה ואיפה דווקא כן. עוד נימק מלכה ש"הם (הנוסעים) חוזרים", למרות שנומק בפניו שמדובר בתושבי חוץ שרק רוצים לחזור לחייהם שמעבר לים הוא התעקש "שהם ירצו לחזור". וכך, בשקט בשקט נולדה לה תקנה חדשה שמציעה לנוסעים לחתום על התחייבות שלא יחזרו לישראל משך 60 ימים בתמורה לאישור הנכסף לצאת מן הארץ. ואם יידרשו לחזור קודם? שיתכבדו נא ויפנו לוועדת חריגים.

ביום חמישי ה-4.3 ידון בג"ץ בכמה עתירות שהוגשו נגד המדינה בטענה להפרת חוק יסוד כבוד האדם וחירותו עם סגירת השמיים ומניעת האפשרות מאזרחים לשוב לביתם, כלומר מאזרחים מסוימים. האם בג"ץ יוביל לשינוי? המדינה שבה וחוזרת כי מטרת העל למנוע כניסת מוטציות מאפשרת להפר חוקי יסוד, אבל התנהלות אחרת של המדינה בכל הנוגע לכניסה לישראל הייתה יכולה למנוע לא רק כניסת מוטציות אלא גם כניסת נוסעים מאומתים, דרך קיומן של בדיקות עוד הרבה לפני שהן נכנסו כחובה, רק לאחרונה - ובעיקר דרך אכיפה.

ד"ר אשי שלמון הממונה על היחסים הבינלאומיים במשרד הבריאות אמר השבוע כי אלפי זיופים "נכנסים" לישראל מדי שבוע. מדובר בזיופים של אישורי ועדת החריגים (20 נוסעי טיסת יונייטד נתפסו עם אישורים מזויפים כאלה השבוע. מתוכם משפחה בת 13 נפשות שאף גורשה מן הארץ) ובזיופים של ממצאי בדיקת קורונה. בכתבה באולפן שישי דיברו הנוסעים למצלמה על הזיופים שקיבלו לגיטמיציה בחסות עצימת העין. "אם יש זיופים שילכו למשטרה", אמרה רגב למצליח הערב, ואיך הם ילכו למשטרה? ביוזמת הנוסעים שפנו לאפיק הזיופים? המדינה נכשלה ואפשר להגיד את זה בפה מלא, השאלה מי ישלם את המחיר. ואלה הם הנוסעים כמובן, ובעיקר אלה שוועדת החריגים ממשיכה לסרב לבקשתם, שספק אם היא נבדקה בכלל.

שר המשפטים בני גנץ הודיע היום (שבת), על רקע המתרחש בוועדת החריגים בנתב"ג, כי ידרוש להכניס נציג מטעם משרד המשפטים לדיוני הוועדה וכן לחשוף לציבור באופן שקוף את הקריטריונים שלפיה היא פועלת.

בכוונת גנץ להודיע בישיבת הממשלה שתיערך ביום שני, כי אם לא יתקבל מתווה שבמסגרתו כל ישראל שמעוניין להגיע ולממש את זכות ההצבעה שלו, לא יוארכו התקנות על נתב"ג המסתיימות ב-10.3 כלל, וזה יהיה באחריותו הבלעדית של נתניהו ויוכיח שהוא דואג לפוליטיקה לפני שהוא דואג לחיי אדם. גנץ ציין, כי יש זמן רב להיערך, וכי הוא קורא לנתניהו לא להביא להפקרות.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים