גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בן המלך והנשיא: מה יוכל ג'ו ביידן ללמד את מוחמד בן סלמן

הסעודים תמיד היו שותפים קצת מפוקפקים, אך נראה כי החיפוי על יורש העצר הסעודי הגיע אל קיצו ● ממשל ביידן יגלה השבוע את עתיד מדיניותו כלפי ערב הסעודית ● האיש ש"ידיו מוכתמות בדם" יכול רק לקוות להיות שארה"ב תבלע את הרוק ותראה בו "בן כלבה שלנו", כפי שאמר בזמנו רוזוולט

יורש העצר מוחמד בן סלמאן / צילום: Associated Press, Alastair Grant
יורש העצר מוחמד בן סלמאן / צילום: Associated Press, Alastair Grant

ארה"ב עומדת עכשיו במבחן שהיא הייתה שמחה לוותר עליו: אי ההתאמה בין אינטרס לאומי לבין חובת ההגנה על עקרונות של חירות ושל צדק.

כמובן, כל ארץ מעניקה עדיפות לאינטרסים שלה, על חשבון רעיונות מופשטים; אבל במדיניות החוץ של ארה"ב, לפחות ב-100 השנה האחרונות, ניתן תמיד מקום יוצא דופן לזכויות אדם. ב־45 השנה האחרונות, הגנה על הזכויות האלה אפילו מעוגנת בחוק האמריקאי. במחלקת המדינה יש אגף מיוחד המוקדש להגנה הזו.

במרוצת השנים היו עליות וירידות בדרגת המחויבות האמריקאית. ממשלים רפובליקאיים נטו להגן על זכויות אדם פחות מממשלים דמוקרטיים. אבל בעיקרו של דבר, לפחות עד נשיאות דונלד טראמפ, הייתה הסכמה דו מפלגתית בעניין הזה.

פרשת ג'מאל חאשוקג'י מאיימת על הסדר התקין. העיתונאי הסעודי הגולה נרצח בקונסוליה של ארצו באיסטנבול ב־2018, גופתו בותרה ומקום קבורתה אינו ידוע. החשד נפל מיד על יורש העצר הסעודי, הנסיך מוחמד בן סלמאן (מב"ס).

הטורקים, שצותתו לקונסוליה, חשפו את סרטי ההקלטה, ושמו לאל את ניסיונה של ערב הסעודית להתנער מאחריות. אבל הסעודים ייחסו את הרצח לסוכני ביטחון ודיפלומטים שפעלו "על דעת עצמם". איש מעולם לא האמין בזה, ודוח מודיעין אמריקאי שהתפרסם ביום ו' שם קץ להעמדת הפנים. מב"ס הוא שנתן את ההוראה, קובע הדוח.

ממשל ביידן לא התנדב לפרסם את הדוח. הוא ציית לדרישת הקונגרס, המעוגנת בחוק מ־2019. אבל מה עושים בדוח הזה? הממשל הודיע כי יטיל סנקציות על יחידים, המעורבים ברצח. שמו של מב"ס אינו נכלל ברשימה.

הנשיא ביידן אמר בשבת, שממשלו יפרסם ביום ב' "הודעה איזו פעולה אנחנו עומדים לנקוט כלפי ערב הסעודית באופן כללי". זו היה חיווי קצת מפתיע. ההזדמנות להודיע "איזו פעולה" ניתנה ביום ו'. אולי הממשל לא ציפה לביקורת, שבאה גם מצד תומכיו.

"ידיו מוכתמות בדם", אמר על מב"ס יושב ראש ועדת הביון של בית הנבחרים, הדמוקרט אדם שיף. הוא דרש "תוצאות אישיות". מאמר ב'ניו יורק טיימס' האשים את ביידן שהוא "פוטר רוצח בלא כלום" (בתרגום חופשי). כותרת מאמר המערכת של העיתון בשבת הייתה "המונארך הרצחני". 'וושינגטון פוסט', שחאשוקג'י היה ממשתתפיו, דורש "למצות את הדין עם האיש שהורה על הרצח האכזרי הזה".

הכלל של רוזוולט

לרוע המזל, האינטרסים של ארה"ב העמידו אותה מפעם לפעם לא רק לצד דמוקרטיות. רוב הארצות לא היו טורחות להצטדק על העדפת האינטרסים שלהן. אבל האמריקאים פיתחו הרגל של הצטדקות. הם חשבו תמיד שמקומם הוא לצד בני חורין, אפילו כאשר פרנקלין רוזוולט הגדול ניסח את הכלל האולטרה־פרגמטי, "הוא אמנם בן כלבה, אבל הוא בן הכלבה שלנו".

הנשיא ה־32 של ארה"ב אמר את זה לפני 85 שנה על הרודן הצבאי של ניקרגואה, אנסטסיו סומוסה גרסיה, שלא היה סתם בן כלבה, אלא גם אבי כלבות. ילדיו שלטו במדינה המרכז אמריקאית הענייה 40 שנה ויותר.

כמעט עשר שנים אחר כך, ערב מותו, רוזוולט אירח על אוניית מלחמה אמריקאית את אבן סעוד, מייסד המלוכה הקרויה על שמו. זו הייתה אהבה ממבט ראשון, לפחות מצד הנשיא. חיבוק הדוק של חיבה, או לפחות של אינטרסים, לא התרופף מאז 1945.

הסעודים תמיד היו שותפים קצת מפוקפקים בקואליציה של העולם החופשי. בערב הסעודית, חופש ניתן תמיד במשורה. יתר על כן, לא תמיד היה ברור שהם משיבים אהבה אל חיקה של אמריקה, בייחוד כאשר משפחת המלוכה מימנה מיסיונרים דתיים, שהפיצו שנאה אלימה נגד המערב ברחבי העולם המוסלמי; או כאשר טובי הנוער הסעודי התגייסו לאל קאעידה, והפילו שני מגדלים תאומים בניו יורק.

טראמפ לא שאל שאלות

אמריקה נהגה סובלנות ניכרת בסעודים, גם כאשר היה עליה להסב את פניה בגועל נפש, או לקמוץ אגרוף. בחשבון הסופי תמיד היה נראה שהרווח גדול מן ההפסד. החשבון הזה עומד בעינו. ערב הסעודית חיונית לחלוטין בכל משוואת כוח אזורית ובין לאומית, בייחוד כאשר הנסיבות מעניקות לה חלופות.

בימי המלחמה הקרה בין המערב לקומוניזם, ארה"ב הייתה האופציה היחידה. עכשיו רוסיה וסין מנופפות לסעודים בחביבות. ולדימיר פוטין ושי ג'ינפינג לא יציגו שאלות מביכות על זכויות אדם.

גם דונלד טראמפ לא הציג אותן. הוא אמנם נקט עמדה אנטי סעודית בזמן מערכת הבחירות שלו, ב־2016. אבל מב"ס ויועציו הקדימו לעמוד על נקודת התורפה במחשבה הפוליטית של טראמפ: השורה התחתונה. נכונותם המובעת להוציא 200 מיליארד דולר על נשק אמריקאי הפכה את טראמפ מאויב לאוהב. הוא הוציא את תיק סעודיה מידי שנואי נפשו, הדיפלומטים במחלקת המדינה, ומסר אותו לחתנו ג'ארד קושנר.

אבל צריך להגיד שהנכונות לעצום עין אפיינה את גישת ארה"ב לסעודים במשך שנים. ממשל אובמה נתן את ברכתו להתערבות מסיבית של הסעודים במלחמת האזרחים של תימן.

התוכנית הייתה להביס את החות'ים, בעלי בריתה של איראן. התוצאה הייתה התארכות והעמקה של מלחמת האזרחים, שהניבה אסון אנושי עצום ממדים. החות'ים עדיין שם, שולטים בשלושה רבעים של תימן, מסיבים אבדות כבדות לצבא הממשלה, ופוגעים במטרות צבאיות ואזרחיות בתוך ערב הסעודית.

"ארה"ב עזרה ליצור את אחד הצבאות בעלי הציוד המשובח ביותר ויכולת הלחימה הלקויה ביותר בעולם", כותבת קארן יאנג, חוקרת בכירה במרכז המחקר השמרני אמריקן אנטרפרייז בוושינגטון.

מה מב"ס יכול ללמוד מדודיו

מעשית, יש מעט מאוד טעם בניסיון להעניש את מב"ס. אין כמעט ספק שהוא יירש בקרוב את אביו, המלך החולה סלמאן. אם הוא ייהנה מתוחלת החיים של אביו ושל חלק מדודיו הוא עשוי לחבוש את הכתר הסעודי במשך 50 שנה.

טעותו הגדולה ביותר של מב"ס היא זו שאצה לו הדרך. יש לו רעיונות מרשימים של מודרניזציה ושל נרמול חברתי, אבל ספק אם הדרך היחידה לחולל אותם היא באמצעות השלכת יריבים אל מרתפי עינויים, או ביתור גופותיהם. משפחת המלוכה הסעודית האריכה ימים בין השאר בזכות חתירה אל הסכמה רחבה בתוך המשפחה הצרה. אולי יש למב"ס מה ללמוד מדודיו עליהם השלום.

אולי לא אותו ביידן

הסעודים חרקו שיניים ביום ו', ודחו את מסקנות הדוח האמריקאי. הם, כמו כל המזרח תיכוניים האחרים, עדיין תוהים על קנקנו של ביידן. הם מכירים אותו מגלגוליו הקודמים, אבל ביידן מביא אתו לבית הלבן גישה הרבה יותר רדיקלית בענייני פנים, כלכלה, חברה, איכות הסביבה. גישתו לענייני חוץ, בייחוד באזורי עימות, עדיין צריכה הבהרה.

על פניה, הפעולה נגד מיליציה פרו איראנית בסוריה בסוף השבוע שעבר מראה שהוא אינו מתכנן מכירת חיסול. אבל באוזני הסעודים מהדהדות המלים שהוא השמיע ב־2019, כאשר התחיל את מסעו הארוך אל הנשיאות. "אנחנו לא מתכוונים למכור (לסעודים) עוד נשק. אנחנו מתכוונים להכריח אותם לשלם את המחיר ולכפות עליהם את הנידוי שלו הם ראויים".

נראה מה הוא יכפה, אולי אפילו היום.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה