גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בסוף נישאר בלי צל: העצים נעלמים לטובת מיזמי תמ"א 38

מצד אחד, תושבים שזועמים ששני אורנים מפרידים בינם לבין מימוש פרויקט תמ"א 38 • מצד שני, אלפי עצים שנכרתים בכל שנה לטובת פרויקטים של התחדשות עירונית • "המדינה תצטרך להחליט מה חשוב לה" ● פרויקט מיוחד 

רחוב הבנים 9,  רמת גן. שני עצי אורן הוכרזו  כעצים לשימור / צילום: איל יצהר
רחוב הבנים 9, רמת גן. שני עצי אורן הוכרזו כעצים לשימור / צילום: איל יצהר

כבר כמה שנים שהדיירים ברחוב הבנים 9 ברמת גן מבקשים לבצע פרויקט תמ"א 38 שיחזק את עמידות המבנה מפני רעידות אדמה, ושישדרג את דירותיהם. הם כבר בחרו יזם ופנו לעירייה, אבל הפרויקט תקוע בשל מחלוקת שהפכה עם השנים לשכיחה בפרויקטים דומים: איך לטפל בעצים שבמגרש. במקרה שלהם מדובר ב-12 עצים, אשר הרשויות אישרו לכרות עשרה מהם. עם זאת, שני עצי אורן גדולים וותיקים שמצויים בחלקו הדרומי של המגרש הוכרזו על ידי יועצת הנוף של העירייה ועל ידי פקיד היערות הארצי כעצים לשימור, דבר שמקשה על ביצוע הפרויקט.

 

"כל פרויקט כזה מוסיף שלמת בטון ומלט, אבל מאבד את מרבד הגנים", הייתה עמדת העירייה בהליך ערר מצד היזמים. עו"ד אבי חסון, המייצג את היזמים בפרויקט, אומר שבכוונתם להגיש עתירה, וכי במצב הנוכחי הפרויקט "מחוסל".

לדבריו, "המדינה צריכה להחליט מה חשוב לה. 11 משפחות שגרות בבניין ישן שלא מחוזק מרעידות אדמה, שכבר ראו מהחלון טילים נופלים במלחמת המפרץ והתמודדו עם עץ שנפל במגרש שלהם בחורף שעבר, או שיותר חשוב העצים וטבע עירוני".

 

עד שתהיה תשובה לתהייה של חסון בדבר עמדת המדינה, הנתונים מלמדים שב"קרב" בין פרויקטים נדל"ניים לבין העצים - ידם של האחרונים בדרך כלל על התחתונה.
ליאורה אלינר, יועצת לענייני תמ"א 38 ורישוי, חקרה את הנושא כחלק מלימודי תואר שני בבית הספר פורטר ללימודי סביבה של אוניברסיטת תל אביב.

עבודת המחקר שלה מתמקדת בהשפעת קידום פרויקטי תמ"א 38 ברמת גן על העצים הוותיקים, ומסקנתה חד משמעית: התוכנית מחסלת את העצים הוותיקים בתחומי המגרשים ולעתים גם ברחובות עצמם. חיזוק המבנים והרחבתם מביאים לחיסול מוחלט של העצים הוותיקים, בתחום המגרש ולא פעם גם ברחוב. כמו כן, מה שמוגדר ע"י הרשויות כ"פיצוי נופי", כלומר, נטיעת עצים חלופיים, איננו מייצר משמעות מיוחדת עבור הסביבה.

לדבריה, היא החליטה להתמקד ברמת גן בשל מדיניותה בעבר (כיום מדיניות העיר הפוכה) לתעדף פרויקטי תמ"א 38. לשם השוואה, בין 2005-2016, ניתנו בעיר היתרים ל־307 פרויקטים, בעוד שבתל אביב המספר עמד על 184. שלא במפתיע "מפת הפרויקטים" מגלה שהם מרוכזים ברחובות הצרים בשכונות הוותיקות, שמשופעים בעצים.
אלינר מדגימה בעבודתה: בבניין ברחוב יואב בשכונת חרוזים ברמת גן נכרתו עצי קתרוסית, וושינגטוניה ומכנף נאה. העץ היחידי שניצל, מסוג צאלון, דוכא באמצעות גיזום אגרסיבי ובקושי שרד.

בבניין אחר שברחוב חד נס לא סומנו חלק מהעצים בבקשה להיתר ועל כן הם נכרתו. גם ההנחיה על נטיעת 12 עצים במגרש עצמו וברחבי העיר, כפיצוי נופי, לא יושמה. בפרויקט אחר ברחוב רוקח לא התקבלה חוות דעת של פקיד יערות, ואולם מהמסמכים ניתן היה ללמוד ש-43% משטח המגרש היה מכוסה בצמחייה. כיום, כמות הצמחייה עומדת על 2% בלבד, וזה לא מפתיע היות שחניון תת קרקעי תופס 100% מתכסית המגרש.

ליאורה אלינר. "לסמן את העצים בשלב מוקדם" / צילום: תמונה פרטית

"העצים לא היו במודעות"

אלינר מסבירה שאין באמת הבנה לתרומה של העצים לערים. "תמ"א 38 עובדת בקנה מידה קטן בתוך המרקם העירוני הקיים, שנשען בעיקר על העצים הפרטיים, ולכן, הפגיעה יותר משמעותית. לדעתי עצים בכלל לא היו במודעות של מהנדסי העיר הקודמים".

כדי שלא להגיע למצבים שפרויקטים רבים נעצרים בשל המחלוקת סביב העצים, הפתרון שהיא מציעה הוא לסמן את העצים כבר בשלב מוקדם של התכנון. "צריך שבכל אגף הנדסה של רשות עירונית יהיה נאמן עצים, שהגנה על עצים תהיה תפקידו: מיפוי העצים, נתינת ערכיות לעצים וקביעת מנגנוני הגנה על העצים. כל אלה כרובד ראשון, לפני התכנון. רובד נוסף זה פיצוי לעיר ולנופים על כל עץ שנכרת. ברגע שנכרתים עצים בפרויקט חייבים לתת פיצוי אמיתי עם בתי גידול אמיתיים, שיאפשרו לעצים לשגשג".

שהעצים יהיו רכוש משותף

רמת גן אינה היחידה. סיכום חלקי וראשון מסוגו לבקשות כריתת עצים לפי ערים לשנת 2020 מעלה שבראשון לציון ראשון נכרתו 7,701 עצים, בירושלים 2,655, בת"א 2,042, בר"ג 1,372, ובחיפה 686.

המספרים, שאסף מתכנן הערים שי הרשקו, מתבססים על נתונים של פקיד היערות הארצי, וגורמים בענף מייחסים רבות מהכריתות לפרויקטים של התחדשות עירונית, בדגש על תמ"א 38.

פרופ' יפעת הולצמן גזית, מרצה בבית הספר למשפטים על שם חיים שטריקס במסלול האקדמי המכללה למינהל, העלתה פעם את הרעיון שיש להתייחס לעצים, שנמצאים בממשק עם הרחוב או עם בניין גובל, כאל "רכוש משותף", בהסתמך על סעיף 49א' לחוק המקרקעין.

אלינר לוקחת את העניין צעד אחד קדימה ומציעה שכל העצים, הן ברחוב והן בתחומי המגרשים הפרטיים, ייתפסו כנחלת הכלל, ושבדומה למבנים לשימור הם ייהנו מהגנה גבוהה יותר מאשר במצב כיום.

כדאי לדעת

חשוב לבחון את עניין העצים בשלבים מוקדמים יותר של הפרויקט. בנוסף, במשרד החקלאות פרסמו לאחרונה "ילקוט פתרונות להקמת בתי גידול לעצים במרחב העירוני המרוצף", שבו רעיונות מכל העולם, לנטיעת עצים ברחובות שעוברים התחדשות.

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

דיווח: איראן מאמנת לוחמי חיזבאללה בבסיס מל"טים סודי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?