גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין דניה לאפריקה: כך הפכה תספורת של מיליארד שקל לתשואה פנומנלית

השלמת הנפקתה של חברת הבנייה דניה סיבוס הקפיצה את שווי נכסי אפריקה ישראל לכ-2.4 מיליארד שקל - ומשקפת תשואה של 255% לבעלי הבית החדשים ● ומי נשארו מחוץ לחגיגה? מחזיקי האג"ח, בעל השליטה הקודם לב לבייב ומוטי בן משה, שאמור היה לרכוש את החברה

יעקב (לוקסי) לוקסנבורג, בעל השליטה בלפידות / צילום: תמר מצפי
יעקב (לוקסי) לוקסנבורג, בעל השליטה בלפידות / צילום: תמר מצפי

חברת הבניה דניה סיבוס השלימה ביום חמישי הנפקה ראשונה של מניותיה לציבור לפי שווי של 1.8 מיליארד שקל אחרי הכסף ( 1.65 מיליארד שקל לפני). עבור חברה שרק לפני שנתיים הוערכה בידי גורמים שונים בשוק לפי שווי שבין 50 ל-200 מיליון שקל בלבד, מדובר בשווי גבוה ביותר.

דניה סיבוס נחשבה לנעלם הגדול בהסדר החוב של החברה האם, אפריקה ישראל. מצד אחד, חברה בנייה עתירת פעילות, שיודעת להרוויח עשרות מיליוני שקלים מדי שנה, אולם מנגד, אחת שגם הציגה בעבר הפסדי עתק בגלל הערכות חסר של היקף העלויות בכמה מהפרויקטים שהקימה.

הסדר החוב של אפריקה ישראל החל בחודש מאי 2016 והושלם באופן סופי בינואר 2020, עם רכישתה של החברה בידי חברת לפידות קפיטל (80% מהמניות) ובשיתוף כספי העמיתים של אלטשולר שחם גמל ופנסיה (20% מהמניות).

בסך הכול זכו מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל בהסדר לתמורות בסך כולל של 1.35 מיליארד שקל, כנגד חוב שהיקפו עמד על כ-2.3 מיליארד שקל. תמורות אלו שיקפו תספורת של כמעט מיליארד שקל מסך חובותיה של אפריקה ישראל למחזיקי האג"ח. 

בתווך, קבע מומחה מטעם ביהמ"ש, רו"ח עמנואל אבנר, כי שווי הפעילות של דניה סיבוס הסתכם בטווח של 336-374 מיליון שקל, נכון לסוף יוני 2019. בסופו של דבר שיקף הסדר החוב לדניה סיבוס שווי נמוך עוד יותר של 200-250 מיליון שקל בלבד. כך, שההנפקה המוצלחת משקפת תוספת שווי אדירה של 1.4 מיליארד שקל לפחות בתוך שנה בלבד, או 560 מיליון שקל לפחות במונחי תשואה.

התשואה הזאת היא בראש ובראשונה הרווח הגדול של לפידות ובעל השליטה בה, הפיננסייר יעקב לוקסנבורג (לוקסי), וכן של עמיתי הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם. מנגד, משקפת תשואה זו את הפסד התמורה הנוספת שהייתה יכולה לכאורה להתקבל אצל מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל, וכמובן את הפסדו הגדול של בעל השליטה הקודם בחברה טרם קריסתה, לב לבייב. 

 

נטלה על עצמה חוב תאגידי עצום

אלא שהסתכלות מעין זו על המספרים לבד היא פשטנית למדי, ואינה מספרת כלל את סיפור ההשבחה של החברה בשנה האחרונה. דניה סיבוס הייתה אולי אחד הקורבנות הגדולים של הסדר החוב הראשון של קבוצת אפריקה ישראל, אי שם ב-2010.

לאחר אותו הסדר, התבקשה דניה סיבוס לרכוש מידי אפריקה ישראל את מניות השליטה (74%) בחברת הייזום אפריקה מגורים. מטרת המהלך הייתה להזרים נזילות של כ-650 מיליון שקל לאפריקה ישראל, וזאת מבלי לאבד את השליטה באפריקה מגורים.

אלא שלצורך מימון עסקה זו נטלה על עצמה דניה סיבוס חוב תאגידי עצום של מאות מיליוני שקלים, שהכביד על מאזנה והקטין את גמישותה הפיננסית. שש שנים לאחר מכן, כאשר נקלעה אפריקה ישראל לקשיים והכריזה על הצורך בהסדר חוב שני, נותרה דניה סיבוס עם "נכות פיננסית" מצד אחד וללא בעל שליטה עם גב פיננסי חזק מהצד השני.

בין לבין, בחרה אפריקה ישראל ב-2015 להשקיע סכום של 140 ברכישת החזקות הציבור (18.25%) בדניה סיבוס, במסגרת הצעת רכש ששיקפה שווי חברה של כ-770 מיליון שקל. ההחלטה, שגם היא התבררה בדיעבד כאומללה, מנעה מדניה סיבוס את האפשרות העתידית לפעול באופן עצמאי לחיזוק ההון העצמי שלה באמצעות גיוסי הון, וזאת במשך ארבע שנים שבהן הייתה אפריקה ישראל תקועה בתהליך של הסדר חוב.

החוב הגדול והיעדר היכולת לגייס הון הגבילו את פעילותה של דניה סיבוס ומנעו ממנה את יכולות התמרון שהיו למתחרותיה הגדולות. מצב זה לא היה משתנה באופן משמעותי, כל עוד הייתה החברה נשארת ללא בעל שליטה חדש או ללא גישה לשוק ההון.

הסדר החוב של אפריקה ישראל, שכלל הפחתה בשיעור ההחזקה של דניה סיבוס באפריקה מגורים ל-52%, העביר את דניה סיבוס לידיו החזקות של לוקסנבורג. מרגע זה זכתה דניה סיבוס באפשרות להסתייע בניסיונו של לוקסנבורג ובקשריו הטובים עם המערכת הבנקאית לצורך תפירת חבילות מימון לפרויקטים השונים, השגת תנאים עדיפים יותר ושיפור המבנה הפיננסי של החברה.

לוקסנבורג וסגן יו"ר לפידות אריק שפיר תמכו במנכ"ל דניה סיבוס רונן גינזבורג וסייעו במהלך לפירעון מלא של יתרת החוב התאגידי, תוך המשך הזכייה בפרויקטים חדשים. כעת הגיע השלב השני של גיוס הון בסכום של כ-360 מיליון שקל, תוך היפרדות סופית מהחברה הבת אפריקה מגורים והפיכתה לחברה אחות, כפי שהיה עד 2010.

בן משה לא השלים את העסקה

כעת מחזיקה אפריקה ישראל ב-80% ממניות דניה סיבוס בשווי של 1.435 מיליארד שקל וב-52% ממניות אפריקה בשווי של כ-950 מיליון שקל. כך, סך נכסיה מסתכם בכ-2.4 מיליארד שקל, כשהיא נטולת חובות מאז הסדר החוב שבו היא נרכשה בסכום (נטו) של 676 מיליון שקל בלבד.

עבור לפידות קפיטל ואלטשולר שחם גמל ופנסיה, מדובר בהכפלת ההשקעה פי 3.55 (תשואה של 255%) בתוך שנה בלבד. מי שהפסיד לכאורה את התשואה הזאת הוא איש העסקים מוטי בן משה, בעלי קבוצת אלון רבוע כחול, שהיה אמור לרכוש בינואר 2019 את אפריקה ישראל במסגרת הסדר החוב השני שלה.

בן משה היה אמור לשלם סכום של כ-2.3 מיליארד שקל עבור אפריקה ישראל, שהחזיקה אז גם במניות השליטה (55%) באפריקה נכסים (כיום אפי נכסים) וכן ב-35.5% ממניות חברת ההפעלה של כביש 6. אלא שבן משה לא השלים את העסקה - לטענתו בשל עיכוב בקבלת אישורי רשויות התחרות בשלוש מדינות במזרח אירופה.

מנגד, טענו מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל, כי העסקה לא הושלמה בשל אי-הצלחתו של בן משה לגייס את הסכום הדרוש באמצעות הנפקת איגרות החוב. כך או כך, מאז עסוק בן משה במאבק עם מחזיקי האג"ח על כספי הפיקדון שהעמיד לטובת העסקה, בסך של 100 מיליון שקל, בשעה שנכסיה של אפריקה ישראל הולכים ומתפתחים תחת הבעלים החדשים.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים