גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדולר בשיא של 3 חודשים, הקרדיט לבנק ישראל? לא בהכרח

אחרי שצלל באמצע ינואר לשפל של 25 שנים, הדולר משלים עלייה של כמעט 6% אל מעל 3.3 שקלים ● מדוע סוחרי המט"ח לא ממהרים לייחס את שינוי המגמה לבנק ישראל, והאם הכל מתחיל ונגמר בירידה בשוקי המניות שייצרה ביקושים למט"ח

פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום
פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום

מה שנראה היה כצניחה חופשית חסרת מעצורים של הדולר, התחלף בתוך כמה שבועות והמטבע האמריקאי שינה כיוון והחל להמריא. בסוף השבוע האחרון עלה הדולר לשיא של שלושה חודשים מול השקל, ולמעשה מאז הודעת בנק ישראל באמצע ינואר בדבר תוכנית הרכישות בהיקף של 30 מיליארד דולר ב-2021, השלים הדולר עלייה של 5.8% מול השקל. במסחר הבין-בנקאי ביום שישי שערו הגיע לרמה של 3.31 שקלים.

מה קרה בתוך קצת יותר מחודש שהפך את הדולר למטבע שכולם שוב רוצים לרכוש? האם ההודעה של בנק ישראל שניתנה באמצע ינואר על תוכנית הרכישות ל-2021 נתנה את אותותיה בשוק המט"ח, או שמא קורלציה גבוהה בין שוקי המניות למט"ח, וירידות שערים בשוקי המניות בעולם, היא שהובילה להיחלשות של השקל?

בנק ישראל: חולשה או תוכנית רכישות רבת-עוצמה

על פניו, נראה כי הנחישות שהפגין בנק ישראל בחודש ינואר, כאשר רכש הבנק במרכזי בשוק המט"ח כרבע מתוכנית הרכישות - 6.8 מיליארד דולר - עשתה את העבודה בימים הראשונים שחלפו מאז ההודעה. מעבר לכך, נגיד בנק ישראל פרופ’ אמיר ירון אף הבהיר כי רף ה-30 מיליארד דולר לשנת 2021 שנקבע בתוכנית הרכישות זו לא המילה האחרונה וההתערבות של הבנק עשויה להיות משמעותית יותר.

אלא שההתלהבות הראשונית חלפה. ותוך זמן קצר שוב היה נראה כי בנק ישראל הרפה את ידיו בניסיון למתן את התחזקות השקל בתחילת פברואר, מה שהעלה תהיות לגבי נחישותו של הבנק המרכזי. התחזקות השקל בתחילת פברואר העלתה תהיות בשוק בדבר נחישות בנק ישראל. גורמים בשוק המט"ח מסבירים לגלובס, כי "בנק ישראל נתפס כחלש, ולכן בנקים זרים מכרו בתחילת פברואר כמויות גדולות של דולרים, בזמן שבנק ישראל בקושי הורגש בשוק. ביום חלש יחסית, בנק ישראל אמור להשתמש בכוחו על מנת להעלות את הדולר מעט - אבל הוא לא עושה זאת ולכן הדולר יורד. אם בנק ישראל רכש דולרים ברמה של 3.3 שקלים בהתלבות, אז אפשר לצפות שהוא ירכוש גם ברמה של 3.28 שקלים, ויחסית הרבה, אבל זה לא קרה".

הבורסה: השווקים בירידה, המט"ח הופך לאטרקטיבי

אם בנק ישראל הוא לא זה שתרם לעליית הדולר, אז מה כן? בנק ישראל ממשיך לרכוש דולרים בשוק, גם אם בהיקף נמוך לעומת ינואר, אך הסיפור הגדול בדבר עליית הדולר מול השקל בימים האחרונים מיוחס לירידות שנרשמו בשוק המניות בוול סטריט. לאחר גל עליות מתמשך שהביא את המדדים לשיא כל הזמנים באמצע פברואר, הגיע מאז התיקון "המיוחל" שהתגלגל גם בתחילת השבוע הנוכחי לבורסה בתל אביב, וזאת בצל העלייה בתשואות על אג"ח הממשלתיות בארה"ב.

על רקע המשך תהליך ההתחסנות והירידה בתחלואה בעולם, התחזקו ההערכות לנורמליזציה של הפעילות הכלכלית ועמה היציאה ממשבר הקורונה כבר בחודשים הקרובים. הערכות אלה, ביחד עם עלייה בציפיות לאינפלציה מתחילת השנה, הביאו לעלייה בתשואות על אג"ח לצד האפשרות להעלאת ריבית של הפד מוקדם מהצפוי, מה שהכביד על שוק המניות. גם מילות ההרגעה מכיוונו של יו"ר הפד ג’רום פאוול, שאמר בשבוע שעבר כי האינפלציה ושוק העבודה רחוקים מהיעד - לא הרגיעו את השוק.
במילים אחרות, הציפייה להתאוששות מוקדמת ומהירה של הכלכלה שתורגמה בשבועות האחרונים לעלייה בציפיות האינפלציה, האירה את אג"ח האמריקאיות כאלטרנטיבה מעניינת להחנות בהן את הכסף על פני המניות.

 

המוסדיים: חשיפה לשווקים האיצה ביקושים לדולר

ובכל זאת, נתוני מאקרו מפתיעים בארה"ב, בהם גידול מהיר בהזמנות של מוצרי בני קיימא, ירידה במספר דורשי העבודה החדשים, וגידול מהיר בהכנסה הפנויה ובצריכה - שמצביעים על המשך התאוששות הכלכלה האמריקאית, דחפו את התשואות על אג"ח האמריקאיות ל-10 שנים ביום בחמישי האחרון מעל לרמה של 1.61%.

איך זה מתקשר לשוק המט"ח המקומי ולשינויים מול השקל? החשיפה הגבוהה של גופים מוסדיים בישראל לשוק המניות בחו"ל הובילה בשנה האחרונה למתאם גבוה בין שוקי המניות הגלובאליים לבין שער הדולר-שקל. כאשר שוקי המניות הגלובליים עולים, אזי חשיפת הגופים המוסדיים למט"ח עולה.

לשם המחשה, לקראת סוף שנת 2020 שיעור החשיפה של הגופים המוסדיים למט"ח עלה לשיא של 21.4% מכלל התיקים (כולל גידורים).

מנגד, כאשר שוקי המניות יורדים, המוסדיים שחשופים לשווקים בין היתר דרך שוק הנגזרים, צריכים להגדיל בטחונות ולרכוש מט"ח - או לפחות לא למכור - על מנת לצמצם חשיפה. הפעולה הזאת הובילה לעלייה של הדולר מול השקל בימים האחרונים.
כלכלני בנק הפועלים מעריכים כי בנק ישראל ימשיך לרכוש מט"ח בחודשים הקרובים בקצב די קבוע, של כ-2 מיליארד דולר לחודש. כך ששער החליפין יהיה תלוי במחירי המניות. בתרחיש של יציבות בשערי המניות, מעריכים בפועלים כי מגמת הפיחות תימשך בטווח הקצר.

ומה לגבי הדולר בעולם? כאן פועלים שני כוחות מנוגדים. מצד אחד, הציפייה להתאוששות הכלכלה האמריקאית נוכח חבילת התמריצים הפיסקלית תומכת בעליית תשואות האג"ח ובשל כך להתחזקות הדולר. לזאת יש להוסיף את השיפור שצפויות להציג החברות האמריקאיות שלמדו להתייעל בתקופת הקורונה, שיזרימו ביקושים למטבע האמריקאי.

מנגד, אותה תוכנית תמריצים של הנשיא ג’ו ביידן לכלכלה בהיקף של 1.9 טריליון דולר, צפויה להגדיל את הגרעון התקציבי הגבוה ממילא - מהלך שפועל להחלשת הדולר האמריקאי.

מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות, אומר: "לדעתי, מה שתרם להתחזקות הדולר מעבר לירידות בשווקים הינה עלייה בתשואות הריאליות בארה"ב. כאשר נכנסנו לשנת 2021 כולם דיברו על כך שהדולר צריך להיחלש, ופוזיציות השורט על הדולר היו ברמות שיא - ואז כאשר משהו קטן משתנה בנרטיב, אז הפוזיציות פתאום נסגרות והדולר משנה כיוון ומתחזק". לגבי תוכנית התמריצים הפיסקלית של הנשיא ביידן, אומר שפריר כי זו תומכת בעליית תשואות על אג"ח, מה שתורם להתחזקות הדולר.

צריך לציין כי עליית תשואות על אג"ח הממשלתיות מתחילת השנה היא בעלת אופי גלובלי. בגרמניה, התשואה ל-10 שנים עלתה ממינוס 0.6% בתחילת השנה למינוס 0.26% בסוף השבוע. באנגליה העלייה הייתה מ-0.2% בתחילת השנה ל-0.8% כעת. בישראל התשואה עלתה מ-0.8% ל-1.2% בסוף השבוע.

לדברי כלכלני פועלים, "לעת עתה לא נראה כי מרבית הבנקים המרכזיים מעוניינים להתערב בשוק באמצעות הגברת רכישות אג"ח בסכומים שמעבר למתוכנן, במטרה למתן את העלייה בתשואות. עם זאת, ניתן להעריך שאם תיווצר עלייה חדה ומהירה בתשואות, תעלה ההסתברות להתערבות כזאת. כריסטין לגארד, נשיאת הבנק האירופי המרכזי (ECB), הדגישה בנאום בשבוע האחרון שהבנק המרכזי עוקב בדריכות אחר האפשרות שההתפתחויות בשוק אג"ח יגדילו את עלויות המימון של המגזר הפרטי".

עוד כתבות

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

בהיקף 255 מיליון דולר: הפועלים יממן התרחבות של נופר אנרגיה בארה"ב

הבנק יממן קניית צבר ייצור סולארי בארה"ב בהיקף של ג'יגהוואט אחד ● בנק הפועלים לא יהיה חלק מקונסורציום, אלא יהיה המממן הבלעדי של החוב ● תנאי ההלוואה טרם פורסמו

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

הדוחות שהפילו את מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב

דוחות חלשים במיוחד של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס הפילו את מדד הקלינטק בבורסה המקומית, שירד  ב-1% ● הכנסות החברה בשנת 2025 הצטמצמו ב-15% והרווח הנקי ירד בשיעור של 26%

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

מלון בכר האוס בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

רשת פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק תחת COLORS, עם הפנים לחו"ל

פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק שלה תחת השם COLORS ● "המהלך מבטא אמירה דו-משמעית - גם על המגוון האנושי של האורחים וגם צבע חדש לפתאל, שעוסקת בעיקר במותגי נופש", אומרת סמנכ"לית השיווק ● ומה מתכננים ברשת המלונות בהמשך?

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אנבידיה נפלה ב-5.5%, מניות הקוונטים זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● מניות התוכנה עלו, זה היום השלישי ברציפות ● מניות הקוונטים זינקו בעקבות דוחות טובים של IonQ ודי ווייב ● עלייה קלה במספר המובטלים החדשים בארה"ב ● התשואה על אג״ח ממשלת ארה״ב ל-10 שנים ירדה לשפל של 2026 ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

כותרות העיתונים בעולם

בלי לירות ירייה אחת: האסטרטגיה הסינית במלחמה המסתמנת באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את ביקור ראש ממשלת הודו בישראל, מה סין יכולה להפסיד אם איראן תיפול, וטראמפ עלול לחזור על הטעות של בוש במלחמת עיראק • כותרות העיתונים בעולם

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"