גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחדל הזפת: כיצד ייתכן שכתמי שמן צפו בים התיכון, אך איש לא הבחין בהם

ניתוח של תצלומי לוויין שנחשף כעת מצביע על כ-10 כתמים החשודים כנפט בלב ים התיכון, בימים שקדמו להגעת הזפת לחופי ישראל ● עם זאת, המשרד להגנת הסביבה לא קיבל התראות בזמן אמת ● לפי גרינפיס, התצלומים מעידים על תופעה יומיומית המתרחשת באזורנו

אסון הזפת בשמורת גדור. המדינה אינה מסוגלת לנטר את הנעשה בים / צילום: Associated Press, Ariel Schalit
אסון הזפת בשמורת גדור. המדינה אינה מסוגלת לנטר את הנעשה בים / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

יותר משבוע חלף מאז פקד את ישראל אסון זפת שנפרס על פני כ-160 ק"מ מחופיה, אך עד כה סימני השאלה סביב הגורמים למפגע הגדול רק הולכים ומתרבים. בסוף השבוע פשטו חוקרי המשרד להגנת הסביבה על האנייה "מינרווה הלן" שעגנה בנמל ביוון, אך לאחר ביקורת שבוצעה במכלית הספינה היא נוקתה מחשד למעורבות באירוע. עם תחילת החקירה איתר המשרד כ-10 אניות פוטנציאליות שעשויות להיות חשודות, ומאז הרחיב את המעגל לעשרות, וניכר כי החקירה עלולה להיערך עוד זמן רב.

מידע חדש של צוותי החקירה העצמאיים של גרינפיס ישראל וגרמניה ויחידת המיפוי הבינלאומית של ארגון הסביבה הבינלאומי, שופך אור על מורכבות חקירת האירוע, ועל מה שמסתמן כמחדל שגרתי של ניטור כתמי נפט בים התיכון. למעשה, גרינפיס איתר באמצעות לוויין כ-10 כתמים גדולים החשודים כנפט שנצפו לאורך חופי ישראל ובאגן המזרחי של הים התיכון, בימים שקדמו לסערה ששטפה אל חופי ישראל זפת.

 

בגרינפיס התחקו אחר צילומי הלוויין "סנטינל1" מהתאריכים 11-13 בפברואר, אשר חושפים כתם גדול במים בתאריך ה-11.2, כ-45 ק"מ מחופי ישראל. זהו הכתם שעליו דיווח המשרד להגנת הסביבה לאחר האירוע כמקור הזיהום, אך בגרינפיס זיהו עוד שני כתמים גדולים, בסדר גודל שנע בין 11 ל-20 ק"מ, במרחק של כ-20 ק"מ בלבד מחופי ישראל ב-12.2. בארגון טוענים כי הרשויות לא הבחינו בכתמים אלו בזמן אמת, וככל הידוע, לא הייתה התייחסות אליהם מצד המשרד להגנת הסביבה לאחר מכן.

עוד חושפים בגרינפיס כי באותם ימים אירעו ככל הנראה מספר שפיכות נפט נוספות באזור הים התיכון. תופעה זו, שמקורה ככל הנראה בספינות תובלה, אינה יוצאת דופן. לכתמים הנוספים שזוהו בין קפריסין ללבנון אין אמנם קשר לאסון הזפת בישראל, אך לפי גרינפיס, הם מעידים על חוסר היכולת של מדינות האזור לנטר את הנעשה בים, ולמנוע אירועים עתידיים דומים. חמור לא פחות מכך - תקריות שפך שמן מתרחשות בלב ים מבלי שהרשויות יודעות על כך, ורבות מהן מסתיימות ללא טיפול, לאחר שפגעו בסביבה הימית האקולוגית הרגישה - הרחק מהעין הציבורית.

המערכת לא הותקנה

ממצא נוסף שעליו מעידים בגרינפיס יכול היה להיות מזוהה גם על ידי הרשויות - באמצעות טכנולוגיה שהתקנתה מתעכבת. בארגון זיהו כתם שומני גדול במים הטריטוריאליים של ישראל בסמוך לאסדת לוויתן, במרחק של כ-11 ק"מ בלבד מחופי ישראל.

במהלך המאבק להרחקת אסדת לוויתן דרש ארגון "שומרי הבית" מהמשרד להגנת הסביבה להשית על זכייניות לוויתן וכריש-תנין התקנת מערכת חישה מרחוק של שפך שמן (נפט לסוגיו) בים. אחרי מאמצים, הזכייניות חויבו להתקין את המערכות הללו. המערכת בלוויתן הייתה אמורה לפעול החל מינואר 2021, אך עד כה טרם הותקנה, לאחר שחברת שברון המפעילה את האסדה ביקשה הארכת מועד מהמשרד להגנת הסביבה - וגם קיבלה.

צילום לוויין של אחד הכתמים. קוטר הכתם עמד על 12.3 ק"מ. הנקודה הלבנה מסמלת ספינה / צילום: גרינפיס ישראל

לגלובס נודע שהמערכת תותקן רק בחודש יוני, כחצי שנה לאחר המועד שנקבע. בגרינפיס מדגישים כי בהעדר ניטור לא ניתן היה להיערך, ולמנוע את הנזקים הצפויים של הנפט שנשטף לחופי ישראל. עוד מוסיפים שם כי ייתכן שאותה מערכת הייתה יכולה לסייע להיערכות מוקדמת להגעת הזפת לחופים.

"אגן המזרח התיכון הפך לגן עדן לפורעי חוק ולתעשיית הדלקים הפוסיליים, שמתפתחת בו בלי מעצורים. ניתן כבר להגיד שלא מדובר בתקיפה איראנית או באנייה אחת סוררת, אלא שהים שלנו הוא שטח הפקר שבו ספינות נפטרות מחומרים רעילים", אומר ד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל גרינפיס ישראל. "ללא גמילה מדלקים פוסיליים, אסונות כאלה הם לא שאלה של האם, אלא של מתי וכמה. כתמי הנפט שחשפנו הם כתמים בהתנהלות ממשלת ישראל שלא דאגה להיות ערוכה לאסון. זאת בזמן שחומרים רעילים צפים במשך ימים לאורך חופי המדינה מצפון ועד דרום.

"הרשויות מתעלמות מזעקתם המתמשכת של ארגוני הסביבה, שדורשים זה שנים שישראל תקדם אמצעים בסיסיים לטיפול באירוע זיהום נפט ודלקים רעילים בים, כולל ניטור ומעקב מתמיד. מדובר באמצעים טכנולוגיים זמינים, ספינות ייעודיות וכן מחסומים פיזיים שבהם אפשר להשתמש בזמן אירוע שפך - כל אלה יכלו למנוע את האסון האקולוגי הגדול בתולדות ישראל".

משוועים לתקציבים

בזמן שהחקירה נמשכת, מעניין לציין שממצאי הביניים של גרינפיס קבעו בשבוע שעבר - טרום הפשיטה של כוחות החקירה מהמשרד להגנת הסביבה - כי לא ניתן להוכיח באופן ודאי את מעורבותה של "מינרווה הלן" במקרה. זאת כיוון שלא ניתן להוכיח מתי נוצר כתם הנפט שנמצא סמוך לספינה, בהיעדר צילומי לוויין מהאזור.

לפי גרינפיס, כדי לקשור ספינה שיש חשדות כלפיה למעשה, יש צורך בנטילת דגימות והשוואה בין הזפת בחופים לבין הדלק שהיה על הספינה. המשרד להגנת הסביבה טרם קיבל את תוצאות אנליזת המעבדה הסופיות בהקשר למקור הזפת, אך כפי שנחשף בגלובס, בדיקת חוקרי האוניברסיטה העברית גילתה כי בסבירות גבוהה מקור הזפת הינו נפט גולמי, ולא תזקיק דלק.

חשוב להדגיש כי הכתמים זוהו בדיעבד לאחר התרחשותם, ובמשרד להגנת הסביבה לא התקבלה התרעה על היווצרותם בזמן באמת, מה שגם לא איפשר לחזות את יכולתם להגיע לישראל. פרד ארזואן, סגן מנהל היחידה הימית של המשרד להגנת הסביבה, מסביר לגלובס כי קיים פוטנציאל משמעותי לזיהום ים באזור ישראל.

לדבריו, "הפוטנציאל הגדול ביותר לזיהום הוא מאניות המשנעות דלקים. נתיב היציאה שלהן עובר אצלנו ממש ליד הבית, בתעלת סואץ. הים התיכון מהווה 1% מהאוקיינוסים בעולם, אך מתקיימים בו כ-30% מתנועת מכליות הדלק העולמית. זה אזור עם פוטנציאל לתקריות גדולות ומשמעותיות, ובסטנדרטים עולמיים, האירוע שהתחרש כאן אינו גדול".

באשר להיערכות, ארזואן מדגיש כי זעקת משרדו לתקציבים בנושא נשמעת זה זמן רב. לדבריו, "אנחנו אומרים כבר הרבה שנים שצריך להיערך בצורה טובה יותר - ועבור זה צריך יותר תקנים וכוח אדם. כדי להיערך בצורה סבירה, אפילו לא אופטימלית, דרשנו עוד 22 תקנים ועוד תקציבים לקרן למניעת זיהום ים. משרד האוצר, למרות ההבטחות, לא נתן לנו את המענה הנדרש.

"תוכנית היערכות טובה שתיתן מענה לשורה של תרחישים, תוך ביסוס היכולות ברמה הלאומית ושיתופי פעולה בעולם, זה משהו שהתקדמנו איתו. אבל כדי להגיע לרמה בסיסית טובה חסרים לנו אמצעים שלא קיבלנו לאורך השנים. אפשר להקביל את זה לקורונה ולמחסור במיטות בבתי החולים. עכשיו כולם נזכרו שזה רלוונטי. יכולנו להציג את המסקנה הזו לפני האירוע, אבל כרגע זה זועק".

מחברת שברון, המפעילה את אסדת לוויתן, נמסר בתגובה: "אנו עובדים בתיאום עם המשרד להגנת הסביבה כדי לתת מענה לכל הנושאים הסביבתיים. אסדת לוויתן מפיקה גז טבעי וקונדנסט המתנדף במהירות, במקרה הלא סביר של דליפה. מערכות רגילות לגילוי שפך נפט אינן מתאימות לסוגי דלקים אלו. אנחנו מחפשים מערכת מתאימה שתענה על דרישות המשרד".

עוד כתבות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות