גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האזרח מספר 1 בארה"ב התייצב לצד עובדי אמזון: תומך בניסיונות ההתאגדות

למעלה מ־5,800 עובדי מחסני אמזון באלבמה מצביעים החודש האם להצטרף לאיגוד הקמעונאות, הסיטונאות והכלבו ● נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הבהיר בסרטון שפרסם בטוויטר כי הוא תומך בזכותם להתאגד ● "המדיניות של הממשל שלי תהיה לתמוך בזכות להתאגד ובזכות להתמקח באופן קולקטיבי"

ג'ו ביידן, נשיא ארה"ב / צילום: Reuters, Tom Brenner
ג'ו ביידן, נשיא ארה"ב / צילום: Reuters, Tom Brenner

עובדי מחסני אמזון בעיד בסאר באלבמה שמצביעים בימים אלה על הקמת התאגדות עובדים זכו לגיבוי מהאזרח מספר 1 במדינה - הנשיא ג'ו ביידן. "לכל עובד יש את הזכות להחליט אם להצטרף לאיגוד עובדים. החוק מבטיח את הזכות הזו. וזו הזכות שלכם, ולא של המעסיקים שלכם - אף מעסיק לא יכול לקחת מכם את הזכות הזו", אמר הנשיא.

"היום ובמהלך הימים והשבועות הקרובים, עובדים באלבמה ובכל רחבי אמריקה, מצביעים האם לארגן איגוד עובדים במקום עבודתם", אמר ביידן בסרטון ששותף בציוץ בחשבון הטוויטר שלו מבלי להשתמש בשם המפורש של ענקית הסחר באינטרנט. "זה חשוב ביותר - זו בחירה חשובה ביותר, מכיוון שאמריקה מתמודדת כרגע עם מגפה קטלנית, משבר כלכלי ופערים גזעיים - שחושפים את הפערים העמוקים שעדיין קיימים בארצנו. אסור שיהיו איומים ופרופגנדה נגד איגודים במקומות העבודה. אסור שאף מנהל יפנה לעובדיו וינסה לשכנעו בנוגע לבחירותיהם לגבי איגוד עובדים.

"לכל עובד יש את הזכות להחליט אם להצטרף לאיגוד עובדים", הוסיף. "החוק מבטיח את הזכות הזו. וזו הזכות שלכם, ולא של המעסיקים שלכם - אף מעסיק לא יכול לקחת מכם את הזכות הזו. אז תשמיעו את הקול שלכם, שאלוהים יברך אתכם ושאלוהים יגן על העובדים ובני המשפחות שלהם שמנסים להתפרנס בצורה הוגנת", אמר.

5,800 עובדים בוחרים אם להצטרף או לא לאיגוד עובדים

למעלה מ־5,800 עובדי מחסן במתקן מצביעים החודש האם להצטרף לאיגוד הקמעונאות, הסיטונאות והכלבו. ההצבעה, שתימשך עד 29 במרץ, תקבע אם העובדים יצטרפו לאיגוד המחסנים הראשון של אמזון בארה"ב. אם זה יצליח, זה יהיה גם ניצחון גדול להתארגנות העבודה בדרום, אזור שנחשב קשה להתאגדות.

מארגני ההצבעה אומרים שהם נאבקים לקבלת תנאי העסקה טובים יותר. הם מצפים שאיגוד ייתן לעובדים יותר כוח השפעה בכל סכסוך מול ההנהלה ויאפשר להם לנהל משא ומתן באופן קיבוצי על תנאי בטיחות, הכשרה, הפסקות ביום העבודה, שכר והטבות נוספות.

מחסנים רבים של אמזון באירופה פועלים על פי חוזים של האיגודים, אך באמריקה המצב שונה. בחודש ינואר חברת אמזון ביקשה לדחות את הצבעה על הקמת ההתאגדות, וביקשה מרשויות תעסוקה פדרליות לשקול מחדש את החלטה לאפשר לעובדים לשלוח בדואר את הצבעותיהם עקב המגפה. נציגי העובדים התנגדו למהלך שהיה מקטין את כמו המצביעים ואולי אפילו היה מאיים על חלקם להצביע. לבסוף הניסיון לא צלח.

וול סטריט לא בנתה את אמריקה

עוד לפני שביידן התייחס באופן ספציפי להצבעה של העובדים באלבמה, הוא שטח את משנתו לגבי חשיבות העובדים, כשהוא לא חוסך ביקורת מהמעסיקים ומוול סטריט.

"אני אומר את זה כבר הרבה זמן", אמר ביידן, "אמריקה לא נבנתה על ידי וול סטריט. היא נבנתה על ידי מעמד הביניים, ואיגודים מקצועיים לא בנו את מעמד הביניים. האיגודים המקצועיים שמו את הכוח בידיים של העובדים. הם נותנים לכם קול חזק יותר לבריאות שלכם, לבטיחות שלכם, עם שכר גבוה יותר, נותנים הגנה מאפליה גזעית, מהטרדות מיניות".

עוד אמר הנשיא כי "האיגודים המקצועיים מרימים את העובדים למעלה - המאוגדים ואלה שלא-מאוגדים. ובמיוחד אלה בעלי עור חום או שחור".

במהלך הקמפיין לנשיאות נראה ביידן במפעלים וכן בהפגנות בעד העלאת שכר המינימום ושמירה על זכויות עובדים. רבים ביקרו אותו על כך, שכן במשך שנים ביידן נחשב כ"נציגם של חברות הבנקים והביטוח" בקפיטול. נראה שבסרטון זה מבקש ביידן להבהיר שהוא עומד באופן מלא מאחורי הדברים שאמר בשנה האחרונה בכל הנוגע לחשיבותם של איגודי העובדים.

"הבהרתי בעבר במסע הבחירות, שהמדיניות של הממשל שלי תהיה לתמוך בזכות להתאגד ובזכות להתמקח באופן קולקטיבי. אני עומד מאחורי ההבטחה שלי. כדאי לכולם לזכור שחוק העבודה הלאומי לא רק קבע שמותר לאיגודים להתקיים, אלא שאנחנו צריכים לעודד איגודים", אמר. עוד הוסיף כי "אז אני רוצה להיות ברור. זה לא תלוי בהחלטה שלי אם מישהו צריך להצטרף לאיגוד עובדים. אבל תרשו לי להיות אפילו יותר ברור: זה גם לא תלוי בהחלטה של אף מעסיק. הזכות להתאגד היא של העובדים בלבד".

עוד כתבות

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך כי מבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

"הנפקה היא לא מטרה בפני עצמה": מאחורי הקלעים של האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם

חברת התוכנה ServiceNow הודיעה אתמול על רכישת חברת הסייבר ארמיס בכ־8 מיליארד דולר - האקזיט הרביעי בגודלו שנרשם בישראל אי פעם ● יבגני דיברוב, מנכ"ל ומייסד־שותף של ארמיס, ופבלו שטרן, סגן נשיא בכיר ומנהל חטיבת תהליכים טכנולוגיים ב־ServiceNow, חושפים בראיון לגלובס איך נסגרה העסקה

עליה בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתל אביב, בירושלים וברחובות: אושרו העלאות חריגות בארנונה

לאחר הודעת הממשלה כי גם ב־2026 תוכלנה הרשויות להגיש בקשות חריגות להעלאת ארנונה, מספר עיריות מרכזיות - בהן תל אביב, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ורעננה - קיבלו אישור להעלאות בתעריפים

רכב ותחבורה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הנאמנות למותג? איך 70 דגמים חדשים שינו את הכללים בשוק הרכב

עשרות דגמים התווספו לשוק הרכב הישראלי ב־2025, במיוחד של מותגים סינים ● ההיצע הרחב מספק שלל אפשרויות לצרכנים שמחפשים תמורה לכסף, ומוותרים על נאמנות למותגים הוותיקים ●"השוק הפך לטרנדי, כל מותג חדש ומרשים מייצר נהירה קצרה", אומרים בענף

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; S&P 500 שבר שיא סגירה חדש

הממדים המרכזיים בוול סטריט רשמו עליות קלות, אך נפח המסחר נמוך - לקראת היציאה לחופש ● הפתעה לטובה בצמיחה בארה"ב: הקצב השנתי עלה ל-4.3% ברבעון השלישי ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

קניות באינטרנט. תקרת הפטור ממע''מ תוכפל / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יוכפל: מה עומד להשתנות כבר מחר, ומי ייפגע בדרך?

מחר צפוי להיכנס לתוקף צו שמכפיל את תקרת הפטור ממע"מ, מכס ומס קנייה על חבילות ביבוא אישי, מ־75 דולר ל־150 דולר ● למה הקמעונאים נאבקים במהלך, האם זה באמת יוריד את יוקר המחיה, ומה קורה בעולם? ● גלובס עושה סדר

בית קפה בקריית שמונה / אילוסטרציה: אייל מרגולין

חנוכה שמח בצפון: ענף בתי הקפה והמסעדות רשם זינוק במכירות

גלובס מציג מדד שבועי הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה בפעילות העסקית במהלך החג, עם בולטות בצפון הארץ

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

יו''ר ועדת החוקה ח''כ שמחה רוטמן הבוקר הזה, כאן ב', 30.11.25 / צילום: יונתן בלום

רוטמן מאשים את לפיד שבגללו המחירים עלו בחדות. מה הוא שכח לציין?

טכנית, רוטמן צודק: תחת ממשלת בנט־לפיד נרשמה עליית המחירים השנתית הגבוהה בעשור האחרון ● אבל באותה שנה קרה משהו ששם את הכול בהקשר שונה לגמרי ● המשרוקית של גלובס

מרכז שיטור קהילתי חיפה / צילום: בר - אל

מאות שקלים בשנה: המס העירוני החדש שישלמו תושבי חיפה

לראשונה יתווסף לחשבונות הארנונה בחיפה "היטל שמירה", שנועד למימון כוח שיטור עירוני חדש ● התעריף עומד על 2.32 שקל למ"ר, בדומה למקובל ברשויות נוספות כמו תל אביב ורעננה, לצד התייקרות הארנונה הכללית ב־1.626%

צ'רלי ג'ביס

כך שכר הטרחה המשפטי של צ'ארלי ג'ביס הגיע ל־74 מיליון דולר: החל מסוכריות גומי ועד עורכי הדין המפורסמים בעולם

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל-7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

מלון נורדוי בנחלת בנימין / צילום: גלית חתן

פתאל חנך מלון בן 22 חדרים בת"א: "זה אותו מאמץ עם 5% מהכסף"

מלון נורדוי בתל אביב נפתח לאחר שנה של שיפוצים ושימור מחמיר, בהשקעה של כ–66.5 מיליון שקל שביצעה קבוצת פתאל ● שורד השבי שגיא דקל חן ייקח חלק במהלך של בנק מזרחי טפחות, לצד הפרזנטורים דביר בנדק וחן אמסלם - כך נודע לגלובס ● וגם: אליעזר (צ'ייני) מרום מונה ליו"ר סמארטי א.א.ר טכנולוגיות ● אירועים ומינויים

האם אלטשולר עומדים לאבד בקרוב את הבכורה בשוק הגמל? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

במיטב מגייסים לקוחות בדרך לתואר היוקרתי. ומי מאבדים לקוחות?

מיטב, אנליסט ומור גייסו כל אחד יותר ממיליארד שקל בחודש נובמבר, והם גם שיאני הגיוסים מתחילת השנה ● מנגד, באלטשולר שחם ממשיכים לאבד כספים בקצב גבוה - 2 מיליארד שקל בחודש - והם בדרך לאבד את תואר "חברת הגמל הגדולה ביותר" ● ילין לפידות רשם שיא חודשי של פידיונות, ומה עשו חברות הביטוח?

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממוצע המשכנתאות בנובמבר - הנמוך ביותר ב-7 החודשים האחרונים

נתוני בנק ישראל מגלים ירידות מסוימות בהיקפי המשכנתא הממוצעת שנלקחה בחודש שעבר, ואף ירידה קלה בהיקף המשכנתאות בפיגור ● ממוצע כלל המשכנתאות שנלקחו בנובמבר הגיע ל-1.023 מיליון שקל, שהוא הנמוך ביותר מאז אפריל השנה

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: נשללו הרישיונות של 7 סוכני פינברט שגייסו חוסכים לקרנות האדומות

הממונה על שוק ההון שלל את הרישיונות של 7 סוכני פינברט בתום חקירה שהצביעה על "תמונה חמורה מאוד המעידה על התנהלות שיטתית של הסוכנים שלא בהתאם להוראות הדין" ● פינברט היא אחד מששת המארגנים שגייסו כספי חוסכים לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל, מהן נעלמו 850 מיליון שקל ● בא-כוח הסוכנים: "ההחלטה יוצרת עיוות מוסרי"