גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צמיחה מול אינפלציה: פרשת הדרכים של הדולר

כולם יודעים שארה"ב רצה עם החיסונים ומשאירה אבק לאיחוד האירופי, וכולם יודעים שיש בוס חדש בבית הלבן והנושא הראשון על סדר היום שלו זה חבילת תמריצים בסך של 1.9 טריליוני דולרים למשק ● איך זה ישפיע על הדולר?

מדפיסים דולרים  / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מדפיסים דולרים / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

מעבר לתקופה של צמיחה ואינפלציה מציב את הדולר מול מציאות חדשה. בטור זה אסביר מדוע. רבות דובר על חולשת הדולר לאחרונה. אז לא, ארצות הברית עדיין לא מנגנת כינור שני לסין והדולר לא ירד מנכסיו. גם בעידן הריביות האפסיות והמטבעות הווירטואליים.

המטבע של ארצות הברית, או השטר הירוק כפי שהוא מכונה, הוא "חייה משונה". כשיש משברים וכלכלות מתרסקות, כולם קונים אותו, כדי לרכוש באמצעותו איגרות חוב של ממשלת ארה"ב, שהן הנכס הכי בטוח בעולם. כן, גם אם ארה"ב עצמה במשבר ואפילו אם המשבר התחיל אצלה (ראו משבר הסב פריים של 2008). לא אשכח איך אחת מחברות הדירוג הורידה אז את הדירוג המשולם (טריפל A) של ארה"ב, השווקים הזדעזעו ו...כולם רצו לקנות טרז'ריז. כך זכה הדולר לכינוי מטבע חוף מבטחים.

בשנה שעברה ראינו היטב את שני צדדיו של המטבע. כשפרץ משבר הקורונה, כולם, כרגיל, "רצו אליו" ושער החליפין שלו כנגד האירו ירד במהירות מתחת ל-1.09. כן כן, זה היה לפני פחות משנה, למרות שאם נזכור שבערך בזמן הזה הנפט ירד לרגע למינוס 40 דולר החבית, זה נשמע פחות משונה.

ואז, כשהתברר שהעולם לא עוצר מלכת ולמרות התחלואה הנוראה יש כבר סימני התאוששות (וחיסונים באופק), השתפר הסנטימנט פלאים, כולם "נזכרו" בריביות האפסיות בארצות הברית ובזה שיו"ר הבנק הפדראלי, ג'רום פאוול, פעם אויב האומה (לפי טראמפ) וכיום המושיע שלה, מתחייב תחת כל עץ רענן שהן תישארנה כאלה. איך? פשוט. על הריבית שלו (שנעה בין 0 לרבע אחוז) הוא מחליט ועל הריביות בשוק הוא יכול "לשלוט" דרך רכישות עתק חודשיות (120 מיליארד דולר לחודש).

אם זה המצב, והאג"ח יקרות כל כך, נוותר על קצת ביטחון, ו"נרוץ" למניות. כולם דברו אז על המזרח הרחוק שמתאושש (גם סין, בעיקר סין) ועל הפוטנציאל הגדול יותר שם, המירו דולרים למטבעות המקומיים והדולר נפל. אגב, גם מול האירו, כי הייתה תקופה קצרה שחשבו שהאירופאיים, בהולכת גרמניה, מסתדרים יופי עם המגפה. וראה זה פלא, שער הדולר כנגד האירו זנק אל מעבר ל-1.20 עד סוף השנה. הכל בתוך פחות משנה. אז כל זה לא חדש, אבל חשוב כרקע לטענה שלי שעכשיו יש סיפור - הדולר נמצא בצומת דרכים דרמטי.

ולמה הכוונה? כולם יודעים שארה"ב רצה עם החיסונים ומשאירה אבק לאיחוד האירופי. רק בריטניה מצליחה לראות אותה ביום בהיר והנה עוד סיבה למה אולי כן היה נכון לעשות את הברקזיט; אבל זה סיפור אחר. וכולם יודעים שיש בוס חדש בבית הלבן והנושא הראשון על סדר היום שלו זה חבילת תמריצים בסך של 1.9 טריליוני דולרים למשק. כן, גם אם אישורה היה כרוך בקול הכפול של סגנית הנשיא קמילה האריס בסנאט.

מכאן ששנת 2021 אמורה להאיר פנים לארצות הברית. וזה יכול להשפיע על מטבע הדגל בשתי דרכים הפוכות: האחת, הדולר יתחזק, כיאה למשק צומח, עם יתרון ניכר על קצבי הצמיחה ברוב המדינות המפותחות; ובמיוחד מול אירופה, היכן שהחיסונים נתונים למחלוקות קשות בין הממשלות לבין אזרחיהן, בין הממשלות לבין עצמן ובין הממשלות וחברות התרופות. בינתיים סוגרים שם גבולות וגוש האירו מעולם לא נראה מפולג כל כך. משקיעים שירצו ליהנות מפירות ההצלחה, שישתקפו עד מהרה בדוחות הכספיים של החברות האמריקאיות, יקנו את המניות שלהן, ישקיעו בעסקיהן (או פשוט ירכשו חברות שלמות) ובכל מקרה יזרימו ביקושים (והרבה) לדולר. הריבית האפסית תנגן כאן כינור שני.

השנייה, הפלא ופלא, הדולר ייחלש, בגלל שתכנית התמריצים הגדולה תתפיח עוד יותר את הגירעון התקציבי (שהגיע, בחסות הקורונה, לכ-18 אחוזי תוצר! בשנה שעברה) ואת החוב הציבורי של ממשלת ארה"ב (שזינק מ-106 ל-136 אחוזים מהתוצר). כמה זה גבוה? תחשבו על זה שהסטנדרט המקובל מדינות מפותחות עומד על גירעון של 3% מהתוצר וחוב ממשלתי של...60% מהתוצר.

ולמה זה חשוב? כי גירעונות כה גבוהים מעלים מיד ציפיות להתחממות אינפלציונית, הממשלה תצטרך להנפיק כמות עצומה של איגרות חוב וגם להעלות מיסים כדי לממן את הגירעון. עד שזה יקרה ימהרו הסוחרים להקטין את החשיפה (הגדולה) שלהם לאג"ח אמריקאיות, גם מחשש מעודף ההיצע המסתמן והן משום שהן נומינאליות ברובן ואינפלציה גבוהה שוחקת אותן. בריחה לנכסים אטרקטיביים יותר מחוץ לארה"ב, או הקטנת החיסכון של אזרחי ארה"ב לטובת צריכה, שתוביל לאינפלציה, תגרום לפיחות של הדולר.

מי ינצח? קשה לדעת. דברים יכולים להתרחש במקביל. קשה לתת הערכות על שוקי המט"ח בזמנים רגילים, כל שכן בתקופות של משברים והתאוששויות, אבל חשוב מאוד להיות ערים לפרשת הדרכים הנוכחית, בשל חשיבותו הרבה של המטבע האמריקאי לעסקאות הסחר, השירותים והעסקאות הפיננסיות ברחבי העולם.

אני סבור כי ידה של הצמיחה תהייה על העליונה. לדעתי, הדולר מגיע לצומת ברמה נמוכה, יחסית, והצמיחה שבפתח תיתן לו רוח גבית. אני גם סבור שכל מיני חלופות שעלו לאחרונה, כגון מטבעות קריפטוגרפיים, עדיין צריכים להוכיח את עצמן ותנודתיותן הגבוהה, יחסית, לא תהווה בהכרח תחליף טוב מספיק לדולר כאמצעי תשלום ושימור ערך. וכמובן, הזווית שלנו בסיפור. השקל היה בין המטבעות שהתחזקו יותר כנגד הדולר (וגם כנגד סל המטבעות) בשנים האחרונות. 2020 לא הייתה אחרת בהיבט זה. אם יוצאים מתוך נקודת הנחה של תיסוף הדולר בעולם (בדגש על שוויו כנגד האירו), השאלה היא האם כאן יש סיפור מקומי שימנע גם מהשקל להיחלש כנגד הדולר, או לפחות להיחלש פחות ממטבעות אחרים? כשאני חושב על האתגרים המקומיים שלנו ובראשם הדד-לוק הפוליטי וסימני השאלה הקשים האם תקום כאן סוף-סוף ממשלה יציבה, עם משנה כלכלית סדורה, תקציב מאושר ויעדי גירעון פוחתים, נראה לי שהתשובה לשאלה הזו שלילית. כלומר, יש יותר סיכוי שנראה פיחות יתר של השקל כנגד הדולר (בהשוואה למטבעות אחרים) מאשר פיחות חסר. אבל זו כבר אופרה אחרת ואני מקווה שלקראת אמצע השנה נוכל להיות הרבה יותר חכמים בנושא.

הכותב הוא הכלכלן הראשי של בנק מזרחי-טפחות.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בתל אביב; טאואר קופצת במעל 6%, טבע במעל 3%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1% ● השקל לא עוצר, ונסחר מול הדולר מתחת לרף ה-3.09 שקלים - שיא מאז נובמבר 2021 ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים חדשים ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר ● וגם: בג'פריס שוריים על מניית Plus500

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

מתחרה שלישית על אינמוד: קרן סטיל פרטנרס מציעה לרכוש 51% מהחברה

הקרן מציעה לרכוש 51% מהחברה ב-18 דולר למניה ● "פנינו להנהלה אבל לא זכינו לתגובה", נמסר מן הקרן, שמשקיעה בחברות תעשיה ונסחרת לפי שווי דומה לזה של אינמוד ● ההצעה מגיעה לאחר שבתחילת השבוע נחשף כי שתי מתחרות מעוניינות לרכוש את החברה כולה ולהפוך אותה לפרטית

מרעומי פגזים שמייצרת ארית תעשיות / צילום: חזי שטרנליכט

מבקר במפעל בשדרות יתקשה להאמין שזו חברה בשווי של מעל 7 מיליארד שקל

מניית ארית תעשיות ממשיכה לשבור שיאים, כשהמרעומים אותם היא מייצרת זוכים לביקושי שיא ● לצד החשש כי התנפחה לשווי "בועתי", יש בשוק מי שטוען כי "ניסיון לתמחר חברות בענף בדרך קונבנציונלית חוטא למטרה" ● וכיצד היא מתכוונת להשתלט על 15% מהשוק העולמי?

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע הכפילה תוך שנה את סכום הקנסות בשוק ההון

רשות ניירות ערך מדווחת על עלייה חדה בקנסות ב-2025: הוטלו 29 עיצומים בסכום מצטבר של יותר מ-6 מיליון שקל, לעומת 23 עיצומים בכ-3 מיליון שקל ב-2024 ● רוב הקנסות נגעו להפרות דיווח ולגילוי חסר למשקיעים

הקהל בכנס / צילום: כפיר זיו

מניעים את הכלכלה: התמונות והרגעים מכנס תשתיות לעתיד

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, שנערך במרכז הכנסים של הבורסה בהשתתפות כ-200 אורחים, נידונו סוגיות תחבורה, תעשייה, אנרגיה והיבטי מדיניות ● מושב מיוחד ניתח לעומק את פרויקט הענק של הקמת המטרו בגוש דן ● באי הכנס נהנו מיין בוטיקי משפחתי ומגבינות המיוצרות ב"מחלבה הקטנה" ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדדי הבנקים והבנייה נפלו בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ● הדולר נסחר סביב 3.09 שקלים ● טבע נתנה תחזית מאכזבת להכנסותיה ולרווחיה ב-2026 ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו היום דוחות, הפד יודיע על החלטת הריבית בארה"ב ● וגם: בבנק הפועלים מסמנים ארבע מניות דיפנס אירופיות מומלצות

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

עם מנהל בכיר מגוגל: התוכנית של היזם הוותיק להוביל את המהפכה הבאה

אסטרה לאבס, שהונפקה לפני שנתיים, כבר נסחרת במכפילים גבוהים במיוחד ● כעת היא בולעת את הסטארט-אפ הישראלי פליופס וממנה את בכירי התעשייה המקומית להוביל את המהפכה הבאה

מיקי רביב, מנכ''ל כאף ישראל / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל כאף ישראל: "יש גורמים שיהיו מעוניינים לממן את הפרויקט לחיבור המסילה במפרץ עם ישראל"

מיקי רביב, מנכ"ל כאף ישראל, סיפר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי החברה פועלת בסעודיה ובאמירויות והיא בהחלט רואה היתכנות להשלמת רשת הרכבות המפרצית ● "רק 200 קילומטר בירדן מפרידים בינינו לרשת הרכבות המפרצית"

אייל שוחט, מנכ''ל טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

חימושים משוטטים של חברת UVISION / צילום: Reuters, IMAGO

ההישג של חברת הכטב"מים הישראלית והנקמה הקטארית באיראן

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות לאחר החלטת הריבית; אינטל זינקה ב-11%, Wix ב-5%

כצפוי, הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי ● ASML, חברת השבבים ההולנדית, עקפה את הציפיות ומפיחה אופטימיות במניות השבבים ● אמזון מפטרת 16 אלף עובדים ● Wix הודיעה על רכישה עצמית של מניות בשווי 2 מיליארד דולר ● הדולר התאושש לאחר דברי שר האוצר בסנט: "מעוניינים בדולר חזק" ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו דוחות אחרי הנעילה

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל נתיבי ישראל: "אנחנו במבוא לקרייסס של התחבורה בגוש דן"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, מנכ"ל נתיבי ישראל, ניסים פרץ, הביע פסימיות גדולה באשר למצב התחבורה בישראל בשנים הבאות ● הוא לא מאמין שהמטרו יהיה מוכן ב-15 השנים הקרובות, וגם מעוניין לפרוש השנה, אחרי 10 שנים בתפקיד

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מוריה: "ירושלים תהפוך לעיר הראשונה בישראל עם רשת של רכבות קלות"

גלעד בר אדון, מנכ"ל מוריה - החברה לפיתוח ירושלים, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס למהפכת תשתיות התחבורה שעוברת עיר הבירה בימים אלו ●  "רואים היום תוכניות של מגדלים בני 30–40 קומות ליד הרכבת הקלה – דבר שלא היה מעולם בירושלים"

סין סימנה את המוסד כמטרה - וזו הסיבה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מתנגדות לתקיפה באיראן, סין עוזרת לטהרן לסכל את פעילות המוסד בשטחה, ובמגזין פורן פוליסי טוענים שמועצת השלום של טראמפ תפגע בחלשים • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב-לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי

יו"ר הפד פאוול לא השיב על שאלות עיתונאים בנוגע לעתידו בבנק המרכזי ולמתקפות מצד טראמפ ● בהודעת הפד לא ניתנה הנחיה לגבי הצעדים הבאים; בשווקים מעריכים כי הפד ימתין לפחות עד יוני לפני שינוי נוסף בריבית ● הנגידים סטיבן מירן וכריסטופר וולר, שמונו ע"י טראמפ, הצביעו נגד ההחלטה ● "הייתה תמיכה רחבה בוועדה בהחלטה היום", אמר פאוול, "הבנק בעמדה טובה לבחון את הנתונים מפגישה לפגישה"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

כ-70 אלף ישראלים עזבו את ישראל בשנת 2024. כמה חזרו?

לפי נתוני הלמ"ס, מספר הישראלים שעזבו את ישראל במהלך שנת 2024 הגיעה לכ-70 אלף, ואילו כ-19 אלף ישראלים חזרו מחו"ל ● מבין העוזבים כ-40% היו בגילאי 39-20, כאשר גברים רווקים עוזבים יותר מנשואים ונשים נשואות עוזבות יותר מרווקות

חתולים בחצר בניין / צילום: תמר מצפי

חמלה או מטרד? השכנים שהגיעו לבית המשפט בגלל האכלת חתולים

לא חסרות סיבות למריבות בין שכנים, אך מעבר לבעיות השכיחות, לבית המשפט מגיעות עוד ועוד תביעות בגלל האכלת חתולים ● מתי האכלת חתולים "היא ביטוי ראוי לרגישות מוסרית ולערבות הדדית כלפי הסביבה והחי שבה", ומתי ראוי שהרגישות לחי תופנה גם לשכנים האנושיים?

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

התגובה האגרסיבית של Wix לירידה במניה: תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך עד 2 מיליארד דולר

במחיר הנוכחי של המניה, מדובר על רכישה של עד כ-40% מהון המניות של החברה ● מניית Wix איבדה מעל מחצית משוויה במהלך שנת 2025 ומתחילת השנה הנוכחית היא נחלשה בעוד 15.3% ● המניה מזנקת היום בוול סטריט

השופט יצחק עמית בכנס ההסמכה לעריכת דין

השופט יצחק עמית בכנס עורכי הדין החדשים: "מערכת המשפט תחת מתקפה של ממש"

את הדברים הנוקבים אמר השופט עמית בטקס ההסמכה לעריכת דין שהתקיים הערב (ה') בירושלים ● "אם מי שנמצא בעמדת כוח או השפעה מרשה לעצמו להתעלם מהכרעה שיפוטית שאינה לרוחו, מדוע שאזרח מן היישוב יראה עצמו מחויב לה?"