גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי מוכן לשלם מאות אלפי דולרים על קטעי וידאו מה-NBA שזמינים לצפייה חופשית ברשת

בעוד שתקופת קורונה הביאה לאובדן הכנסות של כ־2 מיליארד דולר, בליגת הכדורסל המפורסמת בעולם מצאו דרך נוספת לעשות רווחים ● זירת מסחר מבוססת בלוקצ'יין משמשת פלטפורמה למכירת קטעי וידאו מעולם הספורט. ויש קונים

צילום מסך מאתר NBA top shot
צילום מסך מאתר NBA top shot

אין ילד או הורה שלא זוכר את הטירוף סביב איסוף הקלפים של שחקני כדורגל. אותם קלפים שהיו נמכרים במכולות השכונתיות, שמדי פעם אפשרו להם להחזיק "קלף נדיר" בתוך חוברת שכמעט ואין לאחרים. עכשיו נסו לדמיין, שבמקום לצעוד למכולת השכונתית, אתם יכולים לקנות ברגע זה קטע וידאו קצר של השחקן האהוב עליכם באמצעות טכנולוגיית בלוקצ'יין, ושמאותו הרגע אתם היחידים בעולם שיש להם את הזכויות עליו. כמה הייתם מוכנים לשלם?

בשבוע שעבר נמכר קטע וידאו קצר באורך של 6 שניות של כדורסלן ה־NBA לברון ג'יימס מטביע סל במהלך משחק מנובמבר 2019. הרוכש שילם עבורו 208 אלף דולר. חמישה "רגעים" נדירים אחרים - Moments, כפי שמכונים קטעי הווידאו הללו בזירת המסחר - מליגת הכדורסל האמריקאית נמכרו במהלך החודש האחרון תמורת 100 אלף דולר ומעלה לכל "רגע". זירת המסחר החדשה הזו שייכת למיזם האספנות הווירטואלי NBA Top Shot שמשגע בשבועות האחרונים את ארה"ב.

מה יוצא לרוכש מזה? בדיוק כמו החזקה של ביטקוין או את'ריום בארנק הדיגיטלי, גם במקרה הזה זירת המסחר הווירטואלית מייצרת ערך כספי אמיתי עבור הנכס. רק שבמקום כסף וירטואלי יש בידיו משהו ממשי - פריט וידאו וירטואלי.

הווידאו האייקוני של לברון ג'יימס, שמוחזק בארנק הדיגיטלי, כמו פרטים אחרים לא נמכר בגלל ערך סנטימנטלי או רצון להיכנס לשוק האספנות, אלא פשוט משום שהוא יכול להביא תשואה פנומנלית לרוכש, ועשוי להימכר הלאה תוך כמה ימים או שבועות בסכום גבוה הרבה יותר.

בשונה מביטקוין לדוגמה או מהבורסה בוול סטריט, בעלות על ה"רגע" הנכון מייצרת תשואה מטורפת למי שמצליח לשים עליו יד. נכן לעכשיו נמצאים בזירת המסחר שלNBA Top Shot רגעים וירטואליים המוצעים למכירה עבור יותר מ־200 אלף דולר לפריט, שבמקור הם נמכרו עבור דולרים בודדים.

הרעיון הוא תולדה של שיתוף־פעולה בין הסטארט־אפ Draper Labs לבין ליגת ה־NBA, שהבינו שייתכן ויש כאן פוטנציאל מסחרי נוסף לא רע. הם רק לא העריכו עד כמה שזה יצליח.

על פי האתר, מאז אוקטובר 2020, כאשר החלו לצאת לשוק קטעי וידאו של שחקני כדורסל, נמכרו "רגעים דיגיטליים" בסכום של 275 מיליון דולר (נכון ליום שלישי בצהריים). 81 מיליון דולר מתוכם, רק בשבוע האחרון. בסך הכל נמכרו מאז אוקטובר האחרון 1.8 מיליון רגעים.

איך מתמחרים "רגע"

איך נקבע השווי של "רגע דיגיטלי"? קודם כל לפי השחקן שמופיע בו. קטעים של לברון ג'יימס מן הסתם שווים יותר מאלו של דני אבדיה הישראלי. בנוסף, חלק מהרגעים ממותגים אוטומטית לפי סולם שמעניק להם ערך: הרגעים שמכוונים להיות היקרים ביותר נמכרים תחת השםCosmic - רגעים "קוסמיים", והם משוחררים לשוק במנות קטנות מאוד. הצלחת לרכוש לארנק הדיגיטלי שלך רגע קוסמי שיצא לשוק בכמה דולרים? יכול להיות שיש לך ביד משהו ששווה מיד עשרות או מאות אלפי דולרים.

המחיר שבו יוצאים הפריטים לשוק על ידי NBA Top Shot הם לא יקרים יחסית. מחיר של חבילת פריטי וידאו רשמית באתר עומדת על בין 9 ל־230 דולר, מה שייצר באזז עצום לקראת תאריך הנפקה של חבילות. למי שהצליח לרכוש אחת כזאת מחכים בפנים כמה פרטי וידאו שונים ממשחקי NBA.

מהרגע שמישהו הצליח לרכוש חבילה כזו, האפשרות הבאה היא לייצר ערך באמצעות זירות מסחר שונות - שם אין יותר מחיר רשמי ומה שמשחק תפקיד בקביעת המחיר אלה כוחות השוק. במילים אחרות, שוק ספסרות פרוע: הצלחת לרכוש משהו במחיר רשמי, ועכשיו בזירות המסחר אתה מוזמן להציע את הפריט שלך ללא הגבלת מחיר.

כך, "הרגע" המדובר של לברון ג'יימס, שנמכר עבור 208 אלף דולר בשוק החופשי בשבוע שעבר, היה במקור חלק מחבילת רגעים שכללה כמה קטעי וידאו ונמכרה בעת הפצתה באתר הרשמי ב־230 דולר בלבד.

ליגות הפוטבול והבייסבול מחכות בפינה

מה הלאה? לפי דיווחים בארה"ב, Dapper Labs, שמקום מושבה בוואנקובר שבקנדה, החלה במו"מ גם עם שחקני עבר של ה־NBA במטרה להוסיף רגעי וידאו אייקוניים גדולים של שחקנים כמו מייקל ג'ורדן או מג'יק ג'ונסון ואחרים. בנוסף, החברה מנהלת מו"מ ליצור שיתוף־פעולה דומה עם ליגת הבייסבול האמריקאית (MLB) וליגת הפוטבול (NFL). הפוטנציאל הוא ברור בהתחשב בכך שה־NBA היא רק הליגה השלישית מבחינת הפופולריות שלה בארה"ב, אחרי הפוטבול והבייסבול.

 

מבחינת המודל העסקי יש כאן שלושה צדדים שנהנים מהעסק. המיזם מכניס כסף חדש ל־NBA - עניין לא מבוטל בהתחשב בכך שהליגה ספגה מכה קשה מאוד בתקופת הקורונה. הערכות מדברות על אובדן הכנסה של 2 מיליארד דולר בעונה שעברה, כך שכל דולר חדש יכול לסייע.

גם ארגון השחקנים הוא צד בהסכם, מה שמאפשר לשחקנים עצמם לגזור הכנסות מהעסקאות שמבוצעות. וכמובן, Dapper Labs נהנית מהפעילות הענפה. על פי דיווח ב־marketwatch החברה מקבלת כ־5% מכל פעולת מסחר שנעשית עבור "רגע".

לא רק ספורט: גם זומבים וחתולים וירטואלים

ה-NBA Top Shot הוא המוצר המצליח ביותר נכון להיום בתחום ה"איסוף הווירטואלי". אבל קיימים לא מעט מוצרים אחרים המשמשים כפריטי אספנות או מסחר כאלו, מחפצי אומנות ועד ציורים של זומבים. חלקם הגדול ניתנים לרכישה רק באמצעות כסף וירטואלי.

למשל, CryptoPunks הוא מוצר וירטואלי המאפשר רכישה של דמויות מצוירות מפוקסלות, הכוללות זומבים וחייזרים. הפרויקט הזה פותח על ידי Larva Labs האמריקאית ויצא לשוק ב־2017 וניתן לרכישה במטבע האת'ריום בלבד. כמות הפריטים ששוחררה לשוק היא קטנה מאוד, כ-10,000 בלבד, ובשבוע האחרון נמכרו שם זומבים וחייזרים וירטואליים עבור 17 מיליון דולר.

CryptoKitties הוא מוצר ששייך גם הוא ל־Dapper Labs. בזירה זו נמכרו איורים וירטואליים של חתולים. גם שם המכירות הן רק באמצעות את'ריום ועד היום נעשו בו עסקאות בשווי של 30.8 מיליון דולר.

עוד כתבות

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי f-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

מגמה מעורבת בוול סטריט; דרופבוקס מתרוממת בלמעלה מ-1%

מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים