גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גילה גמליאל תוקפת את האוצר בדיון על אסון הזפת: "אל תספרו בלופים"

בדיון שנערך בוועדת הפנים והסביבה של הכנסת, טענו נציגי המשרד להגנת הסביבה כי לא קיבלו בשנים האחרונות תקנים חדשים מהאוצר, ולכן גם אם כתמי הזפת היו מתגלים מראש, המשרד יכל להתמודד עם זאת באופן חלקי בלבד ● באוצר טענו כי המשרד קיבל תקנים כלליים ויכל להפנות אותם גם ליחידה הימית

הצטברות זפת על חוף הים / צילום: מרכז למחקר סביבתי חיפה
הצטברות זפת על חוף הים / צילום: מרכז למחקר סביבתי חיפה

בדיון מיוחד בנושא אסון הזפת שהתקיים היום (ג') בוועדת הפנים והסביבה של הכנסת לבקשתה של יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי חיימוביץ', התגלעה מחלוקת קשה בין המשרד להגנת הסביבה ובין משרד האוצר בנוגע למוכנות להתמודדות עם אירועי חירום, בשל מחסור בתקנים ובתקציבים.

בבסיס הוויכוח: האם המשרד להגנת הסביבה קיבל בשנים האחרונות תקנים שהיו יכולים לשמש אותו להיערכות להתמודדות עם זיהום ים משמן.

רני עמיר, הממונה על היחידה הימית במשרד, טען בדיון כי גם אילו היו מזהים את כתם השמן שהוביל לאסון הנפט בזמן אמת, ניתן היה להתמודד עמו רק באופן חלקי, בין היתר בשל המחסור בציוד ובכוח אדם ביחידה הימית במשרד.

לדבריו, "אנחנו צריכים תחנות בנויות בחיפה ובאשקלון. עם צוותים מלאים - לפחות 10 אנשים בכל תחנה, שני כלי שייט שאחד מהם יודע לשאוב נפט מהים ואמצעים לשאיבה. אנחנו יודעים לבצע את המשימה של לצאת לים בזמן אמת כדי למזער את הנזק שיגיע לחופים. אנחנו מבקשים את זה מ-2008. אז בהחלטת הממשלה היה כתוב 10 תקנים, קיבלנו 0. ב-2012 הבטיחו לנו 10 תקנים, קיבלנו-0. ב-2019 שוב סיכום עם האוצר, ושוב קיבלנו 0".

נציגי משרד להגנת הסביבה בדיון הוסיפו כי תקציב הקרן למניעת זיהום ים משמש היום בחלקו עבור פקחים - למרות שלא זוהי מהות הקרן, ושהכסף שנמצא בו 'צבוע' בייעודו לרכישת ציוד לטיפול באירועי ים.

ואמנם, המשרד נמנע מרכישת הציוד, שכן גם בהינתן ציוד - אין בנמצא תקנים לכוח אדם שיפעיל אותו בזמן אמת. יתר על כן, למרות שבקרן הצטברו יותר מ-100 מיליון שקל, עם השנים ההזרמות לקרן פוחתות והיא עלולה להפוך גירעונית.

מחד, הזרמות הבוצה של השפד"ן פסקו וכך גם פחתה העברת הכספים לקרן, אך מאידך - אסדות הגז שנוספו כסיכון לזירה הימית, כלל לא מחויבות באגרה, בשל היעדר טיפול של המחוקק לנושא.

בשלב זה, החל ויכוח ער בין המשרד להגנת הסביבה למשרד האוצר. נציג האוצר, רותם ברמלי, אמר כי בשנים האחרונות קיבלו במשרד להגנת הסביבה 90 תקני כוח אדם והחליטו בעצמם לאילו משימות יוקצו, כך שהיו יכולים להקצות לפי שיקול דעתם תקנים ליחידה הימית ולהיערך לטיפול בזיהום ים.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, קראה לעברו: "תראה נתונים, זה יפה מאוד לדבר מאחורי מסכה. אל תספר סיפורי בלוף. המשרד ירד בשנים האחרונות ב-23 תקנים. אתם מציגים נתון מעוות. המחסור הזה זועק לשמים".

חיימוביץ': חוסר הבנה של האוצר

לפי המשרד להגנת הסביבה, מתוך 22 תקנים שהיחידה הארצית להגנת הסביבה הימית ביקשה, משרד האוצר הבטיח שמונה. ואולם, מאז הסיכום בשנת 2018 ועד היום לא אושר תקציב מדינה, ומשום כך התקנים לא התקבלו ולא תוקצבו בתקציב המשרד.

מאז, המשרד להגנת הסביבה גייס שני עובדים על בסיס התקציב הקיים, בהסתמך על הבטחת האוצר: עובד אחד עוסק בפיקוח על אסדות הגז, והשני בתחזוקת הציוד והספינות ללחימה בזיהום ים בשמן.

מאידך, במשרד האוצר לא מתייחסים לסיכומים שבשלב זה אין יכולת לממשם בשל היעדר תקציב מדינה וחוסר יציבות פוליטית, אלא ל-90 תקנים שלדבריהם התווספו למשרד להגנת הסביבה בשנת 2016.

לפי מצבת התקנים של המשרד להגנת הסביבה שהגיעה לידי 'גלובס', בשנת 2015 היו במשרד 599 תקנים, ובשנת 2016 פחתו התקנים ל-585. בשנת 2017 אכן הייתה עלייה, אך לא של 90 תקנים; המשרד להגנת הסביבה קיבל עוד 17 תקנים, וסך התקנים עמד על 602. מאז ועד היום, בשל קיצוצים רוחביים חוזרים ונשנים, מצבת כוח האדם הצטמצמה. בשנת 2020, ישנם במשרד להגנת הסביבה 579 תקנים.

יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי חיימוביץ', אמרה לנציגי האוצר כי מדובר במשרד "שסובל מייבוש טוטלי של תקציבים. יש כאן חוסר הבנה שלכם. אתם חוסכים, ואז גורמים לנזק שיעלה יותר לתקציב המדינה. כולנו נשלם על זה בסוף. אם חס וחלילה יהיה כאן זיהום גדול ומטורף, לא יהיו לנו מים לשתות, הילדים שלנו עשרות שנים לא יוכלו לרחוץ בים, אתם מבינים את זה?".

גמליאל הצטרפה לדבריה וטענה כי האשמה בנושא מצויה לפתחם של שרי עבר במשרד, שכן "לא הייתה מצד קודמיי מלחמה על התקנים, לא היו דרישות. אנחנו מנסים לצמצם פערים בזמן קצר. מה שנעשה בשנים האחרונות במשרד זה מחדל. הפקירו את עובדי המשרד להגנת הסביבה ולא דאגו לצרכים הנדרשים להם כדי שיוכלו להגן על הסביבה. לגבי ההתנהלות בנושא אירוע הזפת, יש הרבה אנשים טובים והמון אזרחים שהתגייסו לסייע לנו באירוע הזה, אין לי הרבה מילים טובות לומר על האוצר שלא רצה לשים שקל".

ח"כ מגיעים להצטלם בחופים אך לא לדיון בוועדה 

למרות שאסון הזפת סוקר בהרחבה לתקשורת, לרבות תמונות מתוקשרות מחוף הים של פוליטיקאים מכל סיעות הבית שהגיעו לחופים כדי לצפות בחופים מלאי הזפת, הדיון עצמו היה דל משתתפים.

השתתפו בו ח"כ מיקי חיימוביץ' שביקשה לכנס את הוועדה ולא נכללת באף רשימה לכנסת, השרה להגנת הסביבה - גילה גמליאל שביקשה להשתתף בעצמה בדיון ולא לשלוח לחזית רק את פקידי המשרד, ח"כ תמר זנדברג ממרצ, ח"כ קרן ברק מהליכוד, ח"כ יוראי להב-הרצנו מיש עתיד וח"כ עופר כסיף מהרשימה המשותפת.

חברי הכנסת שהשתתפו בדיון, הזהירו כי אירוע הזפת יכול לחזור על עצמו בסדר גודל משמעותי הרבה יותר, דוגמת אירוע שפך שמן בים. זאת, שעה שבה הסיכונים הולכים וגוברים: מצינור הנפט המתוכנן של קצא"א, לחיפושי הגז והנפט בים, אותם מתיר משרד האנרגיה. בזמן שהסיכונים הולכים ומתרבים, הרשויות לא ערוכות ולא מתוקצבות בהתאם.

"אני מרגישה שאנחנו לא מפנימים באמת את גודל האירוע שאנחנו חווים, ובעיקר לא מפנימים את האזהרה שמגיעה ביחד איתו", אמרה חיימוביץ'. "ישנן מספר תוכניות שמונחות על שולחנות משרדי הממשלה, שנועדו להפוך לדוגמה את אילת ואשקלון "לערי נפט".

"קווי התחבורה שיובילו נפט בים יגדלו באופן משמעותי וזאת לאחר שמספרם כבר גדל בעשרות אחוזים בשנים האחרונות. כאשר מוספים לזה את קידוחי הנפט והגז שנעשים בים, ואת האסונות שפקדו מקומות אחרים בעולם בקידוחים דומים, האסון הנוכחי הופך הופך לפעמון אזהרה מחריש אוזניים שפשוט אסור לנו להתעלם ממנו".

השרה גמליאל הצטרפה לדבריה, ואמרה כי היא מתנגדת לתוכנית שינוע הנפט מהאמירויות, עליה חתמה קצא"א בהסכמי אברהם. לדבריה, "אין צורך להכביר במילים על ההשלכות הסביבתיות החמורות אשר עלולות להתרחש במימי הים התיכון והים האדום, כפי שחווינו בזעיר אנפין רק בשבוע שעבר, כשנשפכו כמויות נפט קטנות לאין שיעור מאלו שאליהן אנחנו מדברים במקרה של קצא"א.

"הדברים באים לידי ביטוי בפן התכנוני, הגולל הגדלת פעילות שינוע דלקים פוסיליים במקום כה רגיש כמפרץ אילת, בהתחשב בהתרחבותה והתבססותה התיירותית של העיר אילת - במה שמצטייר כצעד בכיוון שגוי".

גמליאל הוסיפה כי "המקרה הזה צריך להדליק זרקור אדום ולהיות קריאת השכמה לשימוש באנרגיות מתחדשות. ישראל צריכה להיות המדינה המובילה בעולם בתחום הזה, ואנחנו יכולים להיות שם. אני נלחמת בתחלואות במשרדים מקבילים בממשלה שהולכים בדרך הקלה, ולא מסתכלים בראייה אסטרטגית ארוכת טווח - מבחינה סביבתית וכלכלית.

"צריך להוקיע דלקים פוסיליים מראש, ואנחנו נאבקים על זה. האפשרות להשקיע באנרגיות ירוקות, בקלינטק ובטכנולוגיות זמינות אלו דברים שיאפשרו למדינה שלנו לממש את הפוטנציאל שלה ולקדם את המדינה למקום ששם אנחנו צריכים להיות. אנחנו צריכים לנצל את המשאבים שלנו בצורה אופטימלית עבור הדורות הבאים".

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט