גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה אין מספיק נשים בפוליטיקה ומה צריך לקרות כדי שזה ישתנה

אם לשפוט על־פי הסקרים, הרי שבכנסת הקרובה צפויות לכהן כ־30 נשים בלבד ● איך זה שהנשים נעדרות ממוקד קבלת ההחלטות החשוב במדינה, למי הכוח לשנות את זה ומה חושבות על כך ח"כיות בהווה ובעבר

ייצוג הנשים בכנסת
ייצוג הנשים בכנסת

"כאשר נראה נשים בינוניות סביב שולחן קבלת ההחלטות, נדע שהמהפכה הושלמה", אומרת ח"כ לשעבר איילת נחמיאס ורבין, כיום סגנית נשיא התאחדות התעשיינים. "בסוף גברים תמיד יצ’פרו את החבר שלהם מהצנחנים ויצניחו אותו לרשימה, ואילו נשים צריכות כל הזמן להוכיח את עצמן, שהן ראויות. שהן יותר טובות מגבר שמתמודד על אותו תפקיד".

איילת נחמיאס ורבין / צילום: רמי זרנגר

בינתיים נראה שהדרך לשם עוד ארוכה. אם לשפוט לפי הסקרים העדכניים, מספר הנשים בכנסת ה-24 צפוי לעמוד על כ-30 בלבד, רבע מכלל הנבחרים, והרחק מהמספר הרצוי המשקף את יחסי הכוחות באוכלוסייה (51-49 לטובת הנשים, אם שאלתם את עצמכם).
החסמים לנשים בזירה הפוליטית מתחלקים לשניים: מצד אחד הגברים שעדיין מנהלים אותה ומעדיפים לשבץ ברשימות את הדומים להם, ומנגד רבות מהנשים עצמן, שאינן ששות להיכנס לפוליטיקה.

"אנחנו רואים מגמה בייצוג נשים בעמדות מפתח. אפילו בתקשורת יש יותר נשים על המסך", אומרת ח"כ שאשא ביטון, מספר 2 ברשימת תקווה חדשה, "ואני מקווה שהמגמה הזו תחדור גם לעולם הפוליטי, שהוא לא פשוט בכלל. הוא לא פשוט לגברים, ועל אחת כמה וכמה לנשים. היו נשים שרצינו לשלב ברשימה והן קיבלו רגליים קרות ברגע האחרון".

למה?
"זו זירה אכזרית. זירה עם הרבה מאוד הקרבה, ולא כולם מוכנים לעשות את ההקרבה הזאת. מה שמרתיע זה הפוליטיקה".

ח"כ איילת שקד, שרת המשפטים לשעבר ומספר 2 ברשימת ימינה, אומרת גם היא שהפוליטיקה היא מקצוע תובעני וקשה, שדורש השקעה מאוד גדולה והרבה ויתורים אישיים. אף שהיא מדגישה שאצלה בבית הכול בסדר ("הילדים שלי מקסימים והכול טוב, כי בעלי בבית") היא מדברת בפירוש על הקרבה של החיים האישיים ועל המחיר שהמשפחות משלמות.

"נשים רבות רוצות להיות בפוליטיקה, אבל החיים הפוליטיים קשים בסדר גודל אחר. אני עובדת כל יום מ-8 בבוקר עד 12 בלילה, וגם החשיפה התקשורתית הנלווית קשה. זה לא בא לידי ביטוי במקצועות אחרים. יש לי חברות טובות שהן מנכ"ליות בכירות בהייטק, וזה לא אותו קושי. זה לא אותו דבר מבחינת המחיר שהמשפחה משלמת, וזה עדיין עולם מאוד גברי - בטח ברמות הבכירות בממשלה. בקבינט הביטחוני של הממשלה הקודמת למשל הייתי אישה יחידה".

גם נחמיאס ורבין חושבת שהפוליטיקה היא זירה בעלת מאפיינים "גבריים", וכי נשים מקריבות יותר כשהן מגיעות לזירה הפוליטית, ואת המחיר לא כל אחת מוכנה לשלם. "יותר קשה לנשים בכנסת", היא אומרת, "כי פוליטיקה מורכבת מ-80 אחוז לא ענייני ו-20 אחוז ענייני. ועדיין זה מקצוע מדהים. אני ספגתי לא מעט בזירה הזו כי שמרתי על ענייניות, ואני לא מתחרטת על זה".

ח"כ תמר זנדברג, מספר 2 במרצ ומי שעמדה בראש המפלגה, הודפת את הטענה לפיה נשים נדרשות להקריב יותר מגברים בשדה הפוליטי: "את חושבת שגברים לא רוצים לקחת חלק בגידול הילדים שלהם? שנשים רוצות להקריב את הקריירה שלהן ולהקדיש עצמן רק לבית ולילדים? לא. זאת האווירה שאחראית להקרבה של גברים ולרגשות האשם של נשים. וזה לא רק בפוליטיקה, זה בכל מקום.

תמר זנדברג / צילום: דוברות הכנסת

"אחת הסיבות שאני בפוליטיקה זה כדי לשנות את העולם, והפוליטיקה מאוד מייצגת במובן הזה את הדרת הנשים מעמדות בכירות גם בשדות נוספים, כמו באקדמיה ובמגזר העסקי".

שת"פים חוצי מפלגות

את הבעייתיות שבייצוג נשים בפוליטיקה הישראלית ניתן לזהות עוד בשלב הרכבת הרשימות לכנסת. גם אם מניחים בצד את שתי הרשימות החרדיות, שבהן אין נשים כלל, המצב ביתר הרשימות שמתמודדות בבחירות האלה אינו מזהיר.

בליכוד שלוש נציגות בלבד בעשירייה הראשונה, וכך גם בימינה, בציונות הדתית וברשימה המשותפת. ביש עתיד, כחול לבן, בתקווה חדשה ומרצ המצב משתפר קמעה מבחינת הייצוג המגדרי: שם יש ארבע נשים בעשירייה הפותחת. במפלגת העבודה, היחידה שהעמידה בראשה אישה (מרב מיכאלי), יש שוויון בעשירייה הפותחת.

השרה פנינה תמנו שטה, מספר שתיים בכחול לבן, מציינת כי בממשלה הייצוג הנשי נמוך עוד יותר. "סביב שולחן הממשלה רק חמישית מהיושבים הן נשים. אין לזה שום הצדקה. אנחנו כנשים חייבות לפלס את הדרך ולדאוג להיות בשורה אחת עם מקבלי ההחלטות. אין שום סיבה שהחלטות שמשפיעות באופן ישיר על החיים שלנו יתקבלו בעיקר על-ידי גברים. המשמעות של נשים סביב שולחן הממשלה היא יותר עיסוק בחינוך, ברווחה ובנושאים יומיומיים.

פנינה תמנו שטה / צילום: דור מלכה

"כשאנחנו רואים למשל את תנאי העסקת עובדות קבלן ואת מפוטרות הקורונה, אי אפשר לחשוב שהמאבק על מעמד האישה נגמר. אבל במאבק הזה צריך לשלב נשים ממגזרים שונים. הייתי שמחה לראות שם גם ערביות ועולות וחרדיות".

תמונת המצב השנה עגומה אפילו יותר על רקע ימים אלה, שבהם מעמד הנשים נפגע קשות. משבר הקורונה הוביל לכך שיותר מועסקות מצאו את עצמן בבית עם הילדים, וגברו הדיווחים הקשים על רצח נשים ואלימות במשפחה.

לו היו יותר נשים בכנסת ובעמדות מפתח בממשלה שתצא לדרך אחרי פסח, היה סיכוי טוב יותר לשיתופי פעולה חוצי מפלגות בדומה לאלה שהיו בכנסת ה-20, שבה נשברו שיאי הייצוג הנשי בכנסת, עם 37 נשים. אבל מאז הייצוג לא המשיך לעלות אלא דווקא ירד ל-30 ח"כיות בשלוש הכנסות האחרונות (28 בכנסת ה-22).

מהכנסת ה-20, שעליה מתרפקות עד היום נשים רבות, זכורות בריתות חוצות מפלגות ומחנות בין חברות הכנסת למען מטרות משותפות. בין היתר זו של ח"כ לשעבר שולי מועלם מהבית היהודי עם זהבה גלאון ממרצ, שעבדו יחד להעביר את החוק להפללת לקוחות זנות, וכן שיתוף הפעולה של חברות הכנסת מכל סיעות הבית למניעת ביטול חזקת הגיל הרך.

גם ח"כ לשעבר עליזה לביא הייתה בין הנשים שכיהנו באותה כנסת, ובה נלחמה בין היתר כדי להגביר ייצוג לנשים ברשויות המקומיות ולמען נשים עגונות. "כדי להוביל שינוי ולא להמשיך וללכת אחורה, יש לקבוע כללים ברורים לקידום נשים בפוליטיקה", היא אומרת. "ביותר מדי רשימות גברים בראש מפלגה בוחרים הרבה גברים אחרים לצדם. השינוי יבוא רק משילוב של לחץ ציבורי וחקיקה להסדרת מכסות קבועות לייצוג הולם של נשים בהנהגה.

"כך למשל החוק שהובלתי יחד עם ח"כ לשעבר יפעת קריב העלה את שיעור הייצוג של נשים בפוליטיקה המקומית כבר בבחירות המוניציפליות האחרונות. הצלחנו ליצור שינוי באמצעות תמריץ כלכלי. רשימות ששילבו לפחות שליש מחבריהן נשים במקומות ריאליים, קיבלו מימון מוגדל. כבר רואים איך התיקון הקטן הזה עשה שינוי משמעותי. לא הצלחתי לקדם חוק זהה שהובלתי לשינוי לבחירות לכנסת, בשל התנגדות המפלגות החרדיות".

גם ח"כ לשעבר בן ארי, מספר 9 כיום ברשימת יש עתיד, מציינת לטובה את הכנסת ה-20: "השיא הזה מורגש בעשייה הפרלמנטרית - בחקיקה ובוועדה לקידום מעמד האישה שהייתי חברה בה. הייתה הרבה עשייה משותפת ושותפות גורל. אני וזהבה גלאון, ימין־שמאל, קואליציה־אופוזיציה, עשינו ביחד את חוק סל שיקום לנשים שיוצאות ממקלטים. רק בשבוע שעבר הייתי בביקור במקלט בבאר שבע, וסיפרו לי שהחוק עובד".

"הכנסת ה-20 הייתה גם כנסת צעירה", אומרת נחמיאס ורבין. "קארין אלהרר ומרב בן ארי ילדו, ופתאום הסתובבו תינוקות בבית. גם כשהיועצת המשפטית של ועדת הכספים, שגית אפיק, ילדה, היא הגיעה לכנסת והעבירה את חוק ההסדרים יחד עם התינוקת. זה לא היה יכול להיות בכנסת שאין בה נשים.

"עבדתי קשה כדי להעביר חוק להכרה בהוצאות טיפול בילד, ודיברנו לא מעט על ימי החופשה שלא מסונכרנים עם מערכת החינוך. כשהתחלתי את המאבקים האלה, חשבו שאני מטורללת. ופתאום זה נהיה דבר שכולם מדברים עליו. אנחנו שמות לב לדברים שגברים לא רואים אותם. לא רק כמה עולה לנו דירה, אלא כמה עולה לנו לגדל ילד".

גם איילת שקד אומרת שהשתדלה לנצל את מעמדה כדי לקדם נושאים נשיים: "מיניתי הרבה נשים לתפקידי מפתח במשרד המשפטים ולכס השיפוט. כאישה, שמתי על זה דגש, דבר שגברים פחות עושים". בנוסף, הכריזה מלחמה בפוליגמיה והחמירה את האכיפה בנושא כדי להיטיב עם מעמדן של נשים, בעיקר במגזר הבדואי, שבו התופעה נפוצה.

עם זאת, לא צריך להיסחף. גם באותה כנסת מיתולוגית, מספרן של הנשים לא הגיע אפילו לשליש מכלל החכ"ים. בשנתיים האחרונות לעומת זאת, לא יצרו קואליציות כאלה. הסיבה נעוצה קרוב לוודאי בכך שמערכת הבחירות לא פסקה בהן לרגע, ולא אפשרה כמעט עבודה משותפת.

"לא הייתה אמירה נשית משמעותית בכנסות האחרונות", אומרת בן ארי. "המקרה הבולט היחיד הוא חוק האפוטרופסות שקידמו גדעון סער, עודד פורר וקרן ברק, שהיא היחידה בליכוד שאפשר להגדיר פמיניסטית, שזה באמת חשוב לה".

השינוי לא יקרה מעצמו

וזה אכן חשוב לה. "הכנסת אמורה להיות בבואתו של הציבור הישראלי", מסבירה סגנית יו"ר הכנסת, ח"כ קרן ברק מהליכוד, "לכן חשוב שהייצוג של הנשים בכנסת יהיה דומה ככל שניתן לגודלן היחסי באוכלוסיה. המפלגות עצמן צריכות לפעול ביתר שאת במעשים, ולא רק בדיבורים לייצוג שווה של נשים ברשימתן ובחקיקת חוקים שמעודדים שוויון באופן כללי מגיל גן ועד בכלל.

הפוליטיקה מניעה את הפרלמנט והפרלמנט מניע את החיים עצמם, וככל שיהיו יותר נשים פוליטיקאיות ומחוקקות כך נוכל לקדם בצורה מהירה יותר יוזמות וחקיקה למען נשים וקידום נשים".

"הלקח העיקרי שלי הוא שאם לא גורמים לזה לקרות, זה לא יקרה לבד", אומרת זנדברג. "מה שקורה לנשים בפוליטיקה קורה להן בכל מקום - בעסקים, באקדמיה, בתרבות. ואם לא מבטיחים במנגנונים את כניסת הנשים פנימה, זה לא יקרה. אני תומכת אפילו בסנקציות על מפלגות שאין בהן ייצוג נשי או בחוק שיאסור התמודדות לרשימות ללא ייצוג נשי".

גם בן ארי גורסת כי תת-הייצוג הנשי בכנסת משקף תחומים נוספים בחברה הישראלית. "הכנסת היא בבואה של החברה הישראלית. הקורונה היא דוגמה מעולה לבחירה האוטומטית שהייתה כאן, שנשים נשארו בבית למרות שהן נמצאות בשיעורים גדולים יותר במקצועות המבוקשים. נשים הן הראשונות להיפגע כי הן נשארות עם הילדים בבית, ובראש הנפגעות כמובן חד-הוריות ששלחו אותן הביתה".

מעט מהמפלגות דווקא כן פעלו להצבת נשים במקומות משמעותיים, והדוגמה הבולטת ביותר היא ח"כ פנינה תמנו-שטה, שרת העלייה והקליטה מטעם כחול-לבן. על החלטתו של בני גנץ להציב אותה כמספר שתיים שלו אומרת תמנו שטה: "להציב אותי כאישה שנייה ברשימה זה לא הישג פרסונלי, זו אמירה. בעיקר ביחס לילדות שמגיעות מנקודת פתיחה נמוכה כמוני, מאוכלוסיות מוחלשות, שאולי לא חשבו שהן יכולות לחלום להגיע לממשלה ולפוליטיקה. אני רוצה שהן שידעו שהן יכולות לחלום ולהגיע".

ח"כ יפעת שאשא ביטון, דווקא מתנגדת לשריון נשים ברשימות לכנסת, כמו גם במקומות תעסוקה. "אני נגד. לא הייתי רוצה להיות בשום מקום שבו אני משוריינת מתוקף היותי אישה. לא בפוליטיקה ולא בשום תפקיד מקצועי. אני רוצה להיות שם מתוקף מה שאני מביאה איתי והיכולות שלי. אני לא רוצה שיגידו שנשים הגיעו למקום שבו הן נמצאות רק כי שריינו אותן. לא, הן פה כי הן טובות".

יפעת שאשא ביטון / צילום: דוברות הכנסת

בניגוד לרבות אחרות, המתגאות בשינויי חקיקה שעשו למען נשים, שאשא ביטון מתנגדת לכך שנשים בפוליטיקה נדרשות לפעול באופן ממוקד למען נשים. "נשים צריכות להיות שם בשביל החברה. עצם זה שנשים נמצאות בעמדות מפתח זה משנה זוויות ראייה ודפוסי התנהלות.

"אני לא אוהבת לראות את זה בעיניים המגדריות, אני לא חושבת שנשים צריכות לבוא לפוליטיקה בשביל נשים, הן צריכות לבוא לפוליטיקה בשביל החברה הישראלית וברור שגם נשים נתרמות מזה וגם ילדים. כל דבר שאת עושה משפיע גם על נשים. סיוע כלכלי בעקבות הקורונה ישפיע גם על נשים שנפגעו מהקורונה".

בלי לדעת שהיא יוצאת נגד הדברים של חברתה לשעבר במפלגה, אומרת מירב בן ארי: "יש נשים בכנסת שלא עושות כלום כדי לקדם נשים. הן חושבות שאין תקרת זכוכית ולא צריך העדפה מתקנת, והן גורמות יותר נזק מגברים. אם כחלון לא היה מתעקש לעשות ריצ’רץ’ ברשימה - לא הייתי מגיעה פנימה. צריך ללמוד מגדר ולהבין את הפטריארכליות. בכנסת צריך כמה שיותר נשים, ואת צריכה להיות יותר דומיננטית. נשים נחמדות לא עושות מהפכות".

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה