גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשואות עולות וכלכלה מתחזקת: החלום של המשקיעים בחובות

מנהליהן של BDCs - חברות פיננסיות המשקיעות בחוב של עסקים קטנים ובינוניים - חולמים על עליית תשואות באג"ח ממשלתיות, על שיפור בתנאי אשראי של חברות ועל התחזקות הכלכלה - בדיוק שלושת התנאים שמגדירים היום את סביבת ההשקעה בארה"ב ● BIZD היא קרן סל העוקבת אחר מדד חברות ה-BDC הגדולות בארה"ב

הבורסה בניו יורק - וול סטריט / צילום: תמר מצפי
הבורסה בניו יורק - וול סטריט / צילום: תמר מצפי

"שיעורי הריבית מתנהגים כמו כוח משיכה על תמחורים"; וורן באפט.

במהלך השבוע האחרון חלה האצה במגמת עליית התשואות בארה"ב, דבר שהגביר את רמת התנודתיות בשוקי המניות שם. תשואות אג''ח ממשלת ארה''ב ל-10 שנים סיימו את השבוע ברמה של 1.46%, עלייה חדה מכ-0.93% בתחילת השנה. עליית התשואות מתמחרת את חששות המשקיעים מאינפלציה, על רקע הכלכלה המתחזקת והפוטנציאל למדיניות פיסקאלית ליברלית יותר במצב של שליטה של הדמוקרטים בבית הלבן ובקונגרס.

עקום התשואות, כלומר המרווח בין התשואה ל-10 שנים לתשואה לשנתיים, עלה לכ-130 נקודות בסיס, זאת לעומת כ-30 נקודות בסיס בינואר 2020 (לפני פרוץ מגפת הקורונה), והוא מתקרב לרמות הגבוהות ביותר מאז סוף 2015.

עליית עקום התשואות יכולה לחולל שינויים משמעותיים בהחלטות על אלוקציית נכסים של משקיעים ברחבי העולם, במיוחד ביחס לתמחור של חברות הצמיחה. אף אחד מאיתנו לא יודע מהו כיוון הריביות, אבל הסיכון של סביבת השקעה חדשה הפך במהרה למציאות.

איך יכולים משקיעים להגן על עצמם בפני תרחיש עלייה בתשואות? בהתחשב בסביבת התשואות הנוכחית ובתחזיות להתאוששות בכלכלה, אנו רואים את מניות חברות ה-BDC ממוצבות היטב לקראת הסערה. למשקיעים המחפשים חשיפה לחברות ה-BDC, אנו ממליצים לשקול חשיפה לקרן הסל VanEck Vectors BDC Income ETF (סימול: BIZD).

מהן חברות BDCs?

Business Development Companies (BDCs) הן חברות פיננסיות המשקיעות בעסקים קטנים ובינוניים, בעיקר באמצעות השקעה בחוב בכיר מגובה נכסים (senior secured debt), המוכר גם כהלוואות בנקאיות או הלוואות ממונפות (bank loans או leveraged loans). למעשה, הן מושקעות במגוון הלוואות בריבית משתנה (floating rate) מגובות בנכסי העסקים.

כ-90% מהנכסים של חברות BDC הם מכשירי חוב בריבית משתנה, הצמודים לריבית הליבור (LIBOR), מתוכם כ-70%-80% מהנכסים במכשירי חוב בכיר (זה יכול להשתנות לפי ה-BDC).

חברות אלו זוכות בטיפול מס יעיל ביותר, בדומה למנגנון של חברות הריט (REIT), הנדרשות לחלק כ-90% לפחות מרווחיהן למשקיעים בצורת דיבידנדים. דוגמאות לחברות BDC מובילות כוללות את Ares Capital Corp (ARCC), את FSR + FSKR) FS KKR Corp I + II) ואת Goldman Sachs BDC Inc (GSBD).

חברות ה-BDC פועלות בדומה לקרנות השקעה פרטיות בעולם האשראי המגובה נכסים, ומנהלות את מאגרי ההלוואות באופן אקטיבי, במטרה למקסם את התשואות ולצמצם את סיכון האשראי. לא במקרה, מרבית חברות ה-BDC מנוהלות כחברות אחיות של חברות פרייבט אקוויטי, כמו Ares ו-KKR.

אז למה BDCs דווקא עכשיו, כאשר התשואות עולות ותחזית המאקרו מתחזקת? כשמנכ"ל חברת BDC הולך לישון בלילה, הוא חולם על עליית תשואות של אג"ח ממשלתיות, על שיפור בתנאי אשראי של חברות ועל התחזקות הכלכלה. שלושת התנאים האלה מגדירים את סביבת ההשקעה בארה"ב.

כאשר עולה ריבית הליבור, עולה גם הריבית על הלוואות ל-BDC, מה שמוביל לתשואות דיבידנד גבוהות יותר המשולמות למשקיע BDC (יש לזכור כי צריך לחלק את הרווחים הללו למשקיע). להבדיל מאיגרות חוב קונצרניות מסורתיות, כמו אג"ח בדירוג השקעה ואג"ח בתשואה גבוהה (high yield), בעלות ריבית קבועה, שעלולות להיפגע מעליית תשואות האג"ח הממשלתיות, הלוואות חברות ה-BDC הן בריבית משתנה.

בכל האמור בכלכלה מתחזקת, ככל שמצב הלווים של חברות ה-BDC משתפר, כך סיכון האשראי פוחת. בנוסף, BDCs מבצעות השקעות מסוימות עם רכיב מניות, באמצעות השקעות במניות בכורה, השקעות היברידיות או הון עצמי בחברות הלווים. השקעות במניות אלה מובילות למרכיב דיבידנד ורווח הון שגדל ככל שעסקי החברות פועלים טוב יותר.

איך תפקדו מניות BDCs היסטורית?

ל-BDC יש רקע השקעות טוב, עם תנודתיות במחירי המניות שלהן במשברי אשראי, אבל שיעורי הפסד נמוכים במהלך המשבר הפיננסי בשנת 2008 וגם במהלך מגפת הקורונה. שיעורי ההפסד ההיסטוריים בהלוואות בכירות היו סביב 0.9% בשנים 2007-2020, על פי נתוני פיץ' ומודי'ס.

ל-BDCs הטובות ביותר יש ביצועי אשראי טובים יותר באופן משמעותי - לדוגמה חברת ARCC, שמאז 2004 הציגה שיעור הפסדים ממוצע נמוך מ-10 נקודות בסיס (0.1%) על השקעות הלוואות מובטחות בכירות. מדדי ה-BDC עלו בדרך כלל על ביצועים של השקעות בנכסי אג''ח, והביצועים ביחס למניות הבנקים השתנו בהתאם לתקופת המדידה.

בשלוש השנים האחרונות, קרן סל חברות ה-BDC (סימול: BIZD) השיגה תשואה כוללת של 34.7% לעומת תשואה של 24.5% של איגרות חוב בדירוג השקעה (LQD), תשואה של 17% של אג"ח high yield (HYG), תשואה של 6.2% באג"ח בריבית משתנה (FLOT) ותשואה של 8.7% במדד מניות הבנקים בארה"ב (KBE).

מתחילת השנה הציגו BDCs תשואה משמעותית טובה יותר מאשר תשואת אג''ח: BIZD עלתה ב-12.8%, LQD ירדה ב-4%, HYG נותרה כמעט ללא שינוי - בירידה של 0.6%, FLOT כמעט ללא שינוי ב 0.3%, ו-KBE בעלייה חדה של 18.9%.

חשיפה לחברות ה-BDC: קרן BIZD

אנו ממליצים למשקיעים המחפשים חשיפה ל-BDC לשקול את תעודת הסל של VanEck Vectors BDC Income (BIZD). קרן דומה היא BDCZ, אבל היא פחות נזילה (נכסים תחת ניהול בהיקף של 51 מיליון דולר בלבד).

קרן הסל BIZD עוקבת אחר מדד הייחוס MVIS US Business Development Companies Index, המרכיב את חברות ה-BDC הגדולות הארה''ב. הקרן מחזיקה ב-26 חברות BDC במשקולות לפי שווי שוק. תשואת הדיבידנד של הקרן היא כ-9.2%.

החזקות מובילות בקרן כוללות את ARCC (12.1%) את ORCC (6.8%) ואת PSEC (5.7%). לקרן יש נכסים תחת ניהול של כ-343 מיליון דולר, עם דמי ניהול של כ-0.4%. קרן BIZD הוקמה בפברואר 2013.

הכותבים הם מנכ"לית משותפת ואנליסט בבית ההשקעות אופנהיימר. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

קרן הסל BIZD

שם הקרן: VanEck Vectors BDC Income ETF
שנת הקמה: 2013
מדד נעקב: MVIS US Business Development Companies Index
נכסים תחת ניהול: 343 מיליון דולר
מחיר: 15.49 דולר
תשואה ב-12 החודשים האחרונים: 16.66%
תשואה בשלוש שנים: 34.8%
דמי ניהול: 0.4%
תשואת דיבידנד: 9.2%

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה