גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשואות עולות וכלכלה מתחזקת: החלום של המשקיעים בחובות

מנהליהן של BDCs - חברות פיננסיות המשקיעות בחוב של עסקים קטנים ובינוניים - חולמים על עליית תשואות באג"ח ממשלתיות, על שיפור בתנאי אשראי של חברות ועל התחזקות הכלכלה - בדיוק שלושת התנאים שמגדירים היום את סביבת ההשקעה בארה"ב ● BIZD היא קרן סל העוקבת אחר מדד חברות ה-BDC הגדולות בארה"ב

הבורסה בניו יורק - וול סטריט / צילום: תמר מצפי
הבורסה בניו יורק - וול סטריט / צילום: תמר מצפי

"שיעורי הריבית מתנהגים כמו כוח משיכה על תמחורים"; וורן באפט.

במהלך השבוע האחרון חלה האצה במגמת עליית התשואות בארה"ב, דבר שהגביר את רמת התנודתיות בשוקי המניות שם. תשואות אג''ח ממשלת ארה''ב ל-10 שנים סיימו את השבוע ברמה של 1.46%, עלייה חדה מכ-0.93% בתחילת השנה. עליית התשואות מתמחרת את חששות המשקיעים מאינפלציה, על רקע הכלכלה המתחזקת והפוטנציאל למדיניות פיסקאלית ליברלית יותר במצב של שליטה של הדמוקרטים בבית הלבן ובקונגרס.

עקום התשואות, כלומר המרווח בין התשואה ל-10 שנים לתשואה לשנתיים, עלה לכ-130 נקודות בסיס, זאת לעומת כ-30 נקודות בסיס בינואר 2020 (לפני פרוץ מגפת הקורונה), והוא מתקרב לרמות הגבוהות ביותר מאז סוף 2015.

עליית עקום התשואות יכולה לחולל שינויים משמעותיים בהחלטות על אלוקציית נכסים של משקיעים ברחבי העולם, במיוחד ביחס לתמחור של חברות הצמיחה. אף אחד מאיתנו לא יודע מהו כיוון הריביות, אבל הסיכון של סביבת השקעה חדשה הפך במהרה למציאות.

איך יכולים משקיעים להגן על עצמם בפני תרחיש עלייה בתשואות? בהתחשב בסביבת התשואות הנוכחית ובתחזיות להתאוששות בכלכלה, אנו רואים את מניות חברות ה-BDC ממוצבות היטב לקראת הסערה. למשקיעים המחפשים חשיפה לחברות ה-BDC, אנו ממליצים לשקול חשיפה לקרן הסל VanEck Vectors BDC Income ETF (סימול: BIZD).

מהן חברות BDCs?

Business Development Companies (BDCs) הן חברות פיננסיות המשקיעות בעסקים קטנים ובינוניים, בעיקר באמצעות השקעה בחוב בכיר מגובה נכסים (senior secured debt), המוכר גם כהלוואות בנקאיות או הלוואות ממונפות (bank loans או leveraged loans). למעשה, הן מושקעות במגוון הלוואות בריבית משתנה (floating rate) מגובות בנכסי העסקים.

כ-90% מהנכסים של חברות BDC הם מכשירי חוב בריבית משתנה, הצמודים לריבית הליבור (LIBOR), מתוכם כ-70%-80% מהנכסים במכשירי חוב בכיר (זה יכול להשתנות לפי ה-BDC).

חברות אלו זוכות בטיפול מס יעיל ביותר, בדומה למנגנון של חברות הריט (REIT), הנדרשות לחלק כ-90% לפחות מרווחיהן למשקיעים בצורת דיבידנדים. דוגמאות לחברות BDC מובילות כוללות את Ares Capital Corp (ARCC), את FSR + FSKR) FS KKR Corp I + II) ואת Goldman Sachs BDC Inc (GSBD).

חברות ה-BDC פועלות בדומה לקרנות השקעה פרטיות בעולם האשראי המגובה נכסים, ומנהלות את מאגרי ההלוואות באופן אקטיבי, במטרה למקסם את התשואות ולצמצם את סיכון האשראי. לא במקרה, מרבית חברות ה-BDC מנוהלות כחברות אחיות של חברות פרייבט אקוויטי, כמו Ares ו-KKR.

אז למה BDCs דווקא עכשיו, כאשר התשואות עולות ותחזית המאקרו מתחזקת? כשמנכ"ל חברת BDC הולך לישון בלילה, הוא חולם על עליית תשואות של אג"ח ממשלתיות, על שיפור בתנאי אשראי של חברות ועל התחזקות הכלכלה. שלושת התנאים האלה מגדירים את סביבת ההשקעה בארה"ב.

כאשר עולה ריבית הליבור, עולה גם הריבית על הלוואות ל-BDC, מה שמוביל לתשואות דיבידנד גבוהות יותר המשולמות למשקיע BDC (יש לזכור כי צריך לחלק את הרווחים הללו למשקיע). להבדיל מאיגרות חוב קונצרניות מסורתיות, כמו אג"ח בדירוג השקעה ואג"ח בתשואה גבוהה (high yield), בעלות ריבית קבועה, שעלולות להיפגע מעליית תשואות האג"ח הממשלתיות, הלוואות חברות ה-BDC הן בריבית משתנה.

בכל האמור בכלכלה מתחזקת, ככל שמצב הלווים של חברות ה-BDC משתפר, כך סיכון האשראי פוחת. בנוסף, BDCs מבצעות השקעות מסוימות עם רכיב מניות, באמצעות השקעות במניות בכורה, השקעות היברידיות או הון עצמי בחברות הלווים. השקעות במניות אלה מובילות למרכיב דיבידנד ורווח הון שגדל ככל שעסקי החברות פועלים טוב יותר.

איך תפקדו מניות BDCs היסטורית?

ל-BDC יש רקע השקעות טוב, עם תנודתיות במחירי המניות שלהן במשברי אשראי, אבל שיעורי הפסד נמוכים במהלך המשבר הפיננסי בשנת 2008 וגם במהלך מגפת הקורונה. שיעורי ההפסד ההיסטוריים בהלוואות בכירות היו סביב 0.9% בשנים 2007-2020, על פי נתוני פיץ' ומודי'ס.

ל-BDCs הטובות ביותר יש ביצועי אשראי טובים יותר באופן משמעותי - לדוגמה חברת ARCC, שמאז 2004 הציגה שיעור הפסדים ממוצע נמוך מ-10 נקודות בסיס (0.1%) על השקעות הלוואות מובטחות בכירות. מדדי ה-BDC עלו בדרך כלל על ביצועים של השקעות בנכסי אג''ח, והביצועים ביחס למניות הבנקים השתנו בהתאם לתקופת המדידה.

בשלוש השנים האחרונות, קרן סל חברות ה-BDC (סימול: BIZD) השיגה תשואה כוללת של 34.7% לעומת תשואה של 24.5% של איגרות חוב בדירוג השקעה (LQD), תשואה של 17% של אג"ח high yield (HYG), תשואה של 6.2% באג"ח בריבית משתנה (FLOT) ותשואה של 8.7% במדד מניות הבנקים בארה"ב (KBE).

מתחילת השנה הציגו BDCs תשואה משמעותית טובה יותר מאשר תשואת אג''ח: BIZD עלתה ב-12.8%, LQD ירדה ב-4%, HYG נותרה כמעט ללא שינוי - בירידה של 0.6%, FLOT כמעט ללא שינוי ב 0.3%, ו-KBE בעלייה חדה של 18.9%.

חשיפה לחברות ה-BDC: קרן BIZD

אנו ממליצים למשקיעים המחפשים חשיפה ל-BDC לשקול את תעודת הסל של VanEck Vectors BDC Income (BIZD). קרן דומה היא BDCZ, אבל היא פחות נזילה (נכסים תחת ניהול בהיקף של 51 מיליון דולר בלבד).

קרן הסל BIZD עוקבת אחר מדד הייחוס MVIS US Business Development Companies Index, המרכיב את חברות ה-BDC הגדולות הארה''ב. הקרן מחזיקה ב-26 חברות BDC במשקולות לפי שווי שוק. תשואת הדיבידנד של הקרן היא כ-9.2%.

החזקות מובילות בקרן כוללות את ARCC (12.1%) את ORCC (6.8%) ואת PSEC (5.7%). לקרן יש נכסים תחת ניהול של כ-343 מיליון דולר, עם דמי ניהול של כ-0.4%. קרן BIZD הוקמה בפברואר 2013.

הכותבים הם מנכ"לית משותפת ואנליסט בבית ההשקעות אופנהיימר. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

קרן הסל BIZD

שם הקרן: VanEck Vectors BDC Income ETF
שנת הקמה: 2013
מדד נעקב: MVIS US Business Development Companies Index
נכסים תחת ניהול: 343 מיליון דולר
מחיר: 15.49 דולר
תשואה ב-12 החודשים האחרונים: 16.66%
תשואה בשלוש שנים: 34.8%
דמי ניהול: 0.4%
תשואת דיבידנד: 9.2%

עוד כתבות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת