גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קומפאס של אורי אלון הפתיעה את עצמה: עסקי התיווך המקוון פורחים בתקופת הקורונה

תשקיף ההנפקה של החברה האמריקאית חושף הכנסות של 3.72 מיליארד דולר ב-2020, מהן רק 18% נותרו בחברה, והפסד של 270 מיליון דולר

אורי אלון, מייסד קומפאס / צילום: קובי שרביט
אורי אלון, מייסד קומפאס / צילום: קובי שרביט

חברת תיווך הנדל"ן המקוון קומפאס שהקים היזם הישראלי אורי אלון, עם שותפו רוברט רפקין, הגישה לרשות ניירות ערך בארה"ב (SEC) טיוטת תשקיף לקראת הנפקה ראשונית של מניות מסוג A למסחר בבורסת ניו-יורק. אם תושלם ההנפקה בהצלחה, תיסחר קומפאס תחת הסימול COMP.

קומפאס (מצפן בעברית) שנוסדה בשנת 2012, מפעילה פלטפורמת תוכנה משולבת המשרתת סוכני נדל"ן בשוק המגורים בארה"ב. החברה מעסיקה כ-2,700 עובדים ומשרתת יותר מ-19 אלף סוכנים בארה"ב.

טיוטת התשקיף אינה כוללת לפי שעה את היקף הגיוס ואת שווי החברה. לצורכי חישוב עמלת הרישום שתשלם לרגולטור האמריקאי, רשמה קומפאס בתשקיף כי תגייס עד 500 מיליון דולר, אולם סכום זה אינו מחייב ויוכל להשתנות כלפי מעלה או מטה לפי החלטת החברה.

בסבב הגיוס האחרון שלה ב-2019, גייסה קומפאס 370 מיליון דולר לפי שווי של 6.4 מיליארד דולר. את אותו גיוס הובילה אז קרן ההשקעות ויז'ן של חברת סופטבנק היפנית, שמחזיקה ב-35% ממניות A של קומפאס.

קרן ויז'ן השקיעה בעבר גם בחברת השכרת המשרדים WeWork, באתר ההפצה הביתי OpenDoor ובחברת טכנולוגיות הבנייה קאטרה. אופן-דור הפכה לציבורית בשנה שעברה באמצעות מיזוג הפוך וכיום היא שווה מעל 17 מיליארד דולר, בעוד שוויוורק עדיין מנסה להתאושש מהמשבר שכמעט הוביל לנפילתה ב-2019.

בעלי מניות נוספים בקומפאס הם קרן די.ג'י אורבן (DG-Urban) שמחזיקה ב-9.2% ממניות החברה, המייסדים אלון (5.2%) ורפקין (2.4%), וכן מנהל הטכנולוגיה הראשי ג'וזף סירוש (1.2%).

טכנולוגיה מתקדמת לסוכני נדל"ן

קומפאס, שבסיסה בניו יורק, ביקשה להביא לסוכני נדל"ן טכנולוגיה מתקדמת, ולתת להם נתונים, כלי שיווק ותוכנות קשרי לקוחות טובים יותר מכפי שהיו יכולים להשיג בתיווך הנדל"ן המסורתי. מגפת הקורונה שפרצה אשתקד העניקה דחיפה משמעותית לעסקים מקוונים כגון קומפאס, מכיוון שיותר אנשים העדיפו לקנות ולמכור בתים באופן מקוון.

מהתשקיף של קומפאס עולה כי ב-2020 הסתכמו הכנסותיחה ב-3.72 מיליארד דולר ושיקפו צמיחה של 56% ביחס להכנסותיה ב-2019. עם זאת, החברה גם הוציאה 82% מהכנסותיה (3.06 מיליארד דולר) על עמלות סוכנים והוצאות אחרות הקשורות לעסקאות, כך שבידיה נשארו רק 18% מההכנסות.

בנוסף, לחברה גם הוצאות תפעוליות רגילות שכוללות שיווק ומכירות, תפעול ותמיכה, מחקר ופיתוח, הנהלה וכלליות, וכן פחת והפחתות. הוצאות תפעוליות אלו הסתכמו ב-937 מיליון דולר, כך שבסך הכול רשמה קומפאס ב-2020 הפסד תפעולי של 273 מיליון דולר.

ההפסד התפעולי של החברה התכווץ ב-32% ביחס ל-2019, וכך גם ההפסד הנקי שקטן ב-30% ל-270 מיליון דולר. החברה גם הציגה ב-2020 תזרים מזומנים שלילי של 58 מיליון דולר מפעילות שוטפת, אולם מדובר בשיפור לעומת תזרים שלילי של 377 מיליון דולר שנה קודם לכן.

נכון לסוף 2020 החזיקה קומפאס במזומנים בשווי 440 מיליון דולר וזאת בהשוואה לסכום של 547 מיליון דולר שהיה ברשותה בסוף 2019. בסך הכול גייסה קומפאס מאז הקמתה 1.5 מיליארד דולר.

ניבאה ירידה של 50% בהכנסות ופיטרה עובדים

אלון, המוכר גם מהתקופה בה היה בעלי קבוצת הכדורסל של הפועל ירושלים בעשור הקודם, שימש בעבר כמנהל ההנדסה בטוויטר ואילו רפקין עבד קודם לכן בגולדמן זאקס. הם הקימו כאמור את קומפאס בשנת 2012 וכיום מכסה החברה 46 אזורים מטרופוליטניים בארה"ב.

החברה מייצרת את הכנסותיה מעמלות עבור עסקאות נדל"ן שעשו שימוש בפלטפורמה שלה. כך, שעליית מחירי הנדל"ן בארה"ב בשנה האחרונה תרמה גם היא לעלייה בהכנסותיה.

הצמיחה החדה שנרשמה ב-2020 הגיעה בניגוד גמור לתחזית העגומה שפרסמה החברה בתחילת התפשטותו של נגיף הקורונה בארה"ב, אז ניבאה ירידה של 50% בהכנסות ואף פיטרה 15% מעובדיה.

אלא שהקורונה גם אילצה אנשים לעבוד מהבית והפכה את שוק הנדל"ן למגורים למשגשג, כאשר המעמד הבינוני-גבוה שנפגע פחות מהמשבר ניצל את שינוי הרגלי העבודה לצורך מעבר לבתים גדולים יותר, ואף לשינויים במקומות המגורים.

עם ההבנה שעבודה מרחוק כאן כדי להישאר, בעלי בתים חיפשו לעבור למקומות נחשקים יותר, אך ההיצע החדש הוגבל וגרם לזינוק במחירים. בעקבות זאת התאוששו העסקים של קומפאס באופן דרמטי במחצית השנייה של 2020.

ב-2020 כולה רשמה קומפאס צמיחה של 66% בעסקאות בהן תיווכה לכ-145 אלף. בעסקאות אלו נמכרו דירות ובתים בהיקף כולל של 151.7 מיליארד דולר. לשם השוואה, ב-2019 תיווכה החברה בכ-87 אלף עסקאות שהיקפן הכולל עמד על 97.5 מיליארד דולר.

על-פי מדד מחירי הדיור של S&P CoreLogic Case-Shiller עלו מחירי הדירות בארה"ב ב-10.4% בין דצמבר 2019 לדצמבר 2020. מדובר בקצב הצמיחה השנתי החזק ביותר זה שש שנים, ואחד הגבוהים ביותר בהיסטוריה בת 30 השנים של המדד.

עוד כתבות

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

תחנת הכוח אשכול שעתידה להיבנות / הדמיה: דליה חברות אנרגיה/יחצ

דליה קיבלה רישיון לפריסת סיב תת-ימי מאשדוד לאירופה

משרד התקשורת העניק לחברת האנרגיה אישור להקמת תחנת עגינה לכבל אופטי תת-ימי במתחם אשכול ● דליה זקוקה גם לאישור ממינהל התכנון, שמעדיף פריסת סיבים בנקודות הקיימות, טירת כרמל ותל אביב

הזהב בשיא / צילום: Shutterstock

לראשונה: הזהב נסחר מעל רף של 5,000 דולר

הזינוק במחירי המתכות נמשך, והזהב והכסף שוברים שיאים חדשים ● בין הסיבות: הטלטלות הגיאו פוליטיות, חולשת הדולר ומהלכים של בנקים מרכזיים

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו ● רשות הסייבר הלאומית: "האירוע מטופל"

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

שמחון לבלומברג: משלחת יוצאת לוושינגטון לסגור הסכם סחר. על אזהרות סוכנויות הדירוג: "תירוצים"

לדברי יועצו הכלכלי הוותיק של ראש הממשלה, ישראל וארה"ב סיכמו מסגרת להסכם סחר הדדי, ומשלחת ישראלית תיסע לוושינגטון השבוע לסגירת הפרטים ● שמחון דחה את האזהרות של סוכנויות הדירוג לפיהן צעדים להחלשת מערכת המשפט עלולים להשפיע על הדירוג

KLM / צילום: Shutterstock

KLM מודיעה על חידוש פעילותה לישראל, אך במתכונת חריגה

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל' חרף המצב הבטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כל עוד אין הנחיה לבטל טיסות מגורמי הבטיחות האירופיים, אלו הפתרונות שמסייעים להן להביא לכאן את הצוותים למרות החשש

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

התחרות תגדל, ומה עם המחירים? סימני השאלה סביב הכניסה האפשרית של אובר

מליאת הכנסת נתנה אור ירוק ראשוני לחוק התחבורה השיתופית, אך הדרך להפעלת השירות בישראל עוד ארוכה ● סימני השאלה לגבי המודל רבים, כשהמבחן יהיה בהורדת מחירי הנסיעה ● עוד על הסוגיה - בכנס "תשתיות לעתיד" של גלובס שייערך ביום ד'

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; מטא ואפל קפצו לקראת הדוחות, מחירי המתכות היקרות זינקו לשיאים חדשים

ה-S&P 500 עלה בכ-0.5% ● קורוויב קפצה במעל 5%, לאחר שאנבידיה הודיעה כי השקיעה בה 2 מיליארד דולר ● הכסף רשם את הזינוק התוך־יומי הגדול ביותר שלו מאז 2008, ואז נסוג מהשיא ● וול סטריט לקראת שבוע דרמטי: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● הדולר נחלש בעולם, הין היפני התחזק במעל 1%

רכבי BYD לקראת יצוא מסין / צילום: Reuters, CFOTO

הרכבים הנחשקים שנעלמו מאולמות התצוגה

שנת 2026 נפתחת במחסור בהיצע של דגמי כלי רכב חשמליים חדשים ● בין הסיבות: עליית מס הקנייה, הצטברות רכבי "אפס ק"מ" ומלחמת מחירים ● לפי חלק מהיבואנים, מדובר בהקפאת יבוא זמנית ● הצפי הוא שהדבר יוביל לירידה בנתח השוק של כלי הרכב החשמליים

אילוסטרציה: Shutterstock, SeventyFour

60 אלף שקל לעורך דין: הרפורמה בסיעוד שמלחיצה את הלוביסטים

האוצר מבקש להגביל את חברות מיצוי הזכויות הגובות עשרות אלפי שקלים, אך ברקע גוברים הלחצים לפצל את החוק ● המועצה לצרכנות חושפת: "ניצול של חולים והחתמות אגרסיביות"

משמרות המהפכה באיראן / צילום: Vahid Salemi

בעקבות הטבח: צעד "שובר השוויון" שהאיחוד האירופי שוקל לבצע נגד איראן

עד כה, שורה של מדינות אירופיות, ביניהן ספרד, צרפת ואיטליה, התנגדו לביצוע מהלך מיידי נגד איראן ● יחד עם זאת, ממדי הטבח באזרחים מצד משטר האייתולות בשבועות האחרונים, כך נראה, שינו את התמונה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הבכירה לשעבר באירופה שיוצאת נגד עסקת גוגל-וויז

בעוד האיחוד האירופי מתקרב להכרעה בעסקת רכישת וויז בידי גוגל, הילרי ג'נינגס, לשעבר בכירה ברשות ההגבלים הבריטית, משמיעה התנגדות חריפה לעסקה מחשש להשלכות אפשריות על התחרות, ניטרליות הענן וריבונות הדאטה באירופה

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

מגמה חיובית באסיה; טראמפ מטיל מכס חדש על דרום קוריאה

בורסת טוקיו מתאוששת ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה יורדות ● עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● הדולר נסחר הבוקר ביציבות ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

מימין לשמאל: צפריר יואלי, שחר גרשון ונדב טנא / צילום: תמונה פרטית

לאחר שמכרו מניות במאות מיליונים: מנהלי נופר מסתערים על חוות השרתים

נדב טנא ושחר גרשון, שפרשו אשתקד במפתיע מניהול נופר של עופר ינאי, חוזרים לבורסה עם חברה שמתכננת לספק אנרגיה לחוות שרתים בארה"ב ושבה שותפים גם בכירים לשעבר בחברת אנלייט: "שוק האנרגיה והתשתיות הדיגיטליות בארה"ב נמצא בנקודת מפנה היסטורית"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

השוק החדש שנפתח לתעשיות הביטחוניות הישראליות

כחלק מהידוק היחסים בין ישראל לקזחסטן, שהחל עם הצטרפות המדינה להסכמי אברהם, עובדים במשרד הביטחון על מתן אפשרות להוצאת רישיונות יצוא אליה ● הטכנולוגיות שצפויים לאפשר לייצא כוללות לא רק יכולות הגנתיות אלא גם התקפיות כדוגמת מל"טים

בניין משרדים של חברת מבנה. ''סמוך לתחנה של הקו הירוק'' / הדמיה: אלכס לובימוב

"רובע עירוני חדש": המלונות ומגדלי המסחר שייבנו בשדה דב, והמחירים

לצד 16 אלף דירות שחלקן כבר בתכנון מתקדם, יהיו בשדה דב גם 3,000 חדרי מלון ● בעוד שבתחום המגורים המחירים מגוונים, בתחום המלונאות היזמים מכוונים רק לפלח היוקרה ולתיירות עסקית

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

במקום הפקעה: המתווה שיאפשר לבעלי דירות בתוואי המטרו למכור אותן למדינה

אלפי יח"ד ותשלומים בשווי מיליארדים: משרד המשפטים מגבש פתרון ל"מלכוד" הפיצויים של פרויקט התשתית הגדול בישראל ● איך יחושבו המחירים, למה רשות המסים צפויה להעניק פטור, ומהם התנאים שבהם ניתן לדלג על הבירוקרטיה המנדטורית ולראות את הכסף מיידית