גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החזית נגד ביטול תמ"א 38: האם התוכנית לחיזוק מבנים תחזור?

בפיקוד העורף חוששים שבניינים לא יחוזקו, וברשות להתחדשות טוענים כי עיריות יכשילו בנייה • דיון סוער שהתקיים השבוע במועצה הארצית לתכנון ולבנייה עשוי לסלול את חזרתה של תמ"א 38

הריסת בניין בפתח תקווה במסגרת פרויקט תמ"א2\38 / צילום: גיא ליברמן
הריסת בניין בפתח תקווה במסגרת פרויקט תמ"א2\38 / צילום: גיא ליברמן

אם החלופה לתמ"א 38 לא תקודם משמעותית עד ספטמבר, יש לשקול ברצינות להאריך את תוקפה של התמ"א, אחרת היקפי הבנייה במרכז הארץ יקטנו משמעותית, ובנוסף צפויה פגיעה באפשרות לחזק מבנים מרעידות אדמה - כך טענו אנשי מקצוע במהלך דיון סוער שנערך השבוע במועצה הארצית לתכנון ולבנייה.

במסגרת הישיבה הושמעה ביקורת נוקבת על החלופה לתמ"א, ככזו שלא באמת בשלה, ונציגי הרשות להתחדשות עירונית ואנשי פיקוד העורף הצביעו על בעיות קשות במימושה ועל ירידה צפויה בחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה בעקבות כך.

ההחלטה לסיום התמ"א התקבלה בנובמבר 2019, ולפיה עד אוקטובר 2022 יסתיים התוקף של התוכנית, 17 שנה לאחר שהתוכנית נכנסה לתוקף.

במקביל להחלטה על ביטול התמ"א, טענו המתנגדים למהלך שהאלטרנטיבה לתמ"א 38 אינה מגובשת, וכי תהליכי החקיקה שהיא מחייבת, עלולים לארוך יותר משלוש שנים. עוד טענו המתנגדים, כי תמ"א 38 אושרה כתוכנית לחיזוק מבנים ולא כתוכנית להתחדשות עירונית, ולא ניתן לקבוע שהיא נכשלה בחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה.

עיקרי החלופה: תוספת סמכויות לראשי הערים

עקרונות המתווה החלופי לתמ"א 38 היו ידועים כבר אז, ואולם התזכיר לתיקון לחוק פורסם רק בדצמבר 2020. הוא כולל בעיקרו הרחבת סמכויות של הוועדות המקומיות לאשר תוכניות שמקבילות לתמ"א 38. עם פרסום התזכיר הוגשו בעניינו 40 הערות מטעם הציבור. חלקן נקודתיות, אחרות משמעותיות ועקרוניות.

כך, למשל, בישיבת המועצה מהשבוע נשמעה ביקורת נוקבת מצד סגנית יו"ר הרשות להתחדשות עירונית, עינת גנון. "אין צורך לומר את הדברים בצורה מכובסת: יש רשויות שמעודדות התחדשות בניינית ויש כאלה שפחות. הערנו שההליך יהיה יעיל, אם ימומש העיקרון של תוכנית שמשולבת בהיתר בנייה. כרגע המנגנון הזה אינו מגובש, מה שמעלה חשש שבפועל לוחות הזמנים יוארכו; אחת הבעיות העיקריות היא חשש לחוסר כדאיות כלכלית ליזמים. ההצעה החדשה תצמצם את זכויות הבנייה בהשוואה לאלה שניתנות בתמ"א 38. ולבסוף, צריך לפעול בחוקים מקבילים כגון אחוז ההסכמות בקרב הדיירים ועוד", אמרה גנון לגלובס לאחר הישיבה. העיכובים המסתמנים בפרסום החלופה וקידום החקיקה בממשלה, נובעים במידה מסוימת בשל מורכבות הנושא, שמחייב שימור על עקרונות תכנוניים ומשפטיים. זאת בזמן שיש לשמור על היתכנות כלכלית של היזמים שבלעדיה לא יתקיים יקום פרויקט התחדשות עירונית. ואולם גם לחוסר התפקוד הממשלתי ולקורונה יש חלק חשוב בעובדה, שכמעט שנה וחצי לפני פקיעת תמ"א 38 אין לה עדיין מתווה חלופי.

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית / צילום: איל יצהר

כרגע המערכת עומדת לפני בחירות, והתקווה שהביעו גורמים שלקחו חלק בישיבה היא, שאחרי בחירת ממשלה יקודם הנושא במהירות. ואולם תרחיש סביר הוא, שגם אחרי הבחירות של מרץ, המערכת הפוליטית לא תצא מהפלונטר שבו היא נתונה כיום כך שהטיפול בחלופה לתמ"א 38 ימשיך להתנהל בעצלתיים.

אם אכן יתרחש מצב שבו תמ"א 38 תפקע, וחלופה מגובשת לא תוצב במקומה, מתריעים בכירים בתחום, כי הדבר יהווה מכה קשה ביותר לבנייה, בעיקר במרכז הארץ, שבו התמ"א מהווה כ-15% מכלל התחלות הבנייה. ביקורת אחרת שהושמעה בישיבת המועצה הגיעה מטעם פיקוד העורף וועדת ההיגוי הבין-משרדית להיערכות בפני רעידות אדמה. הנציגים של גופים אלה הביעו חשש, שהמתווה החדש יביא לצמצום משמעותי בקצב חיזוק מבנים ישנים מפני רעידות אדמה.

באחרונה החלו גורמים שונים ללחוץ על המערכת להאריך את תוקפה של תמ"א 38, עד לגיבוש הסופי של החלופה, במיוחד על רקע ההאטה הצפויה בבנייה בשנים הקרובות על קרקעות רמ"י. בישיבת המועצה היו אלה נציגי התאחדות הקבלנים בוני הארץ שהעלו את הנושא, אך יש להם שותפים שקטים מתוך המשרדים הממשלתיים.

השקט הזה, מעריכים פקידים בכירים, יופר כשהמערכת תיווכח שהחלופה לתמ"א ממשיכה לקרטע. להערכת אותם פקידים, אם בתוך חצי שנה לא תוצג חלופה מגובשת - הארכת תמ"א 38 תהיה כורח המציאות.

למה התכוון דרעי כשכתב "לעת הזאת"

לגלובס נודע כי נציגי התאחדות הקבלנים בוני הארץ, שלחו לאחרונה מכתב בעניין הארכת התמ"א לשר הפנים אריה דרעי, שמנכ"ל משרדו, מרדכי כהן, משמש כיו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה. דרעי השיב להם לפני כשבועיים במכתב ארוך, שרובו כלל את הפעולות שבהם נוקט משרדו לקידום החלופות.

את המכתב סיים דרעי כשכתב כי "בנסיבות אלה, ואף לאור העובדה שתמ"א 38 תישאר בתוקפה עד לתאריך 1 באוקטובר 2022... אני סבור כי לעת הזאת אין כל הצדקה להורות על כינוס המועצה הארצית במטרה להאריך את התמ"א לתקופה נוספת, אלא יש למצות את ההליכים עליהם הנחתי, ולנסות בכל דרך לקדם חלופות טובות יותר לתמ"א 38...".

יש מי שנאחז בצמד המילים "לעת הזאת" כדי להצביע על כך שגם דרעי ער לבעייתיות במצב הנוכחי, וכי הוא לא סתם את הגולל על האפשרות שהתמ"א אולי תשוב.

הביקורת על החלופה לתמ"א 38

1. החלופה החדשה לא כלכלית כולל במקומות שכיום יש בהם היתכנות כלכלית לתמ"א 38
2. החלופה מקנה כוח עצום לרשויות מקומיות שרבות מהן מתנגדות לפרויקטים שכאלה
3. המתווה החדש לא בשל, כך שמבנים רבים לא יחוזקו נגד רעידות אדמה
4. מיתון שייגרם בעקבות הקורונה, יקשה על מימוש פרויקטים גדולים

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם בת של בעלת נחלה במושב זכאית למגרש ללא מכרז?

בעלת נחלה במושב שביקשה מרמ"י להקצות לבתה מגרש מגורים ללא מכרז עוד ב-2007, גילתה כי בקשתה נדחתה ● העליון הורה על עיכוב ביצוע פסק דין ליהלומן בן 87 שחויב במס של כ־34 מיליון שקל, עקב חשש שיקרוס כלכלית לפני בירור הערעור ● ושכנות שבנו דק בחצר משותפת חויבו להשיב את המצב לקדמותו ● 3 פסקי דין בשבוע

מי מגן על הקשישים? / צילום: Shutterstock

שבעה דברים שכדאי לוודא שעשינו - לקראת היום שבו נזדקק לטיפול סיעודי

תוחלת החיים מתארכת, ומספר המבוגרים הזקוקים למטפלים גבוה פי 20 מהערכות קודמות ● חברות הסיעוד, שנהנו מהבוננזה, נתקלות כעת בסטנדרטים חדשים של ביטוח לאומי, והזהירו מפני ירידה בהכנסות ● בינתיים, הקשישים נאבקים על זכויותיהם ונתונים לפגיעה וניצול ● כך תצליחו לנווט בסערה

בודקים את המיתוס. ניצול המוח / איור: הנרי צ'רלטון בסטיאן, ויקיפדיה

אנחנו משתמשים בכל חלקי המוח שלנו - אז למה יש שמועות שלא?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לא 10% ולא 20% - האדם משתמש ב-100% מהמוח, ויש לזה הסבר אבולוציוני

מאיר שמיר / צילום: כדיה לוי

קבוצה הכוללת את מאיר שמיר מתמודדת על רכישת חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד

חברת האסתטיקה הרפואית, שייסד משה מזרחי עומדת למכירה תמורת כמיליארד דולר, איבדה 85% מהשווי בשיא ● מלבד שמיר, שחבר למנהלי אינמוד ומשקיעים נוספים בניסיון רכישה, מתמודדת על רכישת אינמוד גם קרן השקעות מדרום קוריאה

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: Reuters

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הומנואידים. סין משקיעה בהם הרבה משאבים / צילום: Shutterstock

בלי ששמנו לב, זירת הרובוטים דמויי אדם עשתה קפיצת מדרגה

השבוע התריע מנכ"ל גוגל DeepMind בוועידת דאבוס כי סין רחוקה רק כחצי שנה מהישגי המעבדות המערביות המובילות בגזרת ה–AI ● באילו תחומים סין כבר עוקפת את היתר, ולמה זה כל כך מפחיד את המערב

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● על פי ההערכות, המכירה נובעת מרצון לנקות את החברה לקראת מיזוג אפשרי עם אספן, וכן למימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

"ביקוש לשכונה": בכמה נמכר פנטהאוז בנס ציונה?

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: AP, Charles Rex Arbogast

המניה שלה לא זזה: מה עובר על מיקרוסופט והאם היא תצליח לסגור את הפער

איך קורה שמיקרוסופט, שהייתה מהראשונות לזהות את מהפכת הבינה המלאכותית, מוצאת את עצמה משתרכת מאחורי גוגל ואמזון? ● בין הסיבות: עיכובים קריטיים בפיתוח שבבים עצמאיים, תלות גוברת ב–OpenAI של סם אלטמן וצניחה בנתח השוק של קופיילוט ● האם המודל העסקי המנצח יצליח להציל את המניה המדשדשת?

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד מועמדת למכירה; אלו המתחרות עליה

על העסקה מתחרות קרן קוריאנית וקבוצת משקיעים ישראלית, כאשר המחירים שהוצעו משקפים פרמיה של 15%-25% על מחיר המניה בנאסד"ק ושווי של כמיליארד דולר ● המניה רחוקה מאוד מהשיא שרשמה ב-2021, אך עדיין נסחרת בתשואה של 98% ביחס למחיר ההנפקה שלה

אסתי פורטנוי / צילום: גבריאל סימן טוב

"כשהגעתי לראיון עבודה אצל מייקל ג'ורדן לא הבנתי כלום בכדורסל, אבל התקבלתי"

כשאסתי פורטנוי קיבלה הצעה לעבוד עם אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן, היא לא ממש התלהבה. אחרי הכול, כדורסל לא היה ספורט מועדף עליה. מאז חלפו כמעט 30 שנה שבהן היא משמשת כמנהלת השיווק והמנהלת האישית שלו ● בראיון מיוחד לגלובס היא מסבירה איך מתחזקים מותג שדור ה-Z מעולם לא ראה על המגרש, מה עומד מאחורי מותג הטקילה שלו סינקורו הנמכר גם בארץ, מה השיעור שלמדה ממנו, ואיך אפשר לשפר את תדמית ישראל בעולם

בית הזיקוק פונטה קרדון בוונצואלה. בעיגול: דלסי רודריגס, נשיאת ונצואלה הזמנית / צילום: Reuters, Jesus Vargas, ULAN

קורצת לטראמפ: ונצואלה בדרך לרפורמה דרמטית בשוק האנרגיה

ההנהגה החדשה במדינה מקפלת את מדיניות ההלאמה ומקדמת את שחרור האחיזה הממשלתית בנכסים ● בתוכנית: קיצוץ מאסיבי במיסוי וויתור על ריבונות משפטית מול ענקיות האנרגיה ● לוונצואלה עתודות הנפט הגדולות בתבל, האם עתה סוף סוף יתממש הפוטנציאל?

ליאור פרנקל בשיחה עם אמיר פלד / צילום: אילן בשור

מצאתם 200 שקל על הרצפה? מתברר שהרווחתם הרבה יותר מזה

עם מי מדברים? אמיר פלד, מייסד ומנכ"ל טיים אקונומי - מיזם לניהול תמחור ומוניטיזציה של זמן ● על מה מדברים? כיצד להפיק את הערך המרבי מהזמן שלנו, איך נוכל להחליט אם פרויקט שווה את ההשקעה, ומה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההחזר עליה?

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורה של עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, מיתוג והתוכניות להנפקה בבורסה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד, אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

מנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל / צילום: דוברות הרשות השופטת

הנהלת בתי המשפט: לבלום את החוק שיפגע בשכר השופטים

ועדת הכנסת צפויה לדון השבוע בהצעת החוק של ח"כ בוארון, ולפיה ועדה ציבורית תקבע את שכר נושאי המשרה הבכירים במגזר הציבורי כאחוז משכר נשיא המדינה ● על רקע ההערכות כי ההצעה תוביל לפגיעה בשכר השופטים, בהנהלת בתי המשפט מתריעים: השכר מבטא את האינטרס בעצמאות השופטים, ופגיעה בו תשליך על איכות השירות לציבור"

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

סבב הפיטורים באמזון מתרחב: החל מהשבוע יפוטרו עוד 16 אלף איש

החל מהשבוע אמזון מרחיבה את גל הפיטורים שלה לעוד 16 אלף עובדים, בעיקר במשרות מטה ופיתוח ● מייל פנימי בחברה על עליית הבינה המלאכותית מספק הקשר לגל הקיצוצים הגדול בתולדותיה, אך המנכ"ל מנסה להרגיע את העובדים ולייחס את המהלך לעודף כוח אדם

פרופ' אסף מידני / צילום: עמית שטראוס

הרשות השנייה מינתה חמישה דירקטורים חדשים מטעם הציבור בערוצי הטלוויזיה

אילת אליאב ודניאל בוטוין מונו לדירקטורים בחדשות 13, פרופ' אסף מידני וד"ר מיכל שפירא מונו לדירקטורים בחדשות 12, ופרופ' אילן אבישר מונה לדירקטור בערוץ עכשיו 14