גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החזית נגד ביטול תמ"א 38: האם התוכנית לחיזוק מבנים תחזור?

בפיקוד העורף חוששים שבניינים לא יחוזקו, וברשות להתחדשות טוענים כי עיריות יכשילו בנייה • דיון סוער שהתקיים השבוע במועצה הארצית לתכנון ולבנייה עשוי לסלול את חזרתה של תמ"א 38

הריסת בניין בפתח תקווה במסגרת פרויקט תמ"א2\38 / צילום: גיא ליברמן
הריסת בניין בפתח תקווה במסגרת פרויקט תמ"א2\38 / צילום: גיא ליברמן

אם החלופה לתמ"א 38 לא תקודם משמעותית עד ספטמבר, יש לשקול ברצינות להאריך את תוקפה של התמ"א, אחרת היקפי הבנייה במרכז הארץ יקטנו משמעותית, ובנוסף צפויה פגיעה באפשרות לחזק מבנים מרעידות אדמה - כך טענו אנשי מקצוע במהלך דיון סוער שנערך השבוע במועצה הארצית לתכנון ולבנייה.

במסגרת הישיבה הושמעה ביקורת נוקבת על החלופה לתמ"א, ככזו שלא באמת בשלה, ונציגי הרשות להתחדשות עירונית ואנשי פיקוד העורף הצביעו על בעיות קשות במימושה ועל ירידה צפויה בחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה בעקבות כך.

ההחלטה לסיום התמ"א התקבלה בנובמבר 2019, ולפיה עד אוקטובר 2022 יסתיים התוקף של התוכנית, 17 שנה לאחר שהתוכנית נכנסה לתוקף.

במקביל להחלטה על ביטול התמ"א, טענו המתנגדים למהלך שהאלטרנטיבה לתמ"א 38 אינה מגובשת, וכי תהליכי החקיקה שהיא מחייבת, עלולים לארוך יותר משלוש שנים. עוד טענו המתנגדים, כי תמ"א 38 אושרה כתוכנית לחיזוק מבנים ולא כתוכנית להתחדשות עירונית, ולא ניתן לקבוע שהיא נכשלה בחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה.

עיקרי החלופה: תוספת סמכויות לראשי הערים

עקרונות המתווה החלופי לתמ"א 38 היו ידועים כבר אז, ואולם התזכיר לתיקון לחוק פורסם רק בדצמבר 2020. הוא כולל בעיקרו הרחבת סמכויות של הוועדות המקומיות לאשר תוכניות שמקבילות לתמ"א 38. עם פרסום התזכיר הוגשו בעניינו 40 הערות מטעם הציבור. חלקן נקודתיות, אחרות משמעותיות ועקרוניות.

כך, למשל, בישיבת המועצה מהשבוע נשמעה ביקורת נוקבת מצד סגנית יו"ר הרשות להתחדשות עירונית, עינת גנון. "אין צורך לומר את הדברים בצורה מכובסת: יש רשויות שמעודדות התחדשות בניינית ויש כאלה שפחות. הערנו שההליך יהיה יעיל, אם ימומש העיקרון של תוכנית שמשולבת בהיתר בנייה. כרגע המנגנון הזה אינו מגובש, מה שמעלה חשש שבפועל לוחות הזמנים יוארכו; אחת הבעיות העיקריות היא חשש לחוסר כדאיות כלכלית ליזמים. ההצעה החדשה תצמצם את זכויות הבנייה בהשוואה לאלה שניתנות בתמ"א 38. ולבסוף, צריך לפעול בחוקים מקבילים כגון אחוז ההסכמות בקרב הדיירים ועוד", אמרה גנון לגלובס לאחר הישיבה. העיכובים המסתמנים בפרסום החלופה וקידום החקיקה בממשלה, נובעים במידה מסוימת בשל מורכבות הנושא, שמחייב שימור על עקרונות תכנוניים ומשפטיים. זאת בזמן שיש לשמור על היתכנות כלכלית של היזמים שבלעדיה לא יתקיים יקום פרויקט התחדשות עירונית. ואולם גם לחוסר התפקוד הממשלתי ולקורונה יש חלק חשוב בעובדה, שכמעט שנה וחצי לפני פקיעת תמ"א 38 אין לה עדיין מתווה חלופי.

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית / צילום: איל יצהר

כרגע המערכת עומדת לפני בחירות, והתקווה שהביעו גורמים שלקחו חלק בישיבה היא, שאחרי בחירת ממשלה יקודם הנושא במהירות. ואולם תרחיש סביר הוא, שגם אחרי הבחירות של מרץ, המערכת הפוליטית לא תצא מהפלונטר שבו היא נתונה כיום כך שהטיפול בחלופה לתמ"א 38 ימשיך להתנהל בעצלתיים.

אם אכן יתרחש מצב שבו תמ"א 38 תפקע, וחלופה מגובשת לא תוצב במקומה, מתריעים בכירים בתחום, כי הדבר יהווה מכה קשה ביותר לבנייה, בעיקר במרכז הארץ, שבו התמ"א מהווה כ-15% מכלל התחלות הבנייה. ביקורת אחרת שהושמעה בישיבת המועצה הגיעה מטעם פיקוד העורף וועדת ההיגוי הבין-משרדית להיערכות בפני רעידות אדמה. הנציגים של גופים אלה הביעו חשש, שהמתווה החדש יביא לצמצום משמעותי בקצב חיזוק מבנים ישנים מפני רעידות אדמה.

באחרונה החלו גורמים שונים ללחוץ על המערכת להאריך את תוקפה של תמ"א 38, עד לגיבוש הסופי של החלופה, במיוחד על רקע ההאטה הצפויה בבנייה בשנים הקרובות על קרקעות רמ"י. בישיבת המועצה היו אלה נציגי התאחדות הקבלנים בוני הארץ שהעלו את הנושא, אך יש להם שותפים שקטים מתוך המשרדים הממשלתיים.

השקט הזה, מעריכים פקידים בכירים, יופר כשהמערכת תיווכח שהחלופה לתמ"א ממשיכה לקרטע. להערכת אותם פקידים, אם בתוך חצי שנה לא תוצג חלופה מגובשת - הארכת תמ"א 38 תהיה כורח המציאות.

למה התכוון דרעי כשכתב "לעת הזאת"

לגלובס נודע כי נציגי התאחדות הקבלנים בוני הארץ, שלחו לאחרונה מכתב בעניין הארכת התמ"א לשר הפנים אריה דרעי, שמנכ"ל משרדו, מרדכי כהן, משמש כיו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה. דרעי השיב להם לפני כשבועיים במכתב ארוך, שרובו כלל את הפעולות שבהם נוקט משרדו לקידום החלופות.

את המכתב סיים דרעי כשכתב כי "בנסיבות אלה, ואף לאור העובדה שתמ"א 38 תישאר בתוקפה עד לתאריך 1 באוקטובר 2022... אני סבור כי לעת הזאת אין כל הצדקה להורות על כינוס המועצה הארצית במטרה להאריך את התמ"א לתקופה נוספת, אלא יש למצות את ההליכים עליהם הנחתי, ולנסות בכל דרך לקדם חלופות טובות יותר לתמ"א 38...".

יש מי שנאחז בצמד המילים "לעת הזאת" כדי להצביע על כך שגם דרעי ער לבעייתיות במצב הנוכחי, וכי הוא לא סתם את הגולל על האפשרות שהתמ"א אולי תשוב.

הביקורת על החלופה לתמ"א 38

1. החלופה החדשה לא כלכלית כולל במקומות שכיום יש בהם היתכנות כלכלית לתמ"א 38
2. החלופה מקנה כוח עצום לרשויות מקומיות שרבות מהן מתנגדות לפרויקטים שכאלה
3. המתווה החדש לא בשל, כך שמבנים רבים לא יחוזקו נגד רעידות אדמה
4. מיתון שייגרם בעקבות הקורונה, יקשה על מימוש פרויקטים גדולים

עוד כתבות

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס? / צילום: Shutterstock

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס?

כמה ערי בירה יש לרפובליקת דרום אפריקה, מה מקור השם שפעת ובאיזו סדרת אנימציה חיית המחמד נקראת Santa's Little Helper? ● הטריוויה השבועית

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

רופי תורפ. כל קו עלילה מטופל באופן אמין / צילום: ליינה אמברון

"מרגו צריכה כסף": כמה חופש באמת נשאר לאישה כשהגוף הופך למטבע

הרומן "מרגו צריכה כסף" מאת רופי תורפ שואל בחדות ובהומור מה מותר ומה אסור לאישה לעשות עם הגוף שלה ● במרכז העלילה אם חד־הורית צעירה שמוצאת חבל הצלה כלכלי במכירת תמונות עירום ב"אונליפאנס" ● ה"רעים" אינם גברים בודדים אלא הממסד הרפובליקאי האמריקאי - ואם נרצה, גם אמריקה של טראמפ

אנדרו סטנטון ודמותו של וול-E. ''נתיב אחר לגמרי בכביש המהיר'' / צילום: Reuters, Martin Klimek

יוצר "וול-E" של פיקסאר ראה שחורות בנוגע לעבודה בעתיד, וצדק

לבמאי והתסריטאי-המשותף אנדרו סטנטון היה חזון של עולם דיסטופי, שנראה כעת נבואי באופן מטריד ● בראיון כעת הוא אומר שבעיניו הבינה המלאכותית לא תמחק את היוצרים: "המגע האנושי צריך תמיד להיות מעורב איכשהו"

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

על הצעצוע הכי חם של השנה חתום סטארט־אפ טכנולוגי שלא שמעתם עליו

חברה אלמונית שהתחילה בכלל מאפליקציות וכמעט אזל לה הכסף - הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט ● הרעיון: קונסולת משחקים שגם הורים רוצים לילדים שלהם, וקהל היעד שלה הוא ממש לא הגיימר הסטריאוטיפי

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

ראשת ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י בפרלמנט. האישה הראשונה בתפקיד / צילום: ap, Eugene Hoshiko

התיירות הישראלית ליפן קפצה ב־88% מהשנה שעברה. זו הסיבה האמיתית

הציבור המזדקן, התוצר המתכווץ והיחלשות המטבע הכניסו את הכלכלה הרביעית בגודלה לסחרור, וחבילת תמריצים ממשלתית כבר יצאה לדרך ● אבל כשהשמיים מתקדרים מעל ארץ השמש העולה, נדמה שדווקא לישראלים נוצרות הזדמנויות יוצאות דופן - מההייטק והביטחון ועד החופשה שהוזלה

טארטלט לימון שומשום / צילום: יעל יצחקי

בדרך לצפון עוצרים בכרמל: הביסטרו המנחם בבית האבן בן ה-100

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ-6 מיליארד שקל ל-35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שרית זהבי / צילום: רמי זרנגר

החוקרת שסבורה: חיזבאללה מתכונן לסיבוב הבא, ואיראן שולטת בכל צעד

שיחה עם שרית זהבי, נשיאת מרכז עלמא להנגשת מידע על הזירה הצפונית ● על היכולות הצבאיות והכלכליות של חיזבאללה, השליטה והמעורבות של איראן והגישה של נשיא סוריה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה רביעית בסדרה

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

3,400 חנויות ו־18.5 מיליארד דולר בשנה: כך הפכה רשת הביוטי היוקרתית לגדולה בעולם

ספורה היא רשת היופי היוקרתית הגדולה בעולם: 3,400 חנויות, בלעדיות על מאות מותגים והכנסות של 18.5 מיליארד דולר בשנה ● התעשייה בצומת דרכים, והחברה מבית LVMH מתחזקת צבא משפיעניות, אך גם מאמינה שהעתיד טמון בסניפים ● הצצה נדירה לאסטרטגיה שצפויה לשמר את ההצלחה

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

שלט של חנות שקונה זהב וכסף בניו יורק / צילום: Reuters, Anthony Behar

הביקושים גואים וההשקעות נעשו נוחות: הזהב והכסף הם המנצחים הגדולים של 2025

התשואה השנתית על הזהב ועל הכסף מותירה הרחק מאחור את נאסד"ק, S&P500, האג"ח הממשלתיות והביטקוין ● איך נראית ההשקעה בהם ומתי הם פגיעים? ● כתבה ראשונה בסדרה