גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפלורליזם והגיוון הופכים אותנו לחדשניים יותר ומביאים להצלחה עסקית"

מה יביא להצלחה של תוכניות גיוון בארגונים, ומה יכשיל אותן? ● שורה של מומחים התכנסו לדון בנושא במסגרת סדרת מפגשי האונליין "תוכנית עבודה", המתקיימת בשיתוף תנובה

"המשמעות של חברה מגוונת היא חברה שמהווה ראי לחברה הישראלית ולשם אנחנו שואפים כארגון", אמר סמנכ"ל משאבי אנוש ומינהל של חברת תנובה, גבי ויצמן, במפגש אונליין שערך גלובס בשיתוף חברת תנובה ועסק בגיוון והכללה בחברות. "אנחנו מאמינים שהפלורליזם והפתיחות הופכים אותנו לחדשניים יותר ויצירתיים יותר, דבר שבהכרח גם מוביל להצלחה עסקית".

בנוגע לשורת הרווח, ויצמן אומר כי בתנובה זיהו גידול בצריכה בחברה הערבית, גם בעקבות העובדה שתנובה קלטה יותר עובדים מחברה זו. אבל מעבר לתועלת העסקית, הוא רואה בגיוון תועלות לאומיות. "הוא משפר את הפריון, מכשיר עוד עובדים ונותן לאנשים תעסוקה הולמת ומכבדת. תרומה מאוד גדולה להצלחה שלנו ושל מיזם קו אימפקט הייתה שנשיא המדינה פרש את חסותו על המיזם. זו הוכחה ודוגמה לכך שכאשר כולם משלבים כוחות זה יכול להצליח". 

לדבריו, כדי לגוון את החברה יש להוביל מהפכה תרבותית ומחשבתית. "בשלב הראשון צריך להיזהר מ'תפסת מרובה לא תפסת'. צריך לעשות הכול באופן הדרגתי, לשתף את כל הארגון ולהיעזר במומחים". 

במפגש, שהנחתה שירי דובר, השתתפו גם נוא ג’השאן בטשון, מנכ"לית ארגון קו אימפקט ויועצת ארגונית; ד"ר גלית דשא, מומחית לגיוון תעסוקתי ומנהלת מקצועית של Power in Diversity; ליאת שחר, סמנכ"ל אנשים בסטארט-אפ מינוט מדיה; ופאדי אל עוברה, מנהל שותף בחברת טאלנט-טים, המתמחה בהשמת מועמדים מהחברה הערבית.

המפתח להצלחה: מנהלים בדרגי ביניים

בטשון סיפרה על המיזם של קו אימפקט. "הרעיון היה להתחבר לחברות הכי גדולות במשק ולשנות את כל מה שקשור לגיוון והכללה של עובדים בחברה הערבית. התחלנו במחקר שמיפה את האופן ואת המודלים שבהם אנחנו צריכים לעשות זאת ואת החברות שאנחנו צריכים לטרגט. האסטרטגיה הייתה להיכנס לחברות מובילות וגדולות.

"המחקר שלנו הראה שעבודת השמה היא מצוינת, אבל לא מספיקה. מדובר בשינוי תהליכי הגיוס והמיון, מיתוג מעסיק, ליווי של מנהלים בקליטת עובדים. כל אלה מעלים את אחוזי השימור והקידום של העובדים בתוך החברה ותופסים גם לגבי אוכלוסיות גיוון אחרות.

"כשאתה מגייס מישהו שהוא שונה ממך, יש הטיות לא מודעות. אנחנו יודעים ש-50% מהאקדמאים הערבים לא מגישים מועמדות לחברות הגדולות. רק 5% מהחברה הערבית מועסקים בחברות הגדולות ו-0.3% בתפקידי ניהול. אנחנו עובדים מול החברה הערבית כדי לשנות את ההתפיסות, מול האקדמאים והסטודנטים. אחד הדברים שמקשים הוא שאין סיפורי הצלחה שבוגר תואר יכול להסתכל עליהם".

"נהוג לחשוב שגיוון הוא עניין של מעסיקים ולא של מועמדים", הוסיף אל עוברה. "חוויית המועמד היא מאוד חשובה. דברים בנאליים כמו עיכוב בזמן מתן התשובה נתפסים אחרת אצל מועמד מקבוצת גיוון. התחושה היא שהזהות הלאומית שלי היא אישו, לא באמת רוצים אותי".

האם תהליך ההתגוונות מתאים לכל ארגון? לדברי דשא, "יש רמות מוכנות מאוד שונות בארגונים. יש שיכולים לעשות תהליכים עמוקים ויסודיים ויש כאלה שצריכים רק לגעת כדי שזה לא ירעיד את אמות הספים. הכללה וגיוון עושים הרבה רעש ארגוני, מציפים הרבה מורכבויות, וצריך לדעת להתמודד עם זה".

גיוון הוא לא חזות הכול, היא מזכירה. "אין שום סיבה בעולם לקחת אנשים לא מתאימים, כי הם ייכשלו והנזק לארגון ולקבוצה שהם באים ממנה יהיה נורא, כי יש לנו נטייה להשליך מתוך חוויה של עובד אחד על חברה שלמה. אבל אם יש פוטנציאל, כן הייתי מתעכבת וחושבת 'אולי שווה לי לקחת אדם שההצמחה שלו תביא לארגון עוד אנשים מהקבוצה שלו".

מתי הגיוון נכשל? לדברי דשא, "המחקר כבר מראה שתוכניות גיוון נכשלות כשלא משתפים מנהלים בדרגי ביניים. הנהלות לפעמים מנחיתות תפיסת עולם ולא משקללות לתוכה את הרעש וההתנגדויות שהיא מייצרת, בייחוד אצל אנשים שהיו שותפים לתהליכים האלה קודם ונדחקו הצדה".

התפקיד של חברות הסטארט-אפ 

ליאת שחר מהסטארט-אפ מינוט מדיה סיפרה שהחברה, המושקעת בתהליכי גיוון בשנתיים האחרונות, הושפעה מאוד מ-Black Lives Matters. "אנשים רוצים להיות חלק מחברה טובה יותר. כשאתה עובד עם חברות בארה"ב, אחת השאלות ששואלים אותך זה מה אתה עושה בנושא של גיוון והכללה. אנחנו נדרשים להיות רציניים, לעבוד בזה ולהציג תוצאות".

אל עוברה מצביע על תפקידם של הסטארט-אפים, שנתפסים כקהילה תל אביבית סגורה, בקידום הגיוון. "בשנים האחרונות יש תופעה מחממת לב - ארגונים מגייסים כבר בתחילת הדרך עובדים ערבים, לאו דווקא במשרות כניסה. זה מושפע מכך שקרנות הון הסיכון התחילו לעשות את המהלכים הנכונים בגיוון הצוותים שלהם.

כשהגיוון מצליח, זה משפיע פי כמה וכמה מארגון גדול, כי בארגון קטן יש יותר משמעות לעובדים ערבים, וזה מפריך את ההטיות ומביא לפתיחות ולהתמסרות. זה גורם להם לאמץ את הגיוון כערך".

גילוי מלא. "תוכנית עבודה: מגמות ותמורות בשוק העבודה" היא סדרת מפגשי אונליין בחסות תנובה, המשודרת מדי רביעי ב-10:00 באתר גלובס ובעמוד הפייסבוק שלו

עוד כתבות

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

למרות התנגדות הייעוץ המשפטי: חוק השידורים בדרך לוועדה מיוחדת

ועדת הכנסת תדון ביצירת מסלול עוקף לקידום הצעת החוק של שר התקשורת שלמה קרעי, ובכך תדלג על ההתנגדות שהוביל יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן ● בענף מביעים חשש מפוליטיזציה

עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

עורכי הדין גזרו קופון מהמלצות על יועצים חיצוניים. עכשיו הלשכה שמה ברקס

ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין מרחיבה את האיסור להמליץ ללקוחות על יועצים חיצוניים תמורת תשלום מעורכי דין בתחום ההתחדשות העירונית לכלל התחומים ● איך בכל זאת אפשר להמליץ?

יפית גריאני / צילום: כדיה לוי

דירקטוריון כאל בחר: יפית גריאני מונתה למנכ"לית

לגריאני צפויים לא מעט אתגרים בניהול חברת כרטיסי האשראי, ובראשם הליך המכירה של מניות החברה שצפוי להימשך עוד חודשים ארוכים ● גריאני שימשה בעבר הלא רחוק  כמשנה למנכ"לית ישראכרט

אהרון סנקרי / צילום: פרטי

"הייתי בן 21 וחשבתי שאני מרוויח בענק": כך איבד משקיע צעיר את הכסף בפרויקט בחו"ל

אהרון סנקרי הוא רק אחד ממאות משקיעים שטוענים כי הולכו שולל בפרשת בראשית־סיגנצ'ר, שבה גויסו לכאורה כ־44 מיליון שקל במרמה ● מה אפשר ללמוד מסיפורו על זהירות בהשקעות בכלל ובחו"ל בפרט

רובי ריבלין / איור: גיל ג'יבלי

פונה לביטקוין: הסיבוב הכואב של רובי ריבלין באלקטריאון נגמר

כארבע שנים אחרי שמונה לנשיא אלקטריאון, דרכיהן של חברת הטכנולוגיה ונשיא המדינה לשעבר נפרדות ● לאחרונה דווח על מינויו של ריבלין לנשיא חברת המטבעות הדיגיטליים ביטקור, המקדמת מהלך לרישום מניותיה בבורסה המקומית

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים, העומדת על היקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

משטרת ישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

לפנות בוקר: עשרות עצורים בפשיטה על ארגוני פרוטקשן

המשטרה פשטה לפנות בוקר על עשרות יעדים של ארגוני הפשיעה חרירי ואבו לטיף, אשר חלק מהעומדים בראשם כבר מרצים עונשי מאסר ● עשרות חשודים נעצרו, כולל בשטחים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"נתניהו רואה רוחות רפאים בכל מקום": בבית הלבן מודאגים ממדיניות ישראל בסוריה

ההסלמה האחרונה בין ישראל לסוריה גרמה לתסכול רב בוושינגטון כלפי התנהלות ישראל ●  המחבל שפצע אתמול לוחמת בפיגוע, ניסה לדרוס שוב - וחוסל ● דיווח בלבנון: כטב"ם ישראלי הטיל מטענים על בניין בכפר עייתרון שבדרום המדינה ● עדכונים שוטפים

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

מנכ"ל מיטרוניקס פורש עם הפסד רבעוני של 40 מיליון שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות מקיבוץ יזרעאל דיווחה אומנם על גידול של 5% בהכנסותיה, אך התחזקות השקל והפעולות להפחתת המלאי הביאו להעמקת ההפסד, שעמד בסוף הרבעון על כ-40 מיליון שקל ● הירידה במלאי של מיטרוניקס נמשכה גם אל תוך הרבעון השלישי

סניף הקפה של פקטורי 54 בביג פאשן גלילות / צילום: מושי ניטליס

רשת פקטורי 54 פותחת בית קפה בביג פאשן גלילות

בהשראת מותגי היוקרה בעולם, רשת פקטורי 54 פותחת השבוע בית קפה בסמוך לחנות שלה בביג פאשן גלילות, שיתפרס על פני כ-60 מ"ר ● וגם: 20 שנה לאחר ההנפקה בנאסד"ק - האחים אייל, ניר וגיל שרצקי, בעלי איתוראן, צלצלו בפעמון פתיחת המסחר של הבורסה ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

מייסדי Moonshot - מימין: פרד סימון, הילה חדד חמלניק, שחר בהירי. / צילום: Moonshot

הסטארט-אפ של מנכ"לית משרד המדע לשעבר: "מעליות" לחלל

משגר חלליות אלקטרו-מגנטי הבנוי בתצורה של מסילת רכבת המזדקרת לשמיים: זהו המוצר אותו מפתחת חברת הסטארט-אפ הישראלית Moonshot שהקימה הילה חדד-חמלניק, בעברה מנכ"לית משרד המדע, יחד עם פרד סימון, ממייסדי ג'ייפרוג, ושחר בהירי

בנייה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידה של 200 אלף שקל במחיר לדירה: מה מסתתר בדוחות של חברות הנדל"ן

ירידה של 24% במספר הדירות שנמכרו ושל 9% במחיר הממוצע: דוחות תשע חברות נדל"ן בולטות חושפים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל ● וגם: מדוע סיום המלחמה לא הביא לזינוק במכירות, ומי מכרה מאות דירות במחיר ממוצע של 6.6 מיליון שקל?

ראש מפא״ת במשרד הביטחון, תא''ל (מיל') ד״ר דני גולד, בכנס דיפסנטק / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

מפתח כיפת ברזל חשף: זה מועד מסירת מערכת הלייזר לצה"ל

תא"ל (מיל') דני גולד הודיע בכנס דיפנסטק כי מערכת "אור איתן" תימסר לצה"ל ב־30 בדצמבר ● בכנס אף התייחס מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אמיר ברעם למערכה נוספת שצפויה עם איראן: "כל החזיתות עדיין פתוחות"

יפית גריאני / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית שתוביל את מכירת חברת כרטיסי האשראי כאל לבעלי שליטה חדשים

יפית גריאני, לשעבר בכירה בישראכרט ובדיסקונט, נבחרה להוביל את כאל בעיצומו של הליך מכירה לבעלי שליטה חדשים ● היא נכנסת לתפקיד תחת מגבלות של חוסר ודאות רגולטורית ועם ציפייה ברורה: לשמור על ביצועים חזקים שיבטיחו את השווי המרבי בעסקה

חיים גליק ודדי שמחי / צילום: בר לביא, איל יצהר, צילום מסך

דדי שמחי וחיים גליק רוצים לחבר את אצולת אזרבייג’ן למכרזי הענק של המטרו

על רקע מכרזי המטרו הגדולים בתולדות המדינה, צמד המתווכים פועלים להביא לישראל שחקנים זרים חדשים ● בין המתעניינות: אקורד האזרית, שכבר החלה במהלך לרישום כקבלן ישראלי - בזמן שחברות אירופיות ותיקות דווקא נסוגות מהשוק ● מי עומד מאחורי החברה?

משרדי הרצוג, פוקס, נאמן / צילום: תמר מצפי

23 קומות בפרויקט תאומי רובינשטיין: הרצוג פוקס נאמן מרחיב את שטחו

הרצוג פוקס נאמן, אחד משלושת משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ישכור ארבע קומות נוספות במגדל המערבי של פרויקט תאומי רובינשטיין בת"א ● ההסכם החדש כולל שכירות נוספת בשטח של כ־5,000 מ"ר

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב–35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בבורסה ננעל במגמה מעורבת; אל על ומניות הביטוח ירדו

ת"א 35 עלה ב-0.1%, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● ירידות בוול סטריט ● סדרה של נתוני מאקרו בארה"ב תקבע את הכיוון אליו ילכו השווקים בדצמבר ● וגם: בנק ההשקעות ג'פריס מסמן שתי מניות צמיחה "במחיר סביר" שצפויות להניב ביצועים חזקים ב-2026