גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפלורליזם והגיוון הופכים אותנו לחדשניים יותר ומביאים להצלחה עסקית"

מה יביא להצלחה של תוכניות גיוון בארגונים, ומה יכשיל אותן? ● שורה של מומחים התכנסו לדון בנושא במסגרת סדרת מפגשי האונליין "תוכנית עבודה", המתקיימת בשיתוף תנובה

"המשמעות של חברה מגוונת היא חברה שמהווה ראי לחברה הישראלית ולשם אנחנו שואפים כארגון", אמר סמנכ"ל משאבי אנוש ומינהל של חברת תנובה, גבי ויצמן, במפגש אונליין שערך גלובס בשיתוף חברת תנובה ועסק בגיוון והכללה בחברות. "אנחנו מאמינים שהפלורליזם והפתיחות הופכים אותנו לחדשניים יותר ויצירתיים יותר, דבר שבהכרח גם מוביל להצלחה עסקית".

בנוגע לשורת הרווח, ויצמן אומר כי בתנובה זיהו גידול בצריכה בחברה הערבית, גם בעקבות העובדה שתנובה קלטה יותר עובדים מחברה זו. אבל מעבר לתועלת העסקית, הוא רואה בגיוון תועלות לאומיות. "הוא משפר את הפריון, מכשיר עוד עובדים ונותן לאנשים תעסוקה הולמת ומכבדת. תרומה מאוד גדולה להצלחה שלנו ושל מיזם קו אימפקט הייתה שנשיא המדינה פרש את חסותו על המיזם. זו הוכחה ודוגמה לכך שכאשר כולם משלבים כוחות זה יכול להצליח". 

לדבריו, כדי לגוון את החברה יש להוביל מהפכה תרבותית ומחשבתית. "בשלב הראשון צריך להיזהר מ'תפסת מרובה לא תפסת'. צריך לעשות הכול באופן הדרגתי, לשתף את כל הארגון ולהיעזר במומחים". 

במפגש, שהנחתה שירי דובר, השתתפו גם נוא ג’השאן בטשון, מנכ"לית ארגון קו אימפקט ויועצת ארגונית; ד"ר גלית דשא, מומחית לגיוון תעסוקתי ומנהלת מקצועית של Power in Diversity; ליאת שחר, סמנכ"ל אנשים בסטארט-אפ מינוט מדיה; ופאדי אל עוברה, מנהל שותף בחברת טאלנט-טים, המתמחה בהשמת מועמדים מהחברה הערבית.

המפתח להצלחה: מנהלים בדרגי ביניים

בטשון סיפרה על המיזם של קו אימפקט. "הרעיון היה להתחבר לחברות הכי גדולות במשק ולשנות את כל מה שקשור לגיוון והכללה של עובדים בחברה הערבית. התחלנו במחקר שמיפה את האופן ואת המודלים שבהם אנחנו צריכים לעשות זאת ואת החברות שאנחנו צריכים לטרגט. האסטרטגיה הייתה להיכנס לחברות מובילות וגדולות.

"המחקר שלנו הראה שעבודת השמה היא מצוינת, אבל לא מספיקה. מדובר בשינוי תהליכי הגיוס והמיון, מיתוג מעסיק, ליווי של מנהלים בקליטת עובדים. כל אלה מעלים את אחוזי השימור והקידום של העובדים בתוך החברה ותופסים גם לגבי אוכלוסיות גיוון אחרות.

"כשאתה מגייס מישהו שהוא שונה ממך, יש הטיות לא מודעות. אנחנו יודעים ש-50% מהאקדמאים הערבים לא מגישים מועמדות לחברות הגדולות. רק 5% מהחברה הערבית מועסקים בחברות הגדולות ו-0.3% בתפקידי ניהול. אנחנו עובדים מול החברה הערבית כדי לשנות את ההתפיסות, מול האקדמאים והסטודנטים. אחד הדברים שמקשים הוא שאין סיפורי הצלחה שבוגר תואר יכול להסתכל עליהם".

"נהוג לחשוב שגיוון הוא עניין של מעסיקים ולא של מועמדים", הוסיף אל עוברה. "חוויית המועמד היא מאוד חשובה. דברים בנאליים כמו עיכוב בזמן מתן התשובה נתפסים אחרת אצל מועמד מקבוצת גיוון. התחושה היא שהזהות הלאומית שלי היא אישו, לא באמת רוצים אותי".

האם תהליך ההתגוונות מתאים לכל ארגון? לדברי דשא, "יש רמות מוכנות מאוד שונות בארגונים. יש שיכולים לעשות תהליכים עמוקים ויסודיים ויש כאלה שצריכים רק לגעת כדי שזה לא ירעיד את אמות הספים. הכללה וגיוון עושים הרבה רעש ארגוני, מציפים הרבה מורכבויות, וצריך לדעת להתמודד עם זה".

גיוון הוא לא חזות הכול, היא מזכירה. "אין שום סיבה בעולם לקחת אנשים לא מתאימים, כי הם ייכשלו והנזק לארגון ולקבוצה שהם באים ממנה יהיה נורא, כי יש לנו נטייה להשליך מתוך חוויה של עובד אחד על חברה שלמה. אבל אם יש פוטנציאל, כן הייתי מתעכבת וחושבת 'אולי שווה לי לקחת אדם שההצמחה שלו תביא לארגון עוד אנשים מהקבוצה שלו".

מתי הגיוון נכשל? לדברי דשא, "המחקר כבר מראה שתוכניות גיוון נכשלות כשלא משתפים מנהלים בדרגי ביניים. הנהלות לפעמים מנחיתות תפיסת עולם ולא משקללות לתוכה את הרעש וההתנגדויות שהיא מייצרת, בייחוד אצל אנשים שהיו שותפים לתהליכים האלה קודם ונדחקו הצדה".

התפקיד של חברות הסטארט-אפ 

ליאת שחר מהסטארט-אפ מינוט מדיה סיפרה שהחברה, המושקעת בתהליכי גיוון בשנתיים האחרונות, הושפעה מאוד מ-Black Lives Matters. "אנשים רוצים להיות חלק מחברה טובה יותר. כשאתה עובד עם חברות בארה"ב, אחת השאלות ששואלים אותך זה מה אתה עושה בנושא של גיוון והכללה. אנחנו נדרשים להיות רציניים, לעבוד בזה ולהציג תוצאות".

אל עוברה מצביע על תפקידם של הסטארט-אפים, שנתפסים כקהילה תל אביבית סגורה, בקידום הגיוון. "בשנים האחרונות יש תופעה מחממת לב - ארגונים מגייסים כבר בתחילת הדרך עובדים ערבים, לאו דווקא במשרות כניסה. זה מושפע מכך שקרנות הון הסיכון התחילו לעשות את המהלכים הנכונים בגיוון הצוותים שלהם.

כשהגיוון מצליח, זה משפיע פי כמה וכמה מארגון גדול, כי בארגון קטן יש יותר משמעות לעובדים ערבים, וזה מפריך את ההטיות ומביא לפתיחות ולהתמסרות. זה גורם להם לאמץ את הגיוון כערך".

גילוי מלא. "תוכנית עבודה: מגמות ותמורות בשוק העבודה" היא סדרת מפגשי אונליין בחסות תנובה, המשודרת מדי רביעי ב-10:00 באתר גלובס ובעמוד הפייסבוק שלו

עוד כתבות

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%