גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין היום חברת תרופות גנרית שלא מחפשת להיכנס לקנאביס"

חברת מדיקיין של מייסד מובילאיי זיו אבירם כבר מעסיקה מעל 100 עובדים בארבע מדינות, ומאמינה שתפצח את האתגר – פיתוח של קנאביס רפואי לתרופה בעלויות מופחתות ● אבירם: "יש שחקנים שלא יודעים מה הם עושים, ואנחנו יודעים"

זיו אבירם, בעלי מדיקיין (משמאל), וד"ר יוסי בן עמרם, מנכ"ל החברה / צילום: איל יצהר
זיו אבירם, בעלי מדיקיין (משמאל), וד"ר יוסי בן עמרם, מנכ"ל החברה / צילום: איל יצהר

לפני כמה שבועות נחתמה עסקת ענק שבה נרכשה חברת GW הבריטית, שפיתחה תרופות מבוססות קנאביס, ב-7.2 מיליארד דולר על ידי חברת ג'אז פארמה האמריקאית-אירית. זו הייתה נקודת מפנה בשוק הקנאביס הרפואי העולמי.

עד כה, לא היה ברור מה היתרון של קנאביס שעבר את כל המסלול הרגולטורי היקר והארוך מול רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA) אל מול מוצרי קנאביס אחרים שהגיעו לאותו שוק בלי האישור הזה. האם הצרכנים יעדיפו ויהיו מוכנים לשלם יותר עבור מוצרי קנאביס רפואי שעברו את הרגולציה הקשוחה? ג'אז חושבת שכן. כך גם מאמין זיו אבירם, הבעלים של חברת הקנאביס מדיקיין.

אבירם מוכר לציבור בעיקר כמי שהיה ממייסדי ומנכ"ל חברת טכנולוגיות הבטיחות לרכב מובילאיי, שב-2017 נמכרה לאינטל תמורת 15.3 מיליארד דולר, ובעקבות אותה מכירה הונו נאמד בקרוב ל-1.5 מיליארד דולר. כיום ממוקד אבירם בפיתוח עסקיה של מדיקיין לצד חברה נוספת, אורקם, אותה הקים יחד עם שותפו לייסוד מובילאיי, פרופ' אמנון שעשוע, המפתחת מכשיר סיוע לעיוורים עם יכולות של עיבוד תמונה.

סיפור מעורבותו בתחום הקאנביס דומה לזה של בכירים אחרים שנכנסו לענף: "נחשפתי לקנאביס במקרה, דרך בת של חבר שנעזרה בצמח לטיפול בהתקפי האפילפסיה שלה. הבנתי שיש פה טיפול אמיתי במחלות ללא מרפא, שילוב בין לעשות טוב לאנשים יחד עם ביזנס", הוא מספר. "במרץ 2019 הקמנו את החברה. נכנסו לזה בכל הכוח. האסטרטגיה שלנו ייחודית, ואחרי שכתבנו אותה, גילינו ש-GW (הנזכרת למעלה) פועלת באותה האסטרטגיה, ומאוד שמחנו על ההצלחה שלהם".

יוסי בן עמרם, בעבר בעל תפקידים בכירים בטבע ובחברת התרופות מרק האמריקאית, הצטרף בתפקיד המנכ"ל. שותף נוסף במדיקיין הוא עו"ד חגי גרינשפון (בעלי רשת חלילית, בעבר דירקטור במובילאיי). ד"ר בנצי ויינר, בעבר ראש המו"פ החדשני בטבע, מונה ליו"ר הוועדה המדעית המייעצת של מדיקיין.

אבירם: "ישנן חברות נוספות שאומרות שהן רוצות לעשות קנאביס ברמה של פארמה, אך הן עושות מחקר באמצעות חוקר אחד בצד, ובפועל מתרכזות בפעילות יותר מסחרית בתחום הקנאביס הרפואי 'הגנרי', הלא מבודל. אצלנו, מוצרי הפארמה הם לב החברה".

בכל זאת, מדיקיין גם מגדלת בעצמה קנאביס "גנרי" וגם משווקת אותו בישראל ובקרוב גם באירופה. "היינו חייבים לשלוט בחומרי הגלם", אומר אבירם. "הקמנו את מדיקיין כחברה בינלאומית, שיש לה חממות בפורטוגל ובישראל, סניף בקנדה, סניף באוסטרליה ופעילות שיווק בגרמניה". החברה מעסיקה 100 עובדים, אחרי שהושקעו בה 50 מיליון דולר, בעיקר מכספו של אבירם ושל משקיעים פרטיים אחרים.

"מאמינים שנוכיח יעילות גם עם עשרות חולים"

מדיקיין מעוניינת לפעול בעיקר במחלות בתחום הנוירולוגי והדלקתי. היא תפתח גם מוצרים שיימכרו במסלול הקנאביס הרפואי הרגיל, אך מגובים במחקרים קליניים (כמותם עורכות גם חברות אחרות בישראל), וגם מוצרים שעברו את כל השלבים לאישור כתרופה.

בתחום של קנאביס מגובה מחקר, היא עומדת להיכנס לניסוי קליני בקרוב בשני בתי חולים בישראל, באינדיקציה של טיפול בהפרעות התנהגות אצל חולי דמנציה, ובהמשך מעוניינת לבחון את השפעת הקנאביס על הפרעות שינה.

בן עמרם: "הבידול במוצרים האלה יגיע מאיכות המחקר. אנחנו למשל עורכים ניסויים בבעלי חיים, למרות שבקנאביס רפואי זה לא דרוש, כדי להבין את מנגנון הפעולה של המוצר במחלות השונות".

במסלול הרפואי המלא, כמו זה שעברה GW, היא תפתח תרופה למחלות של דרכי הנשימה, וגם תרופה לדיכאון, על בסיס מחקרים של פרופ' רז ירמיה מהאוניברסיטה העברית. החברה מעריכה כי מוצרים אלה יהיו מוכנים לשוק באזור 2023.

כמה עולה מחקר קליני בקנאביס, והאם אפשר להחזיר את ההשקעה?
בן עמרם: "לעומת תרופה קלאסית שהפיתוח שלה לוקח בערך 14 שנה ושני מיליארד דולר, תרופה מבוססת קנאביס, שבטיחותו כבר ידועה, לוקחת להערכתנו 5-8 שנים ו-50-70 מיליון דולר לפיתוח. מוצרים מגובי מחקר שאינם רשומים כתרופות, עולים 10-15 מיליון דולר".

וזה מספיק כדי ליצור ניסוי שישכנע את הרופאים?
בן עמרם: "כן. אנחנו מאמינים שנוכל להוכיח יעילות גם עם עשרות חולים. תחום הפארמה משתמש במחקרים גדולים של אלפי אנשים, יותר בשביל הבטיחות ופחות כדי להראות יעילות".

אבירם מציין כי בכוונת החברה למסחר את המוצרים התרופתיים שלה לחברת תרופות, אחרי שלב II של הניסויים הקליניים, ולכן לא תצטרך להשקיע עשרות מיליוני דולרים משלה בכל מוצר.

ג'אז אכן רכשה את GW, אבל יתר חברות הפארמה כבר בשלות להיכנס לתחום?
בן עמרם: "חברות התרופות ישבו על הגדר זמן רב, אך היום הן מזהות את הפוטנציאל".

אבירם: "אין היום חברת תרופות גנרית שלא מחפשת להיכנס לקנאביס. אנחנו נמצאים איתן בקשר".

"תיווצר בסוף קונסולידציה, ואנו רוצים להיות אלה שרוכשים"

אנשי מדיקיין אינם מוכנים להגיב בנושא הסכסוך עם עדן בר טל, שלטענתו היה שותף בגלגול קודם של החברה, בחברה שייסד תחת השם "סבבה"

בר טל טוען שמדיקיין בעצם הוקמה על בסיס הנכסים והפעילות של סבבה. לטענתו, אבירם סירב להצעה להנפיק את החברה המשותפת במיליארד דולר, בטענה כי ינפיק אותה במחיר גבוה יותר. כמו כן דחה הצעת מיזוג לחברה בקנדה בשווי דומה. במקום זאת הובילו הוא ושותפיו גיוס של 33 מיליון דולר למדיקיין לפי שווי של 700 מיליון דולר, בהשתתפות משקיעים כגון מתיו ברונפמן, יגאל כהן, גיל אגמון ודן אליטוב.

על רקע זה נוצר סכסוך עם אחד המשקיעים המקוריים בסבבה, מייקל סיטרון, שבעקבותיו כך נטען בתביעת בר טל, הקים אבירם את מדיקיין והעביר אליה את פעילות סבבה. בר טל אומר כי הוא נודה מן החברה, והוצע לו לרכוש את מניותיו בסכום מגוחך, ואם לא - הוא יישאר רק עם מניותיו בסבבה המקורית, שבה למעשה לא נותרה פעילות. הדברים נדונים היום בבית המשפט.

אתם באמת מתכוונים להנפיק לפי שווי של יותר ממיליארד דולר? 
אבירם: "נרצה בסופו של דבר להנפיק, כי בכל השווקים בהתהוות תיווצר בסופו של דבר קונסולידציה, ואנחנו רוצים להיות אלה שרוכשים. אנחנו מאמינים שאנחנו יכולים לעשות את זה. יש שחקנים שלא יודעים מה הם עושים, ואנחנו כן יודעים. אבל להנפקה צריך להיות מוכנים. לדעתי - לא לפני שקנאביס יאושר פדרלית בארה"ב, ואנחנו נתקדם לקראת שלב III של הניסויים ותהיה לנו יכולת לחזות מכירות קדימה".

גילוי מלא: עדן בר טל כיהן בעבר כדירקטור בגלובס

מדיקיין

שנת הקמה: 2019 ● תחום פעילות: קנאביס רפואי ותרופות מבוססות קנאביס ● מייסדים: זיו אבירם, יוסי בן עמרם, חגי גרינשפון ● מספר עובדים: 100 בארבע מדינות ● מיקום: מטה החברה בכפר סבא ● גיוסי הון עד היום: כ-50 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים ● שלב בפעילות: מגדלת ומשווקת קנאביס רפואי ומפתחת תרופות מבוססות קנאביס

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

אלי שגיב, מנכ''ל לוריאל ישראל / צילום: גדי סיארה

בהיקף של 100 מיליון אירו: לוריאל משיקה תוכנית עולמית בנושא חדשנות

קבוצת לוריאל משיקה תוכנית האצה עולמית לחדשנות בת-קיימא בהיקף של 100 מיליון אירו על פני חמש שנים ● האקזיטים של שלוש חברות הייטק הפכו לאחרונה לתרומה של 1.2 מיליון שקל לארגונים ועמותות, באמצעות קרן תמורה ● לאור הנזק שנגרם בבאר שבע מהטילים, ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד האמריקאי גייס תרומה של כ-10 מיליון שקל עבור שורת מיזמי חירום לסיוע לתושבים ● אירועים ומינויים