גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשתחקיר מתבסס על תחושות, גם האג’נדה האישית הופכת רלוונטית

בתחקיר "אולפן שישי" על אישורי ועדת החריגים לטיסות בנתב"ג היו טענות חריפות ומרואיינים רבים. דבר אחר לא היה שם: נתונים עובדתיים ● השתיקה של יאיר שרקי באולפן של רפי רשף כמה ימים לאחר מכן מעלה את השאלה למי שמורה הנאמנות: לקולגות או לצופים ● ביקורת תקשורת

דני קושמרו ב"אולפן שישי", מציג את התחקיר של אילן לוקאץ' / צילום: משידורי קשת 12
דני קושמרו ב"אולפן שישי", מציג את התחקיר של אילן לוקאץ' / צילום: משידורי קשת 12

במדור ביקורת התקשורת החדש של גלובס ננסה מדי שבוע לנתח אירועים תקשורתיים, להתחקות אחר הכוחות שמניעים את התקשורת, לאוורר החוצה פרקטיקות עיתונאיות שגורות, ולדון ביחסי הגומלין בין העבודה העיתונאית ה"רשמית" לרשתות החברתיות.

להיות גוף תקשורת שמבקר תקשורת זה מורכב בהגדרה, אבל נשתדל לבקר בשקיפות גם את עצמנו, ולהיות ענייניים והגונים גם כלפי המתחרים שלנו. מאוד נשמח לקבל רעיונות, הצעות וגם ביקורת לכתובת המייל gidon-d@globes.co.il.

תשע דקות ו-36 שניות הוקדשו באולפן שישי לכתבת ה"תחקיר" של אילן לוקאץ' על מה שכונה שם "מחדל נתב"ג". על פי הגדרת המגיש דני קושמרו, התחקיר הראה כי "כך סגרו את השמיים לאלו, ופתחו לאחרים". מאחוריו הוצגה בגדול תמונה של זוג חרדי, המבהירה את מי עומדים להאשים בדקות הקרובות ב"מאכעריות וקומבינות".

בתשע הדקות ו-36 שניות ניתן היה לראות טענות חריפות על כך שמבין מי שמקבלים אישור לנחות בארץ "הרוב המוחלט הם חרדים", וכי "רק בשביל מגזר אחד שערי שמיים תמיד פתוחים". היו גם ראיונות ספורדיים עם חרדים שקיבלו אישור כניסה וחילונים שסורבו, ראיונות מוצללים עם מי שהשיגו כניסה בקומבינות, וגם ציטוט של "עובד חברת תעופה" שטען כי "99% מהנוסעים שעולים על הטיסה הם חרדים". דבר אחד לא היה בתחקיר של לוקאץ' - נתונים. שום מספר שהוכיח את הטענה, או שמא התחושה, על הרוב החרדי המוחלט בקרב מקבלי האישורים.

האיש שהוצג בכתבה כ"ראשון שהציף את הסיפור", היה עיתונאי "הארץ" אורי משגב. משגב סיפר שם ללוקאץ' שהגיע לנתב"ג לספור בעצמו, וראה כי מתוך מי שנכנס לארץ "בין שני שלישים ל-80% הם חרדים". נתון בהחלט מעניין, שבעקבותיו פנינו למשגב ושאלנו האם יש לו נתונים המוכיחים את דבריו.

"אתה מוזמן לקרוא את פרסומי בהארץ וברשתות" כתב משגב בתגובה, ואף פרסם מראש ציוץ בטוויטר בו כתב: "חחח. מבין שהעורך האחראי של גלובס הפעיל את מדור 'ביקורת התקשורת' ביחס לפרסומיי על ועדת חריגים וסגירת השמיים. איחלתי לכתב בהצלחה. אם כבוד המו"לית רק הייתה יודעת מה חושבים העיתונאים האמיתיים שנשארו במערכת שלה, ויש לא מעט כאלה, על מה שעוללה לעיתון בשנה האחרונה".

איך סופרים אחוזים

עם איחולי ההצלחה של משגב ניגשנו לפרסומיו השונים, אלא שגם שם לא מצאנו שום נתון מסודר, אלא רק מספרים ספורדיים. מיעוטם (3-4) על טיסות שמשגב עצמו ספר את הנוסעים בהן, אחרות עם טענות מנוסעים על המטוס שסיפרו לו על 50% חרדים (ולא 66%-80%, אגב), ואחרות על טיסות מסוג אחר לגמרי עליהן משגב קובל - של עולים חדשים מאתיופיה, עובדי זרים ועוד, שעליהן לא היה ולו חרדי אחד. מהציוצים הרבים של משגב נראה כי הוא בעיקר מתנגד לסגירת השמיים, ומתייחס לשוטרים בנמל התעופה כ"פושעי נתב"ג".

בכתבה ב"הארץ" משגב הביא נתון מספרי אחד על טיסת אל על 014 מניו יורק, שבה ספר 169 נוסעים, מתוכם 114 חרדים (או בגרסת הטוויטר - 170 נוסעים, מתוכם 110 חרדים). אלא שבדיקה שערך שרון עידן, כתב התעופה של 'כאן חדשות' העלתה כי בטיסה היו 260 נוסעים, מהם 68 חרדים.

אל מול ציוציו של משגב הציג עידן גם הוא 3-4 טיסות בהן אחוז הנוסעים החרדי היה חד-ספרתי, ואף צייץ כי "זכותכם לרגום אותי באבנים ולקרוא לי בשמות. אבל אני חי בנתב"ג. קיבלתי מיליון פניות מאנשים. משתדל לבדוק את כולן. פרוטקציות היו ויהיו. להמון סקטורים. יש חרדים רבים בטיסות החילוץ. ויש רבים שלא. רבים מאוד. הניסיון לייצר כאן תמונה כאילו חרדים מתועדפים - בעיניי, במחילה, עוול גדול".

מידע שפורסם בהמשך השבוע טען כי שיעור החרדים שקיבלו אישור כניסה לארץ עומד על 10%, וכי למשרד אין דרך לדעת מראש האם מבקש האישור הוא חרדי או לא, כך שהדבר בוודאי לא נלקח כשיקול.

יש נקודה נוספת שקשה להתעלם ממנה: ללוקאץ' ומשגב היסטוריה מורכבת עם הציבור החרדי. לוקאץ' צוטט ב-2012 בידי כתב 'מקור ראשון' ישי פרידמן כמי שאמר ביטויים קשים על החרדים, בתוכם "חנך את ילדיך לבוז ללובשי השחורים". משגב פרסם לפני קצת יותר מחודש טור דעה ב"הארץ" תחת הכותרת "איפה השמאל שיצית אינתיפאדה חילונית?", ובו כתב כי "החרדים מסוכנים כיום להווה ולעתיד של ישראל יותר מהטילים של חיזבאללה ומהגרעין האיראני".

לו השניים היו מביאים נתונים ביחס לוועדת החריגים ומספר הנוחתים בארץ, אפשר היה לשים בצד את דעותיהם האישיות, כי קשה להתווכח עם המספרים. כשמדובר בתחושות וספירה סלקטיבית ולא מייצגת, שנערכת בידי מי שלא מחבבים את הציבור החרדי, בלשון המעטה, גם לאג'נדה האישית יש רלוונטיות.

למי נתונה הקולגיאליות

"שמע, זה מדהים. אני מוכרח להגיד על הכתבה הזאת באולפן שישי של אילן לוקאץ', כמה היא הייתה מטלטלת, גם מול החרדים, גם מול פתיחת השמיים לאלתר", אמר השבוע רפי רשף בתוכניתו "חמש עם" בערוץ 12, לפאנל שבו ישבו לצדו עמית סגל, ירון אברהם ויאיר שרקי.

"מטלטלת באיזה מובן?", מיהר שרקי לשאול. "שהרעידה את אמות הסיפין", ענה רשף, ושרקי הגיב בחיוך דק: "אפשר להיות מטולטל ממנה לכל מיני צדדים". "תסביר", ביקש רשף, והוסיף הערה הקשורה לחלק קודם, על כך שכיום הוא מתקשה להבין את הפרשנויות. "עכשיו הוא יסביר לך לאט ותבין מהר", אמר סגל והביט בשרקי.

שרקי שתק כמה רגעים שבהם ירון אברהם הספיק לזרוק "תיזהר בלשונך", ואז אמר בחיוך אולי מעט נבוך, "עדיף שלא".

מהאופן התמים שבו רשף דיבר נראה כאילו הוא לא היה מודע לביקורת הנוקבת לה זכה אותו "תחקיר מטלטל" בכל רחבי הרשת, כמו גם לטור של קלמן ליבסקינד ב"מעריב" שבו הוא הצביע על ההיעדרות הזועקת של נתונים ועל ההיטפלות לחברה החרדית.

עם זאת, ייתכן שרשף לא באמת חי בתוך בועה סטרילית, וזו הייתה דרכו דווקא לתת מקום לביקורת זו באולפן שלו. כך או כך, מה שברור הוא שסגל, אברהם ושרקי שישבו באולפן בוודאי ידעו על אותה ביקורת, אך העדיפו שלא לדבר עליה.

"לא חושב שזה סוד גדול, גם למי שצפה הערב בחמש עם רפי רשף, שלא אהבתי את הכתבה באולפן שישי. לא פחד מצמית מחבריי לאולפן או בקונטרול מנע ממני לפרט, אלא העיקרון הנשכח של קולגיאליות ונימוס", צייץ לאחר התוכנית שרקי, בעקבות טענות שנשמעו ברחבי הטוויטר.

לאחר מכן הוסיף: "את הכתבה עצמה ראיתי בשני בבוקר, אחרי שהתפוגגו אדי האלכוהול של פורים, והדיון ממילא נטחן. אם בכל זאת עמדתי חסרה למישהו בטוויטר - אני חושב שהתמקדות המוגזמת בציבור החרדי עושה לו עוול במקרה הזה. כולם סובלים מהגחמנות של נתב"ג ומוועדת החריגים. הבעיה היא תפקוד המדינה ולא הציבור החרדי". ירון אברהם ענה לו בציוץ ציני: "שרקי תגיד את האמת, אני מחזיק אותך בגרון".

עיקרון הקולגיאליות והנימוס כלפי המקום שבו אתה עובד ומי שעובדים בו לצדך הוא בהחלט ערך שיש לו מקום במערך השיקולים של על מה לדבר ומתי לשתוק. עיתונאים לא צריכים להיות פטורים לגמרי מאנושיות בסיסית וערכי מוסר כמו "בור ששתית ממנו - אל תזרוק בו אבן", בוודאי אם אתה עדיין שותה. אולי היה ראוי שערך זה יאומץ בידי עיתונאים נוספים, כולל במערכת חדשות 12.

מנגד ניצב ערך עיתונאי אחר: אותה מחויבות כלפי האמת וכלפי הצופים והקוראים, שלא בהכרח שוחים בתוך זירת הטוויטר. לא פעם נשמעים עיתונאים הטוענים כי הערך הזה הוא הדבר היחיד שצריך להיות נר לרגליהם של אנשי תקשורת.

זה המקום לגילוי נאות - שרקי הוא חבר אישי, ועד לפני שנה היינו בקשר שבועי כחלק מעבודתי הקודמת בעיתון "בשבע". ייתכן שזו הסיבה שאני מאמין לו ששתיקתו לא נבעה מחשש אישי כלשהו. מה שבטוח הוא שלצרכן החדשות הנבון כדאי לדעת שגם עיתונאים הדוגלים באמת ונהנים מחופש עיתונאי, יש לעיתים מגבלות, לכל הפחות כאלו שהציבו לעצמם.

לקחת אחריות

אם נחזור רגע לרשף, בדבר אחד הוא בטוח צדק. הכתבה באולפן שישי, יחד עם ההדהוד שלה בכלי תקשורת נוספים, הובילה באופן כמעט מיידי לצעדים לכיוון פתיחת השמיים בידי משרד התחבורה. חדשות 12 הוכיחו שוב את יכולתם בקביעת סדר היום של מדינת ישראל והעומדים בראשה.

התרבות הפוליטית העצובה שבה התקשורת קובעת את סדר היום עבור הממשלה היא סוגיה עבור כתבי התחום הפוליטי-מדיני. אלא שבמצב הנוכחי, ובהתחשב בכך שגופי תקשורת לעיתים מתגאים בכך שפרסומים שלהם הובילו לשינוי המציאות, עולה השאלה האם לאותם כלי תקשורת יש גם אחריות על התוצאה האפשרית של אותן כתבות, או שמא כל שאלת האחריות מוצבת אך ורק לפתחם של מקבלי ההחלטות.

לפני פחות משלושה שבועות שאלה יונית לוי שוב ושוב את ראש הממשלה נתניהו בראיון באולפן חדשות 12 על האיחור בסגירת השמיים, וביקרה אותו על התנהלות הממשלה בנושא. כעת, כשהשמיים סגורים, עוסקים באותו אולפן בכל "מחדלי סגירת השמיים" ומדברים על כך שזהו צעד לא סביר, וקוראים להסתפק בבדיקות ובידודים, שגם היעילות שלהם כבר הוטלה בספק.

כמו בבדיחה הידועה על האריה והשועל שירביצו לשפן בין אם יש לו כובע ובין אם אין לו, תקשורת שמבחינתה תפקידה הוא לתקוף את הממשלה וגופים אחרים, בין אם הם נוקטים בצעד לכיוון אחד ובין אם הם הולכים לכיוון ההפוך בדיוק, היא כנראה לא תקשורת שלוקחת על עצמה אחריות.

מחדשות 12 נמסר בתגובה: "אנחנו עומדים מאחורי ממצאי התחקיר, שהביא עדויות רבות, נטולות אינטרס של חרדים וחילונים על קומבינות ופרוטקציות בוועדת החריגים. העובדה שהממשלה מיהרה לבטל את הוועדה בעקבות התחקיר מדברת בעד עצמה".

עוד כתבות

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

הקרקע בת"א הופקעה מזוג מבוגר ללא פיצוי. ביהמ"ש פסק להם כ-6 מיליון שקל

בית המשפט המחוזי קבע כי הטענה של עיריית תל אביב לגבי היעדר זכויות של זוג מבוגרים במקרקעין, נטענה בחוסר תום לב ומוטב שלא הייתה מועלית ● בית המשפט: "הרשויות לא יכולות להתנהג כיזם פרטי השוקל שיקולי רווח בלבד בהפקעה קניין"

הקאמבק של הקרנות אקטיביות

הקאמבק של הקרנות האקטיביות: רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר זה עשור

אחרי שנה שבה עקפו לראשונה זה שלוש שנים את הקרנות הפסיביות בהיקפי הגיוס, הקרנות המנוהלות רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר שלהן זה לפחות עשור ● מה עומד מאחורי המהפך בתעשייה הצומחת, לאן זורמים הכספים, והאם המגמה צפויה להימשך בשנה הקרובה?

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

המשקיע האמריקאי מעולמות הבריאות שלוטש עיניים לארקיע

האחים נקש מנהלים מגעים למכירת השליטה בחברת התעופה לפי שווי של כ-50 מיליון דולר ● המשקיע שנמצא במשא ומתן סופי הוא אליוט זמל, אמריקאי עם פעילות בענפי הבריאות וההשקעות

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; הנאסד"ק נפל בכ-1.5%, AMD צללה

המשקיעים המשיכו לברוח ממניות התוכנה בעקבות הפיתוחים החדשים שהשיקה חברת ה-AI אנתרופיק ● AMD צללה בכ-16% בעקבות תחזית שאכזבה את המשקיעים ● המתיחות בין ארה"ב ואיראן הכבידה על השווקים, מחירי הנפט קפצו ● החולשה בשוק העבודה האמריקאי נמשכת: מדד התעסוקה של ADP פספס את התחזיות ● הביטקוין יורד ונסחר סביב 73 אלף דולר ● דריכות בוול סטריט לקראת דוחות אלפאבית

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; גוגל צונחת והביטקוין מתחת ל-70 אלף דולר

ירידות באירופה ● זינוק של 118% בהודעות הפיטורים בארה"ב, בינואר הגיעו לרמתם הגבוהה ביותר מאז 2009 ● בורסות אסיה נסחרו בירידות בעקבות הלחצים על מניות הטכנולוגיה בוול סטריט, מדד הקוספי צנח בקרוב ל-4% ● הביטקוין יורד מתחת לרמה הנמוכה ביותר מזה כשנה וחצי ● מחירי המתכות היקרות יורדים, לצד מחירי הנפט

אילוסטרציה: Shutterstock

המסרון שעלה לאיש בדירת הפנטהאוז שלו כשנפרד מבת זוגו

בני זוג ידועים בציבור נפרדו, והאישה דרשה לקבל את חלקה בנכס שנרכש לפני תחילת מערכת היחסים, ושלא שימש את בני הזוג "בחיי היומיום" או למגוריהם ● למה בכל זאת בית המשפט פסק לטובתה?

סניך של רשת המשחקיות פאנקי וורלד / צילום: דוד גולדשטיין

הסכם של יותר מ-50 מיליון שקל: השוכרת במתחם הענק בראשל"צ

קבוצת מבנה חתמה עם רשת המשחקיות פאנקי וורלד על הסכם להקמת סניף בשטח של כ-5,000 מ"ר בראשון לציון ● הוועדה המחוזית תל אביב אישרה תוכנית להקמת 990 דירות בצפון-מערב רמת השרון ● וגם: במקום האומן 17 - קניון לב תלפיות בירושלים יורחב, ומעליו ייבנו שני מגדלי מגורים ● חדשות השבוע בנדל"ן

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה צפויה לאשר: שדה תעופה בינלאומי יוקם בציקלג שבנגב

לאחר שנים של מחלוקות, הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון את הקמת שדה התעופה הבינלאומי המשלים הראשון בישראל ● ההכרעה התקבלה בדיון שקיים ראש הממשלה עם שרת התחבורה ובכירים נוספים, חרף הסתייגויות מקצועיות וביקורת בענף התעופה

מי עומד מאחורי קמפיין החוצות נגד המנהל המורשה של סלייס?

בשלטי חוצות שעלו בת"א ובנתיבי איילון מופיעות התקפות אישיות נגד רו"ח אפי סנדרוב, המוביל בשנתיים האחרונות את המהלכים לאיתור והשבת 850 מיליון שקל בכספי עמיתים שנעלמו ● סנדרוב: "נסיונות הכפשה שקריים לא ירתיעו אותי"

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

גוגל מכה את התחזיות ומכריזה על השקעת עתק

אלפאבית עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, עם הכנסות של 111.3 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.82 ● החברה דיווחה על הגדלה משמעותית של הוצאות ההון שלה ב-2026 ל-175-185 מיליארד דולר - משמעותית מעל צפי האנליסטים ● המניה יורדת במסחר המאוחר

עו''ד שגית אפק ויו''ר ועדת הכנסת, ח''כ אופיר כץ, בדיון על פיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חוק ההסדרים נותר ללא בשורה אמיתית: אילו רפורמות נשארו בפנים, והמאבקים שטרם הוכרעו

במשך 15 שעות דנו חברי ועדת הכספים של הכנסת בחוק ההסדרים, שלבסוף נותר רזה למדי ● מרפורמת החלב, דרך המיסוי הנוסף על הבנקים ועד הסעיף שהיה בקונצנזוס - אך לא עבר ● הרפורמות שנותרו בחוץ, אלו שנשארו והמשמעויות הקריטיות

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

מחיר הבגידה: הודעת הוואטסאפ שעלתה לגרוש בפנטהאוז

שני פסקי דין שניתנו לאחרונה במחוזי תל אביב ובמחוזי חיפה מחדדים את גבולות שיתוף הרכוש בין בני זוג ● מתי מסר כתוב ייחשב להתחייבות מחייבת, מתי בן זוג יוכר כ"חלש" לצורך חלוקה לא שוויונית – ומה המשקל שניתן לסיוע כלכלי של הורים

ערד / צילום: Shutterstock

חמישה זוכים מחסידות גור, והמכרז בערד שמרים גבות בשוק הנדל"ן

מכרז בערד שווק במלואו ליזמים ששמם נקשר בחסידות גור ● כעת, יש הסבורים בענף כי סכומי הזכייה מצביעים על תיאום מחירים - לכאורה בניגוד לכללי חוק התחרות הכלכלית ● האיש החזק בחסידות גור מוטי בבצ'יק: "מופרך לגמרי"

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

השת"פ בין וולט לסיבוס בצומת דרכים: עשויים להיפרד ברבעון הבא

שיתוף הפעולה בין חברת המשלוחים לענקית כרטיסי ההסעדה נבחן מחדש ועשוי להסתיים כבר בחודשים הקרובים ● לגלובס נודע כי בעקבות שיחה בניהן הוחלט כי לעת עתה שיתוף הפעולה יימשך כסדרו

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות