גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העד שהורשע ולקה בשכחה: פרשת רונאל פישר (שוב) מסתבכת

המשפט שהחל במאי 2015 העלה את קצב הדיונים לפני פרוץ הקורונה, כך שהעדים נשמעו פעמיים בשבוע, אך אז הגיע המגפה ● יוסי נחמיאס מגיע להעיד אחרי סאגה של שנתיים בהם מנהלים הצדדים דיונים הנוגעים לעדותו

רונאל פישר / צילום: רפי קוץ
רונאל פישר / צילום: רפי קוץ

היום (ה') התחדש בבית המשפט המחוזי בירושלים הליך ההוכחות במשפטו של רונאל פישר, הנאשם יחד עם עו"ד רות דוד פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר. המשפט שהחל במאי 2015 התנהל שנים בעצלתיים. רגע לפני פרוץ הקורונה נראה היה שהשופט משה סובל העלה את קצב הדיונים, כך שהעדים נשמעו פעמיים בשבוע, אך אז הגיע הקורונה, ומינוי סנגורו של פישר עמית בר לשופט שהביאו לביטול דיונים רבים.

נזכיר כי פרשת רונאל פישר עוסקת בשלל פרשיות סחר במידע חסוי מחקירות משטרה בתמורה לשוחד. פישר מואשם בכך שניהל רשת של שוחד בתמורה למידע מתוך חקירות מתנהלות וסגירת תיקים פליליים. מי על-פי כתב האישום, אחד מאותם לקוחות להם מסר פישר מידע מחקירה שהודלפה הוא הקבלן יוסי נחמיאס שהגיע לבית המשפט להעיד היום מטעם התביעה.

"תסמכו עליי": הסאגה בת השנתיים בנוגע לעדותו של נחמיאס

נחמיאס שהואשם בכתב האישום עם פישר הודה בפברואר 2019 בכתב אישום מתוקן, כך שעבירת מתן השוחד שיוחסה לו נמחקה ובמקומה הודה בעבירת שיבוש מהלכי משפט בלבד. הוא נדון לחודשיים עבודות שירות וקנס ואביב נמחק מכתב האישום.

יוסי נחמיאס, שהגיע להעיד כשהוא מלווה על-ידי עורכי דינו עמית חדד, נועה מילשטיין וליה פלוס. מגיע לאחר סאגה של שנתיים בהם מנהלים הצדדים דיונים הנוגעים לעדותו. ההגנה טענה כי יש לתקן לפישר את עובדות כתב האישום לאחר שחלקו של נחמיאס שונה לצורך הסדר הטיעון בעניינו. סובל קיבל כבר לפני שנתיים את הטענה וקבע כי יש לתקן את כתב האישום כך שלא יסתור את הודייתו של נחמיאס. אלא שלמרות שהדיונים בעניין נמשכו זמן רב, רק ערב הדיון הכריע סובל באופן התיקון.

רונאל פישר ועורך דינו אבי חימי / צילום: ניצן שפיר

סובל גם אסר בצעד חריג על הפרקליטות לגבות מנחמיאס עדות נוספת במשטרה לאחר שהודה בעובדות שונות מאלו בכתב האישום המקורי. סובל עשה זאת מכוח "דוקטרינת הביקורת המנהלית" במסגרתה בוחן בית המשפט את התנהלות הרשות ומתערב בה. לצד זאת, לאחר שהודה נחמיאס הוא מסר תצהיר הכולל את פרטי העובדות בהן הודה.

ערב הדיון התקבלה החלטת השופט לאשר את תיקון כתב האישום בחלק הנוגע ליוסי נחמיאס. לפי התיקון מואשם פישר כי בשנת 2013 קצין המשטרה ערן מלכה סיפר לו על חקירה סמויה נגד האחים נחמיאס וכי האחים אמורים להיעצר בפרשה. פישר זימן את האחים נחמיאס להגיע בדחיפות למשרדו וסיפר להם כי ברשותו מידע בעל ערך רב עבורם, "ואולם תמורת המידע הוא מבקש כסף "על המקום" ומראש", ואמר לאחים "תסמכו עליי". לפי האישום, פישר הדגיש בפני האחים את חשיבות המידע, סירב לספר דבר אודות המידע ודרש עבורו 50 אלף דולר. האחים שוכנעו שכדאי להם לשלם ויוסי נחמיאס העביר את הכסף לפישר כשהוא מניח כי מדובר במידע עסקי.

עוד לפי האישום, לאחר העברת הכסף סיפר פישר לאחים כי מתנהלת חקירה פלילית נגדם והם צפויים להיעצר. יוסי סיפר לפישר כי הוא מתכנן ממילא לטוס לחו"ל ופישר הפציר בו לטוס ולא לחזור עד קבלת אישור ממנו. בהמשך פגש פישר את יוסי בחו"ל על-מנת להכינו לחקירה. בנוסף דאג מלכה כי יוסי נחמיאס לא ייעצר. כתב האישום מתאר כי פישר התחלק בכסף עם מלכה שווה בשווה לאחר הפרשת 10% לעדת המדינה.

"גם זה שאני פה היום מחזיר אותי אחורה, וייקח לי שנה להתאושש"

הדיון הבוקר (חמישי) החל בטענה של עורכי דינו של פישר - אבי חימי ראש לשכת עורכי הדין ואלי פרי כי עדותו של העד נחמיאס תפגע בחסיון עו"ד-לקוח מאחר ונחמיאס היה לקוחו של פישר. גם עו"ד עמית חדד מטעמו של נחמיאס טען כי נחמיאס לא מוותר על החיסיון. התביעה הבהירה כי אין לנחמיאס חיסיון על תשובות הנוגעות לביצוע עבירות וכי עניינים רבים אחרים לא חוסים תחת חיסיון, זאת בנוסף לוויתור נחמיאס על החיסיון בכל הנודע למידע שמסר בחקירה או בתצהיר שחתם עליו.

לאחר דין ודברים ממושך שערך שעתיים במסגרתו התנגדו עורכי דינו של פישר לעדותו של נחמיאס בנימוק של פגיעה בחסיון עו"ד- לקוח, התיר השופט לנחמיאס לעלות לדוכן העדים תוך שנקבע כי בסוף חקירתו הראשית תוכל ההגנה לבקש לפסול שאלות.

ראש צוות התביעה, עו"ד שירה קניטל מפרקליטות מחוז ירושלים חקרה את נחמיאס אך תוך זמן קצר התברר כי הוא אינו מעוניין לשתף פעולה עם העדות ועל מרבית השאלות השיב שאינו זוכר.

התובעת: למה לא הגעת לראיון אליו הוזמנת בפרקליטות?

נחמיאס: "אין סיבה מיוחדת. לא הסתדר כנראה".

התובעת: מה עשית בחברה בשנת 2013 ?

נחמיאס: "עבדתי, לא זוכר מה היה התפקיד שלי".

התובעת: היית בחקירה ברשות המסים בשנת 2015 אמרת שאתה משמש כמנכ"ל של החברה.

נחמיאס: "יכול להיות שהייתי".

התובעת: תאר לי את הקשר שלך מהתחלה עם עו"ד רונאל פישר.

נחמיאס: "אני לא ממש זוכר הרבה. מחקתי את התקופה הזאת. אין לי מה לספר. זו היתה טראומה מאוד קשה. לא יודע, לא זוכר. חירב לי את החיים. האפשרות היחידה שלי היתה להעיף מהראש ולא רוצה לדעת על מה מדובר. לא רוצה להיזכר. כל זיכרון הורס לי את הבריאות. גם זה שאני פה היום מחזיר אותי אחורה וייקח לי שנה להתאושש".

התובעת קניטל ניסתה במשך שעות לרענן את זכרונו של העד באמצעות הודעות שמסר במשטרה ובאמצעות תצהיר בו מסר פרטים בהם הודה בשנת 2019, אך נחמיאס עמד על תשובותיו כי אינו זוכר ולא מעוניין להיזכר. בית המשפט אפשר לקניטל להגיש את תצהירו של נחמיאס כפי שמאפשרת פקודת הראיות במצב בו עד מסרב להשיב או לא זוכר את עדותו ובהמשך מכריזה עליו "עד עוין", פרקטיקה העומדת לצד במשפט החוקר עד כאשר העד לא משתף פעולה ומאפשר לצד לחקור בחקירה נגדית.

המשך החקירה יימשך בשבוע הבא

חקירתו של נחמיאס נפסקה בשעה שלוש כשבית המשפט החליט לסיים את הדיון. המשך חקירתו נדחתה לשבוע הבא, אז גם ייחקר נגדית על-ידי עורכי דינו של פישר. מעבר לעדותו של נחמיאס, הפרקליטות מסתמכת על עדות עד המדינה מלכה ועדת המדינה ששמה אסור בפרסום. לכן ההערכה היא שחוסר שיתוף הפעולה של נחמיאס לא ייפגע בהוכחת האישום בנוסחו המתוקן כלפי פישר. זאת, מאחר וניתן יהיה למצוא סיוע לעדות עד המדינה (ככל שבית המשפט יתן בהם אמון) בתצהיר של נחמיאס שהוגש היום לבית המשפט. במסגרת התצהיר מאשר נחמיאס כי שילם לפישר בעקבות דרישתו 50 אלף דולר עבור קבלת המידע, גם אם לא ידע מהו המידע לפני העברת התשלום.

רונאל פישר, יוסי נחמיאס ועו״ד עמית חדד היום בבית המשפט / צילום: ניצן שפיר

במסגרת הפרשה מואשמים גם עו"ד רות דוד, פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר בעבירות שיבוש הליכי משפט, הקבלן יאיר ביטון ושי ברס מנכ"ל נתיבי ישראל לשעבר. לדיון היום התייצב רק הנאשם פישר כאשר עורכי דינם של דוד וברס צפו בדיון באמצעות הווידאו ועורך דינו של יאיר ביטון נכח בדיון. אלון חסן, המתלונן בתיק נכח גם הוא בדיון.

קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, שהיה ספק המידע של פישר הודה והורשע במסגרת הסכם עד מדינה, בהדלפת פרטים רגישים מחקירות לפישר תמורת מאות אלפי שקלים. על מלכה נגזרו 7 שנות מאסר והוא שוחרר מהכלא ביולי 2019 לאחר 4 שנים שחרור מוקדם

*** חזקת החפות: רונאל פישר, רות דוד, יאיר ביטון ושי ברס הם בגדר נאשמים בלבד. הם לא הורשעו בכל עבירה, ועל כן הם זכאים ליהנות מחזקת החפות.

(ת.פ. 28759-05-15)

עוד כתבות

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

למרות איומי ארגנטינה: נאוויטס מחפשים עוד נפט באיי פוקלנד

חברת נאוויטס חתמה על מזכר הבנות לא מחייב עם חברת JHI, שהינה הבעלים של רישיון חיפוש הסמוך למאגר סי ליון ● אם אכן יתגלה עוד מאגר נפט - יהיה ניתן לחבר אותו לתשתית שנאוויטס בונה בסי ליון הסמוך, מה שיהפוך אותו לרווחי במיוחד

חותמים על העסקה. מימין: ארי קלמן, מנכ''ל מנורה, רוני נתנזון, מייסד מנורה ERN, וערן גריפל, יו''ר מנורה מבטחים / צילום: עידן שיסטר

עם 460 מיליון שקל בכיס: רוני נתנזון נפרד מהחברה שהקים לפני 25 שנה

מנורה חתמה על הסכם לרכישת יתרת המניות בחברת האשראי החוץ בנקאי ERN תמורת 230 מיליון שקל ● נתנזון, היו"ר והמייסד משלים אקזיט מוצלח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

תל אביב ננעלה בעליות; מדד המניות הביטחוניות זינק במעל 3%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.7% ● חוזה חדש לאלביט במדינה באסיה פאסיפיק ● הפניקס ומדיפאואר יקימו מיזם משותף לרכישת מרכזים מסחריים בארה"ב ● ירידות בחוזים בוול סטריט בצל פתיחת החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד, טראמפ: "לא ידעתי על זה" ● מיטב: מעדיפים מניות ואג"ח ממשלתיות על פני אג"ח חברות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חברה שכנעה חוסכים למשוך את הפנסיה מוקדם - ותשלם קנס של 2.3 מיליון שקל

רשות שוק ההון הטילה קנס של 2.3 מיליון שקל על חברת אלמוג פתרונות פיננסים, שגרמה לחוסכים למשוך כספים מוקדם מהפנסיה תמורת עמלה גבוהה וללא רישיון פנסיוני ● לטענת הרשות מדובר בקנס הגבוה ביותר שהוטל על חברה בשל סיבה זו ● לאחרונה נחשף בגלובס כי ישראלים מושכים בכל שנה מיליארדי שקלים מחסכונות הפנסיה

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

הניסוי המחתרתי שעשו נשים בלינקדאין - והתוצאות המפתיעות

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

מצלמה של עין שלישית / צילום: עין שלישית

לראשונה: משרד הביטחון אישר מכירת מניות בחברה ביטחונית לקבוצה אמירתית

לגלובס נודע כי אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני אישר את העסקה לפיה קונגלומרט EDGE מאבו דאבי ישקיע כ־10 מיליון דולר תמורת 30% ממניות עין שלישית, ויהפוך לבעל המניות הגדול בה ● המטרה: שילוב המערכות הישראליות במוצרי הקבוצה ומכירתן בשווקים גלובליים

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי מגיב לראשונה לסערת העברות הכספים לחינוך החרדי: "מציאות מערכתית"

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הטיח במשרד האוצר כי מדובר ב"פרקטיקה עבריינית" וקומם את החשב הכללי יהלי רוטנברג, שהגיב לו במכתב שהגיע לידי גלובס ● "הצגת פרקטיקה מערכתית מוכרת כ״מעילה״ או כ״מפעל עברייני״ אינה רק שגויה, היא מסוכנת. היא מטשטשת את ההבחנה בין מחלוקת לגיטימית על מדיניות ותקצוב לבין הטחת האשמות חמורות בדרג מקצועי"

בכיר בסמסונג מציג בכנס את מהפכת ה-AI של החברה / צילום: סמסונג

תערוכת CES: בינה מלאכותית בכל דבר, רובוטים לכל מטרה והתחומים שנפגעו

מעל 4,000 חברות הציגו חידושים טכנולוגיים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם, CES, ובין אלה בלטו הרובוטים ההומינואידים (דמויי אדם) שמסוגלים לקפל כביסה או לשחק בלאק ג'ק ● שימושי ה–AI הביתיים ובחיי היומיום במגמת עלייה, והרכבים האוטונומיים משתכללים

תחנת טוטו / צילום: שלומי יוסף

הציבור שילם, הטוטו גזר קופון: שנת שיא למועצה להסדר ההימורים

בטוטו רשמו בשנת 2025 עלייה של כ-5% ברווח והכנסותיו הסתכמו ביותר מ-4 מיליארד שקל ● ההערכה היא שבשנה הבאה השיא יישבר פעם נוספת, הודות למונדיאל שייערך בקיץ

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

"ביזוי הכנסת , מחטף", דרמה בוועדת הבריאות: הדיון פוצץ אחרי שמשרד הבריאות הודה שעקף את הוועדה

נציג משרד הבריאות הודה בדיון כי המשרד ושר הבריאות "כבר חתמו" על שינוי התקנות בנושא הוצאת טיפולים בתחום התפתחות הילד וסיוע לנשים יולדות מפוליסת ביטוחי השב"ן, וזאת בניגוד להחלטה קודמת ● בתגובה, זעמו חברי הכנסת וקראו "מחטף" וגם "חוסר שקיפות, ביזוי הכנסת וניצול ציני"

המומחה שמזהיר: המהלך שיהיה "מכתב התאבדות של איראן"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טראמפ הצהיר כי לא יסבול יותר אנטישמים בקואליציה שלו, בעיני מומחים רבים ההכרה של ישראל בסומלילנד עלולה לגרור את אפריקה למאבקי המזרח התיכון, ובישראל עוקבים אחר ההשלכות של המחאות הנרחבות באיראן • כותרות העיתונים בעולם

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

הקואליציה מקדמת: עבירת המרמה והפרת אמונים בה מואשם נתניהו - תבוטל

ועדת השרים לחקיקה תדון בהצעת חוק חדשה לביטול העבירה הפלילית בה מואשם ראש הממשלה ● יוזמי הצעת החוק שמחה רוטמן, אופיר כץ ומישל בוסקילה טוענים לפגיעה בעיקרון החוקיות ולאכיפה בררנית: "מערכת אכיפת החוק משתמשת בעבירה הזו בשביל למשטר את נבחרי הציבור"

מימין: פרופ' אמנון שעשוע, מייסד שותף של AI21; פרופ' יואב שוהם, מנכ''ל שותף ומייסד שותף; ואורי גושן, מנכ''ל שותף ומייסד שותף / צילום: עומר הכהן

AI21: "מכחישים משא ומתן על רכישה על ידי אנבידיה"

למרות דבריהם של המייסדים פרופ' אמנון שעשוע והמנכ"ל אורי גושן על "משא ומתן עם אנבידיה", בחברה מכחישים כל דיונים על רכישה אפשרית ● בשבועיים האחרונים שמרו ב-AI21 על שתיקה, אז מה קרה דווקא עכשיו?

זהבית כהן, מנהלת AMI, עמיר בירם, ממנהלי JTLV / צילום: רמי זרנגר, שרון גבאי

הרווח העצום של זהבית כהן ועמיר בירם: מימושים של 1.8 מיליארד שקל בשבוע

בחמשת ימי המסחר הראשונים של 2026 בעלי עניין בבורסה בתל אביב מימשו מניות בהיקף של יותר מ־1.8 מיליארד שקל - קצב שמאפיין בשנה רגילה מכירות של מעל רבעון ● בין המממשים גם מנהלים בכירים בחברות הנסחרות שמכרו מניות ביותר מ־100 מיליון שקל

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

עסקת המיזוג בין סאנפלאואר לאפקון התפוצצה

המגעים למיזוג התפוצצו בעקבות אי־שביעות רצון של יו"ר סאנפלאואר החדש, משה לחמני, מאיכות הנכסים של אפקון ● סאנפלאואר נותרת חברה עם תזרים מזומנים גדול ורצון להתרחב, כך שייתכן שנראה מגעים לעסקה עם חברה אחרת או צעדי התרחבות אחרים מצידה

מושגים לאזרחות מיודעת. מענק איזון / צילום: Shutterstock

הממשלה רוצה לשנות את הקצאת הכספים לרשויות המקומיות. מה המשמעות?

אחרי שנים של מענקים לרשויות המקומיות, כעת הממשלה מתכננת רפורמה • מה עומד מאחורי המענקים האלה, ואיזה שינוי אמור להתבצע? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים 

פרופ' יורם פלטי, יזם חברת נובוקיור / צילום: ערן גילווארג

יזם חברת נובוקיור פרופ' יורם פלטי הלך לעולמו

פרופ' יורם פלטי, חוקר בטכניון והממציא של טכנולוגיית הטיפול בסרטן החדשנית של חברת נובוקיור, הלך לעולמו אתמול בלילה, בגיל 89 ● נובוקיור נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ● "הבורסה לא הייתה החלום שלי. לראות חולה שהבריא זה יותר טוב מכל הנפקה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בשיאים חדשים

הנאסד"ק עלה בכ-0.2% ● פתיחת החקירה נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול מעוררת חששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● מניות הבנקים רשמו ירידות, לאחר שהנשיא טראמפ קרא להגביל את הריביות של חברות האשראי ל-10% ● הדולר נחלש ברחבי העולם עקב החששות לעצמאות הפדרל ריזרב ● עונת הדוחות בוול סטריט נפתחת השבוע עם הבנקים ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בארה"ב

אילוסטרציה: Shutterstock / צילום: Shutterstock

האם יש בועה? 440 מיליארד דולר שעלולים להיראות כמו הימור

ענקיות הטכנולוגיה צפויות להשקיע השנה מאות מיליארדים בתשתיות AI ● אך האם השוק נמצא בבועה? אלו התשובות של קתי וודס, ג'יימי דיימון ועוד כמה מהבכירים בוול סטריט ● בבנק אוף אמריקה מזהירים שלא לברוח מהשוק, עדיף לגדר דרך רכישת מניות ערך זולות יחסית ● ומה אפשר ללמוד מהיסטוריית הבועות

בניין WIX. בעיגול: הנשיא ניר זהר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

סערת וויקס: מודל העבודה מהבית עומד למבחן

ההחלטה הדרמטית של וויקס מסמנת מפנה אפשרי בשוק המעסיקים, כשיש מי שצופים שחברות נוספות יאמצו את המודל כדי לשקם את הפרודוקטיביות והתרבות הארגונית ● מנגד, מומחים מזהירים כי מדובר בפגיעה באיכות החיים של העובדים, שתקשה על גיוס טאלנטים ועלולה להוביל לגל עזיבות ● מה קורה בשאר חברות ההייטק בארץ?