גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העד שהורשע ולקה בשכחה: פרשת רונאל פישר (שוב) מסתבכת

המשפט שהחל במאי 2015 העלה את קצב הדיונים לפני פרוץ הקורונה, כך שהעדים נשמעו פעמיים בשבוע, אך אז הגיע המגפה ● יוסי נחמיאס מגיע להעיד אחרי סאגה של שנתיים בהם מנהלים הצדדים דיונים הנוגעים לעדותו

רונאל פישר / צילום: רפי קוץ
רונאל פישר / צילום: רפי קוץ

היום (ה') התחדש בבית המשפט המחוזי בירושלים הליך ההוכחות במשפטו של רונאל פישר, הנאשם יחד עם עו"ד רות דוד פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר. המשפט שהחל במאי 2015 התנהל שנים בעצלתיים. רגע לפני פרוץ הקורונה נראה היה שהשופט משה סובל העלה את קצב הדיונים, כך שהעדים נשמעו פעמיים בשבוע, אך אז הגיע הקורונה, ומינוי סנגורו של פישר עמית בר לשופט שהביאו לביטול דיונים רבים.

נזכיר כי פרשת רונאל פישר עוסקת בשלל פרשיות סחר במידע חסוי מחקירות משטרה בתמורה לשוחד. פישר מואשם בכך שניהל רשת של שוחד בתמורה למידע מתוך חקירות מתנהלות וסגירת תיקים פליליים. מי על-פי כתב האישום, אחד מאותם לקוחות להם מסר פישר מידע מחקירה שהודלפה הוא הקבלן יוסי נחמיאס שהגיע לבית המשפט להעיד היום מטעם התביעה.

"תסמכו עליי": הסאגה בת השנתיים בנוגע לעדותו של נחמיאס

נחמיאס שהואשם בכתב האישום עם פישר הודה בפברואר 2019 בכתב אישום מתוקן, כך שעבירת מתן השוחד שיוחסה לו נמחקה ובמקומה הודה בעבירת שיבוש מהלכי משפט בלבד. הוא נדון לחודשיים עבודות שירות וקנס ואביב נמחק מכתב האישום.

יוסי נחמיאס, שהגיע להעיד כשהוא מלווה על-ידי עורכי דינו עמית חדד, נועה מילשטיין וליה פלוס. מגיע לאחר סאגה של שנתיים בהם מנהלים הצדדים דיונים הנוגעים לעדותו. ההגנה טענה כי יש לתקן לפישר את עובדות כתב האישום לאחר שחלקו של נחמיאס שונה לצורך הסדר הטיעון בעניינו. סובל קיבל כבר לפני שנתיים את הטענה וקבע כי יש לתקן את כתב האישום כך שלא יסתור את הודייתו של נחמיאס. אלא שלמרות שהדיונים בעניין נמשכו זמן רב, רק ערב הדיון הכריע סובל באופן התיקון.

רונאל פישר ועורך דינו אבי חימי / צילום: ניצן שפיר

סובל גם אסר בצעד חריג על הפרקליטות לגבות מנחמיאס עדות נוספת במשטרה לאחר שהודה בעובדות שונות מאלו בכתב האישום המקורי. סובל עשה זאת מכוח "דוקטרינת הביקורת המנהלית" במסגרתה בוחן בית המשפט את התנהלות הרשות ומתערב בה. לצד זאת, לאחר שהודה נחמיאס הוא מסר תצהיר הכולל את פרטי העובדות בהן הודה.

ערב הדיון התקבלה החלטת השופט לאשר את תיקון כתב האישום בחלק הנוגע ליוסי נחמיאס. לפי התיקון מואשם פישר כי בשנת 2013 קצין המשטרה ערן מלכה סיפר לו על חקירה סמויה נגד האחים נחמיאס וכי האחים אמורים להיעצר בפרשה. פישר זימן את האחים נחמיאס להגיע בדחיפות למשרדו וסיפר להם כי ברשותו מידע בעל ערך רב עבורם, "ואולם תמורת המידע הוא מבקש כסף "על המקום" ומראש", ואמר לאחים "תסמכו עליי". לפי האישום, פישר הדגיש בפני האחים את חשיבות המידע, סירב לספר דבר אודות המידע ודרש עבורו 50 אלף דולר. האחים שוכנעו שכדאי להם לשלם ויוסי נחמיאס העביר את הכסף לפישר כשהוא מניח כי מדובר במידע עסקי.

עוד לפי האישום, לאחר העברת הכסף סיפר פישר לאחים כי מתנהלת חקירה פלילית נגדם והם צפויים להיעצר. יוסי סיפר לפישר כי הוא מתכנן ממילא לטוס לחו"ל ופישר הפציר בו לטוס ולא לחזור עד קבלת אישור ממנו. בהמשך פגש פישר את יוסי בחו"ל על-מנת להכינו לחקירה. בנוסף דאג מלכה כי יוסי נחמיאס לא ייעצר. כתב האישום מתאר כי פישר התחלק בכסף עם מלכה שווה בשווה לאחר הפרשת 10% לעדת המדינה.

"גם זה שאני פה היום מחזיר אותי אחורה, וייקח לי שנה להתאושש"

הדיון הבוקר (חמישי) החל בטענה של עורכי דינו של פישר - אבי חימי ראש לשכת עורכי הדין ואלי פרי כי עדותו של העד נחמיאס תפגע בחסיון עו"ד-לקוח מאחר ונחמיאס היה לקוחו של פישר. גם עו"ד עמית חדד מטעמו של נחמיאס טען כי נחמיאס לא מוותר על החיסיון. התביעה הבהירה כי אין לנחמיאס חיסיון על תשובות הנוגעות לביצוע עבירות וכי עניינים רבים אחרים לא חוסים תחת חיסיון, זאת בנוסף לוויתור נחמיאס על החיסיון בכל הנודע למידע שמסר בחקירה או בתצהיר שחתם עליו.

לאחר דין ודברים ממושך שערך שעתיים במסגרתו התנגדו עורכי דינו של פישר לעדותו של נחמיאס בנימוק של פגיעה בחסיון עו"ד- לקוח, התיר השופט לנחמיאס לעלות לדוכן העדים תוך שנקבע כי בסוף חקירתו הראשית תוכל ההגנה לבקש לפסול שאלות.

ראש צוות התביעה, עו"ד שירה קניטל מפרקליטות מחוז ירושלים חקרה את נחמיאס אך תוך זמן קצר התברר כי הוא אינו מעוניין לשתף פעולה עם העדות ועל מרבית השאלות השיב שאינו זוכר.

התובעת: למה לא הגעת לראיון אליו הוזמנת בפרקליטות?

נחמיאס: "אין סיבה מיוחדת. לא הסתדר כנראה".

התובעת: מה עשית בחברה בשנת 2013 ?

נחמיאס: "עבדתי, לא זוכר מה היה התפקיד שלי".

התובעת: היית בחקירה ברשות המסים בשנת 2015 אמרת שאתה משמש כמנכ"ל של החברה.

נחמיאס: "יכול להיות שהייתי".

התובעת: תאר לי את הקשר שלך מהתחלה עם עו"ד רונאל פישר.

נחמיאס: "אני לא ממש זוכר הרבה. מחקתי את התקופה הזאת. אין לי מה לספר. זו היתה טראומה מאוד קשה. לא יודע, לא זוכר. חירב לי את החיים. האפשרות היחידה שלי היתה להעיף מהראש ולא רוצה לדעת על מה מדובר. לא רוצה להיזכר. כל זיכרון הורס לי את הבריאות. גם זה שאני פה היום מחזיר אותי אחורה וייקח לי שנה להתאושש".

התובעת קניטל ניסתה במשך שעות לרענן את זכרונו של העד באמצעות הודעות שמסר במשטרה ובאמצעות תצהיר בו מסר פרטים בהם הודה בשנת 2019, אך נחמיאס עמד על תשובותיו כי אינו זוכר ולא מעוניין להיזכר. בית המשפט אפשר לקניטל להגיש את תצהירו של נחמיאס כפי שמאפשרת פקודת הראיות במצב בו עד מסרב להשיב או לא זוכר את עדותו ובהמשך מכריזה עליו "עד עוין", פרקטיקה העומדת לצד במשפט החוקר עד כאשר העד לא משתף פעולה ומאפשר לצד לחקור בחקירה נגדית.

המשך החקירה יימשך בשבוע הבא

חקירתו של נחמיאס נפסקה בשעה שלוש כשבית המשפט החליט לסיים את הדיון. המשך חקירתו נדחתה לשבוע הבא, אז גם ייחקר נגדית על-ידי עורכי דינו של פישר. מעבר לעדותו של נחמיאס, הפרקליטות מסתמכת על עדות עד המדינה מלכה ועדת המדינה ששמה אסור בפרסום. לכן ההערכה היא שחוסר שיתוף הפעולה של נחמיאס לא ייפגע בהוכחת האישום בנוסחו המתוקן כלפי פישר. זאת, מאחר וניתן יהיה למצוא סיוע לעדות עד המדינה  (ככל שבית המשפט יתן בהם אמון) בתצהיר של נחמיאס שהוגש היום לבית המשפט. במסגרת התצהיר מאשר נחמיאס כי שילם לפישר בעקבות דרישתו 50 אלף דולר עבור קבלת המידע, גם אם לא ידע מהו המידע לפני העברת התשלום.

רונאל פישר, יוסי נחמיאס ועו״ד עמית חדד היום בבית המשפט / צילום: ניצן שפיר

במסגרת הפרשה מואשמים גם עו"ד רות דוד, פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר בעבירות שיבוש הליכי משפט, הקבלן יאיר ביטון ושי ברס מנכ"ל נתיבי ישראל לשעבר. לדיון היום התייצב רק הנאשם פישר כאשר עורכי דינם של דוד וברס צפו בדיון באמצעות הווידאו ועורך דינו של יאיר ביטון נכח בדיון. אלון חסן, המתלונן בתיק נכח גם הוא בדיון.

קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, שהיה ספק המידע של פישר הודה והורשע במסגרת הסכם עד מדינה, בהדלפת פרטים רגישים מחקירות לפישר תמורת מאות אלפי שקלים. על מלכה נגזרו 7 שנות מאסר והוא שוחרר מהכלא ביולי 2019 לאחר 4 שנים שחרור מוקדם

*** חזקת החפות: רונאל פישר, רות דוד, יאיר ביטון ושי ברס הם בגדר נאשמים בלבד. הם לא הורשעו בכל עבירה, ועל כן הם זכאים ליהנות מחזקת החפות.

(ת.פ. 28759-05-15)

עוד כתבות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק