גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרך של נפתלי בנט לראשות הממשלה עוברת דרך הקמת "גוש ימין חדש"

ליו"ר ימינה יש תוכנית ליום שבו לא יהיה האצבע ה-61 להקמת ממשלת נתניהו, שכוללת ראשות ממשלה ברוטציה עם סער ושותפים כמו יש עתיד ועבודה ● איך נתניהו הצליח לבלום את הקול הערבי ● וגם: סמוטריץ' מחזר אחר קולות מזרחיים והפריפריה, אבל זנח את המועמד שבא משם

נפתלי בנט / צילום: אורון בן חקון
נפתלי בנט / צילום: אורון בן חקון

בליץ הראיונות המוקדם, הניסיונות להוציא את יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ממחבואו ועשרות מיליוני החיסונים שבדרך - כל אלו לא מצליחים לשנות את תמונת המצב של מפלגת הליכוד, שהתקבעה על כ-30 מנדטים בסקרים האחרונים. שבועיים וקצת לפני הבחירות, 61 - מספר הקסם הנדרש לנתניהו להרכבת ממשלה לא נראה באופק, גם לא עם בנט. מנגד גם לקואליציה חלופית אין כרגע 61 אצבעות ולכן אם להיות ריאליים אך פסימיים - בחירות מספר חמש הן ברירת המחדל היוצאת של הבחירות הנוכחיות.

למרות זאת, לשותף הוותיק של נתניהו, בנט, כבר יש תוכנית מגירה אחרת. שם קוד: "גוש ימין חדש". בשיחות שמתקיימות כל הזמן בין חברי מפלגות הימין' התרחיש הבא כבר לא נראה מופרך - אם נתניהו לא מצליח להשיג 61 אצבעות להקמת ממשלה (עם ימינה), בנט וסער יוצרים בלוק, סוגרים על רוטציה, ומקבלים את האפשרות להקים ממשלה, שאליה מצטרף גם לפיד ואולי גם מפלגת העבודה וכחול לבן, אם יעברו את אחוז החסימה. במצב שבו בנט הוא לא האצבע ה-61 של נתניהו, השחרור ל"גוש הימין החדש" יהיה עבורו ללא ייסורי מצפון.

בשלב הבא נדרשת גם תמיכתם של החרדים ובצלאל סמוטריץ' שייכנסו לממשלה כזו, בפועל, כיום, השותפים האופציונליים מכחישים וממשיכים לדבוק בנתניהו. אבל מה יקרה כאשר האפשרויות על השולחן יצטמצמו לשתיים: ממשלה או בחירות מספר חמש, דווקא בעת שבה המדינה נדרשת לשיקום שאחרי (או תוך כדי הקורונה?). הבחירה של בנט שסיסמת הבחירות שלו היא "לא קורונה, לא מעניין", כבר ברורה. בראיון לישראל היום שמתפרסם בסוף השבוע הוא אומר ש-15 מנדטים מספיקים לו כדי להיות ראש ממשלה, וזה בהינתן שלליכוד 30 מנדטים וליש עתיד קרוב ל-20.

בימים כתיקונם, היומרה של בנט להיות ראש ממשלה עם 15 מנדטים בלבד הייתה נראית מגלומנית משהו, אבל בימים שבהם מתקיימת מערכת בחירות רביעית סביב נושא העל "רק לא ביבי", יכולות להירקם קואליציות חוצות ימין ושמאל, ואפילו בהובלה של מפלגה מספר ארבע בגודלה. אבל החלום הזה יכול להתגשם רק אם החרדים נותנים לו יד ונוטשים את התמיכה המסורתית בנתניהו, שכן לא סער ולא בנט מתכוונים להכניס לממשלה אפשרית את מרצ או את הרשימה המשותפת. גם במפלגת העבודה יצטרכו לעבור ניתוח להסרת הגיבנת בדמותה של מספר שבע ברשימה - אם ירצו להיות חלק מקואליציה כזו.

במפלגת הציונות הדתית כינו השבוע את האפשרות הזו "מגוחכת". אין בכוונתם להיכנס לממשלה לצד מפלגת העבודה ויש עתיד ולהשאיר את הליכוד בחוץ. גם עבור דרעי זו נראית תוכנית בלתי אפשרית, שכן מצביעיו, רואים בנתניהו מועמד יחיד לראשות ממשלה. הפעם דרעי אמנם לא עושה קמפיין נוסח "ביבי צריך אריה חזק", אבל הדי.אן.איי של מצביעיו לא השתנה כל כך מהר בין שתי מערכות בחירות. הכשרת סער ובנט לראשות ממשלה על פני נתניהו עשויה לגבות ממנו מחיר יקר.

מתחת לאחוז החסימה

כשנתניהו פתח ברומן המסעיר עם יו"ר רע"מ מנסור עבאס לפני חודשים ספורים - האפשרות הטובה ביותר שראה לנגד עיניו הייתה הפרידה של רע"מ מהרשימה המשותפת. עבאס שיחק לידיו בקלות מפתיעה והיום לפי רוב מוחלט של הסקרים הוא לא צפוי לעבור את אחוז החסימה. בנוסף, הרשימה המשותפת כבר לא תשיג בבחירות 15 מנדטים וצנחה לתשעה בלבד. המנדטים שיישארו בחוץ יתחלקו בין גוש הימין ל"רק לא ביבי", המשותפת כבר לא תוכל להיות גורם מכריע ונתניהו יכול להכתיר את המהלך כניצחון.

מנסור עבאס - הרשימה הערבית המשותפת / צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן

אי-אפשר להתעלם מסבבי הבחירות האחרונים שבהם נתניהו והליכוד פעלו בכל דרך כדי שלא לאפשר לרשימה המשותפת אחוזי תמיכה גבוהים. קמפיין המצלמות שבסוף פעל כבומרנג, אבל גם שליחת מאות פקחים למנוע זיופים במספרים גבוהים בחברה הערבית - נועדו כולם לפגוע במספרים של הרשימה המשותפת בחברה הערבית.

הפיצול של רע"מ מהרשימה השיג שתי מטרות בו זמנית. הראשונה, הורדת אחוזי ההצבעה במגזר הערבי. נזכיר - החברה הערבית לא אוהבת את הפיצול, וכבר הענישה את הרשימה המשותפת באחוזי הצבעה נמוכים בבחירות מספר 1 שהובילו לאיחוד מחודש מיד אחר כך. השנייה - האפשרות הסבירה שעבאס לא עובר את אחוז החסימה ו"שורף" מנדטים לגוש רל"ב.

לאחרונה משתעשעים עיתונאים ופוליטיקאים כאחד באפשרות שנתניהו ייעזר באצבעות של מפלגת רע"ם בראשות מנסור עבאס כדי להקים ממשלה. ובכן, לא לשם כיוון נתניהו. באופן מסורתי ולא יוצא דופן ממערכות בחירות קודמות הוא פשוט רצה לפגוע בכוח של המשותפת ונכון לעכשיו השיג את מטרתו. בנוסף, גם אם הליכוד יצליח לגייס מנדט מצביעים במגזר הערבי - זה יהיה בונוס, אבל בהחלט לא היעד שהוצב בתחילת הדרך.

מחזרים אחר ישראל השנייה

תאוריית ישראל השנייה של העיתונאי אבישי בן חיים, שסופגת קיתונות של רעל ובוז על בסיס שעתי, דווקא יושבת בבסיס הנחת העבודה של מפלגה אחת בבחירות האלו: מפלגת הציונות הדתית של סמוטריץ'. אחרי שקיבלו הבטחה מנתניהו שלא ינהל קמפיין באזורי ההצבעה של הכיפות הסרוגות בתמורה לאיחוד עם בן-גביר ונעם, יצאו חברי המפלגה למסע בפריפריה הישראלית כדי לגייס בחזרה את מצביעי המפד"ל הוותיקים. הפעם קמפיין המפלגה לא מתרכז בגבעות השומרון או בפתח תקווה (שמצביעה בנט), אלא מבקש לחדש את הברית של הציונות הדתית עם דתיי הפריפריה.

בצלאל סמוטריץ / צילום: אורון בן חקון

בן חיים מציין במידה לא מעטה של צדק, כי הציונות הדתית פעלה לדיכוי מזרחיים, במוסדות הלימוד השייכים לתנועה, בהסתרת המנהגים מבית שהביאו איתם תלמידי הישיבות המזרחיים ובנוסח התפילה (האשכנזי) שאומץ גם במוסדות בהם רוב מזרחי בולט. סמוטריץ' מבקש עכשיו להוכיח שותפות גורל, דרך החיבוק לנתניהו גם (או דווקא) עכשיו. דווקא המתנחל, האשכנזי מהשומרון, מבקש למחוק נזק בן עשרות שנים ולגייס שוב תומכים אפשריים בפריפריה, שאמנם חובשים כיפות סרוגות, אך לא רואים במפלגות הציונות הדתית כמייצגים שלהם בעשור האחרון.

בתוכנית העבודה הראויה לשבח של סמוטריץ' נפל רק פגם אחד מהותי: אפס ייצוג מזרחי או פריפריאלי ברביעייה הפותחת. בעת הרכבת הרשימה שלו, הוציא סמוטריץ' החוצה את המזרחי הבולט שבה, ח"כ אופיר סופר מהמושב טפחות שבצפון. מהמקום השני באיחוד הלאומי נשלח סופר לשריון במקום ה-28 בליכוד והותיר את הישגיו של האחרון בכנסת מחוץ לרשימת ההצלחות שהוא יוכל להציג עבור מי שהוא מבקש לגייס כתומכים. כך, נותר סמוטריץ' לצד רוטמן, וולדינגר וסטרוק. בין חברון לגבעת שמואל, בלי פריפריה ובלי מזרחיים.

עוד כתבות

גליל מדיקל בפארק ההייטק יקנעם / צילום: גיל ארבל

מפעל גליל מדיקל ביקנעם ייסגר, ופעילותו תועבר לאירלנד

בעלת השליטה בוסטון סיינטיפיק החליטה להעביר את הפעילות של מפעל גליל מדיקל לאירלנד, במעבר הדרגתי שיושלם ב-2028 ● עפ"י הערכות, במפעל מועסקים כ-100 עובדים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לאחר הורדת הריבית בארה"ב: וול סטריט ננעלה בירוק

הדאו ג'ונס קפץ בכ-1% ● הפד הוריד את הריבית ברבע אחוז, אך אותת כי צפויה הפסקה בהורדות הריבית בעתיד הקרוב • ענקיות הטכנולוגיה מגבירות את המרוץ שלהן בשוק בהודו - אל מיקרוסופט ואלפאבית, הצטרפה הבוקר אמזון ● אורקל תפרסם הלילה את תוצאות הרבעון, למרות הנפילה במניה, אנליסטים אופטימיים לגביה • ג'יי. פי. מורגן: הראלי בשוק צפוי להעצר לאחר הורדת הריבית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

בנק ישראל נגד חוק הגיוס: "לוקה בחסר ולא יביא לגיוס החרדים הנדרש"

הבנק המרכזי מזהיר כי הנוסח הנוכחי של חוק הגיוס "לוקה בחסר", וזאת משום שהיעדים שקבעה הצעת החוק הם נמוכים, והתמריצים הכלכליים בעלי אפקטיביות נמוכה ● "העברת החוק במתכונתו הנוכחית עלולה לא להביא לשינוי משמעותי בהיקף הגיוס, ובכך לשמר את הנטל הכלכלי האישי והמשקי הנובע מהשימוש הנרחב באנשי מילואים"

מרכז יזמות לחרדים בירושלים (ארכיון) / צילום: יוסי זמיר

עידוד תעסוקת חרדים? ההחלטה ה"שקטה" שרחוקה מלהספיק

ברקע העיסוק הער בסוגיית השתלבות החרדים בחברה הישראלית, עברה החלטת ממשלה ששאפה לקדם את תעסוקת הגברים החרדים ● עד כמה ההחלטה הזאת מורגשת בשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מיצוי פוטנציאל תעסוקת גברים חרדים

ג'נסן האונג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, ועמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח בישראל, במפגש עם אבינתן אור ונועה ארגמני

שורד השבי אבינתן אור נפגש עם מנכ"ל אנבידיה במטה החברה בארה"ב

המפגש התקיים במהלך ביקור של צמרת ההנהלה הישראלית במטה החברה בקליפורניה, כאשר אבינתן הגיע למקום בליווי בת זוגו, נועה ארגמני, שנחטפה עמו מהנובה ● ערב חטיפתו לפני יותר משנתיים, עבד אבינתן בצוות פיתוח הספקטרום של כרטיס התקשורת של אנבידיה

זום גלובלי / צילום: Shutterstock

המכסים החדשים על סין, והבלונים שגרמו למצב חירום

ברקע האיומים של טראמפ להטיל מכסים על מקסיקו, האחרונה נוקטת צעדים נגד סין ● בליטא הכריזו על מצב חירום. הסיבה: בלונים ● ואיך פרסומת אחת עוררה זעם בהולנד - עד שנאלצה לרדת מהמסך? ● זום גלובלי, מדור חדש 

מגרש ריק ברחוב איינשטיין בת''א / צילום: איל יצהר

25 שנה אחרי האיפוס, מס רכוש חוזר לחוק ההסדרים. איך זה יראה?

המס יטיל חובת תשלום על קרקע פנויה, עבור הגדלת הכנסות המדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי העיוותים מהעבר עלולים לחזור, בעוד חברות נדל"ן צפויות להעדיף לשלם ולא לשמש קרקעות ● גלובס עושה סדר

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החלטת ממשלה או חקיקה? כ"ץ יביא לאישור את סגירת גלי צה"ל ב-21.12

שר הביטחון הודיע כי יביא בעוד כשבוע וחצי לאישור הממשלה את ההחלטה על סגירת תחנת הרדיו הצבאית ● ההחלטה תגיע לישיבת הממשלה לאחר שהייעוץ המשפטי לממשלה יוכל להשלים את חוות-דעתו ביחס להחלטה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א סוגרת שבוע חיובי: ת"א 35 עלה ב-3.5%, מדד הביטוח ב-10%

מדד ת"א 35 בשיא חדש, ה-57 השנה ● השקל מתחזק מול הדולר ● מדד הביטוח זינק ב-10% השבוע ● מניות השבבים הדואליות ירדו ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב - וול סטריט ננעלה בירוק ●

אילוסטרציה: shutterstock

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי הטובות ביותר של תרופת הרזיה עד היום

למרות שהשקה עדיין לא באופק, הנתונים מהניסוי הקליני המוצלח מציבים את אלי לילי בעמדת זינוק מול המתחרות בתחום ההרזיה ● בממוצע, המטופלים איבדו כשליש ממשקל גופם, וחלקם אף הפסיקו את הטיפול עקב ירידה מוגזמת במשקל

הונאות בפייסבוק ובאינסטגרם / צילום: צילומי מסך

המלצה ממתחזה לגילעד אלטשולר: כך תיזהרו מגל ההונאות החדש ברשת

ההונאות בפייסבוק ובאינסטגרם לא מפסיקות להשתכלל ● נוכלים מתחזים לדמויות מפתח בשוק ההון ועוקצים מליונים ● בנתיים, הפלטפורמות מרוויחות מהמודעות — והמשתמשים נותרים חשופים

"צורה חדשה של אנטישמיות": למה השתנה היחס של סין כלפי יהודים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איראן מנסה לגייס סוכנים נגד ישראל במדינות אפריקה, הביקור הסודי של סגן שר החוץ מטייוואן בישראל, האם ישראל ולבנון יכולות להשיג נורמליזציה, ולמה האנטישמיות מרימה ראש בסין ● כותרות העיתונים בעולם

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

30 קומות שוממות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

משתתפי המפגש, מימין: יאיר לפידות, מבעלי ילין לפידות, מורן סיטון, מנכ''ל ארבע עונות, גילעד אלטשולר מבעלי אלטשולר שחם, אילן רביב מנכ''ל מיטב ודייב לובצקי, מנכ''ל ומבעלי אי.בי.אי / צילום: יח''צ

"זה לא הזמן להגדיל את רכיב המניות": התחזיות והטיפים של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

יאיר לפידות טוען כי "צריך לראות את השנתיים־שלוש האחרונות כחריגות, ביחס למה שאפשר לצפות מהבורסה לאורך זמן" ● באירוע שיזמה חברת ארבע עונות טען מנכ"ל מיטב אילן רביב כי הוא "נשאר עם המדדים המקומיים, למרות ה'מוב' הפנטסטי שעשו", בעוד גילעד אלטשולר מעדיף בטווח הארוך את נאסד"ק ● וגם: באילו סקטורים המליצו הבכירים להתמקד, והמחלוקת על ההשקעה במדד S&P 500

השטח שעליו תוקם תחנת הכוח ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

תחנת הכוח "קסם" סגרה פיננסית ותקבל תגמול מוגדל מרשת החשמל

ההלוואה מבנק הפועלים עומדת על 1.1 מיליארד אירו ועוד 300 מיליון שקל - ובסך-הכול כ-4.5 מיליארד שקל ● בכך הבטיחה "קסם" את הקמתה ואת "תשלום הזמינות" הגבוה שתקבל מרשת החשמל - זאת מכיוון שמדובר בתחנה קריטית לאספקת חשמל באזור צפון גוש דן

נשיא איראן לשעבר אברהים ראיסי ונשיא ונצואלה ניקולס מדורו במעמד החתימה על הסכם שיתוף הפעולה בין המדינות, 2022 / צילום: ap, Vahid Salemi

ישראל מרוצה: תקיפות ארה"ב בוונצואלה עשויות לפגוע בפעילות איראן וחיזבאללה

התקיפות האמריקאיות נגד קרטלים בוונצואלה מכוונות לנטרול אימפריית הסמים של איראן וחיזבאללה במדינה ● משטר מדורו נשען על סיוע ביטחוני וכלכלי מאיראן והסחר בסמים מממן את חיזבאללה ● עבור ישראל, הגברת לחץ על המדינה היא דרך להפחתת האיומים של ציר הרשע

עומרי כספי / צילום: Ilya Melnikov

עולה ליגה: עומרי כספי גייס 100 מיליון דולר לקרן ההון סיכון שלו

משקיע ההון סיכון וכוכב הכדורסל לשעבר גייס 100 מיליון דולר נוספים לקרן ההון סיכון, סוויש קפיטל ● הקרן החדשה תאפשר לסוויש להמשיך ולשמור על החזקותיה גם בשלבי גיוס מאוחרים יותר לחברות ● ויש לו גם מסר מעודד: "המשקיעים שלנו מאוד אופטימיים לגבי ישראל"

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת צנחה במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

האירוע שקיימה ניקוסיה עם סטארט-אפ ניישן סנטרל / צילום: Startup Nation Central

אחת הידידות הקרובות של ישראל שואפת להעמיק עוד יותר את הקשרים

קפריסין קיימה יחד עם סטארט-אפ ניישן סנטרל את אירוע Tech Horizons of the Mediterranean ● מאות מנהלי ועובדי פלאפון ו-yes לקחו חלק בשבוע מעורבות חברתית ● התערוכה שמוצגת במודיעין בהשתתפות אמנים מכל אירופה ● וזה המנכ"ל החדש של אקוואריוס ● אירועים ומינויים

שלמה קרעי, הליכוד הוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת, 08.12.25 / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

הרפורמה בתקשורת של קרעי: מה העובדות שמאחורי השינויים?

בשבועות האחרונים שמענו שלל טענות בעד ונגד הרפורמה בתקשורת שמוביל השר קרעי ● האם לגוף החדש שיקום באמת יש זיקה פוליטית, מה תהיה מעורבות הממשלה ברייטינג, ואיך תושפע מזה עצמאות גופי החדשות? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר