גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרך של נפתלי בנט לראשות הממשלה עוברת דרך הקמת "גוש ימין חדש"

ליו"ר ימינה יש תוכנית ליום שבו לא יהיה האצבע ה-61 להקמת ממשלת נתניהו, שכוללת ראשות ממשלה ברוטציה עם סער ושותפים כמו יש עתיד ועבודה ● איך נתניהו הצליח לבלום את הקול הערבי ● וגם: סמוטריץ' מחזר אחר קולות מזרחיים והפריפריה, אבל זנח את המועמד שבא משם

נפתלי בנט / צילום: אורון בן חקון
נפתלי בנט / צילום: אורון בן חקון

בליץ הראיונות המוקדם, הניסיונות להוציא את יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ממחבואו ועשרות מיליוני החיסונים שבדרך - כל אלו לא מצליחים לשנות את תמונת המצב של מפלגת הליכוד, שהתקבעה על כ-30 מנדטים בסקרים האחרונים. שבועיים וקצת לפני הבחירות, 61 - מספר הקסם הנדרש לנתניהו להרכבת ממשלה לא נראה באופק, גם לא עם בנט. מנגד גם לקואליציה חלופית אין כרגע 61 אצבעות ולכן אם להיות ריאליים אך פסימיים - בחירות מספר חמש הן ברירת המחדל היוצאת של הבחירות הנוכחיות.

למרות זאת, לשותף הוותיק של נתניהו, בנט, כבר יש תוכנית מגירה אחרת. שם קוד: "גוש ימין חדש". בשיחות שמתקיימות כל הזמן בין חברי מפלגות הימין' התרחיש הבא כבר לא נראה מופרך - אם נתניהו לא מצליח להשיג 61 אצבעות להקמת ממשלה (עם ימינה), בנט וסער יוצרים בלוק, סוגרים על רוטציה, ומקבלים את האפשרות להקים ממשלה, שאליה מצטרף גם לפיד ואולי גם מפלגת העבודה וכחול לבן, אם יעברו את אחוז החסימה. במצב שבו בנט הוא לא האצבע ה-61 של נתניהו, השחרור ל"גוש הימין החדש" יהיה עבורו ללא ייסורי מצפון.

בשלב הבא נדרשת גם תמיכתם של החרדים ובצלאל סמוטריץ' שייכנסו לממשלה כזו, בפועל, כיום, השותפים האופציונליים מכחישים וממשיכים לדבוק בנתניהו. אבל מה יקרה כאשר האפשרויות על השולחן יצטמצמו לשתיים: ממשלה או בחירות מספר חמש, דווקא בעת שבה המדינה נדרשת לשיקום שאחרי (או תוך כדי הקורונה?). הבחירה של בנט שסיסמת הבחירות שלו היא "לא קורונה, לא מעניין", כבר ברורה. בראיון לישראל היום שמתפרסם בסוף השבוע הוא אומר ש-15 מנדטים מספיקים לו כדי להיות ראש ממשלה, וזה בהינתן שלליכוד 30 מנדטים וליש עתיד קרוב ל-20.

בימים כתיקונם, היומרה של בנט להיות ראש ממשלה עם 15 מנדטים בלבד הייתה נראית מגלומנית משהו, אבל בימים שבהם מתקיימת מערכת בחירות רביעית סביב נושא העל "רק לא ביבי", יכולות להירקם קואליציות חוצות ימין ושמאל, ואפילו בהובלה של מפלגה מספר ארבע בגודלה. אבל החלום הזה יכול להתגשם רק אם החרדים נותנים לו יד ונוטשים את התמיכה המסורתית בנתניהו, שכן לא סער ולא בנט מתכוונים להכניס לממשלה אפשרית את מרצ או את הרשימה המשותפת. גם במפלגת העבודה יצטרכו לעבור ניתוח להסרת הגיבנת בדמותה של מספר שבע ברשימה - אם ירצו להיות חלק מקואליציה כזו.

במפלגת הציונות הדתית כינו השבוע את האפשרות הזו "מגוחכת". אין בכוונתם להיכנס לממשלה לצד מפלגת העבודה ויש עתיד ולהשאיר את הליכוד בחוץ. גם עבור דרעי זו נראית תוכנית בלתי אפשרית, שכן מצביעיו, רואים בנתניהו מועמד יחיד לראשות ממשלה. הפעם דרעי אמנם לא עושה קמפיין נוסח "ביבי צריך אריה חזק", אבל הדי.אן.איי של מצביעיו לא השתנה כל כך מהר בין שתי מערכות בחירות. הכשרת סער ובנט לראשות ממשלה על פני נתניהו עשויה לגבות ממנו מחיר יקר.

מתחת לאחוז החסימה

כשנתניהו פתח ברומן המסעיר עם יו"ר רע"מ מנסור עבאס לפני חודשים ספורים - האפשרות הטובה ביותר שראה לנגד עיניו הייתה הפרידה של רע"מ מהרשימה המשותפת. עבאס שיחק לידיו בקלות מפתיעה והיום לפי רוב מוחלט של הסקרים הוא לא צפוי לעבור את אחוז החסימה. בנוסף, הרשימה המשותפת כבר לא תשיג בבחירות 15 מנדטים וצנחה לתשעה בלבד. המנדטים שיישארו בחוץ יתחלקו בין גוש הימין ל"רק לא ביבי", המשותפת כבר לא תוכל להיות גורם מכריע ונתניהו יכול להכתיר את המהלך כניצחון.

מנסור עבאס - הרשימה הערבית המשותפת / צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן

אי-אפשר להתעלם מסבבי הבחירות האחרונים שבהם נתניהו והליכוד פעלו בכל דרך כדי שלא לאפשר לרשימה המשותפת אחוזי תמיכה גבוהים. קמפיין המצלמות שבסוף פעל כבומרנג, אבל גם שליחת מאות פקחים למנוע זיופים במספרים גבוהים בחברה הערבית - נועדו כולם לפגוע במספרים של הרשימה המשותפת בחברה הערבית.

הפיצול של רע"מ מהרשימה השיג שתי מטרות בו זמנית. הראשונה, הורדת אחוזי ההצבעה במגזר הערבי. נזכיר - החברה הערבית לא אוהבת את הפיצול, וכבר הענישה את הרשימה המשותפת באחוזי הצבעה נמוכים בבחירות מספר 1 שהובילו לאיחוד מחודש מיד אחר כך. השנייה - האפשרות הסבירה שעבאס לא עובר את אחוז החסימה ו"שורף" מנדטים לגוש רל"ב.

לאחרונה משתעשעים עיתונאים ופוליטיקאים כאחד באפשרות שנתניהו ייעזר באצבעות של מפלגת רע"ם בראשות מנסור עבאס כדי להקים ממשלה. ובכן, לא לשם כיוון נתניהו. באופן מסורתי ולא יוצא דופן ממערכות בחירות קודמות הוא פשוט רצה לפגוע בכוח של המשותפת ונכון לעכשיו השיג את מטרתו. בנוסף, גם אם הליכוד יצליח לגייס מנדט מצביעים במגזר הערבי - זה יהיה בונוס, אבל בהחלט לא היעד שהוצב בתחילת הדרך.

מחזרים אחר ישראל השנייה

תאוריית ישראל השנייה של העיתונאי אבישי בן חיים, שסופגת קיתונות של רעל ובוז על בסיס שעתי, דווקא יושבת בבסיס הנחת העבודה של מפלגה אחת בבחירות האלו: מפלגת הציונות הדתית של סמוטריץ'. אחרי שקיבלו הבטחה מנתניהו שלא ינהל קמפיין באזורי ההצבעה של הכיפות הסרוגות בתמורה לאיחוד עם בן-גביר ונעם, יצאו חברי המפלגה למסע בפריפריה הישראלית כדי לגייס בחזרה את מצביעי המפד"ל הוותיקים. הפעם קמפיין המפלגה לא מתרכז בגבעות השומרון או בפתח תקווה (שמצביעה בנט), אלא מבקש לחדש את הברית של הציונות הדתית עם דתיי הפריפריה.

בצלאל סמוטריץ / צילום: אורון בן חקון

בן חיים מציין במידה לא מעטה של צדק, כי הציונות הדתית פעלה לדיכוי מזרחיים, במוסדות הלימוד השייכים לתנועה, בהסתרת המנהגים מבית שהביאו איתם תלמידי הישיבות המזרחיים ובנוסח התפילה (האשכנזי) שאומץ גם במוסדות בהם רוב מזרחי בולט. סמוטריץ' מבקש עכשיו להוכיח שותפות גורל, דרך החיבוק לנתניהו גם (או דווקא) עכשיו. דווקא המתנחל, האשכנזי מהשומרון, מבקש למחוק נזק בן עשרות שנים ולגייס שוב תומכים אפשריים בפריפריה, שאמנם חובשים כיפות סרוגות, אך לא רואים במפלגות הציונות הדתית כמייצגים שלהם בעשור האחרון.

בתוכנית העבודה הראויה לשבח של סמוטריץ' נפל רק פגם אחד מהותי: אפס ייצוג מזרחי או פריפריאלי ברביעייה הפותחת. בעת הרכבת הרשימה שלו, הוציא סמוטריץ' החוצה את המזרחי הבולט שבה, ח"כ אופיר סופר מהמושב טפחות שבצפון. מהמקום השני באיחוד הלאומי נשלח סופר לשריון במקום ה-28 בליכוד והותיר את הישגיו של האחרון בכנסת מחוץ לרשימת ההצלחות שהוא יוכל להציג עבור מי שהוא מבקש לגייס כתומכים. כך, נותר סמוטריץ' לצד רוטמן, וולדינגר וסטרוק. בין חברון לגבעת שמואל, בלי פריפריה ובלי מזרחיים.

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ופז / צילום: יח''צ

את ממדאני הוא כבר ניצח: האם ההימור של זוהר לוי על נדל"ן בניו יורק ישתלם?

ראש עיריית ניו יורק ניסה לנצל את זכיית סאמיט של לוי במכרז לרכישת 5,100 יח"ד, כדי לעורר את סוגיית הדיור המפוקח ● האם הרכישה והורדת הריבית בארה"ב יצדיקו את השקעות הענק?

דורון ארד ורמי יהודיחה / צילום: עדי אורני, מירית הוד

LEAD הופך לקבוצה: דורון ארד יכהן כמנכ"ל משרד הפרסום

משרד הפרסום LEAD מתרחב לקבוצה הכוללת גם סוכנות דיגיטל, ויחידות סושיאל ואסטרטגיה ● המייסד רמי יהודיחה מפנה את כיסא המנכ"ל למשנה שלו דורון ארד, ויעבור לנהל את הקבוצה שכיום יושבת על תקציבים בהיקף של 200 מיליון שקל

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

לאחר עשור: איזה עונש יקבל רונאל פישר?

הפרקליטות דורשת לגזור על רונאל פישר 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי, מגיעה להכרעה

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

חנן שמש ואבי כץ, מייסדי קרן הגשמה ומנהליה / צילום: תמר מצפי ואילן בשור

מתי חייבים לשתף במידע? הפסיקה החדשה בפרשת קרן הגשמה

השופטת סיגל יעקבי, שדנה בכללים של שותפויות מוגבלות ציבוריות, ובראשן קרן הגשמה, התמקדה בשאלה עקרונית: מהי מידת האחריות של הנאמן והמפקח

דרור בין מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

450 מיליון דולר ל"מוצר מוחשי": כך מנסה רשות החדשנות לעודד יזמים לוותר על חלום הסייבר

השיעור הגבוה למדי של יזמים ישראלים שבוחרים להקים או לעבוד בחברת סייבר הביא להצלחות כבירות בתחום - אבל הוא הגיע בהכרח על חשבון הקמה של סטארט-אפים חדשים בתחומי תעשייה אחרים ● כעת מודיעה רשות החדשנות כי הפעילה בשנה באחרונה תוכנית לעידוד השקעה בחברות שמייצרות מוצרים מוחשיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט; אינטל ו-AMD מזנקות בעקבות המלצה

קצב האינפלציה בארה"ב עמד על 2.7%, כצפוי, אך מדד הליבה נמוך מהצפוי ● עונת הדוחות: ירידה ברווח הנקי של ג'יי.פי מורגן בגלל עסקת אפל, דלתא איר ליינס עקפה את הצפי, צופה שנה חזקה ● מגמה מעורבת באירופה ● מחירי הנפט רושמים עליות, על רקע הסיכון הגיאו פוליטי, טראמפ ביטל את כל הפגישות שלו והכריז: "עזרה בדרך"

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

"להתעלם מהסקטור הזה זה מסוכן": המניות האלה הפכו למנוע של ת"א

עם רוח גבית מהסלמה באיראן וחוזים חדשים, מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● כך, מניות כמו אלביט ונקסט ויז'ן הוסיפו לשווי שלהן מיליארדים, ומשקל הסקטור בתל אביב עקף את הנדל"ן ● אבל האם העליות כאן כדי להישאר?

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

שרגא ברוש עם עורכת דינו איריס ניב-סבאג בבית המשפט, היום / צילום: מאור גולן

אחרי הערעור: שרגא ברוש ייכנס לשנה לכלא

ערעורו של נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר התקבל חלקית: ירצה 12 חודשי מאסר, במקום 14 החודשים שנגזרו עליו בגין הרשעתו בעבירות מס ומרמה ● בתוך כך המחוזי דחה את ערעור המדינה, שביקשה להחמיר בעונשו של ברוש ולגזור עליו 24 עד 40 חודשי מאסר

סילבן שלום / צילום: מרק ישראל סלם-ג'רוזלם פוסט-פול

"מכאיב לנפגעות": הדרישה לא לאשר את מינוי סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית

באיגוד מרכזי הסיוע פנו ליו"ר הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות, בדרישה שלא לאשר את מינויו של סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית ● זאת, "חרף העובדה כי הוא פרש מן החיים הפוליטיים על רקע טענות להטרדות מיניות מצידו" ● יצויין כי לשלום אין הרשעה פלילית וכי כלל לא נפתחה נגדו חקירה

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

HBO MAX בישראל / צילום: Shutterstock

HBO MAX נכנסת היום לישראל. כמה זה יעלה לכם?

לצד הסדרות המוכרות של שחקנית הטלוויזיה האמריקאית, חבילת התוכן תכלול גם סרטים חדשים, תכני ילדים, אולימפיאדת החורף ועוד ● הישראלים יכולים לרכוש מנוי ישירות באתר hbomax.com, דרך האפליקציה של HBO Max ודרך הוט או yes

שלי שמיר-קינן / צילום: איל יצהר

מנכ"לית משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עוזבת "לפרק הבא"

שלי שמיר-קינן, מנכ"לית משרד הפרסום מבית פובליסיס, עוזבת אחרי 4.5 שנים ● היא תוחלף ע"י שני שאול-ואנגוש, שכעת תהיה אחראית על משרדים - באומן-בר-ריבנאי וליאו ברנט

דרוזים בדרום סוריה מניפים את דגל ישראל / צילום: ap, Fahd Kiwan

לא רק נשק וסייבר: מודל עסקי חדש למעצמה האזורית ישראל

מההכרה בסומלילנד, דרך הצטלבות אינטרסים עם סעודיה ועד הגנה על מיעוטים בסוריה ● ישראל נתפסת יותר ויותר ככוח המייצב היחיד במזרח התיכון ● כך עלייתה כמעצמה אזורית מתורגמת להזדמנויות כלכליות של מיליארדים שגם המשקיעים מזהים ● טור אורח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

ההכנסות ממסים קפצו - והגירעון ב-2025 הפתיע לטובה

דוח ביצוע התקציב ל־2025 מציג גירעון נמוך מהתחזית של 4.7% ● הירידה בגירעון נובעת מעלייה בהכנסות ממסים, שהסתכמו השנה בכ-520 מיליארד שקל

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 300% בשנה: החברה הביטחונית שמגייסת 192 מיליון שקל

בחסות הגאות בסקטור הביטחוני, חברת התוכנה טיאסג'י משלימה גיוס הון פרטי שני תוך חודשיים ● תשואות חלומיות גם בשתי הנפקות נוספות של חברות טכנולוגיה ביטחוניות בת"א

מנכ''ל אורמת טכנולוגיות, דורון בלשר / צילום: ניר סלקמן

מנוע צמיחה חדש לאורמת: חשמל לחוות שרתים במאות מיליוני דולרים

החברה חתמה על חוזה למכירת חשמל ל-20 שנה עם Switch מתחום הדאטה סנטרים, המוערך ב-200 מיליון דולר ● המנכ"ל: שוק הדאטה סנטרים שמוקמים הוא עצום והעלייה בביקוש לחשמל בארה"ב מאוד גבוהה

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

עסקת המיזוג בין סאנפלאואר לאפקון התפוצצה

המגעים למיזוג התפוצצו בעקבות אי־שביעות רצון של יו"ר סאנפלאואר החדש, משה לחמני, מאיכות הנכסים של אפקון ● סאנפלאואר נותרת חברה עם תזרים מזומנים גדול ורצון להתרחב, כך שייתכן שנראה מגעים לעסקה עם חברה אחרת או צעדי התרחבות אחרים מצידה

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

הנשיא ממשיך ללחוץ, באיראן מבהירים: "האיום מכיוון ישראל ממשי. נערכים בהתאם" ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים