גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע המנוע של טיסת יונייטד איירליינס מספר 328 התלקח באמצע השמיים?

טיסת יונייטד איירליינס נאלצה לבצע נחיתת חירום בנמל התעופה דנוור אחרי שאחד מהמנועים עלה באש והתפרק תוך כדי טיסה ● אילן מנחם, ממונה הבטיחות של איגוד הטייסים, מסביר מה השתבש

המנוע של טיסה 382 עולה באש באוויר / צילום: Reuters, Hayden Smith/@speedbird5280/Handout
המנוע של טיסה 382 עולה באש באוויר / צילום: Reuters, Hayden Smith/@speedbird5280/Handout

טיסת יונייטד איירליינס מספר 328 הייתה בדרכה מדנוור להונולולו, עד שהסיוט הגדול ביותר של כל נוסע התגשם: המנוע של מטוס 777 התלקח בזמן טיסה והטייסים נאלצו לבצע נחיתת חירום. 231 הנוסעים ועשרה אנשי הצוות בטיסה, שהתבצעה בסוף פברואר, בטח נשמו לרווחה אחרי שגלגלי המטוס נגעו בקרקע בנחיתת חירום בנמל התעופה בדנוור. גם החלקים, שהתעופפו באוויר ונחתו על הקרקע בפרברי דנוור, לא פגעו באיש. גם כאן אלת המזל לא חיפפה.

המטוס N772UA היה מספר 4 בקו הייצור של בואינג וסופק ליונייטד ב-1996. המטוס שנשלח לאסוף את הנוסעים היה לא אחר מאחיו: מטוס N773UA, שהיה מספר 5 בקו הייצור של בואינג. המטוס הזה היה מעורב בתקרית דומה בפברואר 2018. 

ראשית יש להבין שמטוסים ומנועים הם שתי יחידות נפרדות שפועלות זו עם זו - כשחברת תעופה רוכשת מטוס היא תרכוש את המנוע בנפרד. גם מימון המנועים מתנהל בנפרד וגם אורח חייהם לא מותאם לגוף המטוס שאותו הם משרתים, כך שגיל המנוע יכול להיות צעיר מזה של המטוס ולהיפך.

המנוע המדובר היה מתוצרת פראט אנד וויטני. סוג המנועים הזה אגב לא נמצא בצי ה-777 של אל על, המשתמשת במנועי רולס רויס (וממילא צי ה-777 שלה לא בשימוש). מנועים אחרים שמשמשים לדגם הזה הם של ג'נרל אלקטריק.

"המנוע נשאר חשוף ועלה באש"

אז למה המנוע עלה באש? אילן מנחם, ממונה הבטיחות של איגוד הטייסים, מסביר כי לא מדובר בפעם הראשונה שהחלק הקדמי של המנוע מהדגם האמור מתפרק. למעשה תקרית דומה התרחשה לפני כחודשיים וחצי ביפן. תאונה אחרת התרחשה ב-2018 בארה"ב, והיא נגמרה באובדן חיי אדם.

"החלק הקדמי של המנוע התפרק כתוצאה מעייפות החומר", מנחם מסביר. "צריך להבין שקוטר המנוע הוא עצום ודומה במימדיו לקוטר של מטוס 737 - המנוע מצויד במניפה עצומה שגדולה מהמנוע עצמו - קוטר המנוע לשם המחשה הוא 112 אינטש, קוטר מטוס 737 הוא 148 אינטש, כך שיחד עם המניפה, הקוטר דומה לזה של המטוס כולו".

אילן מנחם, ממונה הבטיחות של איגוד הטייסים / צילום: תמונה פרטית

"כשמנוע עובד, מתחילה בעירה שדוחפת את האוויר - המניפה העצומה בחלק הקדמי מסתובבת כפרופלור ענקי, והסיבובים הללו גם מונעים כניסה של גופים זרים למנוע בעת פעילותו. המניפה בנויה מלהבים בגדלים שונים שגם הם נשחקים מעייפות החומר. נוסיף למשוואה את השינוי הקיצוני בטמפרטורה - מזו שעל הקרקע לזו שבשיוט שיכולה להגיע למינוס 60 מעלות. יש עייפות מסוימת לחומר שממנו עשויים הלהבים, במקרה הזה להב אחד במניפה נשבר כתוצאה מהתעייפות, השבר היה קרוב לבסיס שלו ומהעוצמה הוא שבר והעיף את הלהב שלידו. המנוע היה בכוח טיפוס, כך שהוא עבד בכוח גבוה".

"התפרקות הלהב הובילה להתפרקות של הטבעת הגדולה שמקיפה את המנוע, זו התעופפה ונפלה על הקרקע ובמזל לא פגעה באיש", אומר מנחם. "המנוע נשאר חשוף ועלה באש. הנזק תלוי במהירות ובגובה השיוט".

הנזק שנגרם למנוע של המטוס בטיסה 328 / צילום: Reuters, National Transportation Safety Board

ברור שעבור הנוסעים מדובר בחוויה מבעיתה. מנוע בוער מתחת לחלון בשעה שהנוסעים כלואים באוויר בהחלט מעלה מחשבות קשות. המזל הוא שלא רק שהנוסעים לא נפגעו, אלא גם איש לא נפגע מהחלקים שהתעופפו מהשמיים ונחתו בעוצמה רבה על הקרקע. 

מנחם מסביר כי היות שלפני שלוש שנים היה אירוע זהה, שני המקרים מספיקים כדי להגדירם כסדרה של אירועים ועל כן ה-FAA (רשות התעופה הפדרלית) הוציאה הוראה טכנית דחופה שמנחה לעצור את כל פעילות המטוסים ולעשות ביקורת טרמית. כך 69 מטוסים, בעלי דגם מטוס ודגם מנוע זהים לאלו שהיו בתאונות, הושבתו לצורך בדיקה מעמיקה. 

כאמור התקרית הזו הסתיימה במזל ללא נפגעים. ב-2018 תאונה דומה במנוע של מטוס 737 של חברת התעופה סאות' ווסט איירליינס הסתיימה אחרת - חלק מהמניפה של המנוע התעופף בגובה של 32 אלף רגל, פגע בעוצמה וריסק את חלון המטוס. הנוסעת שישבה ליד נשאבה מבעד לחלון הפעור החוצה, הנוסעים הצליחו למשוך אותה פנימה אולם היא מתה מפצעיה לאחר מכן. עד שהמטוס נחת, הנוסעים נעזרו במסכות חמצן וכמובן שגם הפאניקה הייתה עצומה. זמן קצר לאחר מכן הודיעה חברת התעופה כי תפצה כל אחד מנוסעי הטיסה ב-5,000 דולר.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה