גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוזרים למשרד: עמדות חמות לעובדים, שלוחות מחוץ לת"א

נגמר הסגר השלישי, והחזרה לעבודה מחדדת את הדילמות של החברות: כמה שטחי משרד צריך להחזיק אם חלק מהעובדים נשארים בבית, האם צריך משרד משני בערי לוויין ואיך מטפלים בעמדות עבודה חמות

אחת מהחידות הגדולות המעסיקות את הענף באשר ליום שלאחר הקורונה הוא מצב הנדל"ן המשרדי. לפני שבועות אחדים פרסמנו כאן כמה תוכניות שונות של חברות שנערכות נדל"נית למעבר לעבודה היברידית - חלקה מהבית וחלקה מהמשרד. חברות נוספות עדיין מתלבטות.

בכנס שערכה פירמת הייעוץ וראיית החשבון Deloitte, בנושא עתיד עולם העבודה בהיבט הנדל"ני, התבקשו המשתתפים לענות על סקר מהיר שכלל שאלות הקשורות לשטחי המשרדים שלהן. לסקר ענו 70 מתוך 160 משתתפים בכנס. 59% ענו שייתנו לעובדים לעבוד מהבית יותר מיום בשבוע, 13% - מתי שרק ירצו, 19% - יום בשבוע, ורק 10% אמרו שלא יאפשרו כלל עבודה מהבית.

באשר לשאלה האם הם מתכוונים לצמצם את שטחי המשרדים, 44% אמרו שאינם מתכוונים לצמצם, 29% אמרו שיצמצמו ב-10%, 18% אמרו שיצמצמו בעד 25%, ו-10% ענו שבכוונתם לצמצם את שטחי המשרדים ביותר מזה.

בכנס השתתפו דורון גבור, ראש מגזר הנדל"ן ב־Deloitte; עינבל נמיר, מובילת תחום עבודה מרחוק וסביבת עבודה דיגיטלית; נועה בן אריה, מובילת תחום הייעוץ בהון האנושי; ואחרים.

 

השוכרים: "עוברים לעמדות חמות"

המשתתפים גם נשאלו על העיצוב מחדש של המשרד: 51% מהם ענו כי הם מתכוונים לעבור לישיבה גמישה (הוטלינג, מקומות לא קבועים), 28% אמרו כי יצמצמו שטחי אופן ספייס, 19% ענו כי יגדילו חדרי ישיבות, 12% כי יגדילו חדרי פנאי כגון חדר יוגה או מוזיקה ו-3% יעצבו חלק מהחדרים "על גלגלים", כך שניתן לשנות את גודלם והרכבם.
מומחי Deloitte הציגו נתונים מסקר שנערך בנובמבר שלפיהם 65% מהנשאלים אמרו שהעסקה גמישה אפשרה להם לצמצם הוצאות.

לדברי נירית שניידר מצ'ק פוינט, אחרי שהקורונה גרמה לחברה "לשים בהולד" רכישת בניין של 80 אלף מ"ר, היא החלה לחשוב כיצד מארגנים אחרת את 30 אלף המ"ר הקיימים. בחודשים האחרונים מתנסים בחברה במודלים שונים, בין היתר ב"הוטלינג", עמדות חמות, שבה מתנסים עובדים שלא מגיעים כלל למשרדים.

לדבריה, רק 13%-15% מהעובדים מגיעים בתקופה האחרונה למשרדים. ויש לה כבר תובנות: "העובדים מזמינים מקום דרך אפליקציה שבחרנו מבין מגוון רחב. אנחנו עושים הרבה פיילוטים ומתקנים תוך כדי תנועה. לדוגמה לא חשבנו שעמדת הוטלינג צריך לתחזק ברמה היומית, אבל הבנו שכמו חדר במלון, גם עמדת הוטלינג צריכים להכין בסוף כל יום לאורח הבא. גם איש AT עובד ובודק שכל הכבלים מחוברים וגם איש ניקיון.

משרדי חברת check point בתל אביב / צילום: משרד האדריכלים אורבך הלוי

"יצרנו כבר היום שני מסלולים: 'רזידנס' - עמדת עבודה קבועה לאלה שמגיעים לפחות ארבע פעמים בשבוע; ו'טרוולרס', שמגיעים פחות, לעמדת הוטלינג. אנחנו מוציאים סקרים לעובדים אחת לחודש ושואלים אותם איך הם רואים את היום שאחרי. יותר מ-80% אומרים שהיו רוצים לבלות את רוב היום בבית ולהגיע למשרד פעם-פעמיים בשבוע".

לאור העובדה שתהליכי נדל"ן הם ארוכים, אומר דורון גבור מדלויט, יש לפעול בהקדם לגיבוש מודלים רלוונטיים לכל חברה וארגון. לדבריו, מעבר למודל ישיבה של הוטלינג הוא בלתי נמנע במרבית החברות. זהו שינוי מהותי עבור העובדות והעובדים שרגילים למקום קבוע המכיל חפצים אישיים. יישום מודל זה מצריך טכנולוגיה תומכת ואפשרות לתכנון גמיש של חללי העבודה - תהליך שדורש תיאום מול העובדים בארגון והירתמות שלהם.

רו"ח דורון גבור, שותף וראש מגזר נדל"ן ,Deloitte / צילום: עדי כהן צדק

"הכוח עבר לידיהם של העובדות והעובדים; יש להם השפעה ויכולת בחירה על מספר הימים שבהם הם בוחרים לבוא לעבוד במשרד ובאיזה משרד. בהתאם לכך, חברות הנדל"ן חייבות לראות את העובדים של השוכרים כבעלי ההשפעה העיקריים על בחירת מיקום הבניינים והתפוסה בהם".

גם בבנק הפועלים שוקלים את מודל העבודה העתידי. לדברי רונית מאירי, הנהלת הבנק קיבלה החלטה לאפשר לעובדים לעבוד יום אחד בשבוע מרחוק, לפחות, למעט עובדים בקבלת קהל. "הקורונה אפשרה להרבה לקוחות ללמוד לעבוד בדיגיטל. זה שינוי עסקי תרבותי, שכולל גם העסקה של אוכלוסיות מהפריפריה ואנשים עם מוגבלות, שהעבודה מרחוק פותחת להם את הדלת. נושא צמצום המשרדים נמצא כל הזמן על השולחן".

המשכירים: "אין חיסכון נדל"ני"

בעלי הנכסים, לעומתם, משדרים עסקים כרגיל. אופיר שריד מנכ"ל מליסרון, שהשתתף בכנס, מציע לחברות להסתכל על העובדים שדווקא לא מרגישים פרודוקטיביים מהבית. "ביום עבודה אחד של עובד מהבית אין שום חיסכון נדל"ני. אם כל עובד יושב על 10 מ"ר, ומ"ר עולה 100 שקל, חסכת 1,000 שקל בחודש. מדובר לפעמים בעובדים שעלות ההעסקה שלהם מגיעה ל-50 אלף שקל בחודש. אם אני מסתכל על זה לרוחב, אז המצוקה הגדולה של אנשים היא זמן ההגעה והחזרה הביתה. אפשר בהחלט לאפשר לעובדים גמישות בשעות, להגיע מאוחר, לצאת מוקדם ולנהל את השעות שלהם אחרת".

אופיר שריד, מנכ"ל מליסרון / צילום: סיון פרג'

איתי רשף, משנה למנכ"ל נצבא, אמר בכנס שחלק מהסקרים מוטים מהאנשים "שכיף להם בפיג'מה". ראינו בשנה האחרונה הלם ובלימה. מי שהיה כבול בחוזה ארוך טווח, לא הייתה לו ברירה אלא להישאר. בחודש האחרון אנחנו רואים עליית מדרגה משמעותית בביקוש, שאני יכול לקטלג תחת 'מחפשי מציאות'. יש הרגשה שחלק מהחברות שחיפשו שטחים רגע לפני הסגר הראשון, חוזרות כעת לשוק ומנסות לעשות עסקאות ב'מחירי קורונה'. אנחנו לא עושים עסקאות לא טובות. הקורונה תחלוף. עוד לא נראו שינויים טקטוניים אבל הפרדיגמות של דור המנהלים הקודם, שמבחינתו מי שעובד מהבית הוא עצלן או אם מישהו עובד שמונה שעות ייתן תפוקה איקס ומי שעובד עשר שעות ייתן עוד 20% - נשברו. המגמה תיקבע בשנה הקרובה".

החוצה מתל אביב: "רוצים משרד נוסף"

12% מהמשתתפים בסקר של Deloitte אמרו שהם משתמשים בחללים משותפים מעבר למשרד המרכזי ו-13% אמרו שישקלו זאת בעתיד. לדברי שריד, החברה תקצה קומה אחת של חללים משותפים בבניינים שלה מחוץ לתל אביב, שתאפשר לחברות לשכור אותם עבור עובדים שמגיעים מרחוק ומעדיפים לעבוד ליד הבית.

כנס אחר שנערך באחרונה בנושא ניהול סביבת העבודה בתקופת פוסט קורונה, ערכה רשת החדשנות והיזמות Open Valley.

שירי גרין אלגביש, מנכ"לית OpenValley, אמרה בכנס כי הם מזהים מגמה של ויתור על מיקומים במרכז לטובת הפריפריה.

גדעון אברמי, סמנכ"ל קבוצת עזריאלי וראש תחום משרדים בחברה, הסכים עמה ואמר באותו כנס כי "מתגבשת מגמה שאנחנו מזהים של משרד ראשי בתל אביב, ומשרד משני בפרבר, ערי לוויין, של עובדים שרוצים לחסוך את התנועה אל ומהמשרד.

איתי רשף מנצבא אומר שגם הם מרגישים ש"דרישות השוכרים בתקופה האחרונה - רצון שלא לחזור לפקקים וצורך במשרדי קצה פרברים בנוסף למשרד הראשי במרכז הערים, שיהיה מקום עבודה שאינו בהכרח הבית".

בכנס של open valley השתתף גם שניר אריאלי, סמנכ"ל התפעול של פירמת עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן. הפירמה תכננה לעבור למשרד עם 14 קומות כדי שתהיה לה אופציה להתרחבות בהמשך. בינתיים שתיים מהקומות הושכרו בהשכרת משנה. לפירמה משרדים גם בחיפה, ובעקבות הקורונה, הפעילות בהם התרחבה. "החלטנו לאפשר לכמה שיותר עובדים מאזור הצפון להשתמש במשרדים בחיפה, כדי לסייע להם בצמצום הנסיעות. אני מעריך שהמגמה הזאת תישאר גם אחרי הקורונה".

החללים המשותפים: "הרוויחו פעמיים"

מה יהיה המודל מול המשכירים? 40% ענו שאינם חושבים שיהיה שינוי, אבל 37% ענו שהם בוחנים שינוי בתקופת השכירות, 19% ענו שהם בוחנים מודל השכרה עם שטחים גמישים ו-9% בוחנים שכירת חללים משותפים.

אברמי: "לדעתי, דווקא חללי העבודה הרוויחו, ואפילו פעמיים. פעם אחת בכך שמשרדים רבים החליטו להעביר את הפעילות לחללי עבודה כדי להקל על העובדים ולפזר אותם בכמה מוקדים, ופעם שנייה בכך שסטארטאפים רבים שלא רוצים להתחייב, יעדיפו לשכור חללי עבודה ולא לחתום על חוזים ארוכי טווח.

"אצלנו בקבוצה החוזים למשרדים עומדים בדרך כלל על טווח של חמש, עשר ואפילו 15 שנה. סטארט-אפ בתחילת הדרך לא רוצה להתחייב לכל כך הרבה זמן. ולכן חללי העבודה הם האופציה הטובה ביותר עבורו".

רומן לוי, מנכ"ל ומייסד שותף ברשת מתחמי העבודה המשותפים Urban Place, סיפר בכנס של Deloitte על שירותי ניהול נכסים תמורת אחוזים מדמי השכירות שהוא מציע לבעלות המשרדים. לדבריו, החברה מנהלת מו"מ עם כמה חברות נדל"ן ציבוריות על ניהול אלפים רבים של מטרים. המודל הוא השכרת עמדות לפי צורכי החברה".

תעשו את זה גם בפריפריה?

"כן. מאז הקורונה אנשים לא רוצים לנסוע בפקקים. יש חברות גדולות שאומרות: אנחנו צריכים חמש או עשר עמדות עבודה בשביל העובדים שלי באזור רעננה או נתניה. הם יכולים לבחור בחודש מסוים אם להגיד או להקטין את מספר הכיסאות שהם רוצים בהתאם לצרכים שלהם. הפתרון שלנו הוא העתיד של העבודה".

העיצוב: נוף לכל אחד, דלתות ללא מגע

גם האדריכלית ורד גינדי אינה סבורה שהעבודה מהבית תגבר על העבודה מהמשרד. היא הציגה בכנס סקירה של המגמות בעיצוב משרדים, שהיו עוד לפני הקורונה אבל ילכו ויתעצמו. לדבריה, במשרד מתבצעות ארבע פעולות: מפגשים חברתיים, למידה, עבודה יחד (Collaborate) והתמקדות (פוקוס) - וסביבת העבודה צריכה להתאים לכך. עובד צריך פוקוס רק 50% מהזמן, 30% עבודה יחד, 10% מפגשים חברתיים ו-10% למידה.
"הדילמה של בוני הבניינים היא שבטון זה דבר מאוד קשיח, אבל החברות זה דבר מאוד רגיש. הן כמעט זקוקות למעטפת ריקה שהכול בתוכה יזוז. יכול להיות שאני צריכה מעט מאוד עמדות עבודה, והשאר עובדים ב'שכונות', חלק בתאי טלפון, חלק מהספה ואחרים בחדרי ישיבות. באירופה בונים רצפה צפה שאפשר להזיז בהתאם לצרכים. גם הוטלינג יכול לעבוד עם שולחנות מתכווננים שמכוונים את עצמם אוטומטית לגובה של מי שעובד בהם. נצטרך גם מערכות מולטימדיה חזקות שיתאימו לעבודה ההיברידית, שחלק מהעבודה מרחוק וחלק מהמשרד.

ורד גינדי / צילום: עוזי פורת

לדעת גינדי, "לא צריך לשאול את העובדים, משום שההנהלות רואות את הדברים בצורה רחבה. ה-well being בא לידי ביטוי באור טבעי, אוויר בריא וצח, מרפסות מרווחות וחלונות נפתחים, נוף לכולם ולא להיות כלואים במשרדים זה דבר מאוד חשוב. בנוסף צריך להשקיע בחללי חוץ. בפן הבריאותי, יש דלתות שנפתחות ללא ידיים".

אלה שדווקא מתרחבים: "חווינו צמיחה משמעותית"

לצד החברות שמחשבות מסלול מחדש, יש חברות שמשבר הקורונה לא עצר את תוכניותיהן והן דווקא הרחיבו את המשרדים בזמן הסגרים. חודשים ספורים לאחר שהתרחבה מחצי קומה ושכרה את הקומה ה-44 במגדלי עזריאלי בת"א, חברת הסטארט-אפ Lusha שוכרת גם את קומה 29, ומתכוננת לגיוס של 100 עובדים חדשים. שטח משרדי החברה יסתכם ב-3,000 מ"ר, על פני שתי קומות.

חברת SEMPERIS העוסקת בסייבר והגנה לחברות במקרי פריצה, התרחבה במשרדיה במגדל משה אביב בבורסה ברמת גן. בחברה מספרים כי הם מאפשרים לעובדים לבחור אם יעבדו מהבית או מהמשרד, אבל רובם מעדיפים להגיע למשרד. לפני הקורונה חלשה החברה על 500 מ"ר. בפברואר 2020 הוסיפה החברה 500 מ"ר נוספים ובחודש האחרון 500 מ"ר נוספים.

בחברת Artlist נערכים להרחבה משמעותית של מספר העובדים, ומתכוונים לעבוד רק מהמשרדים, ולא מהבית. איציק אלבז, מייסד ומנכל משותף של Artlist, מסביר: "בשנה האחרונה חווינו צמיחה משמעותית בעקבות העלייה ביצירה ובצריכה של תוכן וידאו. אנו רואים חשיבות גדולה בעבודה פנים מול פנים במשרדים. בעקבות הגדילה המשמעותית במספר העובדים ב-2020 וגיוס עתידי של כ-150 עובדים נוספים ב-2021, החלטנו להגדיל את המשרדים בת"א ל-3000 מ"ר, יותר מפי שלושה מהמשרדים כיום".

בחברת ג'ויטיונס נערכה להתרחבות משמעותית והחליטה להגדיל את שטח המשרד פי ארבעה ולעבור לבניין שלם בשכונת מונטיפיורי, סמוך למשרד שבו קם הסטארט-אפ.
חברת וריפון השקיעה 650 אלף דולר בבנייה של קומה נוספת שנועדה להתרחבות ולגיוס נוסף של מתכנתים.

עוד כתבות

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

בדרך לעסקה: דלק ישראל צפויה לרכוש את הוט מובייל ב-1.88 מיליארד שקל

דלק ישראל קיבלה תקופת בלעדיות בת 60 יום להשלים בדיקת נאותות, ובהנחה שתושלם בהצלחה, ייחתם ההסכם המחייב מול אלטיס ● אתמול הגישה פלאפון הצעה משודרגת לרכישת הוט מובייל תמורת 2.3 מיליארד שקל, אך ככל הנראה באלטיס העריכו כי פלאפון תתקשה להשיג את האישורים הרגולטוריים להשלמת העסקה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

עשרות מדינות הוזמנו ל"מועצת השלום" לעזה; המטרה המסתמנת: להחליף את האו"ם

צרפת ובריטניה מסרבות להצטרף ל"מועצת השלום" של טראמפ, ובמערב חוששים: גם פוטין הוזמן ● דיווח: מנהיגי חמאס נערכים לעזוב את רצועת עזה עם המעבר לשלב ב' של הפסקת האש; טורקיה תהיה בין המדינות שיקבלו אותם ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני נתניהו וכ"ץ על מחסור חמור בלוחמים ועל השלכותיו המיידיות על כשירות צה"ל ● דיווח: מועצת זכויות האדם של האו"ם תכנס בקרוב ישיבת חירום בנושא איראן ● דיווחים שוטפים

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק. ומה לגבי ישראל?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

הטבות מס / איור: Shutterstock

כמה שווה הטבת המס על קרנות ההשתלמות?

עפ"י פרק הטבות המס בדוח הכנסות המדינה ממסים שפרסם האוצר, הטבות המס לשנה החולפת עמדו על כ-94 מיליארד שקל ● הטבת המס הגדולה ביותר היא לפנסיה, השנייה היא נקודות הזיכוי להורים והשלישית בגודלה הייתה לקרנות ההשתלמות ● בדוח צוין כי היקף הטבות המס בישראל אינו חריג בהשוואה בינלאומית, אך יש הצדקה לצמצם את חלקן

כלי הטיס הבלתי מאויש של סטארלינג / צילום: קלע

בלי תלות בסינים: הסטארט-אפ הישראלי שיספק מערכת כטב"מים מארה"ב

חברת הדיפנס־טק הישראלית קלע חתמה על הסכם בלעדי, שבמסגרתו תטמיע במערכת שלה את הטכנולוגיה של הרחפן Pathfinder X של חברת סטארלינג האמריקאית ● המהלך נועד בין היתר לנתק את התלות בשרשרת אספקה לא מאובטחת ולהעניק לכוחות עצמאות מודיעינית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

ירידות חדות בוול סטריט; מדד הפחד מזנק בכ-30%

ירידות באירופה ● וול סטריט מגיבה לאיומי המכסים החדשים של טראמפ ● הדולר יורד בחדות מול האירו ותשואות האג"ח מזנקות ●  תשואת האג"ח של יפן ל-40 שנה חצתה לראשונה את רף ה-4% לאחר ההכרזה על בחירות בזק ● מה צפוי בדוחות נטפליקס שיפורסמו הלילה

חזרה בה: פרטנר החליטה שלא להקדים את סוף החוזה מול קשת

לאחר הפרסום בגלובס, פרטנר חזרה בה מההודעה על ביטול חוזה התוכן מול קשת, ושני הצדדים פועלים כדי להגיע להסכמים ● שנתיים אחרי ההשקה, שסטוביץ מקימה אתר איקומרס למותג החלבון TODAY ● ושגריר בריטניה בישראל חושף: "בשנה האחרונה הגיע היקף הסחר בין שתי המדינות ליותר מ-6 מיליארד ליש"ט" ● אירועים ומינויים

אורמת טכנולוגיות / צילום: איל יצהר

מאסון טבע לחוזי ענק: האנליסטים היו פסימיים, אבל המניה הזו הפכה לכוכבת

בשנת 2018 התפרצות הר געש איימה על אחת מתחנות הכוח המרכזיות של אורמת ● אבל אז היא קדחה בבזלת, הפכה את האסון למנוע צמיחה ונכנסה בגדול לשוק הדאטה סנטרים ● כעת, עם שני חוזי ענק בשבוע ותשואה של 75% בשנה, עולה השאלה האם היא מצדיקה את המחיר? ● ניתוח חברה, מדור חדש

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין נואמת במהלך הכינוס השנתי של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שוויץ / צילום: ap, Markus Schreiber

מלחמת היין ופרשת גרינלנד: טראמפ מחריף את הטון מול אירופה, והשווקים מגיבים

הנשיא האמריקאי מגביר את הלחץ לקראת הגעתו לפורום דאבוס: איים במכסי ענק על צרפת, חשף הודעות פרטיות ממקרון וביקר את בריטניה על נסיגתה מאיי צ'אגוס ● בעוד דנמרק מחרימה את הכינוס, השווקים מגיבים בבריחה מהדולר לעבר הזהב ● המסחר בוול סטריט נפתח בירידות

הדמיית פרויקט איינשטיין / צילום: 3dvision

ב-34.6 מיליון שקל: הפנטהאוז שנמכר בצפון תל אביב

היזמים חן ואיתי גינדי וחברת רמי שבירו דיווחו כי מכרו פנטהאוז דופלקס ברחוב איינשטיין 15 בתל אביב ● המבנה, שכולל מרפסת ובריכה פרטית, נמכר בעסקה שמשקפת 90 אלף שקל למ"ר

שר הכלכלה ניר ברקת. ''סופשבוע'', ערוץ 14, 08.01.26 / צילום: איל יצהר

ברקת צודק: הפטור ממע"מ ליבוא מנוגד למגמה בעולם

שר הכלכלה ניר ברקת התנגד להעלאת הפטור ממע"מ ליבוא, וציין כי מדינות אחרות עושות את ההפך ● בחינת המצב בארה"ב, באיחוד האירופי ובבריטניה מראה שהוא צודק ● המשרוקית של גלובס

מירה מוראטי / צילום: ap, Barbara Ortutey

גל העזיבות מסטארט־אפ הבינה המלאכותית של מירה מוראטי; בכירים חוזרים ל־OpenAI

כ-5% מעובדי Thinking Machines Lab, שהקימה סמנכ"לית הטכנולוגיה לשעבר של OpenAI, הודיעו על עזיבה ● לפי דיווח של דה אינפורמיישן, החברה שואפת להשלים סבב גיוס לפי שווי של כ־50 מיליארד דולר, אך העזיבות עשויות להקשות על מימושו

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: הפטור מהסדר כובל לא יחודש, עלולה להידרש למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות הודיעה לוולט כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל במתכונתו הנוכחית, והציבה לחברה תנאים חדשים שעליה לקבל בתוך חודש ● אם המו"מ בין הצדדים לא יגיע לכדי הסכמות, וולט תיאלץ למכור את פעילותה הקמעונאית

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית באירופה; מחירי הזהב והכסף זינקו לשיאים חדשים

בורסת פריז נפלה בכ-1.8% ● מניות היוקרה והרכב ירדו, הביטחוניות קפצו ● למרות שלא יתקיים היום מסחר בניו יורק בשל "יום מרטין לותר קינג", התחממות מלחמת הסחר מגבירה את חששות המשקיעים בעולם ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות חדות ● ראש ממשלת יפן הודיעה שתלך לבחירות בזק ב-8 בפברואר ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של וורנר ברדרס ונטפליקס

סטארט־אפים שגייסו באופוריה של תחילת העשור, שילמו את המחיר ב־2025 / איור: גיל ג'יבלי

בקיזוז וויז: אלה התשואות האמיתיות של ההייטק הישראלי

מחקר של IVC ולאומיטק מגלה כי לצד סכומי העתק בהם נמכרו חברות סייבר כמו וויז, חברות שנחשבו למבטיחות בעבר נמכרו השנה במכירת חיסול ● זאת לאחר שהן לא הצליחו לצמוח במהירות ולהשיג תשואה מבוקשת לבעלי המניות ●​ עלייה נרשמה בהיקף האקזיטים הכולל

חניה בכחול־לבן / צילום: עינת לברון

קיבלתם דוח חניה ממצלמה? כל מה שצריך לדעת על הפסיקה שמשנה את הכללים

פסק דין חדש קבע כי לעיריות אין סמכות להשתמש במצלמות LPR אוטומטיות לאכיפת חניה בכחול־לבן, בשל הפגיעה בפרטיות והיעדר הסמכה בחוק ● כעת, כשרשויות מקומיות כבר עוצרות את האכיפה ומבטלות מכרזים, עולה השאלה: האם ביטול המוני של קנסות בדרך?

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

קבוצת דלק מציגה את התמלוגים ממאגר לוויתן: 822 מיליון דולר

מדובר בשווי המהוון של התמלוגים שקבוצת דלק תקבל מההכנסות מהפקת הגז בלוויתן, דבר שצפוי להוסיף לה הכנסה משמעותית החל מהשנה הקרובה ● הערכת השווי המפורשת מבוססת על התמלוגים הישירים שהקבוצה תקבל ממאגר לוויתן

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדד הבנייה נופל ב-3%, מניית טופ גאם מזנקת בכ-7%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.8%, מדד ת"א 90 מאבד 1.9% ● הדולר מתחזק מול השקל בניגוד למגמה בעולם ● טופ גאם תרכוש ב-30 מיליון דולר ברה אמריקאית בתחום, מנורה, הפניקס ומור מימשו בה אופציות ב-18 מיליון דולר

המגדלים בכיכר המדינה. / צילום: מאיה לוין

כיכר המדינה: לא נוספו זכויות בנייה, אך הדיירים ישלמו היטל השבחה

שופט בית המשפט לעניינים מינהליים פסק כי תוכנית ביטול מנהרת כיכר המדינה בת"א, שלא הוסיפה זכויות משמעותיות, העלתה את שווי הקרקע בכיכר, ובעליה ייאלצו לשלם היטל השבחה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"איום על היציבות": בנק ישראל נגד ענף ההשקעות הצומח. ואיך הגיב צבי סטפק?

בדיון סוער בוועדת הכספים נציג בנק ישראל הביע חשש מהסיכון בפעילות הקרנות ● בבתי ההשקעות תקפו: "כשהטיעון נשלף בנושא כל כך איזוטרי, איך נתייחס בפעם הבאה לאיום בנק ישראל?" ● בינתיים, ענף שמנהל מיליארדים נותר תלוי באוויר ומחכה להסדרה