גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב חוקקה את "חבילת ההצלה הגדולה ביותר בהיסטוריה"

על חודו של קול, ונגד רצונה של כל המפלגה הרפובליקאית, הסנאט אימץ סיוע של 1.9 טריליון דולר לנפגעי הקורונה ● "החוק הגדול ביותר לביעור העוני" יקצץ לפחות בשליש את מספר הילדים החיים מתחת לקו העוני ויגדיל ב־20% את הכנסתה של החמישית הנמוכה ביותר

מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, בצאתו מהדיונים לאחר אישור חבילת הסיוע, שבת / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite
מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, בצאתו מהדיונים לאחר אישור חבילת הסיוע, שבת / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite

ביום שבת ניתן הטעם לתוצאות הבחירות לנשיאות בארה"ב. הן לא רק החליפו את הדייר בבית הלבן, אלא שינו מעיקרן את סדרי העדיפויות הלאומיים.

ארבע שנים לאחר שדונלד טראמפ הניח את יהלום קיצוץ המסים לעשירים על כתר החקיקה שלו, ג'ו ביידן יצק כסף אל ארנקיהם של עניי אמריקה. הסנאט סמך את ידיו על תוכנית ההצלה הפיננסית הגדולה ביותר של כל הזמנים, "החוק הגדול ביותר נגד העוני", בלשונו של מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר.

הסנאט עשה כן חודש וחצי בלבד לאחר סיום נשיאותו של דונלד טראמפ; חודשיים בדיוק לאחר שתומכי טראמפ תקפו את גבעת הקפיטול, בניסיון לסכל את אישור תוצאותיהן של הבחירות.

ברוב הקטן ביותר, ומבלי לקבל תמיכה אפילו מסנאטור רפובליקאי אחד, הבית העליון של הקונגרס האמריקאי נענה לבקשת הנשיא ג'ו ביידן, ואישר הקצבה של 1.9 טריליון (1,900 מיליארד) דולר לנפגעי הקורונה.

הוויכוח היה מר. הרפובליקאים ניסו תכסיסי השהיה פרלמנטריים, כמו למשל קריאה בקול רם של כל החקיקה, 628 עמוד, מה שהוסיף 10 שעות לישיבת הסנאט. הקריאה הסתיימה רק אחרי 2 לפנות בוקר.

החקיקה לא עמדה אפוא במבחן הפוליטי הידוע כ"דו מפלגתיות". בארה"ב, האיפיון הזה נוסף לכל חקיקה, שבה תומך לפחות חבר קונגרס אחד מן המפלגה היריבה. אבל גם בהיעדר דו מפלגתיות, הסקרים תמימי דעים שחבילת הסיוע הזו נהנית מתמיכה מסיבית של הציבור, 70% מהאמריקאים, כולל, למרבה העניין והחשיבות, חלק ניכר של תומכי דונלד טראמפ.

לוח התוצאות של לאחר ההצבעה בסנאט בשבת מורה על הניצחון לדמוקרטים / צילום: Associated Press

המפלגה הקמצנית מבין השתיים

הביקורת מימין על תוכנית ההצלה עוררה אסוציאציות של המפלגה הרפובליקאית הישנה, זו שקדמה לטראמפ: המפלגה הקמצנית, מהדקת החגורה, אויבת הגירעונות התקציביים, לפחות כל זמן שהנשיא הוא דמוקרט.

אבל ציבור הבוחרים של המפלגה הרפובליקאית השתנה. אחדים ממנהיגיה בקונגרס הכריזו בשבועות האחרונים, בגאווה, שהיא הפכה ל"מפלגת האיש העובד", לפחות אם העובד הוא לבן.

יהיה מעניין לראות כיצד יגיבו האיש העובד והאישה העובדת על ההתנגדות פה אחד של נציגיהם בשני בתי הקונגרס לחוק, הכולל בין השאר מענק חד פעמי של 1,400 דולר לכל אמריקאי המשתכר פחות מ־80 אלף דולר בשנה; ומאריך את מענק האבטלה, שעמד לפקוע באמצע החודש, ל־300 דולר בשבוע עד בוא הקיץ.

אבל אם נחזור אל מוטיב הפתיחה: ספק אם אי פעם בהיסטוריה האלקטורלית צפינו בתוצאה כה מהירה וכה דרמטית של הכרעת בחירות. אנחנו מדברים כאן לא רק על הבחירות לנשיאות, אלא גם, אולי במיוחד, על תוצאות הבחירות לסנאט.

ברור בהחלט שאלמלא נבחר ג'ו ביידן, החוק הזה לא היה מגיע לכלל חתימה. אבל מה שאיפשר את יוזמת ביידן היה ניצחון מדהים, לא צפוי מעיקרו, של הדמוקרטים בבחירות כפולות לסנאט במדינת ג'ורג'יה, בתחילת ינואר.

בזכותן השתווה מספר הדמוקרטים בסנאט למספר הרפובליקאים, מה שמעניק את זכות ההכרעה לסגנית הנשיא קאמלה האריס, המחזיקה גם בתואר של נשיאת הסנאט. ג'ורג'יה לא בחרה דמוקרט לסנאט זה רבע מאה; והנה ביום אחד היא בחרה שני דמוקרטים, כוהן דת שחור ועיתונאי יהודי צעיר. ספק אם היה משקיף פוליטי לא משוחד אחד באמריקה שציפה לתוצאה כזאת.

הרפובליקאים לא חדלו לחרוק שיניים, מפני שהם יודעים, אף כי אין הם מודים, שג'ורג'יה אבדה להם בגלל התנהגותו של דונלד טראמפ בשבועות שלאחר הבחירות לנשיאות. טענתו החוזרת 'שהבחירות לנשיאות זויפו' הביאה מספר גדול של מצביעים רפובליקאים להישאר בבית מפני שהם הסיקו שגם הבחירות לסנאט יזויפו, אז מה הטעם. פרדוקסלית, חוק 1.9 הטריליון הוא מתנתו הלא מכוונת של דונלד טראמפ.

תהליכי דה־טראמפיזציה

ההתנגדות לחוק בשום פנים אינה קפריזית. המתנגדים חושבים, ש־1.9 טריליון הם הרבה יותר מדיי; שהכלכלה עומדת עכשיו בעיצומה של התאוששות טבעית; שהאבטלה פוחתת; שרוב הסימנים מבשרים שיעורי צמיחה היסטוריים בשנה־שנתיים הבאות. לשם מה צריך אפוא לצבור עוד חובות.

הרפובליקאים אינם היחידים המבקרים את ציבור היעד של המענקים האישיים. הם יחולקו לכל משפחה, שהכנסתה השנתית קטנה מ־160 אלף דולר. קצת קשה לסווג משפחה עם הכנסה כזאת כ"נזקקת".

אבל בשעה שהרפובליקאים מבליטים מה שהם חושבים לפזרנות, הדמוקרטים מטעימים פריצות דרך שהם חדלו לקוות לשכמותן בעשר השנים האחרונות, מאז שלפחות בית אחד של הקונגרס היה בידי הרפובליקאים.

החוק החדש עומד לקצץ לפחות בשליש את מספר הילדים החיים מתחת לקו העוני באמצעות אשראי־מס נדיב למשפחות עם ילדים. למשל, אם לא נשואה עם ילד המשתכרת את שכר המינימום, תיהנה מתוספת של כמעט שליש להכנסתה.

הדמוקרטים וידידיהם בתקשורת מטעימים עכשיו את הסמליות של מהלך הדה־טראמפיזציה. הנשיא לשעבר השתמש ברוב הרפובליקאי בשני בתי הקונגרס בשנתיים הראשונות של כהונתו כדי להעביר רפורמת מס מקיפה, שהפחיתה את נטל המסים בעיקר על תאגידים ועל בעלי הכנסות גבוהות.

רפורמת המס הייתה סיבה מרכזית לגאות בוול סטריט בזמן נשיאותו של טראמפ, ובמובן הזה הצדיקה את הטענה רבת השנים ש"גאות מחלצת את כל הסירות מן השרטון".

אבל הגאות של ימי טראמפ הגדילה את רמת ההכנסה של החמישית הנמוכה בארה"ב באחוז אחד ויחיד. בעקבות החוק החדש, הערכה של מכון מחקר לענייני מסים בוושינגטון מעמידה את הגידול הצפוי בהכנסת החמישית הזו על 20%.

הסנאט יצנן ויחליט, אולי

גם כך, האגף השמאלי של המפלגה הדמוקרטית הגיב ברגשות מעורבים. הוא מתרעם על כישלון היוזמה להכפיל את שכר המינימום הפדרלי, שלא השתנה מאז 2009, ולהעמידו על 15 דולר בשעה.

הסיבה לכישלון היא פרלמנטרית: הסנאט מצריך הסכמה של 60 מ־100 חבריו, כדי לאמץ חוקים, שאינם שייכים לקטגוריה של הקצאות. זו מן המוזרויות של השיטה האמריקאית, שהעניקה לסנאט את הזכות לצנן את הלהט העולה מבית הנבחרים.

הסנאט לא נועד לייצג נאמנה את התפלגות האוכלוסייה, מפני שמוענק בו משקל אלקטורלי שווה למדינה של 30 מיליון ולמדינה של חצי מיליון; ומפני שנוסחת הפעולה שלו מעניקה זכות וטו למיעוט של חבריו.

העובדה שהסנאט של ארה"ב נחצה 50־50 בהצבעה על חבילת ההצלה היא תזכורת עגומה על המציאות הפוליטית באמריקה: קיטוב מלא, היעדר הסכמה רחבה, ויתור כמעט מלא על שיתוף פעולה משני עברי המתרס. זו מורשת טראמפ, ויש סיבה להניח שהיא תעמוד בעינה בשנתיים הבאות, בדרך אל בחירות אמצע־הקדנציה לקונגרס.

ביטוי אחר של הקיטוב ראינו ביום שבת הרחק מוושינגטון הבירה, בקצה השני של היבשת, במדינה ההררית של אידאהו. הורים וילדיהם הרכים נאספו סביב חבית בור אש, והשליכו לתוכה עשרות מסכות קורונה. אחד הנוכחים הוסיף צילום גדול של ג'ו ביידן. היינריך היינה אמר לפני 200 שנה, כי "במקום שבו שורפים ספרים, ישרפו יום אחד בני אדם". הוא לא חשב על מסיכות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Carl Court

האם החברה הגדולה בעולם עדיין אטרקטיבית להשקעה?

אנבידיה, החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק, אומנם תפרסם את תוצאותיה לרבעון הקרוב רק בעוד חודש, אבל לכולם ברור שהיא תמשיך לצמוח בקצב מהיר ● האם למרות השווי, היא עדיין עדיפה על שאר ענקיות הטכנולוגיה?

הפגנת חרדים נגד חוק הגיוס / צילום: אוריה תדמור

ההטבות שיבוטלו והפגיעה הכלכלית בחרדים: המשמעות של פסק הדין הדרמטי של בג"ץ

בג"ץ קבע היום כי רשויות המדינה צריכות לפעול להגבלת הטבות למי שמשתמט משירות צבאי ● מה הרקע להחלטה, מה שווי ההטבות, ומה הפגיעה הקשה ביותר הצפויה? ● גלובס עושה סדר

עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

בנק ישראל התערב בשוק המט"ח בזמן המלחמה. איך הוא עשה את זה?

בתקופת המלחמה בנק ישראל פעל בשוק המט"ח, בדרך שעברה מתחת לרדאר ● אף שבמדינות רבות היא אחד מכלי המימון המרכזיים, בישראל היא עדיין לא מפותחת ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא, וסאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: ap, Jeff Chiu

המוניים, קרים ואכזריים: גל הפיטורים ב־2026 שובר את כללי המשחק בהייטק

בשבוע האחרון הודיעו מטא ומיקרוסופט על קיצוצים של אלפי עובדים כל אחת, והצטרפו בכך לאורקל ואמזון שכבר ביצעו השנה קיצוצים דרמטיים ● נראה כי חלק מענקיות הטכנולוגיה מאמצות מודל פיטורים מנוכר וכירורגי, שעובדים מתארים כמשפיל ואכזרי ● לגלובס נודע כי הקיצוצים במטא מגיעים גם לישראל: כ־100 עובדים יפוטרו

ליפ בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

עם תשואה של 300% בשנה: האם למניית אינטל יש עוד לאן לעלות?

הפעם האחרונה שאינטל נסחרה בשווי דומה לזה הייתה בבועת הדוט.קום ● מניית השבבים, שלפני שנה הייתה במשבר עמוק, מציגה בחודשים האחרונים התאוששות היסטורית עם תשואה של מעל 300% בשנה ● האיש שעומד מאחורי המהפך, הרווח לעובדים וגם: האם מדובר בהזדמנות?

הכטב''מים הטורקיים באירקטאר TB2. בעיגול: נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: אתר Baykar, AP - Khalil Hamra

כטב"מים, ספינות ושיאי יצוא: טורקיה צוברת נשק בצל המלחמה באיראן

טילים איראניים ששוגרו לשטחה במהלך "שאגת הארי", הביאו את טורקיה להגביר את פעילות התעשיות הביטחוניות ולהשיק תוכנית כטב"מים לאומית ● שיתופי פעולה באסטוניה ובמלזיה ומכירת נחתות מותאמות אישית למדינות המזרח יסייעו לה בשבירת שיאי יצוא ביטחוני

שווי האופציות והמניות - סכום בלתי נתפס / צילום: Shutterstock

"הכסף זורם גם לבורסה בת"א": מה יעשו אופציות בשווי של 150 מיליארד שקל לכלכלה הישראלית

שווי האופציות והמניות החסומות שמחזיקים עובדי ההייטק מישראל עומד כיום על סכום בלתי נתפס ● מה זה עושה למשק? מודי שפריר, הפועלים: "זה תומך בצריכה הפרטית ובצמיחת הכלכלה, וגם מגדיל את אי־השוויון" ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "להערכתי, רוב הסכום הולך לחיסכון ולהשקעות"

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

עסקת ענק ל"ענן" של מאור מלול ועומר אדם מגלמת שווי של 3 מיליארד שקל לחברה

חברת הניאו-ענן קרוסו, אחת מענקיות הענן הגדולות בארה"ב ומי שאחראית על בניית פרויקט המחשוב "סטארגייט", שכרה שטח בחוות השרתים של "ענן", כחלק מכניסה ראשונה לפעילות בינה מלאכותית בישראל

קמפיין הסל של המדינה בכיכובו של אלי יצפאן / צילום: צילום מסך מיוטיוב

בדיקת גלובס: רק רשת אחת הורידה מחירים בעקבות "הסל של ישראל"

מיזם "הסל של ישראל" יצא לדרך ברשת קרפור, אך השוק לא ממהר להגיב למהלך ההוזלה כפי שקיווה שר הכלכלה ניר ברקת ● במחסני השוק הורידו מחירים ב-4%, וברשתות החברתיות צרכנים מתלוננים על פערי מחיר בעת הרכישה ועל קושי למצוא סניפים המשתתפים במיזם

קסבייה דיסטראו / צילום: צים

אחרי אלי גליקמן: גם סמנכ"ל הכספים של צים הודיע על פרישה

כשבוע אחרי הודעת הפרישה הדרמטית של מנכ"ל צים, גם סמנכ"ל הכספים החליט לסיים את תפקידו ● הראל ויזל יחגוג השבוע את יום הולדתו ה-60 בהשתתפות כ-800 מבכירי המשק ● ואלה הדירקטורים החדשים בחברת האנרגיה המתחדשת ● אירועים ומינויים

יאיר לפיד ונפתלי בנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בנט ולפיד בהצהרה משותפת: "צעד גדול לתיקון המדינה, אבל ממש לא האחרון"

ראש הממשלה לשעבר וראש האופוזיציה התייצבו לראשונה מול המצלמות אחרי האיחוד לרשימה אחת - ביחד ● "ללפיד ולי דעות שונות במגוון נושאים, ואנחנו לא מסתירים את זה, אנחנו גאים בזה", אמר בנט ● ההתחייבויות הראשונות לציבור אם יקימו ממשלה, והמסר לאיזנקוט: "גדי, דלתנו פתוחה גם עבורך"

בתי הזיקוק באשדוד / צילום: רפי קוץ

בהשקעה של מעל מיליארד שקל: האם שפיר תשתלט על בית הזיקוק באשדוד?

בשבוע שעבר סיכמה שפיר הנדסה על מכירת החזקותיה בשתי חברות לחלוקת גז - מהלך הסולל עבורה את הדרך, אם תבחר בכך, למימוש אופציות שיהפכו אותה לבעלת שליטה בבית הזיקוק באשדוד (בז"א) ● על רקע עליית מחיר הנפט: מניית בז"א זינקה במעל 50% במרץ

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

עכשיו זה סופי: מכרז הענק בסיעוד עבר את המשוכה המשפטית

בית המשפט העליון דחה שישה ערעורים שהגישו חברות ועמותות סיעוד נגד המכרז של הביטוח הלאומי ● המערערות תקפו כמעט כל היבט במכרז - החל מאופן פרסומו, דרך תנאי הסף ואמות המידה לדירוג איכות, וכלה בתעריפים שנקבעו

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מעסיקים של משרתי מילואים? שימו לב לתיקון החוק שעבר במליאה

מליאת הכנסת אישרה היום (ב') תיקון לחוק הביטוח הלאומי, לפיו מעסיקים של משרתי מילואים יקבלו שיפוי באופן קבוע בגין ימי השירות של עובדיהם ● שר האוצר סמוטריץ': "קיבוע השיפוי כהוראת קבע מייצר ודאות עסקית ומבסס מחויבות ארוכת טווח בין המדינה למגזר העסקי"

דונלד טראמפ על רקע הבית הלבן / צילום: ap, Alex Brandon

הבית הלבן הרוויח כ־27 מיליארד דולר בזכות אינטל. ומה לגבי העובדים?

באוגוסט האחרון רכש הממשל האמריקאי כמעט 10% מחברת השבבים אינטל תמורת כ־9 מיליארד דולר ● מאז, הבית הלבן רשם תשואה בלתי נתפסת עם רווח על הנייר של 27 מיליארד דולר, כששווי ההחזקה עומד על 35.8 מיליארד דולר כיום

רונן יחזקאל / צילום: עידן מעוז

אחרי קדנציה סוערת של שנה בלבד: מנכ"ל בז"א פורש

רונן יחזקאל הודיע לדירקטוריון על רצונו לפרוש מהנהלת החברה שסבלה בשנה האחרונה מכמה טלטלות, תקלות כבדות וקנסות ● יחזקאל ימשיך בתפקידו בהתאם להסכם ההעסקה שלו ויקיים תהליך חפיפה מסודר עם המנכ"ל החדש

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

המעבדה הראשונה מחוץ ליקנעם: אנבידיה שוכרת בראשון לציון

אנבידיה מרחיבה את שטח המעבדות שלה ומגיעה לראשונה לראשון לציון ● למעשה, זו הפעם הראשונה שבה בוחרת אנבידיה להקים מעבדות מחוץ לאזור יקנעם ● מה היא תעשה שם, וכמה זה יעלה לה?

כותרות העיתונים בעולם

המחיר שטורקיה עלולה לשלם בגלל המלחמה עם איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טורקיה עלולה לשלם מחיר על הניטרליות במלחמה מול איראן, מה אפשר ללמוד מהבחירות הראשונות מזה 20 שנה ברצועת עזה, ופעילים פרו־פלסטינים יעמדו לדין בגרמניה על תקיפת מפעל של אלביט • כותרות העיתונים בעולם

תעשיות ביטחוניות / צילום: אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

טורקיה מציגה: קפיצה בתקציב הביטחון, והנתון המפתיע של ישראל

תקציב הביטחון העולמי מוסיף לגדול זו השנה ה-11 ברציפות ● תקציבי הביטחון של שלוש המעצמות הגדולות, ארה"ב, סין ורוסיה, הגיעו יחד לכ־1.48 טריליון דולר - כ־51% מכלל הוצאות הביטחון העולמיות שהסתכמו ב-2.887 טריליון דולר ● בישראל דווקא חלה ירידה של 4.9% ● גם תקציב הביטחון האיראני פחת, ואיזו מדינה הגדילה את התקציב בצורה המשמעותית ביותר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ה-S&P 500 והנאסד"ק בשיאים חדשים; מחירי הנפט טיפסו

ה-S&P 500 והנאסד"ק טיפסו, אך העליות נותרו מוגבלות, בשל הקיפאון בשיחות בין ארה"ב ואיראן והעלייה במחירי הנפט ● נפט מסוג ברנט נסחר סביב 108 דולר לחבית ● בג'יי. פי. מורגן המליצו למשקיעים - "עקבו אחר המנצחים" ● מבחן קריטי לשווקים: חמש מ"שבע המפולאות" ידווחו השבוע • שלושה ימי החלטות ריבית בוושינגטון, באוטווה, בלונדון, בפרנקפורט ובטוקיו צפויים להסתיים ללא שינוי