גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב חוקקה את "חבילת ההצלה הגדולה ביותר בהיסטוריה"

על חודו של קול, ונגד רצונה של כל המפלגה הרפובליקאית, הסנאט אימץ סיוע של 1.9 טריליון דולר לנפגעי הקורונה ● "החוק הגדול ביותר לביעור העוני" יקצץ לפחות בשליש את מספר הילדים החיים מתחת לקו העוני ויגדיל ב־20% את הכנסתה של החמישית הנמוכה ביותר

מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, בצאתו מהדיונים לאחר אישור חבילת הסיוע, שבת / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite
מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, בצאתו מהדיונים לאחר אישור חבילת הסיוע, שבת / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite

ביום שבת ניתן הטעם לתוצאות הבחירות לנשיאות בארה"ב. הן לא רק החליפו את הדייר בבית הלבן, אלא שינו מעיקרן את סדרי העדיפויות הלאומיים.

ארבע שנים לאחר שדונלד טראמפ הניח את יהלום קיצוץ המסים לעשירים על כתר החקיקה שלו, ג'ו ביידן יצק כסף אל ארנקיהם של עניי אמריקה. הסנאט סמך את ידיו על תוכנית ההצלה הפיננסית הגדולה ביותר של כל הזמנים, "החוק הגדול ביותר נגד העוני", בלשונו של מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר.

הסנאט עשה כן חודש וחצי בלבד לאחר סיום נשיאותו של דונלד טראמפ; חודשיים בדיוק לאחר שתומכי טראמפ תקפו את גבעת הקפיטול, בניסיון לסכל את אישור תוצאותיהן של הבחירות.

ברוב הקטן ביותר, ומבלי לקבל תמיכה אפילו מסנאטור רפובליקאי אחד, הבית העליון של הקונגרס האמריקאי נענה לבקשת הנשיא ג'ו ביידן, ואישר הקצבה של 1.9 טריליון (1,900 מיליארד) דולר לנפגעי הקורונה.

הוויכוח היה מר. הרפובליקאים ניסו תכסיסי השהיה פרלמנטריים, כמו למשל קריאה בקול רם של כל החקיקה, 628 עמוד, מה שהוסיף 10 שעות לישיבת הסנאט. הקריאה הסתיימה רק אחרי 2 לפנות בוקר.

החקיקה לא עמדה אפוא במבחן הפוליטי הידוע כ"דו מפלגתיות". בארה"ב, האיפיון הזה נוסף לכל חקיקה, שבה תומך לפחות חבר קונגרס אחד מן המפלגה היריבה. אבל גם בהיעדר דו מפלגתיות, הסקרים תמימי דעים שחבילת הסיוע הזו נהנית מתמיכה מסיבית של הציבור, 70% מהאמריקאים, כולל, למרבה העניין והחשיבות, חלק ניכר של תומכי דונלד טראמפ.

לוח התוצאות של לאחר ההצבעה בסנאט בשבת מורה על הניצחון לדמוקרטים / צילום: Associated Press

המפלגה הקמצנית מבין השתיים

הביקורת מימין על תוכנית ההצלה עוררה אסוציאציות של המפלגה הרפובליקאית הישנה, זו שקדמה לטראמפ: המפלגה הקמצנית, מהדקת החגורה, אויבת הגירעונות התקציביים, לפחות כל זמן שהנשיא הוא דמוקרט.

אבל ציבור הבוחרים של המפלגה הרפובליקאית השתנה. אחדים ממנהיגיה בקונגרס הכריזו בשבועות האחרונים, בגאווה, שהיא הפכה ל"מפלגת האיש העובד", לפחות אם העובד הוא לבן.

יהיה מעניין לראות כיצד יגיבו האיש העובד והאישה העובדת על ההתנגדות פה אחד של נציגיהם בשני בתי הקונגרס לחוק, הכולל בין השאר מענק חד פעמי של 1,400 דולר לכל אמריקאי המשתכר פחות מ־80 אלף דולר בשנה; ומאריך את מענק האבטלה, שעמד לפקוע באמצע החודש, ל־300 דולר בשבוע עד בוא הקיץ.

אבל אם נחזור אל מוטיב הפתיחה: ספק אם אי פעם בהיסטוריה האלקטורלית צפינו בתוצאה כה מהירה וכה דרמטית של הכרעת בחירות. אנחנו מדברים כאן לא רק על הבחירות לנשיאות, אלא גם, אולי במיוחד, על תוצאות הבחירות לסנאט.

ברור בהחלט שאלמלא נבחר ג'ו ביידן, החוק הזה לא היה מגיע לכלל חתימה. אבל מה שאיפשר את יוזמת ביידן היה ניצחון מדהים, לא צפוי מעיקרו, של הדמוקרטים בבחירות כפולות לסנאט במדינת ג'ורג'יה, בתחילת ינואר.

בזכותן השתווה מספר הדמוקרטים בסנאט למספר הרפובליקאים, מה שמעניק את זכות ההכרעה לסגנית הנשיא קאמלה האריס, המחזיקה גם בתואר של נשיאת הסנאט. ג'ורג'יה לא בחרה דמוקרט לסנאט זה רבע מאה; והנה ביום אחד היא בחרה שני דמוקרטים, כוהן דת שחור ועיתונאי יהודי צעיר. ספק אם היה משקיף פוליטי לא משוחד אחד באמריקה שציפה לתוצאה כזאת.

הרפובליקאים לא חדלו לחרוק שיניים, מפני שהם יודעים, אף כי אין הם מודים, שג'ורג'יה אבדה להם בגלל התנהגותו של דונלד טראמפ בשבועות שלאחר הבחירות לנשיאות. טענתו החוזרת 'שהבחירות לנשיאות זויפו' הביאה מספר גדול של מצביעים רפובליקאים להישאר בבית מפני שהם הסיקו שגם הבחירות לסנאט יזויפו, אז מה הטעם. פרדוקסלית, חוק 1.9 הטריליון הוא מתנתו הלא מכוונת של דונלד טראמפ.

תהליכי דה־טראמפיזציה

ההתנגדות לחוק בשום פנים אינה קפריזית. המתנגדים חושבים, ש־1.9 טריליון הם הרבה יותר מדיי; שהכלכלה עומדת עכשיו בעיצומה של התאוששות טבעית; שהאבטלה פוחתת; שרוב הסימנים מבשרים שיעורי צמיחה היסטוריים בשנה־שנתיים הבאות. לשם מה צריך אפוא לצבור עוד חובות.

הרפובליקאים אינם היחידים המבקרים את ציבור היעד של המענקים האישיים. הם יחולקו לכל משפחה, שהכנסתה השנתית קטנה מ־160 אלף דולר. קצת קשה לסווג משפחה עם הכנסה כזאת כ"נזקקת".

אבל בשעה שהרפובליקאים מבליטים מה שהם חושבים לפזרנות, הדמוקרטים מטעימים פריצות דרך שהם חדלו לקוות לשכמותן בעשר השנים האחרונות, מאז שלפחות בית אחד של הקונגרס היה בידי הרפובליקאים.

החוק החדש עומד לקצץ לפחות בשליש את מספר הילדים החיים מתחת לקו העוני באמצעות אשראי־מס נדיב למשפחות עם ילדים. למשל, אם לא נשואה עם ילד המשתכרת את שכר המינימום, תיהנה מתוספת של כמעט שליש להכנסתה.

הדמוקרטים וידידיהם בתקשורת מטעימים עכשיו את הסמליות של מהלך הדה־טראמפיזציה. הנשיא לשעבר השתמש ברוב הרפובליקאי בשני בתי הקונגרס בשנתיים הראשונות של כהונתו כדי להעביר רפורמת מס מקיפה, שהפחיתה את נטל המסים בעיקר על תאגידים ועל בעלי הכנסות גבוהות.

רפורמת המס הייתה סיבה מרכזית לגאות בוול סטריט בזמן נשיאותו של טראמפ, ובמובן הזה הצדיקה את הטענה רבת השנים ש"גאות מחלצת את כל הסירות מן השרטון".

אבל הגאות של ימי טראמפ הגדילה את רמת ההכנסה של החמישית הנמוכה בארה"ב באחוז אחד ויחיד. בעקבות החוק החדש, הערכה של מכון מחקר לענייני מסים בוושינגטון מעמידה את הגידול הצפוי בהכנסת החמישית הזו על 20%.

הסנאט יצנן ויחליט, אולי

גם כך, האגף השמאלי של המפלגה הדמוקרטית הגיב ברגשות מעורבים. הוא מתרעם על כישלון היוזמה להכפיל את שכר המינימום הפדרלי, שלא השתנה מאז 2009, ולהעמידו על 15 דולר בשעה.

הסיבה לכישלון היא פרלמנטרית: הסנאט מצריך הסכמה של 60 מ־100 חבריו, כדי לאמץ חוקים, שאינם שייכים לקטגוריה של הקצאות. זו מן המוזרויות של השיטה האמריקאית, שהעניקה לסנאט את הזכות לצנן את הלהט העולה מבית הנבחרים.

הסנאט לא נועד לייצג נאמנה את התפלגות האוכלוסייה, מפני שמוענק בו משקל אלקטורלי שווה למדינה של 30 מיליון ולמדינה של חצי מיליון; ומפני שנוסחת הפעולה שלו מעניקה זכות וטו למיעוט של חבריו.

העובדה שהסנאט של ארה"ב נחצה 50־50 בהצבעה על חבילת ההצלה היא תזכורת עגומה על המציאות הפוליטית באמריקה: קיטוב מלא, היעדר הסכמה רחבה, ויתור כמעט מלא על שיתוף פעולה משני עברי המתרס. זו מורשת טראמפ, ויש סיבה להניח שהיא תעמוד בעינה בשנתיים הבאות, בדרך אל בחירות אמצע־הקדנציה לקונגרס.

ביטוי אחר של הקיטוב ראינו ביום שבת הרחק מוושינגטון הבירה, בקצה השני של היבשת, במדינה ההררית של אידאהו. הורים וילדיהם הרכים נאספו סביב חבית בור אש, והשליכו לתוכה עשרות מסכות קורונה. אחד הנוכחים הוסיף צילום גדול של ג'ו ביידן. היינריך היינה אמר לפני 200 שנה, כי "במקום שבו שורפים ספרים, ישרפו יום אחד בני אדם". הוא לא חשב על מסיכות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שייפלו מחר בתל אביב, ובכיר הפד שהקפיץ את וול סטריט

יום המסחר בתל אביב ייפתח בירידות שערים, על רקע הסנטימנט השלילי בוול סטריט והמתיחות הביטחונית בצפון ובדרום ● בעיצומם של ימים תנודתיים במיוחד בוול סטריט, דברים שנשא נשיא הפד בניו יורק הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב בשיעור של עשרות אחוזים ● ביום שני הקרוב, בנק ישראל צפוי לבצע הפחתת ריבית ● וגם: המיליארדר הפרו־ישראלי ששוקל ללכת להנפקה בוול סטריט

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ערב הסעודית הציתה מרוץ אזורי חדש לגרעין אזרחי. האם לישראל יש סיבה לדאגה?

הכניסה הסעודית לתחום הגרעין האזרחי מסמנת שינוי עמוק במזרח התיכון ומקרבת את האזור לעידן שבו יותר שחקנים מחזיקים יכולות מתקדמות ● לצד הממלכה, גם טורקיה ומצרים מקדמות את תוכניות הגרעין שלהן ● כמה קצר המרחק בין העשרה אזרחית ליכולת צבאית, ומה ישראל יכולה לעשות בעניין?

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' עירן הלפרין / צילום: פרטי

חוקר השנאה שמצהיר: "אנחנו נוסעים ב-300 קמ"ש לעבר הקצנה"

שיחה עם פרופ' עירן הלפרין, ראש המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ● על הקיטוב שהפך לנורמה, הסיבות לכך ומה ישראל צריכה לעשות כדי לעצור את הדהירה

LeapMotor C10 פלאג־אין / צילום: יח''צ

הפלאג-אין הסינית החדשה מרווחת ומתומחרת היטב, אבל יש מקום לשיפור

לגרסת הפלאג־אין החדשה של הקרוס־אובר הסיני יש עדיין מה לשפר באגף התוכנה, אבל היא משלבת תא נוסעים מרווח ומאובזר היטב ביחד עם יכולת שיוט חסכונית למרחקים ארוכים

חזית המדע / צילום: Shutterstock

מחקר על מאות מיליוני תאי זרע מערער על אחד מעקרונות היסוד של האבולוציה

חוקרים מאוניברסיטת חיפה, הטכניון ואוניברסיטת גאנה גילו שבניגוד לתפיסה המקובלת כיום במדע, מוטציות גנטיות אינן אקראיות וייתכן שהן מושפעות מתהליך של למידה ● יכולות להיות לזה השלכות על האופן שבו נתגונן מפני מחלות בעתיד

מרים פיירברג / צילום: תמר מצפי

הלכה לעולמה ראש עיריית נתניה מרים פיירברג-איכר

פיירברג ז"ל כיהנה כראש העיר יותר מ-26 שנים, והתמודדה בשנים האחרונות עם מחלה קשה • היא אותרה בביתה, שם נאלצו לקבוע את מותה • מלבד תפקיד ראש העיר שאותו מילאה, פיירברג ז"ל שימשה גם יו"ר איגוד ערים לכבאות ודירקטורית במגוון גופים, בהם מקורות ומד"א

Plasan SandCat MK-IV / צילום: צילום מסך

המדינה הדרום אמריקאית שתרכוש רכבים ממוגנים מישראל

משרד ההגנה של פרו בחר במכרז לרכישת 56 רכבים משוריינים מתוצרת פלסן סאסא תמורת כ־23.8 מיליון דולר ● רפאל הציגה טיל חדש מסדרת ספייק ● ברפובליקת מאלי קיימו את התערוכה הביטחונית הראשונה של המדינה, אך ללא הזמנה של מדינות מערביות ● וגם: אנדוריל האמריקאית מתכננת הקמת מיזם משותף עם הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איציק חנגל (מימין) ויעקב ביטון. ''זה נראה נוצץ מבחוץ'' / צילום: ענבל מרמרי

המסעדן והמשקיע שעומדים מאחורי כמה מהמסעדות הטובות בישראל: "אין תשואה כזאת בשום מקום אחר"

ליעקב ביטון יש 30 שנות ניסיון ו-14 מסעדות, אבל הוא מעדיף להישאר משקיע שקט ● המסעדן המוערך איציק חנגל חבר אליו לשלושה מקומות משותפים ● בראיון משותף הם מדברים על אתגרי הענף ("יש התקפי חרדה מטורפים"), קשיי גיוס העובדים ("בכשרות אין מחסור בכוח אדם") ועל המשקיע הפסיבי בעל החברה הבורסאית: "משקיע לא יקבל תשואה כזאת בשום מקום אחר"

רני פלאוט / צילום: רמי זרנגר

עם משקיעים חזקים ואישור מהרשות האמריקאית: הישראלי שהגשים את חלום המכונית המעופפת

הוא יעלה רק מיליון דולר, יחנה מאחורי הבית, לא ידרוש רישיון טיס ויחסוך את הפקקים ● הכלי האווירי שפיתח הסטארט־אפ הישראלי Air מתכנן לעשות מהפכה בתעופה הפרטית - וכבר קיבל אישור פורץ דרך מהרשויות בארה"ב ● "באוגוסט המטוסים שלנו עשויים לרחף בנתיבי האוויר של מסוקים וססנה" ● האם מה שנראה כמדע בדיוני עומד להתממש?

וודי ובאז. סרט שאף פעם לא היה על צעצועים / צילום: Shutterstock

סרט האנימציה שלא פחד לגעת בחרדות והשאיר אבק לדיסני: 30 שנה ל"צעצוע של סיפור"

לפני 30 שנה בובת קאובוי ואיש חלל מפלסטיק שינו את העולם ● סרט אחד הפך את פיקסאר למעצמה גלובלית, החזיר למסלול את הנשיא שלה סטיב ג'ובס, ופתח שער לתעשייה של מיליארדים ● עם מכירות מרצ'נדייז שלא נגמרות וסיקוול חמישי שאך קיבלנו הצצה אליו, "צעצוע של סיפור" הוא ממש לא סתם סרט על צעצועים מדברים

מפעל סנו / צילום: שלומי יוסף

רשות התחרות סגרה את התיק נגד סנו בפרשת תיאום המחירים

עוד חוליה בפרשת תיאום המחירים נסגרת: סנו מצטרפת ליפאורה, ויליפוד, רמי לוי ואושר עד שקיבלו הודעה על סגירת תיק החקירה ● בינתיים כתבי אישום הוגשו נגד בכירים ברשתות ויקטורי, יוחננוף וסופר ברקת, ובעניינה של שופרסל טרם התקבלה הכרעה

עמירם שחר / צילום: Upwind

לפני פחות משנה הסטראט־אפ הישראלי הזה נמכר. עכשיו הוא עומד להיסגר

כשנה לאחר שפלקסרה רכשה מ־NetApp את חברת הענן הישראלית ספוט, שנמכרה במקור ב־450 מיליון דולר, החברה האמריקאית מחליטה לסגור את פעילות הסטארט־אפ בארץ ● העובדים המקומיים פוטרו, והפיצויים הוענקו לפי ותק

מפעל סוגת - סוכר -  קרית גת / צילום: תמר מצפי

מלח הארץ וקפה נח'לה בדרך לבורסה: סוגת רוצה לגייס לפי שווי של 900 מיליון שקל

יצרנית ויבואנית המזון הגישה תשקיף ראשון לקראת הנפקה אשר צפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● החברה, המחזיקה בשורה ארוכה של מותגים פופולאריים, תתחיל להציג את פעילותה לגופי ההשקעות בשבוע הבא

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

משהו לא טוב עובר על אחת הכלכלות הגדולות במזרח, וההשלכות לא ייעצרו שם

שוב פותרים משבר בלי לתכנן הלאה ● מה פרסם האוצר בלי להתכוון ● ואיתותים מדאיגים מיפן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה / צילום: אנגלו סכסון עפולה

עסקה תוך שלוש שעות: בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה?

ברובע יזרעאל בעפולה נמכר פנטהאוז בן חמישה חדרים, בשטח בנוי של 190 מ"ר, תמורת 2.7 מיליון שקל ● מחיר השיווק של הפנטהאוז עמד על 2.8 מיליון שקל והוא עמד כשלוש שעות בלבד על המדף ● השכונה נחשבת למבוקשת עם אוכלוסייה צעירה, חילונית ודתית ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מתוך ''משל החמ''ל - התצפיתניות של גזרת עזה'' / צילום: באדיבות היוצרת וספירו סרטים

"משל החמ"ל": אי אפשר להסיר את המבט

המיצג החדש במוזיאון תל אביב לאמנות של הבמאית והתסריטאית טליה לביא מביא את סיפורן של התצפיתניות בגזרת עזה ב-2016-2024 ● לא מדובר בתחקיר ההתרחשות ב-7 באוקטובר, אבל הסיפורים של הנשים הללו מלמדים יותר מכל מה באמת היה שם

עו''ד ג'ייסון גרינבלט / צילום: תמר מצפי

האם הפסקת האש תחזיק מעמד ומה הסיכוי לנורמליזציה עם סעודיה? יועצו של טראמפ לשעבר מדבר

ג’ייסון גרינבלט, לשעבר שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון ומאדריכלי הסכמי אברהם, הגיע כאורח מיוחד לערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים ● הוא מסביר כיצד 7 באוקטובר שינה את האזור, מה ישראל תיאלץ לעשות מול חמאס ועד כמה ריאלי חידוש המגעים עם סעודיה

לובי הבניין. אולם עצום ומרשים באורך 88 מטר שחוצה את הבניין עד מדיסון אווניו / צילום: Reuters, Anthony Behar

המגדל החדש של ג'יי.פי. מורגן צ'ייס: גורד שחקים עם נשמה אנושית

הבניין החדש של הבנק בפארק אווניו במנהטן, בעיצובו של משרד האדריכלים נורמן פוסטר, נבנה בעלות של כ־3 מיליארד דולר ● הוא מוסיף נופך מרהיב לקו הרקיע של ניו יורק ומשלב רגישות אנושית והתחשבות בשכונה, חרף ממדיו האדירים

אמריקאים רבים מחזיקים בדעות סוציאליסטיות, גם אם אינם מזדהים עם ה''מיתוג''. הפגנה בניו יורק / צילום: ap

כשאי השוויון מעמיק והאמון בכלכלה נחלש: אמריקה מאבדת אחיזה בקפיטליזם

הבחירה הגוברת במועמדים פופוליסטיים, התמיכה ברעיונות סוציאליסטיים והעמדה הציבורית כלפי עסקים גדולים משקפים מפנה עמוק בחברה האמריקאית ● אינפלציה עיקשת, שוק עבודה נחלש והצורך בהורדת ריבית יוצרים סביבה שתעמיק את הפערים הכלכליים — ותגביר את הלחץ על היציבות הפיננסית ● הפד יצטרך להתמודד עם שאלת היסוד: האם הכלים המוכרים שלו עדיין עובדים ● כתבה רביעית בסדרה

אביגדור ליברמן, ישראל ביתנו פרסום ברשתות החברתיות, 07.11.25 / צילום: שלומי יוסף

לא מתגייסים, לא מצביעים? זה הלקח מהניסיון העולמי

בצרפת ובגרמניה אוסרים הצבעה בצו בית משפט, בנורווגיה ובאוסטרליה הזכות נשללת ממורשעים בבגידה ● מספר מדינות מגבילות משמעותית את זכות ההצבעה, וגם גופים בינלאומיים הכירו באפשרות הזאת ● אבל ההצעה של לפיד וליברמן הולכת הרבה יותר רחוק