גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמפיין המשביר לצרכן ליום האישה: איך הפך מהלך עם כוונה טובה לסערת רשת

בארגוני הנשים אומנם נזהרים מלגנות בתוקף את קמפיין יום האישה של המשביר לצרכן לאחר שעורר סערה ברשתות, אבל גם ממליצים למפרסמים להתייעץ עם אנשי מקצוע ● מה לדעתם בעייתי במסר, האם זה יפגע במפרסמים, ולמה במקאן משוכנעים שהיו עושים זאת שוב

מתוך קמפיין המשביר החדש לצרכן
מתוך קמפיין המשביר החדש לצרכן

הדרך לגיהינום רצופה כוונות טובות, ובמשרד הפרסום מקאן תל אביב והלקוח שלהם "המשביר החדש" למדו על כך משהו בסוף השבוע האחרון, כאשר במקביל לקמפיין "רגיל" שעלה לטלוויזיה לרגל יום האישה בו מזמינה הפרזנטורית של הרשת דורין אטיאס את הלקוחות ליהנות ממוצרים בהנחה, עלה גם קמפיין גרילה קטן שבמסגרתו עוטרו בחנויות מגוון מוצרים ששימשו בעבר לפגיעה של גברים בנשים, בתגיות שמציינות מה מטרת המוצר ומדגישות שהשימוש בו הוא רק למטרה זו. כך למשל, למערוך (כלי ששימש בניסיון לרציחתה של שירה איסקוב) הוצמדה תגית שציינה "מיועד רק לרידוד בצק". הקמפיין כלל התחייבות של המשביר לתרומה לעמותת ל.א לאלימות ועידוד אחרים להצטרף ולתרום.

אומנם למעט שתי מודעות בגלובס לא לווה המהלך בתמיכה במדיה המסורתית, אבל תוך שעות ספורות הוצפו הרשתות החברתיות בתגובות אמוציונליות שנעו בין אלה שטענו שמדובר בקמפיין חברתי חשוב למי שטענו שמדובר במהלך מסחרי ציני, המחטיא את המסר, עלול לעורר טריגרים כלפי נשים שחוו או חוות אלימות, מצמצם את המונח אלימות כלפי נשים לאספקט הפיזי, ובכך מחזיר את הדיון שנים אחורה.

מתוך קמפיין המשביר החדש לצרכן

הקמפיין נוצר ונוהל על-ידי נשים

היו שהאשימו את מקאן תל אביב והמשביר בהסתכלות שוביניסטית וטענו שאילו נשים היו לוקחות חלק בגיבושו הוא היה נראה אחרת, אלא שבתהליך לא רק שלקחו חלק נשים אלא למעשה הוא נוהל על-ידי נשים, אחת מהן היא סיגל עבודי, מנהלת הקריאטיב הכללית של מקאן, שאומרת בפה מלא גם לאחר הסערה התקשורתית: "אם הייתי יכולה להחזיר את הזמן לאחור הייתי עושה אותו שוב. בלי להתלבט".

לדברי עבודי, לרגל יום האישה, שתיים מהמנהלות במשביר רצו לעשות משהו מעבר לקמפיינים הרגילים של העצמה נשית שרוב המותגים עושים בדר כלל, ולגעת בנושא שמותגים פחות נוטים לעסוק בו - אלימות נגד נשים.

מתוך קמפיין המשביר החדש לצרכן

"התייחסנו מאוד ברצינות לבריף, חקרנו, קראנו את סיפורי הזוועות, כמעט בכולם היה שימוש בחפצים, ולכן כל-כך התלהבתי כשהגיע הרעיון, המבריק בעיניי, למהלך של לשים תגיות על מוצרים ולהזכיר מה הייעוד האמיתי שלהם. החל מסכין ועד למייק-אפ. זה מהלך קטן שחי רק בתוך החנות, ומי שלא עבר ליד המוצרים הספציפיים, יכול היה גם לפספס אותו, אבל התגיות הקטנות האלו, הגיעו במהרה לכל קבוצה אפשרית, ואיתן התגובות המדהימות. אנשים באמת התרגשו, זה נגע בהם, צימרר וריגש גם אותנו. התגיות הגיעו לכל קבוצת אימהות, נשים, לכל ערוץ, לחדשות 13. והגיעו גם לא מעט תגובות שליליות שעם חלקן אני יכולה להזדהות ולהבין על 'הקיצוניות בשימוש בסכין ומערוך' אבל היו כאלה שלקחו את זה קצת רחוק כמו 'קמפיין נוראי שצריך מהר להוריד, בטח רק גברים עשו אותו'.

"לטעמי זה מהלך שונה, נועז, שנוי במחלוקת, והשיחה שהוא ייצר חשובה מהרבה קמפיינים אחרים. האם המסקנה צריכה להיות שבפעם הבאה  נעשה קמפיין חברתי שקוף שלא ירגיז אף אחד? אין לי בעיה שמבקרים את הביצוע או את בחירת הצגת המסר - את זה היה קל לקבל - אני גם מפנימה ולומדת מזה, עצם השיחה על איך מטפלים בנושאים התקשורתיים חשובה, אבל היו גם הרבה תגובות לא ענייניות: משרד הפרסום ככה, והלקוח ככה. זה מיותר. אני מעודדת לעשות דברים שנוגעים בלב, שיש בהם אימפקט. ולקוחות מפחדים מאוד. ואחרי שהם רואים תגובות כאלה זה יותר מלחיץ אותם, והם אומרים לנו: 'למה להיכנס לפינות כאלה, בואו נעשה משהו נחמד', אבל הנושאים הללו בדמי, לכן חשוב לי שיעשו ויעזו, שתהיה שיחה ערה. אפשר באמצעים דלים יחסית לעורר שיחה, אבל צריך לקוח שילך אתנו. אנחנו במציאות קשה שאי-אפשר להגיד כלום בלי שיתנפלו מיליון אנשים. זה נורא קל להתנפל, אבל חשוב שלקוחות ואנשי קריאטיב יעזו לעשות בלי שיתקפו אותם באופן לא ענייני".

חוששים להבריח את המפרסמים בעתיד

בניגוד לתגובות הקשות ברשת, בארגוני הנשים משתדלים לשמור על ביקורת עניינית - ולו רק בשל ההכרה בחשיבות של מפרסם שמוכן להכניס את צווארו לנושא כזה ומהחשש להבריח בעתיד מפרסמים אחרים שישקלו לעסוק בכך.

בשדולת הנשים למשל, בחרו שלא להתראיין בנושא והסתפקו בתגובה כתובה בשם המנכ"לית דנה מיטב: "מדובר בקמפיין מרעיש, שמעבר לבאז שהוא מעורר, נראה כי יש מאחוריו גם צעדים של הרשת שתורמים למאבק. הלוואי שעוד מותגים גדולים ומיינסטרימיים ירתמו לנושאים כאלה, ולא רק ביום האישה".

גם חגית פאר, יו"רית נעמת, מתנסחת בעדינות ואומרת שפחות אהבה אותו. "כל קמפיין שמעלה מודעות הוא חשוב, אבל לי קצת קשה באופן אישי עם קמפיין המשביר. הבעיה היא בתחושה של המסר. להשתמש במערוך שמזכיר את מקרה שירה איסקוב גורם הלם ומצמרר אבל לא באמת מעורר שיח ולא נותן כלים. זה קמפיין בוטה שמותיר אנשים המומים ולא מעורר לפעולה. ומה שיותר את ההלם זה שימוש במסר אלים. ואי-אפשר להשתמש באלימות לטובת מניעת אלימות".

פאר מקווה שהתגובות לא ימנעו ממפרסמים אחרים לעסוק בנושא. "מותר למפרסם להשתמש במסרים מזעזעים כדי לעורר שיח. להגיד 'תעצרו, מה קורה פה'. צריך ורצוי שמפרסמים יעשו קמפיינים בנושא, אבל כדאי להתייעץ קודם עם אנשי מקצוע וטיפול כדי לדייק את המסרים. לפעמים נופלים בין הרצון לעשות משהו מזעזע, הרצון לדיוק המסר, והקריאה לפעולה. בנושא כל-כך רגיש צריך להיזהר עם הרצון למשוך תשומת-לב".

פאר מדברת על הקושי אפילו של ארגוני הנשים לדייק את המסר: "אנחנו דקה לפני יום האישה. ולפני בחירות. צריך לעשות את ההקשר בין הרצון שלנו לחברה שוויונית ומאוזנת לבין מניעת אלימות במשפחה. הרבה פעמים גם אנחנו לא תמיד יודעות לחבר את המסרים. חושבים שאלה שני נושאים נפרדים, אבל זה קונספט כולל. ולמפרסמים יש המון כוח לשנות את השיח ולהעלות את זה על סדר היום. אי-אפשר מצד אחד לפרסם נשים כאובייקטים, שוכבות על מכסה מנוע של רכב, ואחר-כך לעשות קמפיין פמיניסטי נגד אלימות. יש קשר בין הדברים".

טעם לפגם נמצא כבר במהות

במשרדי הפרסום לא נוטים להזדהות כשהם מדברים על הקמפיין לציטוט. בסוף השבוע האחרון היו אומנם מספר נשים בענף הפרסום שהתבטאו בעיקר בפורומים מקצועיים נגד הקמפיין, אבל חלק לא מבוטל מהבכירים בענף, דווקא פחות נבהלים מהביצוע וגם מהתגובות: "זה לקוח אמיץ ומשרד פרסום ששם הפעם אג’נדה חברתית במרכז" אומרת שלא לייחוס בכירה בתעשייה, "ולכן אי-אפשר לפסול את זה על הסף. והלוואי ויהיו משרדים נוספים שייקחו אג’נדות מהסוג הזה - נשים, ילדים, שלום בין ערבים ליהודים, ויחברו את זה לכוח מסחרי. יש כאן מהלך אמיץ כי לקוחות מסחריים לא אוהבים להתקרב לשום דבר שיש בו אמירה. אומנם אין פה אמירה שנויה במחלוקת, ועם כל זה קשה לרתום לקוחות למהלכים כאלה".

כשהבכירה מתבקשת למדוד את המהלך במונחים מקצועיים היא עונה: "הם ניסו לבלוט ולעורר שיח. האם במבחן התוצאה הם הצליחו? כן. האם זה המבחן היחיד? לא. יש טעם לפגם במהות המהלך. ביום העצמת נשים לא באים לגברים ואומרים להם מערוך לא נועד להרביץ כי הבעיה לא במערוך או באישה. גבר שרוצה להרביץ מרביץ. ולא משנים החפצים או המחשבות של האישה. יש בעיה של אלימות גברים נגד נשים. האם המהלך עוזר לטפל בזה? ובכן ,לא".

הכוונה טובה, מבחן התוצאה - פחות

בכיר אחר בתעשייה לא חושב שהמשביר ישלם מחיר על המהלך: "רוב המגיבים מבינים שהייתה פה כוונה טובה - בניגוד לדברים אחרים שמעוררים שיח כמו פרסומת סקססיטית שבגללה לקוח כן יכול לשלם מחיר. ברור שיש פה רצון לעורר שיח סביב נושא מורכב שבאמת שדורש טיפול, אבל הפרסומת נפלה במבחן היישום. הייתה כוונה טובה גם אם במבחן התוצאה יש בה טעם רע". הבכיר סבור כי השיח שהתעורר הוא שיח חיובי כי מדובר גם על המקום שיש למשרדי פרסום וללקוחות מסחריים לקחת אג’נדות חברתיות ולתת להן במה בקמפיין רגיל. "אבל לקוחות אחרים כנראה לא ימהרו כעת לעשות מהלכים כאלה לצערי, ודווקא בגלל הביקורת. יהיה יותר קשה למכור עכשיו ללקוח קמפיין עם אג’נדה חברתית שיכול לעורר ביקורת". 

עוד כתבות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

איורים: גיל ג'יבלי

מועדון ה-10 מיליון דולר הישראלי

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעיתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן? מדוע אחר העדיף לקבל הכל במניות? ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

עסקה או פעולה ברפיח? שלושה כלכלנים מנתחים את ההשלכות

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023